Czy można jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można
moj przepis naJeśli nie macie pomysłu na słodkie Walentynki, to miło mi będzie jak skorzystacie z mojego przepisu :) A polecam go głównie tym, którzy mają w zakamarkach swojej
Kuchnia w czekoladziecałej kawiarni aptycznymi zapachami. Byłam świadkiem wyjmowania akurat z piekarnika fantastycznego sernika i gdyby nie fakt, że przybyłam tu by koniecznie spróbować menu festiwalowego, to skusiłabym się na gorący jeszcze kawałek (albo i dwa...) :P Kawową propozycją w ramach Espresso KAWA Festival 2015 było cappuccino , które zestawiono z czekoladowym tortem bezowym z wiśniami . Słusznie tort bezowy jest tu popisową(...)ół uformowane. Detale mini - torcików podziwiam zawsze z zawistną za zdrością początkującego cukiernika :P Gościom festiwalowym zas erwowano cappuccino oraz Torcik Ramon : biszkopt jogurtowy przekładany karmelizowaną białą czekoladą z czarną porzeczką na chrupiącej warstwie prażynek M uszę z przykrości ą przyznać, iż torcik mnie rozczarowa ł ... Olśniewający wygląd nie miał niestety swojego odpowiednika w rewelacyjnym smaku... Biszkopt okazał się
Grunt to przepis!Zdecydowanie ta przystawka to jest sztos! Moje danie główne, czyli stek z antrykotu z kością Tomahawk to zdecydowanie coś dla zadeklarowanych mięsożerców. Konkretna porcja soczystego mięsa podana na gorącym kamieniu (świetny sposób na samodzielne dobranie stopnia wysmażenia) spowodowała pobudzenie u mnie atawistycznych odruchów. Stek podany był z sympatyczną sałatką, fajnym i ostrym kimchi oraz domowego wyrobu masłem(...)gruszką. Stek Tomahawk z antrykotu z kością. Stek Tomahawk z antrykotu z kością, podawany z marynowanymi cebulkami, kim chi oraz masłem z palonym sianem. Ciastko czekoladowe, mus z białej czekolady, słony kajmak. Beza, mus z mango i marakui, wasabi. Dekonstrukcja sernika z lodami z hibiskusem. * Menu Motto | ul. Hubska 54, Wrocław
Food SquareUpiekłam ją z okazji dnia taty. Ponieważ dostałam się na dwudniowe szkolenie sobotnio – niedzielne, nie miałam zbyt wiele czasu na cudowanie. Sięgnęłam więc po stare
Na słodko lub wytrawnieczekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem) 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła w temperaturze pokojowej Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną czekoladę i zmiksować. Masło roztopić. Wlać do pokruszonych ciastek i dalej miksować, aż powstanie jednolita masa. Dno formy do tarty o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą(...)przekroić, zeskrobać z niej ziarenka. Wrzucić ziarenka i laskę do mleka, zagotować. Zdjąć z palnika. Wyjąć laskę wanilii. Żółtka zmiksować z cukrem do białości. Dodać mąkę. Stopniowo dodawać trochę gorącego mleka, około pół szklanki, cały czas miksując. Powstałą płynną masę jajeczną przelać do pozostałego mleka. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować 1 - 2 minuty. Masa mocno zgęstnieje. Zdjąć
maniapieczeniazresztą również do pierogów. Jest to wiadome z powszechnego uznania, szczególnie, gdy przypieczętujemy to swoją opinią. Idąc tym tokiem rozumowania, warto połączyć obiekty westchnień. Słodycz nie oznacza przecież jedynie czekolady, karmelu i chałwy. Słodka może być również kapusta, a pierogi z niej to niekwestionowana rozkosz podniebienia. Czasy gdy bezglutenowcy załamywali w takich chwilach ręce i wysyłali nienawistne, przepełnione zazdrością spojrzenia(...)całość, a może nam zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto. Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący. W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto. My często kroimy
Wypisz Wymalujklimatem i przeuroczym wystrojem. - Dzień dobry! - Dzień dobry, Pani Iza? Zostałam rozpoznana już na wejściu.. Zapoznałam się z Jolą i Nastią, usiadłam przy stoliku i zostałam poczęstowana gorącą herbatą, a raczej naparem z czarnego bzu. Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam tej rośliny, więc nowy smak mnie nieco zaskoczył. Herbatka była delikatna, przypominała mi smakiem białą, z lekką(...)ważne - kwiaty mają więcej właściwości niż liście), która była lekko kwaśna przez agrest, ale nadal można było wyczuć smak konopi. Nowa zdobyta wiedza i poprawiony humor za sprawą czekolady z konopią siewną (nie, nie indyjską) pobudziły mnie do poszukiwania kolejnych, innych smaków. Opuściłam stoisko i poszłam dalej za zapachem docierającym do mnie z drugiej strony.. a był
Czarnawisienkaniewyobrażalne wręcz ilości ciepła. Nie ma szans na najlżejszy choćby powiew wiatru, a lodówka to najprzyjemniejsze miejsce, do którego można się udać. Śmietana topi się jak szalona, miękka czekolada rozpływa się pod najdelikatniejszym dotykiem, ozdabianie ciast marcepanem to istna droga przez mękę. A w momencie, w którym okazuje się, że na jutro trzeba przygotować kilkaset tuzinów waniliowych ciasteczek(...)smażenia marchewek, posypać resztą tymianku. Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Mimo prawdziwie dekadenckich upałów, nadal wypijam dwa dzbanki gorącej herbaty dziennie. Myślicie, że to normalne
Pożeraczka, czyli raz adobrzedaję trzy- niezbyt to dietetyczne, ale jest to bodaj jedyny napój który w ogóle słodzę, a że pijam go tak raz w tygodniu, to można zaszaleć;) 3. Niewielką ilość gorącego mleka wlewamy do filiżanki z kakao i cukrem i energicznie mieszamy, ucierając łyżeczką o ścianki naczynia do połączenia i rozpuszczenia składników i uzyskania gładkiej cieczy. Trwa(...)posiada ono certyfikatu Fair Trade. Zainteresowanych tematem, zachęcam do poczytania o Fair Trade w tym miejscu: Produkty Fair Trade Warto zapłacić kilka złotych więcej za kawę czy czekoladę, by nie mieć poczucia uczestniczenia w ogromnym procederze wyzysku ludności najbiedniejszych krajów świata i dewastacji środowiska naturalnego
Aromatyczne PodróżeZeszły tydzień znów stał pod znakiem przetworów. Własne ogórki były na tyle duże, by zebrać je i zakonserwować, a cukinia, którą dostałam od Mamy też już
Kuchnia w czekoladzieDziś świeci takie piękne słoneczko, aż buzia się śmieje! Właśnie zastanawiam się, co by zrobić dzisiaj na obiad i nie mam do końca pomysłu. Mam pełno
Be Fit Be StrongDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na jesienną wersję financier , francuskich ciastek bankierów. Opowiadałam Wam o nich wiosną, kiedy to upiekłam financier z rabarbarem i białą czekoladą . Tym razem przygotowałam je z dodatkiem mielonych pistacji i plasterków gruszek. Financier to pyszne, maślano-karmelowe ciasteczka, nazywane w Polsce uroczo finansjerkami. Tradycyjnie piecze się je w foremkach o kształcie przypominającym sztabki(...)koloru - wtedy od razu zdejmij je z ognia, aby się nie spaliło. Gotowe masło przecedź przez podwójnie zwiniętą gazę ułożoną na sitku i dodaj do suchych składników jeszcze gorące. Wymieszaj. Białka ubij prawie na sztywno i partiami dodawaj do masy, mieszając wszystko łyżką. Gotowe ciasto jest rzadkie, gładkie i nieco ciągnące. Przelej ciasto do wybranej formy
Chilli Czosnek i Oliwametoda "suchego patyczka"). ! Nie otwieramy piekarnika, żeby chlebki nie opadły. KAROB - "Mączka chleba świętojańskiego" (Produkt w 100% bezglutenowy): "występuje naturalnie w rejonie śródziemnomorskim. Jest naturalnym - zdrowszym zamiennikiem kakao i czekolady. Zawiera spore ilości magnezu, żelaza i fosforu. Jest to produkt całkowice naturalny - nie zawiera żadnych sztucznych barwników ani substancji konserwujących. Nie znajdziecie w nim równieżżadnych alergenów, kofeiny ani teobrominy. Występujące(...)warte wypróbowania. Do tego ziarenka - aromatyczne przyprawy zawarte w mieszance wzmacniają i smak i aromat. Odrobina "chrupości" co jakiś czas to genialna niespodzianka. Bananowiec jest idealny zarówno na gorąco jak i na zimno. W pierwszy i na drugi dzień (gdy jakimś cudem zostanie). Dłuższego żywota mu nie przepowiadamy. Jak widać wyszły nam smakowite "ślimaczki" - każdy kawałeczek chlebka
Wypisz Wymalujuparcie trzymać. Warto jednak eksperymentować i zachęcać dziecko do próbowania nowości, wprowadzając do jego diety nieznane wcześniej smaki i produkty . O tak, mamy swoje ulubione smaki..... Kawa, karmel, czekolada, bezy - czy ja się nie powtarzam? Musicie jednak przyznać, że częściej eksperymentowałyśmy, próbując łamać przyzwyczajenia i stereotypy. Dwulatek swobodnie przekracza granice tworząc oryginalne rozwiązania i dopasowując rzeczywistość do swoich(...)zagotuje. Dodać oczyszczone płatki róż i suszone pączki i gotować razem na małym ogniu przez ok. 20 minut. Następnie wlać sok z cytryny i gotować jeszcze przez 1 minutę. Gorący syrop przelać do buteleczki lub słoika i trzymać w chłodnym miejscu. Ja nie odcedzałam płatków, aby do końca oddawały aromat. * przepis z tej strony - klik. WODA RÓŻANA
KUCHARNIA