podać gościom do herbaty, posmarować herbatniki, domowe czekoladowe ciasteczka... Świetnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów, do wysmarowania upieczonych blatów biszkoptu, przełożonych dowolną konfiturą, polane czekoladą, udekorowane owocami, najlepiej sezonowymi, latem. Czy nie brzmi prosto i kusząco? Przygotowanie nie wymaga nie wiadomo jakich zdolności kulinarnych. Każdy może przygotować konfiturę, każdy może upichcić proste ciasto i smakować(...)rondlem, a następnie odstawić z ognia na kilka minut. Czynność tę powtórzyć kilka razy. Konfitury można także gotować w dniu następnym, aż owoce staną się szkliste. Gotowe i gorące włożyć do wygotowanych i osuszonych słoików typu twist, przykryć wygotowanymi i suchymi zakrętkami, od razu zamknąć. Odstawić do całkowitego ostygnięcia do góry dnem. Gotowe
Zasmakuj KuchniWiem, że ostatnio bardzo Was zaniedbuję. Czas przedświąteczny i zbliżającej się Pierwszej Komunii Świętej to u mnie gorący okres przygotowywania zaproszeń, pamiątek i kartek. Ale nie martwicie się, w międzyczasie udaje mi się upiec coś pysznego, niestety gorzej już z czasem na publikację wpisów. Obiecuję jednak, że w najbliższym czasie pojawią się także wpisy wielkanocne:) Dzisiaj(...)herbata do nasączenia. Serek mascarpone utrzeć z Nutellą. Blaty ciasta nasączyć herbatą, po czym przełożyć kremem truskawkowym. Wierzch oraz boki ciasta posmarować kremem czekoladowym. Dekoracja: wafelki w czekoladzie, np. WW, Pryncypałki około 45 sztuk, 150g kolorowych drażetek lentilek. Boki tortu obłożyć wafelkami, układając je ciasno, jeden przy drugim. Do środka wsypać cukierki. Całość przewiązać wstążką
Z miłości do słodkościnieco starszym chłopakom, którzy spędzili przed konsolami swoje dzieciństwo grając w Tetrisa, Mario, Pacmana i pewnie jeszcze kilka innych fajnych gier ;) Moja propozycja to pyszne kruche babeczki waniliowe z czekoladą i kremem kawowo czekoladowym. Do zrobienia dekoracji wykorzystałam domową masę cukrową (z wyjątkiem czarnego koloru – ta jest kupna). Składniki na babeczki Składniki na krem 75 g masła 1 budyń(...)ostygły. Budyń rozpuszczamy w połowie szklanki mleka, resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do niego mleko z budyniem. Gotujemy, aż pojawią się bąbelki. Przelewamy do miseczki, kiedy budyń nie jest gorący, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki. Masło miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem, dodajemy kakao i kawę, miksujemy. Do masy dodajemy po łyżce zimny budyń (będzie potrzebna mniej
Ciastkozercypamiętając o co. Musiałam osłodzić atmosferę. Cóż, muszę przyznać, że tak naprawdę znalazłam sobie dobrą wymówkę na usprawiedliwienie mojego przemożnego, desperackiego pragnienia słodyczy. Nie takiej zwykłej, jak czekolada. Ooooo nie. Mój organizm wie, co to znaczy pójść na całość. Zobaczyłam gdzieś, chyba w serialu, amerykańskie, ociekające lukrem pączki i... już tylko to miałam przed oczami. Nic już nie mogło(...)łyżki masła, roztopionego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone) (opcjonalnie) kolorowa posypka cukrowa NA POLEWĘ: ok.1/2 szklanki cukru pudru ok.2 łyżki Nutelli 1 łyżka gorącej wody Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę(przesianą) z cukrem, z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj maślankę, wymieszaj. Masło roztop w rondelku, odstaw
Gotowanie to kochaniePyszne czekoladki na chrupiącym spodzie, z słodko-słoną masą i orzeszkiem zatopionym w samym środku... małe przyjemności na jeden kęs! No dobra. Tak naprawdę na jednym
Chocolate Muffin Blogmikserem na najniższych obrotach. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut do tzw. "suchego patyczka". 4. Gorące ciasto wyjmujemy i z wysokości 30 cm puszczamy na podłogę (dzięki temu ciasto nie opadło). Potem zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty. Poncz: 1/2 szklanki słodzonego(...)spożywczą i w temperaturze pokojowej zostawiamy do wystudzenia. 4. Miękkie masło ucieramy mikserem do białości, stopniowo dodajemy budyń, najlepiej w 3 lub 4 turach. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła 30 ml mlek a Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Przełożenie ciasta: blat ciemny (nasączamy do kawą) - 1/2 masy budyniowej - blat orzechowy - pozostała część masy - nasączony
kruche babeczkiKolejny przepis wypróbowany z bloga Dorotki - Daktyle W Czekoladzie . Sama autorka pisze: "Jeden z najlepszych serników jakie dotychczas jadłam" a ja całkowicie się z nią zgadzam :) "Na miękkim, półkruchym cieście wylana jest warstwa budyniu zrobionego na bazie soku marchwiowego typu "Kubuś". Serowy wierzch jest bardzo delikatny, puszysty i równy jak stół :) Całość jest... po prostu pyszna!" Od siebie dodam tylko(...)wlać 200 ml soku Kubuś, wsypać oba budynie, wymieszać. Zagotowany sok zestawić z palnika, mieszając wlać wymieszane budynie. Ponownie wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1/2 minuty. Gorący budyń wylać na podpieczone ciasto, wyrównać, odstawić na ok. 20- 25 minut do ostygnięcia. 3. Z białek jajek ubić sztywną pianę. Do drugiej miski włożyć ser, cukier, cukier waniliowy
Na Ciasteczkowych Papierachpotrzebne). Namoczyć żelatynę w odrobinie wody - tyle aby przykryło żelatynę- odstawić aż napęcznieje. Podgrzewać mieszając chwilkę aby się rozpuściła- nie gotować. Połączyć z gorącym pure, wymieszać i odstawić aby przestygła, ale nie stężała. Jeśli stężeje, delikatnie podgrzać. 1/4 pure malinowe odłożyć do masy maślanej Krem malinowy Pure malinowe 200 g mascarpone(...)spróbujcie ozdobić tak jak pokazuje filmik instruktażowy tu go znajdziecie. Ozdabiając tort chciałam uzyskać zabawny efekt rozpuszczonego loda, do tego użyłam rozpuszczonej i przestudzonej czekolady. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktakiego już od dłuższego czasu, ale surowe ciasto, skąd je wziąć? Rozwiązanie okazało się bardzo proste i idealnie wpisuje się w założenia mojego bloga, więc tym bardziej polecam Wam gorąco to "ciacho", a robi się je tak: Namaczamy przez noc 1 i 1/3 szklanki daktyli (z tego 1 szklanka będzie potrzebna do masy ciastowej, a 1/3 do masy makowej(...)czas łupania orzechów (można sobie ułatwić życie używając łuskanych ale ja tam wolę świeże), przygotowanie ciasta zajęło mi jakieś 25 minut. Gotowego makowca wkładamy do lodówki i szykujemy czekoladę do polania. TUTAJ macie oryginalny przepis, w którym możecie podejrzeć, jakiej czekolady użył Adam, ja natomiast polałam swojego makowca sosem czekoladowym, znalezionym w innym miejscu tego smakowitego bloga
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIENabrałam ochoty na coś słodkiego. Przypomniało mi się, że już dawno nie robiłam muffinek. U Bożenki na blogu "Moje domowe kucharzenie" znalazłam TEN przepis
Na słodko lub wytrawnieostygnięcia. 2. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty do średnich, dodajemy cukier, żółtka, ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną czekoladę łyżka po łyżce. 3. Mąkę łączymy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Obroty w mikserze zmniejszamy do małych i stopniowo dodajemy mąkę. Miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Przykrywamy(...)jasne, że bez problemu poradziłam sobie z przygotowaniem :) Jeżeli potrzebuję jakieś porady lub inspiracji, niezwłocznie otwieram tę właśnie stronę :) Pani Dorota wydała również kilka książek, które znajdziecie TUTAJ . Polecam, gorąco! Wierzę, że zainspiruje Was równie mocno, jak mnie
My Culinary ArtRobiłam to ciasto pierwszy raz w żuciu i NA PEWNO nie ostatni. Jest rewelacyjne. Gorąco polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style(...)śmietankowe bez dodatku cukru + 3/4 szklanki wody, 1 szklanka cukru, Bita śmietana: 1/2 l kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 4 śmietan-fixy + 100 g pokruszonych herbatników(ja dałam stratą czekoladę) Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i połączyć. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać
Smaki Nataliibezpośrednio do drożdży, ponieważ spowolni ona ich produkcję, a w niektórych przypadkach może je nawet zabić. Mleko/Woda Te płyny, w przeciwieństwie do pozostałych składników powinny być CIEPŁE, ale nie gorące! Po włożeniu palca do mleka/wody nie powinnyśmy się sparzyć, a jedynie odczuć ciepło zbliżone do temperatury naszego ciała. Jajka Ten składnik jest odpowiedzialny przede wszystkim za piękny, żółtawy(...)syrop z agawy lub melasę. Wybór zależy już tylko od nas. Dodatki Do ciasta drożdżowego można dodać praktycznie wszystko. W zależności od tego, co przygotowujemy mogą to być bakalie, czekolada, skórki owocowe, aromaty, itp. Podsumowując Jakość składników = jakość wypieków , dlatego nie żałujmy kilku złotych więcej na produkty! PRZYGOTOWANIE CIASTA DROŻDŻOWEGO 1. Rozczyn Na początku należy przygotować rozczyn
Nastoletnie Wypiekaniecukru pudru (możliwe, że będzie mniej, należy dodawać stopniowo) - 3 łyżeczki glukozy - 3 łyżeczki żelatyny - 50 ml gorącej wody Wykonanie: Do szklanki wlać gorącą wodę. Do gorącej wody dodać żelatynę, mieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać glukozę i również mieszać do rozpuszczenia. Na stolnicę wysypać trochę 3 szklanki cukru pudru i wlewać powoli żelatynę. Mieszać, a jak już(...)wody, w przypadku, gdy łączymy ze sobą elementy dekoracji takie jak np. części kokardy, -masy maślanej lub budyniowej, – specjalnego jadalnego kleju, -rozpuszczonej nad kąpielą wodną: białej lub mlecznej czekolady (sprawdza się to przy dużych ozdobach) 4. Masa szybko wysycha, nieużywaną część najlepiej zawinąć w folię. 5. Lukier najlepiej przenosić nawinięty na wałek lub wsuwając całe ręce (nie tylko dłonie
dom-agi.plmiodem roztopić w garnuszku i wlać do masy makowej. Dodać bakalie, figi bez pestek,olejek migdałowy, dokładnie wymieszać. Thermomix masa makową – do naczynia miksującego wsypać mak i zalać gorącą wodą, tyle żeby mak był przykryty, temp 100 C, czas 15 minut, obroty 1 – zmiksować mak, czas 50 sek, obroty 9 – dodać masło, miód,olejek migdałowy czas(...)nagrzanym piekarniki do 190 C przez 20-25 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i zostawić, aż ostygną. Polewa – na garnuszku z parującą wodą położyć miseczkę z połamaną czekoladą, dodać dwie łyżki mleka. Zmniejszyć gaz do minimum i podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Jeśli czekolada będzie po rozpuszczeniu za sucha dodać jeszcze jedną łyżkę mleka i dokładnie wymieszać
Kuchnia Pokoleń