gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:216/258)

Piernik herbaciany w lśniącej polewie. 235

HO HO HO ... No i co ja pocznę ,że świąteczne klimaty , każdego roku atakują nas zewsząd coraz wcześniej  ???? Wcale mi się to nie podoba i

Malinowa Kawiarenka
Szpinakowa z pierożkami tortellini 112

Soczysta zieleń, to jeden z moich ulubionych kolorów. Szpinak za to, jak już kiedyś Wam wspominałam pokochałam stosunkowo nie dawno, ale używam go głównie do deserów

Kuchnia w czekoladzie
Czekoladowe ciasto z cukinią 121

Czy można jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można

moj przepis na
Tort truskawkowo- kokosowy na białkach 174

Jeśli nie macie pomysłu na słodkie Walentynki, to miło mi będzie jak skorzystacie z mojego przepisu :) A polecam go głównie tym, którzy mają w zakamarkach swojej

Kuchnia w czekoladzie
Święto "małej czarnej" w Trójmieście - KAWA FESTIVAL - Alternatywnie 2016 i Espresso 2015 195

całej kawiarni aptycznymi zapachami. Byłam świadkiem wyjmowania akurat z piekarnika fantastycznego sernika i gdyby nie fakt, że przybyłam tu by koniecznie spróbować menu festiwalowego, to skusiłabym się na gorący jeszcze kawałek (albo i dwa...) :P Kawową propozycją w ramach Espresso KAWA Festival 2015 było cappuccino , które zestawiono z czekoladowym tortem bezowym z wiśniami . Słusznie tort bezowy jest tu popisową(...)ół uformowane. Detale mini - torcików podziwiam zawsze z zawistną za zdrością początkującego cukiernika :P Gościom festiwalowym zas erwowano cappuccino oraz Torcik Ramon : biszkopt jogurtowy przekładany karmelizowaną białą czekoladą z czarną porzeczką na chrupiącej warstwie prażynek M uszę z przykrości ą przyznać, iż torcik mnie rozczarowa ł ... Olśniewający wygląd nie miał niestety swojego odpowiednika w rewelacyjnym smaku...  Biszkopt okazał się

Grunt to przepis!
Menu Motto, czyli jak wygląda kuchnia spod ręki Master Chefa 142

Zdecydowanie ta przystawka to jest sztos! Moje danie główne, czyli stek z antrykotu z kością  Tomahawk to zdecydowanie coś dla zadeklarowanych mięsożerców. Konkretna porcja soczystego mięsa podana na gorącym kamieniu (świetny sposób na samodzielne dobranie stopnia wysmażenia) spowodowała pobudzenie u mnie atawistycznych odruchów. Stek podany był z sympatyczną sałatką, fajnym i ostrym kimchi oraz domowego wyrobu masłem(...)gruszką. Stek Tomahawk z antrykotu z kością. Stek Tomahawk z antrykotu z kością, podawany z marynowanymi cebulkami, kim chi oraz masłem z palonym sianem. Ciastko czekoladowe, mus z białej czekolady, słony kajmak. Beza, mus z mango i marakui, wasabi. Dekonstrukcja sernika z lodami z hibiskusem. * Menu Motto | ul. Hubska 54, Wrocław

Food Square
Babka ucierana w polewie kakaowej 167

Upiekłam ją z okazji  dnia taty. Ponieważ dostałam się na dwudniowe szkolenie sobotnio – niedzielne, nie miałam zbyt wiele czasu na cudowanie. Sięgnęłam więc po stare

Na słodko lub wytrawnie
Szybka tarta z owocami lata - bez pieczenia 333

czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem) 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła w temperaturze pokojowej Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną czekoladę i zmiksować. Masło roztopić. Wlać do pokruszonych ciastek i dalej miksować, aż powstanie jednolita masa. Dno formy do tarty o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą(...)przekroić, zeskrobać z niej ziarenka. Wrzucić ziarenka i laskę do mleka, zagotować. Zdjąć z palnika. Wyjąć laskę wanilii. Żółtka zmiksować z cukrem do białości. Dodać mąkę. Stopniowo dodawać trochę gorącego mleka, około pół szklanki, cały czas miksując. Powstałą płynną masę jajeczną przelać do pozostałego mleka. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować 1 - 2 minuty. Masa mocno zgęstnieje. Zdjąć

maniapieczenia
PIEROGI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ. Tradycyjne i Bezglutenowe. 101

zresztą również do pierogów. Jest to wiadome z powszechnego uznania, szczególnie, gdy przypieczętujemy to swoją opinią. Idąc tym tokiem rozumowania, warto połączyć obiekty westchnień. Słodycz nie oznacza przecież jedynie czekolady, karmelu i chałwy. Słodka może być również kapusta, a pierogi z niej to niekwestionowana rozkosz podniebienia. Czasy gdy bezglutenowcy załamywali w takich chwilach ręce i wysyłali nienawistne, przepełnione zazdrością spojrzenia(...)całość, a może nam zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto. Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący. W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto. My często kroimy

Wypisz Wymaluj
Co ma gryka do konopi - JiM Cafe (Relacja, 15 pażdziernik 2016r.) 115

klimatem i przeuroczym wystrojem. - Dzień dobry!  - Dzień dobry, Pani Iza? Zostałam rozpoznana już na wejściu..  Zapoznałam się z Jolą i Nastią, usiadłam przy stoliku i zostałam poczęstowana gorącą herbatą, a raczej naparem z czarnego bzu. Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam tej rośliny, więc nowy smak mnie nieco zaskoczył. Herbatka była delikatna, przypominała mi smakiem białą, z lekką(...)ważne - kwiaty mają więcej właściwości niż liście), która była lekko kwaśna przez agrest, ale nadal można było wyczuć smak konopi.  Nowa zdobyta wiedza i poprawiony humor za sprawą czekolady z konopią siewną (nie, nie indyjską) pobudziły mnie do poszukiwania kolejnych, innych smaków. Opuściłam stoisko i poszłam dalej za zapachem docierającym do mnie z drugiej strony.. a był

Czarnawisienka
Etat w trzecim kręgu piekła i tarta z młodą marchewką 160

niewyobrażalne wręcz ilości ciepła. Nie ma szans na najlżejszy choćby powiew wiatru, a lodówka to najprzyjemniejsze miejsce, do którego można się udać.  Śmietana topi się jak szalona, miękka czekolada rozpływa się pod najdelikatniejszym dotykiem, ozdabianie ciast marcepanem to istna droga przez mękę. A w momencie, w którym okazuje się, że na jutro trzeba przygotować kilkaset tuzinów waniliowych ciasteczek(...)smażenia marchewek, posypać resztą tymianku. Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Mimo prawdziwie dekadenckich upałów, nadal wypijam dwa dzbanki gorącej herbaty dziennie. Myślicie, że to normalne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prawdziwe domowe kakao! 140

daję trzy- niezbyt to dietetyczne, ale jest to bodaj jedyny napój który w ogóle słodzę, a że pijam go tak raz w tygodniu, to można zaszaleć;) 3. Niewielką ilość gorącego mleka wlewamy do filiżanki z kakao i cukrem i energicznie mieszamy, ucierając łyżeczką o ścianki naczynia do połączenia i rozpuszczenia składników i uzyskania gładkiej cieczy. Trwa(...)posiada ono certyfikatu Fair Trade. Zainteresowanych tematem, zachęcam do poczytania o Fair Trade w tym miejscu: Produkty Fair Trade Warto zapłacić kilka złotych więcej za kawę czy czekoladę, by nie mieć poczucia uczestniczenia w ogromnym procederze wyzysku ludności najbiedniejszych krajów świata i dewastacji środowiska naturalnego

Aromatyczne Podróże
Ketchup z cukinii 153

Zeszły tydzień znów stał pod znakiem przetworów. Własne ogórki były na tyle duże, by zebrać je i zakonserwować, a cukinia, którą dostałam od Mamy też już

Kuchnia w czekoladzie
Wilgotny placek dyniowy przekładany czekoladowym kremem daktylowym (wegański) 142

Dziś świeci takie piękne słoneczko, aż buzia się śmieje! Właśnie zastanawiam się, co by zrobić dzisiaj na obiad i nie mam do końca pomysłu. Mam pełno

Be Fit Be Strong
Financier (finansjerki) pistacjowe z gruszkami 167

Dzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na jesienną wersję financier , francuskich ciastek bankierów. Opowiadałam Wam o nich wiosną, kiedy to upiekłam financier z rabarbarem i białą czekoladą . Tym razem przygotowałam je z dodatkiem mielonych pistacji i plasterków gruszek. Financier to pyszne, maślano-karmelowe ciasteczka, nazywane w Polsce uroczo finansjerkami. Tradycyjnie piecze się je w foremkach o kształcie przypominającym sztabki(...)koloru - wtedy od razu zdejmij je z ognia, aby się nie spaliło. Gotowe masło przecedź przez podwójnie zwiniętą gazę ułożoną na sitku i dodaj do suchych składników jeszcze gorące. Wymieszaj.  Białka ubij prawie na sztywno i partiami dodawaj do masy, mieszając wszystko łyżką. Gotowe ciasto jest rzadkie, gładkie i nieco ciągnące. Przelej ciasto do wybranej formy

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania