gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:197/258)

Truskawkowe trifle wg Aleex 129

łyżki alkoholu (amaretto, limoncello) – można pominąć • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% + 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania: 1. Galaretkę rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Nie gotować. W czasie upałów ilość wody można nieco zmniejszyć. 2. Truskawki pokroić na małe kawałki. Kilka dorodnych owoców zostawić w całości, będą potrzebne później. 3. Do pucharków lub wysokich(...)ciasteczka wyłożyć warstwę puddingu. 7. Ubić śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru waniliowego. Wyłożyć na pudding, zwieńczając deser. 8. Ozdobić według własnego pomysłu, ja wykorzystałam truskawki i wiórki gorzkiej czekolady. 9. Podawać mocno schłodzone. Smacznego

W mojej kuchni
Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami 148

sobie samemu i mieć kontrolę nad jego składem. I tak powstał waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami. W zasadzie do takiego ryżu można dodać dowolne owoce, startą czekoladę czy orzechy. Był duuużo lepszy od sklepowego. Ba, zajadałam się nim. Teraz będę robić ryż na mleku zdecydowanie częściej. Waniliowy ryż na mleku: 4/5 szklanki (czyli niepełna szklanka) krótkoziarnistego ryżu(...)laski wanilii. W międzyczasie do odłożonych wcześniej 3-4 łyżek mleka dodajemy łyżkę proszku budyniowego i mieszamy do rozpuszczenia. Mieszaninę wlewamy do garnka, gdy mleko będzie bardzo gorące. Następnie wsypujemy ryż. Gotujemy ok. 20-25 minut, ciągle mieszając. Ryż będzie gotowy, jak będzie całkowicie miękki. Próbujemy czy trzeba dosłodzić. Zdejmujemy z ognia, nakrywamy wierzch folią, aby nie utworzył

Poezja smaku
Ciasto jamajka 418

łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku Masa mascarpone: 250 g mascarpone 150 g kremówki 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: posypka czekoladowa lub tarta czekolada    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, potem dodać cukier i miksować około 2 minuty na najwyższych obrotach. Potem dodajemy żółtka i krótko miksujemy(...)posłodzić wg uznania.    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układamy spodni blat biszkoptu i nasączamy ponczem cytrynowym. Następnie smarujemy dżemem.   W większej miseczce rozpuszczamy galaretki w litrze gorącej wody. Wyciskamy sok z jednej cytryny. Gdy widzimy,że galaretka zaczyna tężeć, obieramy banany, przecinamy wzdłuż na pół i układamy na dżemie. Smarujemy sokiem z cytryny - by nie ściemniały

Ewusiowe Smaki
Lody z jarzębiny. Z cynamonem 173

dnie spędzam z nosem w książkach, i och! Jak mi jest z tym dobrze... Nie ciągnie mnie do komputera, nawet nie mam zbyt wielkiej ochoty piec; wystarcza mi kubek gorącej herbaty (i świadomość z tyłu głowy, że termiczny dzbanek w optymistycznym kolorze zielonego jabłuszka jest pełny), świeżo wyprany, pachnący błękitnym płynem do płukania kocyk i wymoszczone miejsce na kanapie(...)treść chodzi... Ale nie to jest przecież najważniejsze! Mimo wszystko, czytanie warto sobie umilić czymś dobrym. Najlepiej słodkim. I czekoladowym (spójrzcie za okno, a z pewnością potrzeba zjedzenia czekolady stanie się silniejsza). Tym razem jednak na czekoladę spojrzałam tylko, unosząc brew, a z zamrażalnika wyjęłam lody. I to naprawdę niezwykłe, bo z jarzębiny ... Pamiętacie mój dżem jarzębinowy? Przygotowałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowiec bez jajek i glutenu 139

maku dostatecznie odparować, a mak jest bardzo mocno wilgotny, koniecznym jest przełożenie go na ściereczkę i odciśnięcie z nadmiaru wody. Tak przygotowany mak zmielić w maszynce trzykrotnie. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić do namoczenia na 30 minut. Olej roztopić. Orzechy posiekać, większe suszone owoce (jeśli takie zostaną użyte) pokroić na kawałki. Zetrzeć skórkę z pomarańczy (jeśli owoc(...)odrobinę dociskając. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C(T), piec około 50 – 55 minut. Upieczony makowiec pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Wystudzony można polać roztopioną czekoladą, polewą karobową lub lukrem ksylitolowym, ozdobić suszonymi owocami, orzechami albo np. pestkami granatu. Smacznego! Mak nie wymagać będzie gotowania, jeśli zostanie wcześniej namoczony. Wówczas koniecznym będzie odlanie maku na sitku

Even Better Food
Pianka porzeczkowo czekoladowa 269

stopni góra dół na 15 minut. Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę przelewam do garnka, dodaję połamaną czekoladę i na wolnym ogniu zagotowuję. Zdejmuję z ognia i mieszam łyżką aż czekolada się rozpuści. Wstawiam do lodówki na dwie godziny. Serek mascarpone rozcieram mikserem, dodaję masę czekoladową i mieszam aż się połączą. Pianka : Porzeczki myję, obieram i miksuję blenderem. Przecieram przez sito pozbawiając(...)wstawiam do lodówki na dwie godziny. Potem wylewam piankę porzeczkową i wstawiam na dwie godziny do lodówki. Na piankę wykładam obrane porzeczki. Galaretkę rozpuszczam w 1 i 1/2 szklance gorącej wody. Jak zacznie lekko tężeć wylewam ją na porzeczki. Wstawiam do lodówki ciasto. Jak stężeje galaretka, dekoruję ją ubiją śmietanką, czekoladowymi kulkami i melisą. Przepis powstał w ramach kampanii

wesoła kuchnia
Zapach pierników. NIBY - KATARZYNKI. 300

Rodzajów pierników jest ho ho i jeszcze więcej! Z lukrem, z polewą, z czekoladą.. Takie, siakie i owakie. Natomiast w moim domu, od kilku lat, umiłowaliśmy sobie.. Katarzynki. Nazwyklejsze pod słońcem Katarzynki. Podczas pieczenia, ich aromat wypełnia cały dom. Każdy już z niecierpliwością czeka, kiedy wyjmę blachę z pieca. Pierniczki nawet nie zdążą wystygnąć. Domownicy wcinają(...)piernika Zrumienić na patelni 50 g cukru, dodać miód, resztę cukru, przyprawy, wlac mleko, zagotować i zdjąć z ognia. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i wlewać do niej gorące mleko z cukrem i miodem, cały czas mieszając, wyrobić ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na 2 godziny. Rozwałkowac ciasto na grubość 2 cm. Wycinać foremką pierniczki i układać

W kuchni Karmel-itki
Rafaello na krakersach – bez pieczenia 285

Rafaello – jeden z moich ulubionych przysmaków , którym można mnie skutecznie przekupić ;) Robiłam już dla Was Rafaello na zimno i Rafaello z białą czekoladą . Dziś mam dla Was kolejny przepis na moje ulubione ciacho! Delikatny krem z mleka kokosowego … przełożony chrupiącymi słonymi krakersami i dużą ilością prażonych płatków migdałowych wprost zachwyca podniebienie! Wielbiciele wszelkiego rodzaju kokosowych deserów … kuleczek(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i pszenną. Mleko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Grzejemy na wolnym ogniu. Gdy mleko kokosowe będzie gorące, dodajemy mleko wymieszane z mąkami. Całość grzejemy , cały czas mieszając , by ni powstały grudki. Gdy budyń zrobi się gęsty – odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy. Dodajemy po łyżce budyniu kokosowego

Ostra na Słodko
MIGDAŁOWE TARTALETKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM 149

Składniki na 12 małych sztuk: 100 g mąki migdałowej lub migdały (ok. 1/2 szklanki) 50 g mąki pełnoziarnistej (ok. 3 lekko czubate łyżki) 30 g

Vroblewska-fitlife
Czekolada gorzka z migdałami BIO - Vivani 129

piszemy, że ma piękne niestandardowe opakowanie. Tym razem też tak jest, bo uwielbiamy takie czarne, eleganckie klimaty. Tabliczka po odpakowaniu prezentuje się zwyczajnie niczym się nie wyróżniając. Oglądając tył czekolady trochę się rozczarowałyśmy, bo myślałyśmy, że migdałów będzie tutaj więcej. Smak: Pierwszy zapach po rozerwaniu folii to kakaowe drewno. Taki typowy drewniany aromat jak przy wąchaniu nowych mebli(...)dobrze podprażone fajnie nadawały marcepanowej nuty. Podsumowanie: Jest to tabliczka świetnie nadająca się do pochrupania a jak ktoś chce coś bardziej kremowego to polecamy zanurzyć kostkę na chwilkę w gorącej herbacie/kawie albo wrzucić do gorącego waniliowego budyniu <3 Ambrozja smaku gwarantowana! Szkoda jednak, że koniec końców nie jest to prawdziwa gorzka tabliczka a dobra deserowa, jednak

Candy Pandas
Pudding makaronowy zapiekany z cynamonem i truskawkami 114

łyżeczki proszku budyniowego waniliowego - budyń bez cukru 1 łyżeczka oleju kokosowego + t rochę do natłuszczenia naczynka 2 garście truskawek + trochę do dekoracji Makaron Lubella Mini świderki z czekoladą ugotować ma półtwardo - dojdzie w piekarniku - odcedzić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Gotowałam bez sugerowanego przez producenta dodatku cukru do wody.   Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w plasterki. W niedużej(...)przelać do natłuszczonego naczynka na warstwę truskawkową. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C ok. 20-25 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć, udekorować i truskawkami, podawać jeszcze gorące. Smacznego :) #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini

Grunt to przepis!
Czekoladowy makowiec na cienkim biszkopcie 135

temat tutaj ), odstawić na bok do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i aromat migdałowy nadal ubijać. Następnie dać żółtka, masę makową, kakao oraz rozpuszczone czekolady, zmiksować. Białka ubić w osobnym naczyniu na lśniącą sztywną pianę (po odwrócenia misji  do góry nogami piana nie powinna wpływać). Białka delikatnie wmieszać do masy makowej. Masę przelać do tortownicy(...)razem miksując). Wyłączyć mikser, a do piany wsypać przesiane suche składniki (mąki i proszek do pieczenia). Delikatnie wymieszać szpatułką do powstania jednolitego ciasta. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wyłożyć na gorący makowiec w piekarniku. Piec jeszcze przez ok. 15 minut, aż biszkopt ładnie się zarumieni. Polecam umieścić blaszkę z makowcem i biszkoptem nieco wyżej w piekarniku niż w przypadku pieczenia

Nastoletnie Wypiekanie
Pochmurne Święta. Rogaliki na poprawę nastroju. 168

pojawiają się na szybie. Czapki, cieplejsze kurtki, u wielu wciąż kozaki nie schowane do lamusa. W niektórych zakątkach kraju - śnieg. Gdzie indziej  rzęsiste opady deszczu, wichury, gradobicia, przymrozki. Gorące chwile marca przywiodły do nas zimną, obrażoną Panią Wiosnę, której nawet nie śni się, aby troszkę nas popieścić swoim urokiem przedwiośnia. Długo jeszcze będę czekać? Śmigus-Dyngus. Tylko(...)troszkę ich rozweslę. Odrobinę rozpieszczę, w ramach wynagrodzenia. Mam zamiar wywołać uśmiech na ich buźkach przy pomocy tajnej broni - słodyczy.  A chyba każdy wie, ile radości daje czekolada! Ukochane endorfiny, do dzieła! Chociaż wiem jedno. I tak sucha nie wytrwam do końca dnia, to pewne. FRANCUSKIE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ. (przepis wymyślony na poczekaniu;) opakowanie francuskiego ciasta nutella / tabliczka czekolady

W kuchni Karmel-itki
Naleśniki 163

zachęca do jedzenia świeżych sezonowych warzyw i owoców, więc naleśniki można przygotować nawet na deser z bitą śmietaną i np. truskawkami, malinami, borówkami, konfiturą z bakłażana lub kabaczka. Polane czekoladą... słodko, rozkosznie...Pyszota! Na słono, wytrawnie? Polecam domowe sushi z ciasta naleśnikowego, np. z wędzonym łososiem, koperkiem, serkiem śmietankowym, także roladki skośnie krojone z szynką, serem, pomidorami, oliwkami. Bardzo smaczne(...)godziny, smażymy na niewielkiej ilości oleju albo bez tłuszczu jeśli mamy specjalną patelnię do naleśników, układamy usmażone jeden na drugim, następnie dowolnie faszerujemy lub....jemy same! od razu! gorące:) *przepis pochodzi z ebooka Magdy Gessler, Smaki Życia. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
dżem rabarbarowo-różany 225

owocami ;) Niech będą pierogi... ;) 6. Wypieki wielkanocne czy bożonarodzeniowe? Bożonarodzeniowe. Piernik...♥ 7. Piekarnik czy patelnia? Piekarnik. 8. Kawa czy herbata? Herbata. Z kawy lubię tylko jej zapach :D 9. Czekolada mleczna czy biała? Łeeee, ani ta ani ta... :D Gorzka - for ever :) 11. Nigella Lawson czy Jamie Oliver? Jamie. 12. Obiad w domu czy na mieście? W domu(...)rozpadną, będą miękkie a dżem będzie gęsty. Wodę różaną dodajemy ok. 20-30 minut przed zakończeniem gotowania. W piekarniku w temp. 100*C wyparzamy słoiki i do jeszcze gorących nakładamy dżem, zakręcamy dokładnie, obracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego

chili & sugar

Proponowane wyszukiwania