gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:212/258)

Babeczki choinki 190

łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej  1,5 szklanki mąki Masło utrzyj z cukrem do białości, wbij kolejno jajka, dalej ubijając. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, nieco ostudź i dodaj do masy. Wlej śmietanę i połącz z resztą składników. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą korzenną i dokładnie wymieszaj(...)Gotowe choinki ozdób cukrowymi posypkami. Włóż do lodówki na kilka godzin, aby krem zastygł. Później możesz obsypać je cukrem pudrem lub sproszkowanym srebrem. UWAGA: NA FANPAGE'U ŚWIĄTECZNY KONKURS, GORĄCO ZAPRASZAM

Food Square
Wielkanocna babka z galarety 3002

Macie czasem tak, że na święta choć moglibyście coś zmienić, to jednak ciągle wracacie do tych samych przepisów i ewentualnie podajecie je w innej formie? Galarety

Kuchnia w czekoladzie
Babeczki Dextera 157

wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre i również mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy(...)wlewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia przez ok 15-20 minut, aż zmniejszy swoją objętość o połowę i zrobi się gęsty. Jeszcze ciepłym, ale nie gorącym skrapiamy obficie babeczki udekorowne kremem i "szkłem".  Przepis na babeczkowe ciasto znaleziony wieki temu u Cukrowej Wróżki . Inspiracje: Moje Wypieki , Kraina Sosny

Zawsze głodna!
Sernik nowojorski 295

popękał podczas pieczenia jak to lubią serniki i tylko delikatnie opadł. Nie jest za słodki, z delikatną nutą wanilii i kardamonu, na kruchym spodzie, wykończony warstwą słodkiej śmietany, czekolady i dla kontrastu oblany frużeliną jagodową. Ten sernik nowojorski zrobił furorę na wielkanocnym stole. Sernik po upieczeniu należy odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. Musi swoje odstać(...)pomocą trzepaczki na gładką masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Pieczemy sernik po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut. Wykładamy polewę śmietankową na gorący sernik i równomiernie ją rozprowadzamy. Wstawiamy formę z sernikiem ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut. Zostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku na ok. 30 minut. Wyjmujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczarki bezowe 143

chrupiąc. Pieczemy po 2 blaszki jednorazowo, co jakiś czas zamieniając je miejscami. Następnie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy bezy w zamknietym piekarniku do całkowitego wysudzenia (można nawet na całą noc). Czekoladę deserową rozpuszczamy na parze z dodatkiem mleka lub śmietanki (ma być gęsta polewa). Spody kapeluszy pieczarek (płaskie strony) smarujemy polewą czekoladową przy użyciu pędzelka. Trzonki przycinamy ostrym nożem, maczamy(...)Noël („bożonarodzeniowe polano”). Dzieci będą nimi niewątpliwie zachwycone. Inspirację zaczerpnęłam od Alice Medrich , autorki książki „Chewy Gooey Crispy Crunchy Melt-in-Your-Mouth Cookies”. Gorąco polecam i życzę smacznego. Zapraszam również do przejrzenia przepisu znajdującego się na blogu na inne Ciasteczka pieczarki . W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Co chcemy, to pieczemy wraz ze mną uczestniczyły

mojewypiekiinietylko
czekowiśnia! konfitura wiśniowa z kakao. 193

Taki niebanalny dżem. Robiliście kiedyś z dodatkiem kakao? Ja też nie :) Każdy wie, że wiśnie i czekolada / kakao to świetne połączenie, które lubimy odtwarzać w deserach. A czemu by nie w konfiturze? Smakuje jak...hm...wiśniowa Nutella! :) Gdy szukałam przepisu na tę konfiturę zwiedziłam bardzo dużo stron z przepisami, jednak żaden mi nie pasował...W tym przypadku postanowiłam sklecić coś(...)wrzenia i gotować jeszcze chwilę. Ponieważ w mojej konfiturze nie wszystkie owoce się rozpadły i było ich baaardzo dużo, połowę konfitury zblendowałam i powstała taka konsystencja, jaką chciałam :) Jeszcze gorącą konfiturę przekładać do wcześniej wyparzonych słoiczków (zakrętki też wyparzyć), zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić na kilka godzin, aby się zawekowało. Można przykryć ścierką. Smacznego

chili & sugar
motylem jestem-- ciasto tortowe 173

Biszkopt: 5 dużych jajek 3 łyżki mąki tortowej szczypta soli 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3/4 szkl. cukru Wykonanie: Białka ubijamy z solą

w mojej kuchni
Wyniki konkursu Pyszne na słodko 137

wymieszać wszystko dokładnie ma powstać gęste ciasto. Z ciasta nabierać niewielkie porcje na środku ułożyć porcję konfitury i uformować małe pączki które dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, smażyć w gorącym oleju na złoty kolor, po usmażeniu osaczyć na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem. Tiramisu wegańskie, bezglutenowe p.Justyny Składniki : ( na 2 porcje ) około 6 bezglutenowe grissini lekko osolonych(...)melasy. Najlepiej podać od razu, żeby grissini zachowały swoją chrupkość ale i takie namoknięte też są smaczne Emotikon smile Deser czekoladowy z serem pleśniowym Franulki Deser: 250 g gorzkiej czekolady (71%) 175 g masła 125 g cukru pudru 5 jajek 75 g mąki 1 ser pleśniowy łagodny dobrze rozpuszczający się przy podgrzewaniu Sos czekoladowy: 150 g cukru 30 g miodu

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki z nutą pomarańczy 147

pierwszy rzut oka wydają się skomplikowane, ale tak naprawdę robi się je równie łatwo i szybko jak klasyczne naleśniki. Pamiętajcie, aby podczas przygotowania sosu być ostrożnym. Karmel jest bardzo gorący i nie należy wkładać palców do patelni, ani kosztować łyżką. SKŁADNIKI: Naleśniki: Smażone na patelence o średnicy 10 cm. Wyszło 20 naleśników. olej do smażenia 130 g mąki pszennej(...)nadmiar płynu odparował. 5. Na koniec dodajemy zimne masło, wyłączamy ogień, mieszamy sos, do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści. Naleśniki podajemy polane sosem pomarańczowym i posypane startą gorzką czekoladą. Smacznego

W kuchni Katie
Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec 195

Bożenki na Ciasto na niedzielę – Owocowe szaleństwo było kolejną okazją do poszukiwania „truskawkowych pomysłów”. Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec. Składniki na spód ciasta: tortownica o średnicy 21cm - 150g ciastek w czekoladzie – 10 szt. (digestive) - 70 g mielonych migdałów (w oryginale – orzechy włoskie) - 60g miękkiego masła (w oryginale 40g) Składniki na masę: - 500g truskawek - 1 szklanka naturalnego jogurtu greckiego - 1 szklanka słodkiej śmietanki(...)uznałam, że nazwa jogurtowo śmietankowy truskawkowiec będzie bardziej adekwatna. To ciasto – deser jest wyśmienitą propozycją na upały… i nie tylko. Mocno truskawkowe, orzeźwiające, lekkie i… po prostu pyszne. Gorąco polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Owocowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Na ciasteczkowych papierach Marcepanowy kącik Szóste niebo Kuchnia i podróże

mojewypiekiinietylko
Konurs z Polsat Food Network - wyniki. 144

zwykle nie zawiedliście mnie ;), za co bardzo gorąco Wam Kochani dziękuję. Nie miałam łatwego wyboru, ale po kilku przemyśleniach i konsultacji z moim osobistym testerem doszliśmy do porozumienia. Tak więc bardzo jest nam miło ogłosić: Pierwsze miejsce  torbę termiczną otrzymuje Dorota za: Crostini ze słodkiego groszku Składniki - 500ml bulionu lub wody - 1 łyżeczka płatków chili - 450g mrożonego groszku(...)rozbełtanym jajkiem. Piec około 30 min w 180 stopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl) Trzecie miejsce  minutnik otrzymuje bozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie. Potrzebne składniki; 5gron porzeczek 6 wiśni z ogonkami 6 truskawek z szypułka, około 200 gram białej kuwertury. Przygotowanie: Wiórki kokosowe prażymy a suchej patelni aż do uzyskania pięknego złotobrązowego koloru

Malinowe Pocałunki
Sernik z wiśniami i bananami na zimno 171

zgrywają i bardzo do siebie pasują... Zresztą możecie spróbować sami... Spód: 1 łyżeczka kakao; 100 g masła; 150 g mlecznej czekolady; 50 g płatków migdałowych; 80 g płatków kukurydzianych; Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao i wymieszać. Do ciepłej masy czekoladowej dodać płatki migdałowe i kukurydziane, wymieszać. Tortownicę o średnicy(...)masłem, tylko wyłożyłam ją folią aluminiową. 2. Do przygotowania masy wiśniowej zwiększyłam ilość składników, tzn. użyłam 380 ml i 14 łyżek soku wiśniowego oraz 70 g mąki ziemniaczanej. Do gorącego budyniu dodałam 3 czubate łyżeczki żelatyny i mieszałam, aż żelatyna się rozpuści. Dopiero po tym dodałam wiśnie i czerwoną porzeczkę. Żelatynę dodałam, bo nie chciałam, żeby masa wiśniowa się

In my kitchen
Rabarbarowa euforia. 157

     Sezon na rabarbar w pełni, więc korzystam! W sobotę przywiozłam od teściów naręcze rabarbaru, a w niedzielę raczyliśmy się NAJLEPSZYM, jakie do tej

Rozpustne gotowanie
Dulces de Semana Santa 142

gdyż po ulicach spacerują bębniarze. Przez cały Wielki Tydzień czuć narastającą atmosferę Świąt. Większość prywatnych biznesów jest pozamykana na trzy spusty, a ludzie wychodzą na ulice. Jest gwarno i gorąco. Bębniarze na ulicach Walencji Każdego wieczora podczas Semana Santa wychodziliśmy na ulicę, by podziwiać procesje zakapturzonych nazarenos , czyli pokutników, którzy przechodzili uroczyście przez całe miasto, niosąc ze sobą świece(...)stołach gości potrawka z ciecierzycy ( potaje de garbanzos ), ryż na mleku ( arroz con leche ) i Monas de Pascua , będące bardzo istotnym świątecznym wypiekiem z ciasta drożdżowego, przyozdabianego pisankami, czekoladą i kolorowymi dekoracjami z cukru. Monas przybierają najrozmaitsze kształty - od wieńców, po baranki, a każdy region posiada własne tradycje ich przygotowywania i ozdabiania. La confitería de Filella  w Sewilli Postanowiłem

Food Square
PIJANA W-Z Z LUSTRZANĄ POLEWĄ 215

jednym domu. Niemal w każdej cukierni możemy je znaleźć. Jest to jedno z moich ulubionych ciast, ze względu na jego prostotę, a przy tym dobrze smakuje. Lubię połączenie czekolady ze śmietaną i kwaśną konfiturą. To ciasto może pojawić się na świątecznym stole, ponieważ jest eleganckie, dzięki lustrzanej polewie. Kroi się idealnie równo, nie musi długo się chłodzić, jednak polecam(...)minut.  Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy alkohol i mieszamy. Następnie dodajemy żelatynę, którą należy wcześniej po spęcznieniu wstawić do garnuszka z gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Po tej czynności musi ostygnąć, aby ze śmietany nie zrobiły się gluty. Miksujemy chwilę tylko do połączenia się składników. Na blat wysmarowany dżemem wykładamy śmietanę, równamy

Kuchnia Paulettes

Proponowane wyszukiwania