blog pod tak wdzięczną nazwą nie ma swojego własnego szlagierowego deseru. Tak więc powstał ten przepis. Uwierzcie mi robione całkowicie w ciemno. Ale efekt końcowy zdumiewający. Ciasto fenomenalne, połączenie czekolady, musu truskawkowego, bitej śmietany i malin.... Koniecznie musicie wypróbować! Składniki na spód sufletowy: 4 jajka 150 g cukru pudru 45 g kakao Wszystkie składniki, których używamy powinny być(...)zimnej. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić. W garnku umieścić truskawki, cukier, sok z cytryny. Podgrzać, wymieszać, zagotować. Zmiksować blenderem na puree. Zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do sosu truskawkowego, delikatnie wymieszać. Masę truskawkową wyłożyć na schłodzony spód
Malinowe Pocałunkimąki 125g masła kilka kropel ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki cukru pudru 25g drożdży 1 jajko Wykonanie: W małej miseczce łączymy ze sobą ciepłe (ale nie gorące) mleko, drożdże, szczyptę cukru i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut. Ja rozmieszałam wszystkie składniki w szklance, co widać na zdjęciach(...)części i na każdą z nich nakładamy nadzienie (zgodnie z zasadą im więcej, tym lepiej) :) W wykonanych przeze mnie rogalikach wykorzystałam marmoladę, ale możecie ją zastąpić też czekoladą lub owocami, np. cząstkami jabłka. Trójkąciki zawijamy, formujemy rogaliki i układamy na przygotowanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 15 minut. Po ostudzeniu obficie posypujemy
Taste Of My Daywiesz skąd, nie wiesz po co, nie wiesz dlaczego, ale przychodzi taki dzień, że dopada Cię ochota na coś słodkiego. Bez problemu mogłabyś pochłonąć tabliczkę czekolady czy porcję pysznego ciasta, tylko... po co, skoro słodycze mogą być również zdrowe i nie skutkować godzinami wyrzutów sumienia? Dla większości osób to połączenie jest dość absurdalne- "Zdrowe słodycze?! Przecież to nie istnieje(...)charakterystyczny, kwaskowaty smak), a także witaminy A, E, K, B i składniki mineralne, takie jak: potas, cynk, wapń, a także magnez oraz kwas foliowy. "SERNICZKI" NA ZIMNO Do szklanki gorącej wody dodać łyżeczkę żelatyny, wystudzić i zalać mieszanką 200g rozgniecionego twarogu chudego. Dodać miód, stewię lub inne słodzidło oraz ulubione owoce. Ja dodałam również mój ukochany cynamon i imbir
peanutbuttermonsterW zanadrzu czeka na wstawienie (i wcześniejsze napisanie) kilka przepisów na świąteczne ciasta, które gościły w naszej Rodzinie na święta Bożego Narodzenia. Ambasador jest jednym
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam domowe chleby i drożdżowe wypieki. Chałka mleczna z maślanym akcentem i żurawiną suszoną jest jednym z nich. Najlepsze zaraz po przestudzeniu z odrobiną masła i
Kuchnia w czekoladziequiche? Tarta to wytrawny lub słodki placek składający się z ciasta i nadzienia, owe ciasto to najczęściej kruche, potem francuskie i drożdżowe. Tarty najczęściej wypełnia się kremami, czekoladą, owocami, mięsem, warzywami, grzybami itp. Czasami, głównie to wytrawne nadzienie, wiązane jest masą śmietanowo-jajeczną. Quiche natomiast pochodzący z Alzacji i Lotaryngii to zawsze placek z ciasta kruchego lub francuskiego, zawsze(...)Przygotowanie: 1. Ciasto - jeśli używamy drożdży świeżych należy najpierw pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i połączyć z ciepłą, ale nie gorącą wodą, odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na ok 15 min, jeśli zaczyn się spienił oznacza, że możemy go użyć i przystąpić do dalszej pracy, jeśli nie robimy nowy 2. W misce miksera łączymy mąkę i sól
Słodki Kompromisśrednicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 160 st. C ok. 35 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika. Z wysokości około pół metra upuszczamy je (w formie) na podłogę a następnie odstawiamy do uchylonego piekarnika. Całkowicie studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami(...)dajemy kolejną warstwę kremu i biszkopt. Ostatni blat również nasączamy. Tort pokrywamy z każdej strony kremem śmietanowym. Ja ozdobiłam go dużymi wiórami kokosowymi i czekoladowymi dropsami z gorzkiej czekolady
Dzieje kuchennej Wiewiórywielką liczbą potraw o nazwie Belle Hélene, jednak na stałe do światowego kanonu wykwintnej kuchni weszło tylko to jedno danie - deser przyrządzony z gruszek, lodów waniliowych i gorzkiej czekolady. A teraz pora na moją wariację. Szwajcarzy posiedli sztukę dokonania rzeczy zaskakujących. Udało im się w niewielkim kraju zjednoczyć ludzi 4 różnych grup językowych: niemieckiej, francuskiej, włoskiej i retoromańskiej. Przygotowując(...)wstawiamy nasze gruszki. Gotujemy na średnim ogniu, aż zrobią się szkliste. Kiedy są gotowe wyjmujemy z syropu odsączmy i studzimy. Podajemy z pokruszonymi ciasteczkami oreo i ulubionymi lodami. Gorąco polecam
Malinowe PocałunkiUwielbiam śniadania i to zdecydowanie mój ulubiony posiłek w ciągu dnia. Najlepsze są te którymi możemy się delektować bez pośpiechu. Gorące jaglanki z owocami, pieczone owsianki, zdrowe gofry, placuszki, zupy owocowe i koktajle…tak tak, u mnie zazwyczaj pierwsze danie dnia jest na słodko :) Wprowadza w dobry nastrój i idealnie pasuje do świeżo zaparzonej kawy. Wiele razy(...)poniedziałku do piątku jemy zazwyczaj taką oto owsiankę. Zrobienie jej zajmuje jakieś 5 minut. Zmieniają się jedynie dodatki. Czasami są to świeże […] Artykuł Ekspresowa owsianka z chia i czekoladą (bez gotowania) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogJeszcze jedna bardzo słodka wielkanocna propozycja. Jeśli ktoś nie ma pomysłu czym tym razem zaskoczyć swoich bliskich, to te jajka z pewnością Wam w tym pomogą
Kuchnia w czekoladzieKraj Kwitnącej Wiśni. Ponoć Azjaci mają niską tolerancję na alkohol ze względu na mutację genu, który jest odpowiedzialny za jego metabolizm i pewnie dlatego Japończycy często piją sake rozcieńczone gorącą wodą, próbowałam, ale nie daje się tego wypić. Zobacz również: Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 2. Desery i japońska herbata Kioto – lody z prażoną mąką(...)szybkich pociągów Shinkansen po drodze na górę Fuji. Kioto – Wagashi, deser z pasty z czerwonej fasoli. Herbaciarnia Ippodo. Kioto – herbata Matcha w formie pasty (konsystencja roztopionej czekolady). Herbaciarnia Ippodo. Fukuoka – herbata Fukamushi Sencha (japońska herbata liściasta o delikatnym smaku). Restauracja Ume no Hana, dzielnica Tenjin. Shizuoka – herbata Fukamushi Sencha z mini ciasteczkiem
Kuchcik gotujemonachijskie, gdzie można codziennie od poniedziałku do soboty kupić oryginalne, delikatesowe produkty z różnych regionów Niemiec i niemal całego świata, posiedzieć przy piwku w licznych malutkich knajpkach, spróbować lokalnych gorących dań i przekąsek, zjeść prawdziwe precle czy bułkę z Leberkäs. Tłumy turystów i tubylców w centrum Monachium na deptaku Marienplatz - Karlsplatz(...)rozmowom o ulepszaniu blogów, obróbce zdjęć i przeróżnym opowiastkom z czasów, gdy się nie znaliśmy! ;) Kolejnego dnia postanowiłyśmy z Asią upiec ciasto, wybrałyśmy ciasto z białą truflą z książki "Czekolada". Ciasto wyszło przepyszne, niestety większość trufli spłynęła z ciasta, mimo zachowania wszystkich prawideł przepisu oraz obecności takiej profesjonalistki jak Słodka Babeczka, która wszak czynnie uczestniczyła w wykonaniu ciasta! Uznałyśmy
Kuchnia Prezydentowejnadal coś było nie tak. Są takie dni, gdy czujesz, że tylko jedna rzecz może poprawić Ci humor. Dla mnie jest to wtulenie się w ramiona mojego ukochanego lub czekolada. Skoro ani jednego, ani drugiego nie miałam pod ręką, a zimno wdzierało się do mego domowego zacisza wszystkimi szparami, postawiłam na Chai Latte. Przepis znalazłam na SavorySimple i zmodyfikowałam(...)około 5 minut. Drugim sposobem jest wlanie mleka do słoika (mniej więcej do połowy jego objętości) ,zakręcenie wieczka i wstawienie do mikrofalówki na kilka sekund. Zalej kawę gorącą wodą (mniej więcej 1/3 kubka). Dodaj 1/3 łyżeczki zmieszanych przypraw, zalej to spienionym mlekiem, wymieszaj. Na górę wyłóż trochę pianki. Posyp kurkumą. Smacznego! Paulina
Gotowanie to kochanieoddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.Dodajemy łyżkę cukru pudru. Następnie w osobnej misce ubijamy żółtka z resztą cukru pudru. Następnie do żółtek dodajemy gorąca wodę. I ubijamy jeszcze chwilkę. Następnie masę z żółtek dodajemy do białek i delikatnie mieszamy. na koniec dodajemy mąki z kakaem i bardzo delikatnie mieszamy(...)Masę serową wylewamy na naponczowany biszkopt. Pieczemy 40 minut w temp 170stopni. Sernik mi nie opadł, jest lekki i bardzo puszysty. PIANKA CZEKOLADOWA -600ml śmietany kremówki 30% -1 czekolada gorzka 60% kakao 100g -1 łyżeczka kakao -4 łyżki cukru pudru Czekoladę wraz z 4 łyżkami śmietany i kakao rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokustylu. W weekendy jem śniadanie z Niną i jest to zazwyczaj 9 rano, więc kończę jeść o 17. Przez cały dzień piję herbatki ziołowe, kawę z cukrem! i gorącą wodę z cytryną. Spadek wagi dziennie 0,5 kg w pierwszym tygodniu. Wiem, wiem, zaraz będą komentarze, że to nie tłuszcz, a woda, że niezdrowo, bo brak śniadania(...)burczało już w brzuchu z głodu o godzinie 22, ale przecież nic nie wolno mi było jeść w nocy, podczas gdy on w najlepsze potrafił wciągnąć tabliczkę czekolady, pół paczki orzechów i jeszcze tostem zagryźć. Dodam tylko, że Misiek jest totalnie nie fit, tylko ja szaleje z ciężarami, jogą itd., on co najwyżej dwa razy w roku wyjdzie ze mną
greenscarf