dobrego - 1500 przepisów (strona:63/100)

Herman - ciasto szczęścia 381

szczypta cynamonu, rodzynki, orzechyDużo tego, czyż nie? Pamiętajmy jednak, że z gotowego ciasta otrzymujemy trzy kolejne zaczyny. Ba, zaczyn można sobie zamrozić i mieć na potem, więc to naprawdę dobry interes ;) Zaczynamy!Dzień 0Staliśmy się posiadaczami zaczynu. Jeśli poprzednia osoba robiła Hermana zgodnie z procedurą z karteczki to jest dziś sobota albo niedziela, tymczasem do prac przystąpić możemy dopiero

Kulinarne zapędy Kokosa
Pizza margherita 235

Moja pierwsza pizza wyszła bez konkretnego kształtu, niemniej jednak zaskakująco dobra ;) Wychodząc z założenia, że im mniej składników, tym lepiej, zdecydowałam się na klasyczną margheritę, ale oczywiście ilość dodatków jest uzależniona jedynie od Waszego gustu i fantazji ;) Jeśli lubicie eksperymenty z rodzajem i grubością ciasta, polecam tę stronę.Składniki:Ciasto: - szklanka mąki tortowej- 25 g drożdży- łyżeczka oleju- łyżeczka cukru

Kulinarne zapędy Kokosa
Tafle Białej Czekolady z Krokantem Pistacjowym, Kandyzowanym Zielonym Pomelo i Czarną Porzeczką 214

wymyślił, bo sklep działa jak magnes, a produkty .... życzę każdemu z Was aby conajmniej raz w życiu miał możliwość popracowania z produktami Callebaut lub Cacao Barry. Składniki: 280 g dobrej białej czekolady (ja użyłam Callebaut W2NV kaletki) 3 kawałki kandyzowanego zielonego pomelo Skworcu 1 garstka kandyzowanej czarnej porzeczki Skworcu 5 łyżek krokantu pistacjowego Callebaut Wykonanie: Wykonanie jest banalnie proste. Czekoladę

Blondynka Gotuje
Wegańska szarlotka bez mąki i cukru, czyli zdrowe ciacho po raz drugi 439

ulubione ciasto, szczególnie w wykonaniu babci, która jest niekwestionowaną królową przyrządzania wszelkich kulinarnych pyszności. Nie sposób się im oprzeć i często nawet moja silna wola, o której mam bardzo dobre zdanie, okazuj się zbyt słaba. Oczywiście od czasu do czasu, bez wyrzutów sumienia powinniśmy pozwolić sobie na takie rarytasy, jednak babciną szarlotkę możemy równie dobrze przygotować w zdrowszy sposób

peanutbuttermonster
Chutney figowy 146

Dzień dobry! Figi można wciąż bardzo tanio kupić, kilka dni temu znalazłam je po 1 zł za sztukę na targowym straganie, w marketach zapewne też są tanio, tylko pamiętajcie - figa zielono-fioletowa, a nie cała fioletowa może być jeszcze niedojrzała. Z fig w tym roku przygotowałam dwa przetwory konfiturę figowo-pomarańczową i chutney figowy, który dzisiaj Wam prezentuję. Do czego

Pora coś zjeść
domowy twarożek z solą i pieprzem białym... 135

skwaśnienia gdy mleko jest mocno ukwaszone dzbanek wstawić do garnka z wodą i podgrzać najlepiej do 70-80C - większa temperatura spowoduje, że twarożek będzie twardy i niedobry po podgrzaniu twarożek oddzieli się od serwatki i delikatnie wszystko wylać na odpowiedniej wielkości bardzo drobne sitko i zostawić do obcięknięcia serwatki na kilka godzin gotowy twarożek dobrze się przekłada z sitka

W Mojej Kuchni Lubię
schabowy w pomidorowej marynacie czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – mięso 174

stron ziemniaki młode ugotować w osolonej wodzie, buraczki konserwowe zetrzeć na grubszych oczka tarki i wmieszać z pokrojoną cebulką, cukrem, solą, pieprzem schabowe w tej marynacie mają naprawdę dobry smak - podać schabowe z ziemniakami i buraczkami............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
"Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami 220

Dzień dobry, Dziś mam dla Was kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro.Z uwagi na jej orzechowy posmak i podobieństwo do kaszy pęczak uznałam, że idealnie nada się do przygotowania aromatycznego grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie "farrotto" :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków, doprawiłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi ruskie 325

tyle razy widziałaś jak to robię " :D Więc za radą mamy zrobiłam pierogi na oko lub na tzw "czuja", jak kto woli :)) Muszę powiedzieć, że jestem zadowolona, bo ciasto dobre, nie za twarde, nie za miękkie, tylko farsz mogłam mocniej doprawić, ale jak na pierwsze spotkanie z pierogami, to myślę, że daliśmy radę :) Wyszło mi około 60-70 pierogów. Składniki

Czerwona Porzeczka
K... Kurczak z porem i papryką! 1522

sosem" porowo-paprykowym, dodajemy ziemniaki oraz ketchup/majonez do smaku:)  Volià, kurczak pod porowo-paprykową pierzynką gotowy! :) *patelnia do grillowania to jeden z moich najlepszych zakupów! Służy mi już dobre kilka lat, można na niej grillować mięso, warzywa, robić grzanki, podgrzewać chleb, robić tosty francuskie... zastosowań jest mnóstwo :) polecam! A jeżeli nie macie jej pod ręką, możecie oczywiście usmażyć kurczaka

Kitchens Alphabet
Pizza Domowa z Ostrym zielonym pomidorem! 171

Dzień dobry w ten piękny mroźny poranek,Tak jak obiecałem w ostatnim czasie przesyłam Wam przepis na najlepszą domową Pizze z ostrym zielonym pomidorem, ale nie martwcie się jeżeli nie macie go możecie zrobić zwykły sos pomidorowy lub po prostu dać przecier pomidorowy. To wszystko napiszę Wam tutaj moi mili :).tutaj podaje Wam link, gdzie możecie zakupić ten produkt

pichciszto
Babka drożdżowa z migdałami i miodem 189

Dzisiaj proponujemy Wam typową babkę drożdżową, tyle tylko, że słodzoną miodem. Bardzo dobra, nie tylko na święta. To numer jeden na liście drożdżowych przepisów;)Składniki; 80 g miodu, 2 jajka, 200 ml ciepłego mleka, 40 g drożdży, szczypta soli, 100 g masła, 50 g rodzynków, 50 g migdałów, 500 g mąki, Wykonanie;Rodzynki zalewamy wodą aby napęczniały. Migdały siekamy. Drożdże

Anioły w kuchni
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 222

Dzień dobry,Z Toskanii, oprócz kilku butelek wina, oliwy, sera pecorino i ciasteczek cantuccini, przywiozłam także paczuszkę wyjątkowego produktu, pszenicy farro.Pszenica farro, zwana u nas również płaskurką, to bardzo stara odmiana pszenicy, uprawiana ponoć już od neolitu na terenie Mezopotamii, Syrii, Egiptu i Palestyny. Spokrewniona z pszenicą orkisz, czasem jest z nią mylona. W czasach starożytnych używano jej do wypieku

Chilli Czosnek i Oliwa
Policzki wołowe po burgundzku 268

Jako że nigdy ich wcześniej nie jadłam postanowiłam nie eksperymentować za bardzo i postawiłam na klasykę. Zrobiłam je tak jak wołowinę po burgundzku. Prosto i klasycznie. Danie wyszło bardzo dobre, policzki się rozpływały w ustach. Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze je kiedyś kupić i spróbować zrobić z nich coś pysznego. Bo warto, mięso jest lekkie, delikatne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Orkiszowe knedle serowe z jabłkiem 190

Kucharzy - 99% potraw, które przygotowuje, jest dużo lżejsza niż ich pierwowzory. Tak też było z tymi kulkami. ,,Jak stracić na wadze, kochając jedzenie" - stosując odpowiednie zamienniki.Knedle serowe to bardzo dobry pomysł. Są w smaku niesamowicie podobne, a nawet powiedziałabym, że lepsze. Idealnie kremowe, razem z jabłkami smakują świetnie! No i w końcu mogę jeść knedle na których widok mnie

Czarnawisienka