Dzień dobry!Już za kilka chwil Wigilia i Święta Bożego Narodzenia. Każdy z nas trwa w ferworze świątecznych przygotowań, ostatnich zakupów, gotowania, pieczenia ciast, pakowania prezentów. Dlatego też chcielibyśmy dzisiaj złożyć Wam życzenia - wesołych, ciepłych i rodzinnych świąt! Z mnóstwem pyszności na stołach, a żeby kilogramy, które być może nam przybędą, poszły tam gdzie sobie życzycie :-). Wesołych Świąt
Pora coś zjeśćsię pogodzić!Ryba po grecku to w naszym wigilijnym zwyczaju klasyk. Jednak tyle w niej Grecji, co we mnie Hiszpanii, niemniej wpisała się w świąteczne menu już na dobre. Zawsze zajadałam się, póki nie zmieniłam stylu życia. Ale dlaczego odmawiać sobie dawnych przysmaków? Zapraszam na odsłonę wegetariańską.BAKŁAŻAN PO GRECKU./źródło: VEGE KIKA;/na 4 porcje2 duże marchewki1
W kuchni Karmel-itkisię grubo ponad 2 godziny.Najsamczniejsze są kaczki ważące 2-3 kg.Ich mieso jest ciemne,kruche i bardzo smaczne,niestety ciężkostrawne.100 g kaczki to 240 kcal.Kacze mięso jest jednak dobrym źródłem białka,fosforu,żelaza,potasu oraz witamin z grupy B,zawiera jednak sporo tłuszczu.Listopad to najlepszy czas,by korzystać nie tylko z wybornych gęsi,ale i spróbowac upiec kaczkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bananem i mąką kokosową, obtoczone w kakao Uwielbiam ten koktajl, połączenie banan-dynia? Po prostu mistrzostwo! ^.^Aa, pralinki robione nie tak dawno, dzisiaj wypróbowana wersja kakaowa, równie dobra co poprzednia ^.^Składniki:60g kaszy jaglanej1/2 banana (ok.50g)15g kakao15-20g mąki kokosowejok.30g daktylicynamonew, coś do posłodzeniagorzka czekolada+kakao do obtoczeniaKaszę prażymy i zalewamy ok.1 1/3 szklanki ciepłej wody, solimy
More food, love and dreamsczasu…? Mnie nie..;)! Jak moja Córa wracała do siebie po Świętach to dostała m.in. bochenek tego szybkiego chlebka… później dostałam smsa… że chleb jest tak dobry, że koty porwały kawałek i zjadły..:) Przyjmuję to jako komplement :)! Zapraszam na domową roladę z boczku…Boczek pieczony – składniki:1 kg boczku2-3 ząbki czosnkusól, pieprz, papryka, majeranek
UgotujmyTo.plbyć jutro iście letni dzień… No cóż, pożyjemy, zobaczymy Jak wszyscy potrzebuję słońca, bo już brakuje mi energii, czerwona kontrolka miga ;)! Mam nadzieję, że zima poszła sobie na dobre, bo drzewa i krzewy – mimo braku słońca – już zareagowały na podwyższenie temperatur i szkoda by było, żeby pomarzły.Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z selera naciowego z orzechami
UgotujmyTo.plpiankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry po długiej przerwie:)SKŁADNIKI NA BEZĘ (jak w przepisie na Tort bezowy z Advocatem): 8 dużych białek 420 g cukru
Słodko-Słony Świat Ilonysię błyskawicznie, jest ono świetnym rozwiązaniem na grilla bądź domowe przyjęcie. Bardzo gorąco polecam!SKŁADNIKI (porcja na 4 sztuki):500 g dobrej jakości kaszanki4 duże kruche słodkie jabłka1 średnia cebula3 ząbki czosnku4 łyżki oliwy z oliwek3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki1,5 łyżeczki świeżego tymianku (lub 0,75 łyżeczki
Słodko-Słony Świat Ilonysami!:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:600-800 g filetów z ryby (użyłam dorsza, może to być również morszczuk lub mintaj)1 puszka brzoskwiń1 cebula3 łyżki ketchupu pikantnegooliwa z oliwek lub dobry olejsok z cytrynysólświeżo zmielony pieprz0,5 łyżeczki cukru brązowego (opcjonalnie)około 1 szklanki mąki pszennejWYKONANIE:Filety posól, popieprz i skrop lekko sokiem z cytryny (mrożone wcześniej należy odmrozić i osuszyć
Słodko-Słony Świat IlonyDzień dobry!W prawdzie pokazałam Wam już nowy numer naszego Małopolskiego Apetytu na fanpage, jednak dzisiaj chciałam napisać o nim kilka słów tutaj.Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćprzełożyłam, bo lubię niezłamany smak piernika. Powidła, które dodajemy do środka sprawiają, że ciasto nie jest suche. A wiecie co w nim lubię najbardziej? Że piernik tak samo dobry jest pierwszego dnia, jak drugiego, i trzeciego, i czwartego… o ile tyle wytrwa – bo znika szybko.Szybki piernik:3 szklanki mąki pszennej3 jajka2 łyżki przyprawy do piernika2 łyżki kakao1 łyżeczka
Poezja smakuwczesnych godzinach nie da się nawet nic z tym zrobić, bo czasu nie ma, a nawet jeśli by był to w sumie i tak za dobre by to zmarnować, no, nic kiedyś wyjdą mi całe kluski! :D(Wiecie może dlaczego tak się stało? :P )Lody w środku zimy? Czemu nie. Inne dziwniejsze pomysły miałam. Jak pójście na rower w zamieć
More food, love and dreamsmoich ulubionych przepisów wielorazowego użytku. Po tym jak nauczyłam sie piec chleb na zakwasie uznałam, że pora pójść krok dalej i upiec chałkę. Okazało się to banalne. Wystarczył dobry przepis i... maszyna do chleba ;) W maszynę wrzucam składniki i ustawiam na wyrabianie i wyrastanie ciasta, reszta to już pikuś bo miły pan w maszynie odwala cała brudną robotę i urabia
Z butelką mleczka w tlepiekłam jeszcze około 30 minut. Wyjęłam i wystudziłam na kratce.Chleb nie był super wyrośnięty, ale po przekrojeniu okazało się, że nie ma śladu zakalca a w smaku jest równie dobry jak te o których nie zapomniałam ;)Mam chyba nieśmiertelny zakwas, dzięki któremu nie da się sknocić wypieków
Z butelką mleczka w tleSpaghetti carbonara robi się na setki sposobów. Każdy będzie dobry, bo to jedno z najlepszych dań jakie wymyślili kiedyś biedni Włosi. Składniki są tak dobrane by naładować organizm jak największą ilością kalorii i energii za jak najniższą cenę. To maksymalnie szybki do zrobienia sos, danie po zjedzeniu którego ma się ochotę usiąść i rozkoszować się wspomnieniami smaku który jeszcze długo
Z butelką mleczka w tle