cztery elementy niezbędne do przyrządzenia idealnego espresso: Miscela (rodzaj kawy), Macinazione (młynek), Macchina (ekspres do kawy) i Mano (umiejętności baristy). Każdy z tych elementów jest opisany i połączony z dobrymi radami, co do wyboru rodzaju kawy, młynka czy też ekspresu. Wszystko napisane jest prostym i przyjemnym językiem, tak że każdy początkujący kawosz będzie w stanie łatwo pojąć
Emcia Pichciszklanki ksylitolu (lub cukru)- 1/3 szklanki kakao- 1/2 szklanki mąki ryżowejW misie miksera ubić na sztywno białka. Następnie stopniowo po 1 łyżce dodajemy ksylitol, cały czas miksując. Po dobrym ubiciu białek (mają być bardzo sztywne) do masy dodajemy po jednym żółtku (łącznie 7 sztuk) i cały czas miksujemy. Ubijamy całość ok.3 minuty (lekko urośnie).Do ubitej masy dodajemy stopniowo mąkę
Smaczne Zdrowerondel z powłoką teflonową, który wymieniałam co 3-4 miesiące. Wniosek: kupowałam 3 rondle w ciągu roku i takim sposobem wydawałam więcej pieniędzy na 3 tańsze rondelki niż jeden dobrej jakości, zaliczam tu ten z firmy Ballarini. Wiecie co? Ale to nie tylko z garnkami tak jest. Zanim zaczęłam trenować kolarstwo górskie uważałam, że rower za 700 zł niczym
Blondynka Gotujebloga... własnego. Popatrzyłam na pierwsze posty. Tyle wspomnień. Nigdy bym się nie spodziewała, że moją największą pasją będzie gotowanie... a jednak :).Bułeczki, które widnieją na zdjęciach okazały się naprawdę dobre. Świeże przez około 3 dni. Po tym czasie idealne na grzanki. Udało mi się je bardzo dobrze wyrobić i wnętrze było wyjątkowo pulchne. Wręcz rozpływające się w ustach. CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy AleksandryMakaron z kaparami i wędzoną szynką w sosie z suszonych pomidorów Potrzebujemy: 170 g suszonych pomidorów 50 g kaparów ok. 300 g wędzonej szynki (warto kupić sprawdzoną wędlinę naprawdę dobrej jakości, inaczej tylko popsuje całe danie) 1 średnią cebulę 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 500 ml płynnej śmietanki 12% (może być 18 lub 30, ale po co taka
Ratunku obiadzwiązku z tymi moimi wpadkami naszła mnie taka refleksja. Nie zawsze wszystko dzieje się tak, jak planowaliśmy, jednak czasami może się okazać, że wyszło to nam tylko na dobre. Wiem, wiem. Nic odkrywczego, ale ta myśl jest szczególnie bliska mojemu sercu. Pozdrawiam wszystkich, którzy wytrwali do końca dzisiejszego przydługiego wpisu i tradycyjnie życzę smacznego
Ratunku obiadDzisiejsza lekcja, poświęcona będzie biszkoptom.Biszkopt to podstawa do produkcji tortu. A, żeby tort był dobry - biszkopt musi być idealny.W internecie, w czasopismach, w książkach kulinarnych znajdziecie sporo różnych przepisów na biszkopt. Jak wybrać ten idealny, ten, który się uda, który nie opadnie ?W sumie, to tylko próbując, sprawdzając, testując - znajdziemy ten odpowiedni dla siebie.Nie każdemu odpowiada taki sam przepis... Niestety
kolorowotorcikowozbyt mało przez nią zgłębiona. Warto by było wcześniej więcej przećwiczyć takie wystąpienia. Z małych minusów? Można by poszukać sponsorów, zainwestować w jakieś paczuszki dla słuchaczy na "dzień dobry" z jakimś notatnikiem, długopisem i planem konferencji. To zaobserwowałam na innych konferencjach (głównie naukowych) i uważam, że jest ciekawym wyjściem. A teraz w skrócie: Łukasz Węgrzyn, prawnik - rzeczowo, konkretnie
Pasja Smakumiejsce Fantazja ukraińska Iwony Witt-Czuprzyńskiej z Warszawy, a III miejsce Aroniówka Elżbiety Andrzejczak z Konopnicy. Mi najbardziej smakowała nalewka Iwony, a jej druga (wiśniówka) była równie dobra. Ja muszę jeszcze popracować nad swoimi nalewkami, ale udział w Turnieju był cennym doświadczeniem. Trochę się nauczyłam i poznałam kilka ciekawych osób. Całą imprezę z powodzeniem prowadzili Waldemar Sulisz i Lech
Pasja Smakupapryką peperoni (w oryginale była papryczka chili, dodatkowo zrezygnowaliśmy z czosnku). Na każdym stoliku są także oliwy: zwykła i z papryczkami chili. Pizza była wyborna, odpowiednio wypieczona i naprawdę dobrymi składnikami. Oliwa świetnie do niej pasowała. Mąż jednak stwierdził, że nie stanie się fanem karczochów. pizza Prince (23 zł) Przy drugiej wizycie w lokalu postawiliśmy na coś mięsnego. Pozazdrościliśmy
Pasja Smakupłatki róży liście Ginko płatki prawoślazu lekarskiego papaja, ananas, truskawka, malina Jak tylko otworzyłam paczuszkę, w kuchni zapachniało obłędnie! Jestem zdania, że obok smaku, kolejnym istotnym zmysłem na który dobra herbata ma wpływać jest węch. Herbata ma mnie zachęcać swoim zapachem do zaparzenia filiżanki i tej udało się to znakomicie - nie mogłam się oprzeć i po kilku minutach już ostrożnie
Grunt to przepis!decyzja jaką podjęłam była słuszna:) Pierwsze wrażenie kiedy spróbowałam chleb było...dość zaskakujące . Jednak z każdym kolejnym kęsem miałam ochotę na więcej i więcej...Chleb odmieniający życie to dobra alternatywa dla tych, którzy ze względu na problemy zdrowotne czy zwyczajną chęć uniknięcia mąki w swojej diecie, nie mogą lub nie chcą jeść zwykłego chleba. Znalezione tutaj. Składniki
Smaczne Zdrowesłoje , które pasteryzowałam ( część 1-wszym a część 2-gim sposobem wszystkie nakrętki "poklikały", więc obydwa sposoby są równie skuteczne. I co ważne - wszystkie ubiegłoroczne przetwory były dobre - żaden się nie popsuł
Smaczne Zdrowerazy, wszystkim bardzo smakowały. Za drugim razem dodałam do nich jeszcze orzechy laskowe, tak mi to połączenie jakoś pasowało i wyszły super, jeszcze lepsze od i tak już bardzo dobrych. Polecam obydwie wersje. Z przepisu wychodzi ok.16 ciasteczek. Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami. Składniki:- 500g ugotowanych i obranych buraków (użyłam kupne gotowane buraki bez przypraw)- ok.10 łyżek
Smaczne Zdrowekilku wcześniejszych suszonych schabach, skomponowałam swoja własną wersję przypraw, która najbardziej nam odpowiada. I choć wszystkie wersje są bardzo dobre,to ta jest zdecydowanie najlepsza. Zapach, smak- poezja. Taka własna Szyneczka Parmeńska. Najlepsza jest wówczas gdy poleży jeszcze po wysuszeniu najlepiej kilka dni a nawet tygodni w lodówce. Problemem jest tylko wówczas pokrojenie jej, bowiem jest bardzo twarda ale smak
Smaczne Zdrowe