względu na jej nieograniczoność smaków. Jedynie czego mi do tej pory brakowało w pieczeniu tradycyjnym na blaszce to efektu chrupiącego spodu prosto z pizzerii, więc byłam ciekawa jak w domowych warunkach będzie się sprawował granitowy kamień, o którym wiele wcześniej czytałam. Na pierwszy ogień dokonałam porównania pizzy pieczonej w formie tradycyjnej, tj. na blaszce oraz pizzy z kamienia
Fabryka pomysłówprzykryciem, kilka minut do uzyskania złotego koloru. 4. Podzieliłam na 8 części (4 części stanowią jedną porcję) i udekorowałam swoją połowę posiekaną grubo kostką gorzkiej czekolady i łyżką domowego dżemu z wiśni. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji: 314 kcal 17,4 g białka 17,7 g tłuszczów (w tym 9,7 g tłuszczy nasyconych
Vroblewska-fitlifepłacz, czasami śmiech. Staram się widzieć szklankę do połowy pełną, a nie pustą, tak jak w tym remoncie widziałam tylko gałki i obrazki, ku utrapieniu męża. Moje małe przedświąteczne domowe hygge :) A przed świętami zapraszam na jeszcze jeden przepis - będzie to STOLLEN, czyli strucla z marcepanem. Gałki i uchwyty - większość: REGAŁKA , część z KiKa, Kosz na śmieci - DUKA
bistro mamaDoskonałym dodatkiem do potraw mięsnych jest domowa ćwikła czyli buraczki z chrzanem. Czytaj więcej
Ana Mari's worldbyło i nie ma. Czasem on jest, czasem nie... Zależy czy już dwanaście innych potraw wymyślone czy nie ;) ale w tym roku będzie, a do takiego barszczu domowe uszka są najlepsze! Pierogi z kapustą i grzybami Mama już przygotowała i zamroziła, dlatego uszkami zajęłam się ja. I też już zamrożone, aby w Wigilię było szybciej i mniej pracy
Kolorowy Przepisownikkarobem 2 torebki kawy zbożowej Inka z orkiszem 1/2 szklanki mleka 2 łyżki nasion chia 250 ml wody 0,5 łyżeczki karobu 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego opcjonalnie: stewia do posłodzenia Mleko zagotować. Nasiona chia zalać gorącym mlekiem i odstawić na około 15 minut. Inkę umieścić w kubku, dodać przyprawy korzenne i zalać gorącą wodą
FitKotokresie świątecznym sporo osób poszukuje przepisu na pyszną domową masę makową. Ja robię taką i uważam, że to jedna z lepszych mas. Z nią makowce są pyszne. Składniki: Masa makowa: 250 g maku zmielonego* 250-300 ml mleka 130 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 30 g masła 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich
Ala piecze i gotujePuszysty, pachnący wanilią, delikatny sernik według przepisu Nigelli Lawson idealny na świąteczny stół. Przepis pochodzi z książki Nigelli "Jak być domową boginią?" i jak wszystkie jej przepisy jest pyszny ale mega kaloryczny. Grzegorz z MniamMniam gdzie przepis znalazłam odchudził przepis i jest teraz zdecydowanie zdrowszy ale równie smaczny. Sernik podczas pieczenia rośnie a potem opada i jest
Moje Małe Czarowaniepysznie smakować w duecie z wigilijną zupą grzybową . Łazanki z kapustą i grzybami Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia Składniki: 500 g domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka suszonych grzybów sól pieprz olej do smażenia mielony kminek mielone ziele angielskie mielony listek laurowy 1 opakowanie Lubella łazanki
Kulinarne przygody GatityPyszne słodkie danie wigilijne, nie wiem czy takie znacie, ale ja bardzo je lubię. Najlepiej smakuje z domowym makaronem. SKŁADNIKI makaron nitki 1 szkl. maku 4 łyżki miodu 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek WYKONANIE Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Mak płuczemy, przelewamy gorącą wodą. Osączamy i 2 razy mielimy przez maszynkę
słodki bratekOpis: Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. Bigos w okresie świąt, uroczystości domowych, ale również w kuchni codziennej pojawia się na większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemasła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 paczki herbatników (u mnie w 1 paczce 36 sztuk) 1 puszka masy toffi (kajmakowej) ewentualnie polewa czekoladowa (na przykład z przepisu na domową polewę idealną ), wiórka czekoladowe lub 10 pokruszonych herbatników Ciasto herbatnik Dwa biszkopty przygotowujemy i pieczemy osobno. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy i przesiewamy 5 łyżek mąki, 1 łyżkę kakao
Trzeci talerzOstatnio dzieliłam się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Dziś kolejna obowiązkowa potrawa na świąteczny stół – pierogi z kapustą i grzybami. Takie świąteczne pierogi co prawda wymagają czasu spędzonego w kuchni, ale w rzeczywistości nie są trudne do przygotowania. A smak wynagrodzi Wam spędzony czas na lepieniu. Ja ulepiłam ich naprawdę pokaźną ilość – dla całej
Słodkie okruszkiDomowej roboty sos czosnkowy to idealny dodatek do wielu dań i przekąsek. Nie tylko idealnie nadaje się do pizzy ale także jako dodatek do mięsnych przekąsek czy po prostu kawałka mięcha np. takiego prosto z grilla :) http://www.rynek-rolny.pl/kategoria/czosnek/ Przepis jest niezwykle prosty, potrzebujemy tylko: *2-3 ząbki czosnku *łyżka jogurtu naturalnego *łyżka śmietany
Wspólne smakiSkładniki : 1 mały kalafior 3 marchewki 2 cebule małe 1 mała czerwona papryka 1 l bulionu warzywnego lub wody jeśli nie macie bulionu 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka domowej vegety 1 kopiasta łyżka ketchupu pieprz, szczypta chili do smaku 3 łyżki masła Wykonanie : Marchewkę i cebulę obieramy, myjemy i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach , cebulę kroimy
Sama słodycz i szczypta chili