PP.Do przygotowania kaszotto, pesto z botwinki i chipsów z buraka użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów Omega-3, i dlatego aby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem powinniśmy go stosować w naszej codziennej diecie. By zapewnić organizmowi niezbędną dawkę Omega-3, wystarczą tylko 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie!Składniki:Kaszotto1 szklanka kaszy pęczak3 łyżki oleju rzepakowego1 cebula
Smakowity Blog Kulinarnygulaszu dopiero w XVII stuleciu, a jego popularność stale rosła. Początkowo traktowano go jako danie pasterskie, potem powoli zaczął się przyjmować na salonach. Na mieszczańskich stołach zagościł na dobre w XIX w. i już tam pozostał. Oryginalny węgierski gulasz od wieków był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków, mięsa oraz warzyw. Gotowano go w kociołku zawieszonym
Smakowity Blog Kulinarnylistopada to poza Świętem Niepodległości, dzień św. Marcina i dobra okazja żeby przygotować i spróbować dań z polskiej gęsiny. Pieczona gęś to tradycyjne danie podawane na dzień św. Marcina we Francji, Niemczech oraz Austrii. Gdy mowa o Świętomarcińskiej gęsinie, zazwyczaj przytacza się legendę, według której święty Marcin z Tours, chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupich, ukrył się w szopie zamieszkiwanej przez
Smakowity Blog KulinarnyNiezły pasztet.... Z gęsi. Tym razem w wersji do smarowania. Domowy pasztet to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosoły lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę. Składniki:1/2 kg gęsiego mięsa150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu50
Smakowity Blog Kulinarnypodlania gdyby danie było za suche. Gdy odcedzisz makaron, dodaj do czosnku pokrojone pomidory, podgrzej je chwilkę i wrzuć spaghetti.Dodaj natkę i dobrze wymieszaj. Podawaj posypane parmezanem i z dobrym, czerwonym, wytrawnym winem. SMACZNEGO.CMOK
Pasje JolkiGotowana pierś z kurczaka to dobry dodatek do kanapek zamiast gotowych wędlin ze sklepu, które zazwyczaj mają mnóstwo niepotrzebnych dodatków. ~ Gotowana pierś z kurczaka ~Składniki:pierś z kurczakamałe ziele angielskiemały listek laurowykilka ziaren pieprzusól Pierś z kurczaka myjemy i wrzucamy do gotującej się wody z listkiem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą (można dodać jakieś aromatyczne zioła, wtedy
Kuchenny Skrawek NiebaJednym z tych dość czasochłonnych dań są samosy, czyli indonezyjskie pierożki wegetariańskie lub z mięsnym farszem. Klasycznie używa się do nich ciasta filo, które dostępne jest w dobrych supermarketach. Można jednak zrobić ciasto samemu. Ja postanowiłam użyć gotowego.Potrzebne
W poszukiwaniu inspiracjiwielkie dzięki Tobie i dzisiejszej technologii). W każdym razie wymarzyłam sobie kakaowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, muśnięty kremem truskawkowym i oczywiście w kształcie serca. Odpowiednie formy można dostać w dobrych sklepach z wyposażeniem kuchennym. Potrzebne nam:Na biszkopt
W poszukiwaniu inspiracjiinni uwielbiają. Mi nawet przypadł do gustu, choć nie jestem doświadczona w przygotowywaniu tak egzotycznych potraw. Potrzebne nam (na 2 porcje):- 4 steki z rekina (można dostać w dobrym sklepie rybnym)- pieprz cytrynowy- sól- skórka otarta z cytryny*dressing:- łyżka płynnego miodu- 5 łyżek oliwy z oliwek- ząbek czosnku- sól i pieprz- 1,5 łyżki soku z cytryny*dodatkowo
W poszukiwaniu inspiracjipół szklanki cukru- 2 łyżeczki cukru waniliowego- niepełna, płaska łyżeczka soli- 5-6 łyżek mocnej, zimnej kawy(Ja użyłam czekoladowej, ale może być też waniliowalub zwykła, ważne żeby była dobra gatunkowo)- 1 czubata łyżka kakao w proszku (gorzkiego)Przygotowanie: Masło, cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać
W poszukiwaniu inspiracjiNastępnie wystudzić i włożyć do szczelnego słoja lub pudełka i odstawić do leżakowania na minimum 2-3 tygodnie. Polukrować bezpośrednio przed świętami za pomocą lukrowych pisaków bądź lukrem królewskim. Dobrym pomysłem jest też ozdobienie pierniczków płynną czekoladą. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiposiłku nikt w siebie takiej porcji nie wciśnie (my po zupce daliśmy naszym żołądkom odpocząć przez jakąś godzinkę, zanim zabraliśmy się do konsumpcji).Tak to jest - niektóre przepisy są dobre, inne pyszne, a niektóre wywołują to coś - lekkie drżenie na samą o nich myśl. Rozpływają się w ustach, po prostu niebo w gębie, nie można o nich zapomnieć
Pożeraczka, czyli raz adobrzezachwycona. Zawsze marzyłam o prostej grzywce, ale jakoś brakowało mi odwagi... Na szczęście C. jest odważna za mnie, wzięła sprawy w swoje ręce i nożyczki, i efekt jest zaskakująco dobry. Dziękuję
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrobne prezenty w butach? Czy też wolelibyście, żeby Wasze mieszkanie ominął, bo z kozaków wystawała rózga...?Nie, nie, jestem pewna, że nikt sobie na rózgę nie zasłużył (Mikołaj to dobry święty, za byle co rózg nie zostawia). Ja dostałam moje najulubieńsze migdały w karmelu. Całą paczkę, tylko dla mnie. Mniam, mniam... Dziękuję Mikołaju!Żeby Mikołaj wiedział, że o nim pamiętam
Pożeraczka, czyli raz adobrzewybaczyły mi to uchybienie. Uff... Mogłam odetchnąć z ulgą.Kiedy tylko Marta zaproponowała mi wspólne pierniczenie, zgodziłam się bez chwili wahania. Pieczenie ciasteczek to ogromna frajda, szczególnie w dobrym towarzystwie. Wybrałam herbaciane pierniczki z bloga Ciastkarnia na kruchym spodzie, bo zaciekawił mnie właśnie dodatek herbaty. Okazało się, że w smaku jej nie czuć - choć zaparzyłam prawdziwą siekierę. Domowa przyprawa
Pożeraczka, czyli raz adobrze