gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:173/258)

Pączki ze starych archiwalnych przepisów. 164

podwoiło swoją objętość. Połowę ciasta wykładamy na blat podsypany mąką,  wałkujemy na  grubość około 1,5 cm. Za pomocą szklaki wycinamy krążki, przykrywamy   aby podrosły. Do gorącego tłuszczu wrzucamy kawałek ciasta,  jeśli zostaje na wierzchu tzn temperatura dobra, można działać. Rzucamy  po kilka sztuk, dobrze wyrobione same powinny się obracać,  a nawet jeśli(...)ziemniaka, aby zapobiec przypalaniu. Usmażone układamy na papierowych ręcznikach. Dekoracja dowolna, jak powiedział Pan Rączka, kreple są z pudrem, a pączki z lukrem, taka między nimi różnica. Co z czekoladą i innymi ozdobami już nie powiedział. Z tradycyjnym lukrem nie lubię, ale uwielbiam kokos i dla niego jestem w stanie przełknąć tę odrobinę ,,szkiełka''.  😋 Sok z cytryny mieszamy

Dieta moja pasja
FIT DESER A'LA SNICKERS (wegański) 307

Dzisiaj mam dla Was deser inspirowany jednym z najpopularniejszych batoników. Taaak, tych przesłodzonych i kalorycznych, nadzianych orzeszkami ziemnymi, słodkim karmelem i nugatem, a na koniec oblanych polewą z mlecznej czekolady..  😉 mmm... I właśnie ze słabości do produktów powyższych, stworzyłam niesamowity deser zawierający wszystkie te składniki! Jednak nie znajdziecie w nim ani białego cukru, ani glutenu, ani mleka(...)Będziecie potrzebować : - dobrej jakości, kremowego masła orzechowego, najlepiej bez dodatku cukru i oleju palmowego, - opakowania suszonych daktyli , - płatków jaglanych - w przeciwieństwie do kaszy nie wymagają gotowania, wystarczy je zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut, a będą gotowe; oszczędność czasu to duży plus, - orzeszków ziemnych - najlepiej niesolonych, ja niestety tym razem takowych nie dostałam, - cukru trzcinowego - lub innego

Kuchnia Ellie
Czekoladowe ciacha na białkach 92

temp. pokojowej W misce wymieszać cukier puder, cukier waniliowy, kakao i szczyptę soli. 3 białka roztrzepać trzepaczką, wlać do suchych składników. Gdyby masa była za gęsta dodać kolejne białko. Czekoladę posiekać, wsypać do masy kakaowej, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje ciasta w dosyć dużych odstępach bo ciastka pod wpływem(...)minut, do czasu kiedy ich powierzchnia będzie lekko błyszcząca i popękana. Po wyjęciu z piekarnika zsunąć razem z papierem do pieczenia z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia (gorące ciastka będą się przyklejać do papieru i ciężko będzie je zdjąć

Smakołyki Asi
Królowa czerwca. Pyszna tarta truskawkowa, różana panna cotta, czekoladowy spód z ciastek na oleju rzepakowym. 167

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Rozwałkować, nadać kształt, ułożyć na blaszce i piec ok 15 min w temp 180 stopni. Ot cała filozofia ;). Wykonanie ciasta: Ciastka pokruszyć dodać roztopioną płyną czekoladę i masło/margarynę, kakao i dokładnie wymieszać. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód), a boki wysmarować olejem (masłem/margaryną). Tak przygotowaną formę wylepić przygotowaną wcześniej(...)Przebrane truskawki zalać ok 1/4 szkl wody i zagotować, dosładzając do smaku syropem różanym. 2 galaretki  zalać szklanką wody, wymieszać i odstawić na ok 10 min. Wlać do gorących truskawek, dokładnie wymieszać i zmiksować blenderem. Zimne i lekko tężejące wylać na zimny spód tarty. 200 ml mleka zagotować z 200 ml śmietany 30%, dosłodzić do smaku syropem różanym

Malinowe Pocałunki
Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada 130

obrotach. Dodajemy budyń, aromat i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą. Czekoladę siekamy na kosteczkę i wrzucamy do masy serowej. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód.  Wkładamy do piekarnika i pieczemy    przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni(...)następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przygotowujemy polewę. Dżem podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy żelatynę. Aby żelatyna równomiernie się rozpuściła możemy ją rozrobić w niewielkiej ilości gorącej wody. Dokładnie mieszamy żelatynę z dżemem. Masę studzimy i wkładamy do lodówki na 20 minut, aby lekko stężała.   Na wierzchu sernika układamy plastry ananasa, następnie zalewamy go przygotowaną

Mania Gotowania
KOSTKA CZEKOLADOWO-KAWOWA 133

Pyszne czekoladowo-kawowe ciacho, to gratka nie tylko dla wielbicieli kawy i czekolady. Choć osobiście nie jestem fanką ani jednego, ani drugiego, to sama się sobie dziwię i nie wiem jak to możliwe..., ale to ciacho zauroczyło mnie totalnie. Polecam zarówno na wielkie jak i mniejsze imprezy, na pewno zrobi furorę. Choć u mnie (z różnych względów) bez dodatku konfitury(...)mascarpone - 8 łyżek likieru kawowego (opcjonalnie) lub 4 łyżki cukru (lub ksylitolu) + 100g konfitury, np.wiśniowej (ja pominęłam) Żelatynę namoczyć w wodzie, odstawić na 10 minut. Następnie dodać do gorącej kawy i dokładnie rozpuścić mieszając. Dodać likier lub cukier, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Mascarpone wyłożyć do miski i ubijać ok. 1 minuty aż zwiększy dwukrotnie swą objętość

Smaczne Zdrowe
Pierniczkowy alpejczyk z kremem 136

wielbicieli pierniczków ;-) Składniki Ciasto -6 jajek -6 łyżek oleju -szklanka cukru -półtorej łyżeczki proszku do pieczenia -półtorej szklanki mąki -3 czubate łyżki kakao -ok 30 dag pierniczków w czekoladzie Krem -3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego -półtorej kostki masła -2 jasne galaretki (np. brzoskwiniowe, cytrynowe) Przygotowanie Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, połączyć. Stopniowo dodawać przesianą(...)końcu olej. Piec ok. 30 minut w temp. 175 st. Ostudzić, przekroić na dwa blaty. Krem: Budynie rozrobić w szklance wody. Ugotować na 1 litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając po łyżce masy budyniowej. Połowę masy wyłożyć na spodnie ciasto, ułożyć pierniczki. Posmarować resztą masy, przykryć biszkoptem. Źródło: 'Chwila dla Ciebie' Smacznego

Zielona Kuchnia
Ciasto porzeczkowe - deser z czarnej porzeczki 195

ostygnięcia. Orzechy zmiksować na gładką, prawie płynną masę. Odstawić do ostudzenia. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (rozdrobniona czekoladę włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrząca wodą). Wymieszać czekoladę z masą orzechową a następnie z ryżem. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do formy, równomiernie rozłożyć na dnie i lekko ubić. Wstawić do lodówki. Porzeczki opłukać, włożyć(...)Przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 500 ml przecieru, jeżeli jest za mało, należy dolać wodę i zagotować. Jeżeli jest więcej, należy odparować przez gotowanie. Doprawić do smaku cukrem. W gorącym przecierze rozpuścić żelatynę. Odstawić do ostudzenia, ale nie zastygnięcia. Śmietanę ubić na sztywną masę Do śmietany dodać porzeczki z żelatyną – najpierw do śmietany dodać trochę porzeczek, wymieszać, następnie wlać

królestwo garów
Rozgrzewająca czekowiśnia, czyli dżem wiśniowy z czekoladą i chili 218

nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. 2. Wiśnie przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem, dodać czekoladę, cynamon i drobno pokrojoną papryczkę chili, zagotować, co jakiś czas mieszając. 3. W międzyczasie wymieszać pektynę z 1 szklanką cukru. Dodać do gotujących się owoców i mieszać przez(...)całkowitego  rozpuszczenia. 5. Następnie dodać sok z cytryny i rum, dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru. 6. Zebrać pianę (jeśli jest) i rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem na ok. 10 min. Zaleca się pasteryzowanie dżemów przez ok. 20 min. (najwygodniej

Domowa Cookierenka Agi
Domowa czekolada 125

jest uwielbiana przez dzieci i dorosłych . Mimo swej dużej kaloryczności i tak chętnie po nią sięgamy ponieważ poprawia nastrój i jest świetnym źródłem magnezu .   składniki na 1 formę czekolady   1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 1 kostka masła 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku 1 torebka cukru waniliowego przepis Gotujemy gęstą masę(...)proszku ,mieszamy na ogniu na jednolita masę , dodajemy cukier waniliowy. Wlewamy na posmarowaną oliwą prostokątną foremkę i pozostawiamy do stężenia w lodówce . Kroimy w kostki nożem namaczanym w gorącej wodzie

Smakowite Dania
Donaty - amerykańskie pączki z dziurką 177

szklanką i kieliszkiem wykrawamy pączki. Gotowe przekładamy na tacę podsypaną mąką na ok 30 minut, by podrosły. 4. W garnku rozgrzewamy olej, kiedy będzie gorący (ok 170-170st C) to wrzucamy kawałek ciasta. Jeśli w ciągu minutki rumiane wypłynie na powierzchnię, to można smażyć nasze donaty. Smażymy taką ilość, by swobodnie pływały w naczyniu. Smażymy pączki(...)czym wyciągamy na tackę wyłożoną papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 5. Jeszcze ciepłe pączki lukrujemy i posypujemy posypką. Można je także oblać polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia u Krysi

Kuchnia domowa Ani
Placek ze śliwkami kalifornijskimi 612

Odcedzić i obsuszyć na ścierce. Pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z kieliszkiem wódki. Odstawić. Rozpuścić pół kostki masła i dodać kakao, cukier, wodę, następnie obydwie czekolady i w kąpieli wodnej, ciągle podgrzewając, rozpuścić i zrobić z tego polewę. Zimny placek biszkoptowy ciemny przekrawamy w poprzek na pół, by powstały 2 identyczne blaty. Jedną polowe wkąłdamy do blaszki, smarujemy powidłem(...)kremu. Na wierzch kładziemy placek orzechowy i jedną trzecią kremu. Przykrywamy druga połówką biszkopta ciemnego. Na wierch smarujemy pozostałym kremem i gęsto układamy śliwki kalifornijskie FRESANO Polewamy śliwki gorąca polewą. Powinna wyjść dość gruba warstwa. Schładzamy i do lodówki. Międzyczasie parzymy wspaniałą herbatkę  BiFix U mnie owoce leśne!  Herbatka ta stanowi idealne połączenie smakowe: owoców

Z Kuchni Do Kuchni
Bavarese z brzoskwiniami 230

Podstawą bavarese jest krem angielski z jajek, cukru, wanilii i mleka, do którego dodaje się lekko ubitą śmietanę, żelatynę i przełamujący smak składnik, którym może być: pure z owoców, czekolada lub kawa. Podstawowe bavarese jest wyłącznie waniliowe, podawane z sosem owocowym. Bavarese przyjmuje rożne kształty w zależności od użytego naczynia. Najczęściej spotykane są fikuśne formy na babki i wieńce(...)lodówce przynajmniej 5 h. Przed podaniem wystarczy odwrócić formę z bavarese i przełożyć na talerz. Jeśli zastygły krem nie chce wyjść, to można na chwilkę( dosłownie !) zanurzyć formę w gorącej wodzie. Trzeba wyczuć kiedy deser odchodzi od ścianek, w przeciwnym razie może się rozpuścić, co mi się właśnie przytrafiło brr( Następnym razem posłucham netowych rad i formę wewnątrz lekko

Mia Cucina Sofieta
Mój sposób na jesień: brownie 169

wychodzimy o zmierzchu ( cóż za cudowna pora! ), obserwujemy zachód słońca, a wracamy do domu, gdy już tylko lampy uliczne rozświetlają nam drogę. Stopy, dłonie i nos mam nieustannie zimne, gorąca herbata jest teraz moją najlepszą przyjaciółką. Nie wyobrażam sobie bez niej dnia, ba! Godziny nawet. W mojej kuchni do łask znów wrócił cynamon, imbir i goździki, rozmyślam(...)starczy... A w dzień? W dzień udaję, że to jeszcze lato, słoneczne i przyjemne. Bo kto mi zabroni...? Tymczasem do przekąszenia mam dla Was typowy jesienny pocieszacz: brownie . Mnóstwo czekolady, a do tego soczyste, fioletowe figi. Czy ktoś mógłby się oprzeć...? Przepis znalazłam u Kasi , i westchnęłam do niego ze trzy razy z zachwytem, zanim pobiegłam do sklepu po figi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TORT ŚLIWKOWY Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 231

szklanki cukru pudru (według uznania) SKŁADNIKI NA PONCZ: 0,5 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny DODATKOWO: 1 tabliczka mlecznej czekolady z orzachami 1-2 garści orzechów laskowych do posypania tortu  WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki, pszenną(...)szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze  160 - 170 stopni C  przez około  35 - 40 minut  lub do  tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go w formie z wysokości około 40 cm na podłogę. Ja tym razem nie rzuciłam biszkoptem tylko pozostawiłam

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto kakaowe z cukinią i nutką korzenną. 137

Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, zimno i deszczowo.Więc pyszne ciasto z nutką korzenną i kubek gorącej kawy jest w sam raz. Dzisiaj mam dla Was ciasto z cukinią, mięciutkie, delikatne, lekko wilgotne, wprost rozpływa się w ustach. Zapraszam do wypróbowania :) 400 g młodej cukini 1 szklanka cukru 1 łyżka gorzkiego kakao  1 łyżka przyprawy do piernika 1łyżeczka(...)cynamonu 2 i 3/4 szklanki mąki typ 550 5 jajek 1 szklanka oleju 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia CYKORIA 1 cukier waniliowy 200 g czekolady  1 łyżka słodkiej śmietanki coś do dekoracji , wiórki, migdały lub czarne ciasteczko w moim przypadku blaszka o wymiarach 25/32 cm Młodą cukinię myjemy i obieramy ze skórki, następnie ścieramy na tarce

Sama słodycz i szczypta chili
Sernikobrownie z galaretką i truskawkami 519

białego Królewskiego 3 jajka op. budyniu waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szkl jogurtu greckiego ok 300 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Brownie: W garnuszku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę i cukier. Mieszać aż się rozpuszczą.Zdjąć z ognia, ostudzić. Cały czas miksując lub mieszając rózgą dodawać po 1 jajku. Na koniec dodać mąkę i mleko, wymieszać. Spód i boki(...)brownie i piec ok 15 minut w 180 stopniach. Sernik: Gdy brownie się piecze ucieramy w misce wszystkie składniki na sernik tylko do połączenia. Wylać na podpieczone i gorące brownie. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 50 stopni i piec przez 50 minut. Ciasto wyjąć i ostudzić. Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, odstawić do momentu

Smakołyki Asi
Ciasto Shrek 130

temperaturze 175st.  Masa Kubusiowa:  Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowania, tylko że mleko zastępujemy sokiem. Gotujemy budyń do momentu aż dobrze zgęstnieje. Gorący wylewamy na ostudzony biszkopt. Na to wykładamy delicje. Masa śmietanowa:  W szklance wody rozrabiamy galaretkę. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy zimną galaretkę i mieszamy na najniższych obrotach tylko(...)masę kubusiową. ( Uwaga! Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka można ją wstawić na około 5-10min do lodówki i dopiero po tym czasie wyłożyć na ciasto ) Na koniec polewamy czekoladą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą

Smaki Natalii
Łasuch 134

Czekoladowy biszkopt przekroić na pół, kremówkę ubić dodając ewentualnie cukier  puder. Dla pewności, że kremówka będzie miała idealną konsystencję, można dodać trochę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie.  Margarynę, cukier i mleko zagotować i ostudzić, dodać kakao i wymieszać. Dodać drobno pokruszone wafle i ponownie dokładnie wymieszać masę. Dodać mleko w proszku i dobrze(...)spód biszkoptowy wyłożyć połowę bitej śmietany, na to położyć wkładkę czekoladową, przykryć pozostałym biszkoptem i wierzch posmarować pozostałą bitą śmietaną. Do ozdobienia można użyć kakao lub rozpuszczoną czekoladę

Ciasteczkowy Potwór
Churros z sosem czekoladowo mandarynkowym 69

cukru olej do smażenia Wlewamy wodę do rondelka dodajemy olej, sól, cukier, mieszamy i doprowadzamy wodę do wrzenia. Do miski wsypujemy mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia. Gorącą wodę wlewamy stopniowo do mąki i za pomocą widelca mieszamy dokładnie, aż powstanie gładkie, kleiste ciasto. Na patelni z wysokimi brzegami rozgrzewamy olej. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką(...)całkowicie oblane olejem).Smażymy, aż uzyskamy złoty kolor. Następnie układamy je na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Podajemy posypane cukrem pomieszanym z cynamomen lub w towarzystwie rozpuszczonej czekolady. Sos czekoladowy: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii sok z jednej klementynki Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy sok z klementynki oraz ekstrakt z wanilii. Mieszamy

noteskulinarnyfiga
Tort marcepanowy z mango. 191

temp.180stop. Wystudzić i usunąć papier. Masa. Miąższ z mango zmiksować i wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z limonki i ziarenkami wanilii. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Wymieszać z 2 łyżkami musu z mango, a następnie z resztą musu i rumem. Połączyć z ubitą śmietaną, delikatnie mieszając. Placki marcepanowe przełożyć masą z mango. Chłodzić w lodówce. Polewa(...)wanilią, anyżem , cynamonem oraz żurawiną. Dodać żelatynę i mieszając zagotować. Nie gotować! Przyprawy wyjąć i masę zmiksować, wystudzić. Polać wierzch tortu i odstawić do skrzepnięcia. Dekoracja dowolna. Ja rozpuszczoną czekoladę wylałem na szklaną tacę w nieregularne figury i po stężeniu zwijałem łopatką i okleiłem bok tortu. Każde ciasto ładnie ozdobione i pachnące korzennymi przyprawami na pewno podkreśli radosny nastrój tych

Kulinarny karnet Christophera
Tarta Rafaello 400

Czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. Do wysokiego pojemnika wlewamy śmietanę, dodajemy mascarpone i cukier puder, ubijamy na wolnych obrotach do uzyskania gęstego kremu.  Do czekolady dodajemy małymi partiami mascarpone, mieszając dokładnie. Następnie masę czekoladową dodajemy w 2-3 porcjach do ubitej śmietany, miksując krótko do połączenia się składników, na koniec dodajemy(...)godziny lub na całą noc. Przed jedzeniem tartę należy wyjąć z lodówki i pozwolić się jej ocieplić przez 15 minut. Najlepiej kroić ją nożem maczanym w gorącej wodzie. insertCookd("40cadb53a90013bbb8f6c51c51fe62c3

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania