domowy sa - 500 przepisów (strona:15/34)

Pączki parzone. Z wanilią 200

faworkami nigdy specjalnie nie przepadałam. Owszem, jadłam, kiedy Mama smażyła, ale to pączusie były moją miłością. Jako dzieciak uwielbiałam zjeść sobie pączka na śniadanie, a odkąd Mama zaczęła przygotowywać domowe, tylko te dla mnie istniały. Na blogu możecie znaleźć przepis na te jedyne, najlepsze, i to je co roku smażę, już sama. Ale lubię też eksperymenty, szukam więc nowych, ciekawych(...)pomysłów.W książeczce Ciasta domowe, wydanie specjalne nr 5/2008 znalazłam przepis na pączki parzone, który mnie zaintrygował. Przeszukałam internet - okazuje się, że parzenie mąki, czyli zalewanie jej wrzącą wodą lub mlekiem ma na celu wspomaganie drożdży - takie ciasto powinno lepiej rosnąć, a także wydłuża świeżość wypieku. Hmm... Nie wiem, czy to działa. Ciasto owszem, wyrosło bardzo ładnie, ale czy lepiej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny szarlotkowe. 256

smaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu i momentalnie znikają ze stołu. Także zdrowe, bo ciasto jest bez jaj. Takie muffiny możecie zrobić z kupnymi jabłkami prażonymi lub domowy, w najbliższym czasie na blogu będzie przepis na domowe jabłka prażone. Składniki: 2 szklanki mąki 150 g masła 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego

Kuchnia Łukasza
Pieczony budyń waniliowy 268

posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały zapas wanilii (laski wanilii kupuję co jakiś czas w internecie – wychodzi taniej). Podajemy go z ulubionymi owocami albo z domową konfiturą czy syropem. Składniki na ok. 3 porcje: 400 ml mleka 1 całe jajko + 3 żółtka 1 laska wanilii niepełne pół szklanki cukru do podania: ulubione owoce, konfitura lub syrop Piekarnik(...)przestudzenia. Chowamy do lodówki na 3 godziny lub najlepiej na całą noc – aby były na rano gotowe. Przed podaniem pieczony budyń waniliowy dekorujemy sezonowymi owocami, syropem lub domową konfiturą.   Post Pieczony budyń waniliowy pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 419

Ostatnio opowiedziałam Wam co nieco o moich podbojach w lecie, teraz podzielę się tym, co pysznego powstało zaraz po udanym grzybobraniu. Część zebranych grzybów, oczywiście po

PastelFood
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 252

swojego własnego zakwasu. Pracy przy nim niewiele a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Smak takiego żurku jest o niebo lepszy, wiem bo mam porównanie. Gorąco zachęcam do przygotowania pysznego domowego żurku. Ja gotuję duży garnek zupy (ok.6l) bowiem z każdym dniem smakuje ona lepiej. Uwielbiamy ją na drugi i trzeci dzień, choć i pierwszego jest baaardzo dobra, przygotujmy ją jednak(...)suszonych grzybów- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1l wywaru (albo od parzenia kiełbasy albo bulionu)Dodatkowo:1-2 jajka na każdą porcję (ugotowane na twardo) Do dużego garnka przekładamy zakwas (domowy lub sklepowy), dodajemy kwaśną śmietanę i miksujemy , używam do tego ręczny blender. Po zmiksowaniu garnek ustawiamy na palniku, dodajemy nasz wywar (bulion lub wodę od parzenia kiełbasy), suszone grzyby

Smaczne Zdrowe
Ajerkuchy z sera czyli placuszki twarogowe 320

śląsku placki, najczęściej takie naleśnikowe. Ajerkuchy to smak mojego dzieciństwa. W każdy piątek, gdy byłam dzieckiem te placki czekały na mnie u babci na wsi, zrobione z domowego mleka, wiejskiej śmietany i sera. Upieczone na starym piecu węglowym czekały w cieple w bratrurze, czyli piekarniku. Niestety babcia umarła zabierając ze sobą na nie przepis. A ja ciągle szukam idealnej receptury(...)która by przywróciła tamten czar i smak. I chyba w końcu znalazłam, bo te placuszki są prawie takie jak wtedy. Pulchne, chrupiące, pysznie serowe. Z domową konfiturą czy dżemem to niebo w gębie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierniczki nadziewane 2228

migdałów skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny 100 g kostka masła prawdziwego 15 g przyprawy do piernika (lub wg przepisu poniżej) 1 plaska łyżka kakao  do domowej przyprawy do piernika użyłam: 5 g cynamonu 2 g imbiru 1,5 g goździków 1,5 g kardamonu 1 g gałki muszkatołowej 1 g ziela angielskiego 1 g czarnego pieprzu(...)Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podgrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć.), kakao, sodę rozpuszczoną w mleku, migdały, sok i skórkę cytryny. Dodać ostudzone masło z miodem i cukrem. Ciasto wymieszać i odstawić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Likier korzenny 198

Dziś do grona  domowych napojów alkoholowych  dołączą aromatyczny likier korzenny. Zrobiłam go na bazie  syropu korzennego , który przygotowałam parę dni temu. Do świąt jeszcze kilka dni, więc zdążycie go jeszcze zrobić. Będzie pyszny jako dodatek do świątecznej kawy. Likier korzenny Czas przygotowania: 50 minut + 7 dni Składniki: 350 ml wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego

Kulinarne przygody Gatity
Miodowy choco baton 275

Dziś zapraszam Was na pyszny przepis na domowy miodowy choco baton . Jeśli tak jak my lubicie Mlekołaki Choco Muszelki Lubella będzie, to dla Was wspaniała słodka odmiana od tradycyjnej miseczki mleka z płatkami. Taki baton przygotowuje się naprawdę prosto. Można go kroić na dowolne kawałki tworząc słodkość na „jeden gryz” lub bardziej tradycyjne batoniki. Spód batonika tworzą pyszne

Słodkie okruszki
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 339

Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego Składniki: 1kg mąki pszennej 500g miodu naturalnego 330g cukru 250g masła 3 jajka 125ml mleka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 50g  domowej przyprawy do piernika lub 2-3 opakowania gotowej przyprawy do piernika powidła śliwkowe do przełożenia pierniczków Wykonanie: -  do rondla przełożyć miód, cukier i masło, podgrzewać, aż cukier się rozpuści

Smakołyki Bereniki
Jak dbać o dłonie zimą 223

Maseczki Dużą popularnością cieszą się także maseczki na bazie wody różanej, dzięki którym skóra staje się miękka i nawilżona. Maseczki są niezwykle proste do przygotowania – prócz wody różanej wystarczą domowe składniki takie jak zsiadłe mleko czy miąższ z pomidora z dodatkiem soku z cytryny . Proste wieczorne zabiegi O dłonie można także zadbać przed pójściem spać. Wystarczy przez kilka minut myć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 230

Kolejny dział - bardzo obszerny - mnóstwo ciekawych sosów - dodatków do dań mięsnych i rybnych.  W rozdziale o napojach takie cuda jak: kwas chlebowy i buraczany, ale też receptury na domowe piwa! Ostatni rozdział - oczywiście słodkości!!! Tu arkas - czyli staropolski sernik, pączki na kilka sposobów, kluski z makiem i słodkie kremy. Niebo w gębie! Dużym atutem książki są piękne zdjęcia - patrząc

Moje Kuchenne Rewelacje
Oliwa cytrynowa 186

dłuższego przechowywania używamy wysuszonej skórki cytrynowej i zalewamy zimną oliwą. Oliwa cytrynowa sprawdziła się również, jako dodatek do białej pizzy z mozzarellą i rukolą . Zamiast masła do kromki domowego chleba, czy bagietki, do dań mięsnych, rybnych, owoców morza, surówek, sałatek, marynat, do naleśników, gofrów, ciast… i nie tylko. Carl Linus Pauling - fizyk i chemik – dwukrotny laureat Nagrody Nobla

mojewypiekiinietylko
Karkówka suszona, z pończochy 465

Niedawno pokazywałam Wam jak się robi schab suszony . To taka domowa wędlina z kawałka surowego mięsa, którego nie gotuje się ani nie piecze a tylko marynuje w przyprawach i zostawia do obsuszenia. Podaje się ją krojąc w jak najcieńsze plasterki, paski - im cieniej tym lepiej więc nie sugerujcie się tym co na zdjęciu. Po ususzeniu i rozkrojeniu najlepiej przechowywać

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania