dobrego - 1500 przepisów (strona:69/100)

Pomysł na wegetariański obiad z Polsoja 226

makaron,trzeba go następnie wychłodzić. Międzyczasie rozgrzej grill i ugrilluj Vege Kiełbaski białe Polsoja. Wymieszaj makaron z jednym jajem,  ..dodaj soli morskiej i dużo koperku. Na patelni dobrej jakości daj kroplę oliwy z oliwek i usmaż omlet z jaja i makaronu. Wyłóż na talerz, ale tylko połowę...i posyp koperkiem.  Dodaj kiełbasek białych Polsojai pokroojonego w paski

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak teściowej... (który żył na wolności) 184

święta , kosztują jak mięso, i są rarytasem. Składniki -udka i podudzia z kurczaka, który żył na wolności -suszone pomidory OLE- dlaczego OLE? Dlatego, że ja suszyłam pomidory kilka dobrych lat, na tarasie, na słońcu słonecznej Sycylii. Od A do Z. Sama. A pomidory suszone OLE, każdej formy i gramatury są IDENTYCZNE jak te, które robiłam z teściową osobiście.. Zawsze

Z Kuchni Do Kuchni
KONFITURA BARDZO MALINOWA, Z KSYLITOLEM I ZE STEWIĄ 231

Dobrych konfitur nigdy za wiele. Moi domownicy uwielbiają je nie tylko na kanapce (te są szczególnie pyszne) ale również jako dodatek do naturalnego jogurtu, mają wówczas super jogurt, bardzo owocowy (takiego się nie kupi w sklepie...). Od kilku lat przygotowuję konfitury z ksylitolem, od niedawna część ksylitolu zamieniam dodatkowo na stewię, konfitury są wówczas jeszcze smaczniejsze. Mają piękny, bardzo intensywny

Smaczne Zdrowe
Leczo z cukinią 754

łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska, świeżo mielony pieprz olej do smażenia kabanosy wieprzowe lub dobrej jakości kiełbasa Warzywa kroimy: obrane cebule w półplasterki, obrane pieczarki w ćwiartki lub plasterki, a obraną (lub nie) cukinię i wszystkie papryki w grubą (ok.1,5-2 cm) kostkę. Przygotowujemy duży garnek i dużą patelnię

Poezja smaku
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 168

popołudnie! Dziś, w ten uroczy, choć chłodny, ale słoneczny dzień chciałybyśmy zaprosić Was na bardzo przyjemną propozycję obiadową. Dawno nie serwowałyśmy tutaj dań typowo mięsnych, ale jesień to bardzo dobra pora roku, by to nadrobić. Dlatego nadrabianie zaległości rozpoczynamy dziś od polędwiczek wieprzowych w sosie czekoladowo - winnym!  O tak, doskonale wiemy, że ta propozycja nie jest taka typowa

Symfonia Smaków
Makaron z sosem a'la ratatouille 202

Dzień dobry, Ostatnio opowiedziałam Wam o lekcji gotowania, w której wzięłam udział w czasie moich wakacji w Toskanii. Dziś pokażę Wam przepis, którego się wtedy nauczyłam. Choć ratatouille to klasyczna francuska potrawa z regionu Prowansji, wcale nie zdziwiłam się, że uczę się jej na kursie kuchni włoskiej. To normalne, że tradycje kulinarne poszczególnych krajów śródziemnomorskich przenikają się, przykładów

Chilli Czosnek i Oliwa
BlamCO Mac & Cheese – FALLOUT – 3,75 zł 329

garnka wsypujemy 3/4 szklanki startego sera, najlepiej mieszanki serów miękkich i twardych, wyrazistych w smaku. My mieliśmy jedynie miękkie, goudę i mozarellę, ale też wyszło dobre. Możecie eksperymentować z ulubionymi serami i szukać ulubionego zestawienia albo po prostu dodać te, które akurat macie pod ręką. Całość dobrze mieszamy z makaronem i podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści

Nerds Kitchen
91. Na jeden kęs, czyli trufelki z białej i gorzkiej czekolady oraz wytrawne kuleczki serowe. 275

Dzień dobry. Jak minął Wam tydzień? U nas zaczęły się już zajęcia, całe szczęście raczej nie musimy zrywać się z samego rana i biec na uczelnie. Zajęć mamy mało, ale wolny czas musimy zacząć poświęcać na rozpoczęcie pracy inżynierskiej. Ale nie martwcie się, nie zostawimy Waszych brzuchów i oczu głodnych!  Na osłodę całego tygodnia mamy dla Was trufelki

Symfonia Smaków
Targi Natura Food 2014 w Łodzi 120

Dzień dobry! Już jutro w Łodzi rozpoczynają się VII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD, które potrwają cały weekend. W tym roku zostaliśmy blogiem partnerskim tej imprezy, więc możecie wypatrywać nas na miejscu :-). Jeśli podobnie jak my jesteście fanami gotowania, jedzenia i zdrowych produktów, koniecznie musicie przyjść! To najlepsza okazja na poznanie nowych produktów i producentów, degustacje

Pora coś zjeść
Małe pączki z cukrem pudrem 157

wyrastać pączkom 30 - 45 minut. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz (ja tradycyjnie smażę na smalcu), robimy to na małym ogniu, aby temperatura wzrastała powoli. Gdzieś wyczytałam, że dobrym sposobem na sprawdzenie czy temperatura jest już odpowiednia jest włożenie do gorącego tłuszczu drewnianego trzonka od łyżki. Jeśli bąbelkuje, to można już smażyć pączki. Wyrośnięte paczki wkładamy partiami do rondla

Kulinarne przygody Gatity
Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska 222

marketach. Owoce są duże, aromatyczne, zalewa nie jest przesolona. Kapary nadają potrawom charakterystyczny posmak, są doskonałe  zarówno na zimno, jak i na ciepło. Filet  z tuńczyka Dobrej jakości tuńczyk to podstawa smacznego dania, szczególnie gdy się go podaje na zimno, np. w sałatce. Czasami kupowanie czegoś w puszcze, to trochę jak kupowanie kota w  worku.... Przy szklanych

Kulinarne przygody Gatity
Tydzień w moim telefonie XXXXXIV 105

przepisy? Dzisiaj przygotowałam dla Was kilka zdjęć z mojego urlopu. Zostawiam je sobie na pamiątkę, bo kolejny dopiero za rok, a Wam życzę wspaniałego tygodnia! * hala targowa w Gdyni * dobra kawa w pięknych okolicznościach przyrody  * najlepsze śledzie to te u mamy :) Więcej zdjęć jak zawsze znajdziecie tutaj oraz zapraszam do polubienia FB blogowego

Magiczne Życie Marty
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 188

Dzień dobry, Dziś opowiem Wam o mojej miłości do wiśni w żelu i włoskich kruchych babeczkach, które przygotowałam z ich dodatkiem.Choć lubię lody moim ulubionym letnim deserem są gofry z wiśniami w żelu. Wiąże się z nimi wiele miłych wspomnień. Kiedy byłam dzieckiem, jeździliśmy z rodzicami nad polskie morze, a ja zajadałam się goframi sprzedawanymi w budach przy plaży

Chilli Czosnek i Oliwa
Soczewicowy pasztet ze śliwką 201

który nie wyobraża sobie tygodnia bez pizzy, chińskiego i lodów w macdonaldzie, było nagle zmienić swój stosunek do odżywiania. A jednak! I jestem pewna, że wyjdzie mi to na dobre, i teraz, i przyszłości.  Pasztet był pyszny, zajadały się nim również cudowne i kochane pielęgniarki w szpitalu, tydzień temu, kiedy to mój najlepszy (i najostrzejszy) nóż wyrządził mi krzywdę

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania