gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:210/258)

Ciasto z budyniową masą jabłkową 117

Często zdarza mi się mrozić białka, ale nigdy nie miałam na nie dobrego pomysłu. Z pomocą przyszła mi Dorotka, która na swoim blogu dodała wpis o

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto kokosowo - chałwowe i Światowy Dzień Pieczenia z Kasią 351

zrobiłam to mikserem na najniższych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut do tzw. "suchego patyczka".  Gorące ciasto wyjmujemy i z wysokości 30 cm puszczamy na podłogę (dzięki temu ciasto nie opadło). Potem zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty. Pamiętajmy o tym, żeby(...)spożywczą i w temperaturze pokojowej zostawiamy do wystudzenia. Kostkę do pieczenia Kasia ubijamy mikserem razem z chałwą, następnie stopniowo dodajemy wcześniej ugotowany, przestudzony budyń. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 30 g kostki Kasia 30 g mleka Wszystko roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Dzięki temu, że do czekolady dodamy tłuszcz i mleko polewa nie będzie twarda. Przełożenie ciasta: Ciasto ciemne

kruche babeczki
Wzorzysta rolada z malinami. 148

Oczywiście można odpuścić sobie zdobienia, a zamiast tego polać ciasto polewą czekoladową. Przepis na roladę znalazłam oczywiście na  Moje wypieki , z tą tylko zmianą, że nie dodałam gorzkiej czekolady, która była w przepisie. A krem... krem to po prostu mascarpone z malinami. Polecam Wam ten przepis serdecznie, rolada rozeszła się w mgnieniu oka.  A wzorki naprawdę zrobiły wrażenie(...)temperaturze 180 stopni C.  W tym czasie przygotowujemy ściereczkę na którą zaraz po upieczeniu wyłożymy ciasto. Ściereczkę rozkładamy i posypujemy ją cukrem waniliowym. Upieczone ciasto - GORĄCE - przekładamy na ściereczkę, zrywamy papier, obracamy wzorkiem do ściereczki i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy do wystudzenia. Krem malinowy: 250 g serka mascarpone; ok. 150 - 200 g malin -wedle uznania

Miksturownik
GOFRY IDEALNE – CHRUPIĄCE I LEKKIE! 877

oczywiście budkami z goframi. Dzień w dzień, nieważne czy słońce świeciło jak oszalałe czy lał deszcz chodziliśmy na gofry. Z bitą śmietaną i owocami, z frużeliną, z lodami i czekoladą, a kiedy już kieszonkowe się kończyły (a zdarzało się, że mama musiała dosyłać, bo rozpieprzyłam wszystko :D) – z samym cukrem pudrem. Każde smakował obłędnie – tak idealnie! Niesamowicie chrupiące(...)gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie z sobą miksujemy, a następnie dodajemy białka ubite na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie ale dokładnie mieszamy z ciastem. Wylewamy na bardzo gorącą gofrownicę i pieczemy na złoto. JAK SPISAŁ SIĘ SPRZĘT? Przyznam szczerze, że już po wlaniu ciasta na pierwszego gofra i podejrzeniu go podczas pieczenia powiedziałam WOW! Tak, było

Ostra na Słodko
Czekoladowe muffiny z wiśniowym nadzieniem 204

Czekoladowa rozkosz z kwaśną, wiśniową nutą ! Istny raj dla podniebienia – zwłaszcza, kiedy podajemy je na ciepło. Przygotujemy je nawet w 30 min… znikną niestety

Za drzwiami kuchni
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 587

opakowanie galaretki (użyłam agrestowej) Dodatkowo: około 210g podłużnych biszkoptów 2 czerwone galaretki 300ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru wiórki czekoladowe do posypania (można zastąpić kakao lub startą czekoladą)     Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać(...)przez około 30 sekund na małym ogniu, mieszając. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło). 9. Dwie czerwone galaretki rozpuścić w 900ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Utrzeć mikserem 250g masła (ucierać mikserem przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. 11. Połową kremu

Mała Cukierenka
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 8406

opakowanie galaretki (użyłam agrestowej) Dodatkowo: około 210g podłużnych biszkoptów 2 czerwone galaretki 300ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru wiórki czekoladowe do posypania (można zastąpić kakao lub startą czekoladą)     Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać(...)przez około 30 sekund na małym ogniu, mieszając. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło). 9. Dwie czerwone galaretki rozpuścić w 900ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Utrzeć mikserem 250g masła (ucierać mikserem przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. 11. Połową kremu

Mała Cukierenka
Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami, czyli lutowa piekarnia 216

zajadał go jeszcze z plasterkiem szynki, to też wspaniałe połączenie. Mój wpis dodaje również do Czekoladowego Tygodnia u  Bei . Drożdżowy chleb na  poolish   z czekoladą i rodzynkami Składniki: Poolish 2 g świeżych drożdży 125 g mąki pszennej chlebowej 125 ml ciepłej wody Ciasto właściwe 300 g mąki pszennej chlebowej 5 g soli 2 g świeżych(...)godzin. 20 minut przed planowanym pieczeniem nagrzewamy piekarnik do  200 stopni.  Gdy ciasto już wyrosło przekładamy je na rozgrzaną blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub na gorący kamień. Wierzch ciasta posypujemy mąką i nacinamy. Na spodzie piekarnika umieszczamy naczynie wypełnione szklanką wody. Chleb pieczemy około 30 minut. Studzimy na kratce. W lutowej piekarni udział wzięły: Ania

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowe Ciasto z Karmelem, Orzechami Pekan i Płatkami Kokosa 199

Ostatnie tygodnie rozpieszczały nas ładną pogodą. Większość czasu spędzałam z dziećmi na zewnątrz, na placu zabaw, na zielonej trawce. I choć urlop planujemy dopiero początkiem sierpnia

Made By Mom And Son
Niemiec 42173

Składniki na ciasto:  - 1/4 szklanki kakao  - 1/2 szklanki gorącej wody  - 25 dkg masła lub margaryny  - 2 i 1/4 szklanki cukru   - 1 łyżeczka cukru waniliowego  - 4 jajka  - 2 szklanki mąki  - 1 łyżeczka sody  - 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka Kakao wymieszać z wodą i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć(...)Zdjąć z ognia dodać wanilię, wiórki kokosowe,posiekane orzechy, wymieszać. Lekko przestudzić i przekładać placki - powinny być posmarowane trzy warstwy łącznie z wierzchem. Całość udekorować kawałkami orzechów, można polać czekoladą

Moje Słodkie Piekiełko
,,Kawałek nieba- śnieżne chmurki’’ 459

laski wanilii kremowa pianka: 200 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: kilka łyżek dżemu porzeczkowego 300 g białej czekolady Sposób przygotowania: Czekoladowe kopułki: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie rozkładamy ją równomiernie pomiędzy przygotowane wcześniej foremki półkule o których już wcześniej wspominałam a następnie dokładnie rozprowadzamy ją po same brzegi. Odkładamy foremkę do zamrażarki(...)czekoladek lub babeczek. Produkt wykonany z wysokiej jakości silikonu. Dzięki właściwościom silikonu, formy z niego wykonane są niezastąpione w kuchni. Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco zachęcam Was do zakupu takiej foremki. Ciastka z niej są po prostu wyśmienite i bardzo się wyróżniają. Wyjątkowo praktyczne w użytkowaniu, idealne do tworzenia smacznych i pięknie wyglądających wypieków

Podróż w kulinaria
Mus cappuccino 179

Cappuccino … Latte … Czarna … Biała … Z mlekiem czy też Espresso. Nie wiem jak Wy , ale ja jestem wielką miłośniczką kawy. Z przyjemnością sięgam

Ostra na Słodko
Czeski gulasz piwny i festyn ludowy 188

mielony kminek, ostra i słodka papryka w proszku, ziele angielskie (5 ziarenek), pieprz w kulkach (9 ziarenek), 2 listki laurowe Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, obsmażyć na gorącym tłuszczu na dużym ogniu, mieszając, a jak odparuje wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Dodać całe przyprawy, zalać połową szklanki piwa i dusić ok. 40 min. (jeśli robi(...)żywo, piwem i typowym dla takich festynów bawarskim jedzeniem.     (ja i Prezydent) Towarzyszy temu wiele różnych atrakcji, są budki z przeróżnymi specjałami (naleśniki, szaszłyki, owoce w czekoladzie, serduszka piernikowe  z kolorowym lukrem oraz leberkäs), strzelnice, loterie i wesołe miasteczko. W samym mieście odbywają się imprezy towarzyszące jak koncerty, spektakle, występy grup folklorystycznych, jazzowych, rockowych i jeszcze

Kuchnia Prezydentowej
SNICKERS Z BANANAMI, KARMELEM I ORZECHAMI 951

Połączenie bananów, karmelu i orzechów – uwielbiam! I już na samą myśl o takich deserach cieknie mi ślinka! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto

Ostra na Słodko
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 297

się najlepiej pod koniec wyrabiania. Wyrastanie ciasta na zimno Ciasto drożdżowe może wyrastać również z niskiej temperaturze - w lodówce. Jest to dobry sposób dla tych, którzy lubią na śniadanie gorące pieczywo, nie koniecznie ze sklepu. Uwaga: nie jest to sposób dla tych, którzy wstają na ostatnią chwilę ;) Takie ciasto przygotowujemy w normalny sposób. To znaczy przygotowujemy zaczyn (rozczyn(...)można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem Najprostszy pszenny chleb

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania