odmówię.Babcia, to właśnie ona nauczyła mnie wszystkich kulinarnych tajników, technik i jej popisowychprzepisów. Jej zawdzięczam to, gdzie właśnie się znajduję na kulinarnej drodze. I wiem,że podążam w dobrym kierunku, bo zawsze wedle jej rad. BABCINY JABŁECZNIK. (tym razem - ciasto przyrządzone przez Babcię;) biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku
W kuchni Karmel-itkiLubię usiąść z dobrą książką, przy cichych dźwiękach ulubionej muzyki. Robię wtedy aromatycznąherbatę w najukochańszym kubku, zapalam kilka świec. Zakładam miły w dotyku sweter, wygodnelegginsy i zatapiam się w wartkiej akcji, w świecie prozy, w życie bohaterów.Lubię urozmaicić tę chwilę o coś małego, słodkiego, co przyniesie satysfakcję, odrobinę radości,osłodzi gorycz nieprzyjemności minionego dnia...Na przykład takie ciasteczka.PS
W kuchni Karmel-itkikulinarną, gdybym nie potrafiła poradzić sobie z takim problemem, nie?Powstała zdrowa, dość skąpa w kalorie, lekka i aromatyczna zupa, która o dziwo, nawet zachwyciła moich krytyków domowych!I dobra nawet dla wegetarian! ZIELONA ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. /przepis własny autorski w 100 % 2 selery naciowe 1,5 litra bulionu warzywnego 1 por 2 cebule 4 duże ziemniaki
W kuchni Karmel-itkispotkali się na miejscu wieczorem. Oczywiście, jak to blogerzy kulinarni, zaopatrzeni w same pyszności.Pogoda dopisała, rozpalili blogerzy ognisko i tak przyjemnie, relaksacyjnie spędzili ze sobą czas, zajadając się dobrym jedzeniem.Chyba największą furorę zrobił DŻEM BEKONOWY przygotowany przez Piotra, SAN JACINTO.Chociaż wszystko smakowało zniewalająco! W sobotę dzień upłynął pod znakiem pierogów. Przed południem wdziali blogerzy fartuszki, zakasali rękawki
W kuchni Karmel-itkiblogu nie zwykłam pisać. Chyba nie ma takiego produktu, w domu tradycjonalistów i konserwatystów w kwestii jedzeniatrudno o rożnego typu ekscesy. 6. Jaki film kojarzy Ci się z dobrym jedzeniem? Hm... Jest ich tak dużo! Nie wiem, trudno mi powiedzieć, bo naprawdę wiele z nichnie widziałam. Ale mam ulubione z tych, co obejrzałam: "Faceci od kuchni", "Julie and Julia"oraz
W kuchni Karmel-itkiRobiąc porządki w kuchennych szafkach, Karmel-itka znalazła niezliczone opakowania kaszy gryczanej prażonej.Skąd? Dobre pytanie, na które sama Karmel-itka odpowiedzieć nie potrafi. Tym bardziej, że w jej domu raczejnie przepada się za ta kaszą, wybiera się zdecydowanie pęczak lub jęczmienną. A tu proszę, gryczana prażona.Trzeba ją jakoś spożytkować. Mamy tę samą sytuację, co z nieuchronnie napływającymi bananami
W kuchni Karmel-itkioczyszczają nasz organizm z toksyn, przeciwdziałają krwawieniu(np. z żołądka w chorobie wrzodowej), zmniejszają też napięcie nerwowe i stres. Dodatkowo osoby, które przeszły chemioterapięlub radioterapię szczególnie powinny korzystać z dobra rośliny, ponieważ aronia zmniejsza szkodliwe skutki tychże zabiegów.Uodparnia naszą skórę na promieniowanie UV, zmniejsza szkodliwe skutki pracy przy komputerze - korzystnie wpływa na wzrok,a do tego wszystkiego łagodzi objawy
W kuchni Karmel-itkisłodkiego, idę do kuchni. Niech powstanie też wypiek tak urodziwy, jak panująca na dworze aura.Kolejny własny, improwizowany przepis. Ostatnio mam rękę do autorskich receptur. Ciekawe jak długo potrwa ta dobra passa.Sernik ma piękny kolor, jest niebywale delikatny. Spód wyszedł niczym kakaowa chmurka, kruszonka jest smakowicie chrupiąca,a serowy środek rozpływa się w ustach. Prawdziwa poezja! SERNIK DYNIOWY. ciasto: kostka margaryny
W kuchni Karmel-itkipostanowiła stworzyć ankietę dotyczącą 'polskiego foodiego'.Kim jest polski foodie? Czyli co lubi? Co je? Skąd czerpie inspiracje? A może sam tworzy pyszności w kuchennym zaciszu?Z pewnością kochacie dobre jedzenie, prawda? Więc na co czekacie! Ankieta jest stworzona dla tych, co uwielbiają smaczniezjeść, docenić kuchenny kunszt i harmonię smaków.Ankieta to jak mrugnięcie okiem. Trwa kilka minut
W kuchni Karmel-itkiulicy i czekam. Czekam, aż w końcu doznam olśnienia, co zrobić na obiad. GULASZ MEKSYKAŃSKI. /autorski;/ 2-3 porcje puszka czerwonej fasoli puszka zielonego groszku puszka marchewki 300g dobrej kiełbasy (ewentualnie parówki) 3 duże cebule 200g koncentratu pomidorowego 2 czerwone papryki 1 papryczka chili Cebulę drobno siekam, szklę na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Kiełbasę kroję w kostkę (parówki
W kuchni Karmel-itkianyż. Wanilię rozkrawam na pół i dodaję razem ze skórką, nie wybieram nasionek. Wszytko razem stawiam w garnku ] na gazie, a po zagotowaniu dusze na małym ogniu jakąś dobrą godzinę. Nie dodaję cukru - owoce same sobą osłodzą, a dodatek wanilii spotęguje uczucie słodyczy w smaku. Wybornie smakuje na zimno, jak i na ciepło czy też gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam wciąż
W kuchni Karmel-itkitłuszczu na brąz z każdej strony. Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podaję na ciepło. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody, buraczkami ze słoika i jakimś dobrym sosem SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimgnieniu oka.Jak to Somersby, nie ma dużej mocy. Ale uważam, że 4,5 % objętości alkoholu jak na taki napój, gdzie zaledwie ok. 43 % zawartości to piwo, ma dobrą moc. Już wiem, czym będę raczyć siebie i swoich znajomych na wspólnych spotkaniach.Najlepiej smakuje mocno schłodzony z kostkami lodu (niestety nie widać tego u mnie na zdjęciach,przyczyny techniczne), ale rzeczywiście
W kuchni Karmel-itkiBataty - niektórzy je uwielbiają, inni nie mogą ich przełknąć. Dla mnie jest to dobry dodatek do dań, jednak nie mogę ich jeść w większych ilościach. Można je podawać w różnych formach, tak jak zwykłe ziemniaki. Mi najbardziej smakują pieczone, stąd dzisiejszy przepis. PIECZONE BATATY - 3 bataty - sól pieprz, rozmaryn - łyżka oliwy z oliwek Bataty umyć, obrać, pokroić w talarki
Zgrabne GotowanieJuż dużo razy robiłam danie na bloga, którego nie zamieściłam przez brak ładnych zdjęć. Muszę więc przygotowywać je jeszcze raz, najlepiej w weekendy, żeby złapać światło dziennie. Marzę o dobrym aparacie fotograficznym, ale jeszcze niestety się go nie dorobiłam, więc muszę sobie radzić inaczej. Dzisiaj u mnie bardzo lekkie danie, soczyste piersi z kurczaka w marynacie z pesto
Zgrabne Gotowanie