się błyskawicznie, jest ono świetnym rozwiązaniem na grilla bądź domowe przyjęcie. Bardzo gorąco polecam!SKŁADNIKI (porcja na 4 sztuki):500 g dobrej jakości kaszanki4 duże kruche słodkie jabłka1 średnia cebula3 ząbki czosnku4 łyżki oliwy z oliwek3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki1,5 łyżeczki świeżego tymianku (lub 0,75 łyżeczki
Słodko-Słony Świat Ilonysami!:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:600-800 g filetów z ryby (użyłam dorsza, może to być również morszczuk lub mintaj)1 puszka brzoskwiń1 cebula3 łyżki ketchupu pikantnegooliwa z oliwek lub dobry olejsok z cytrynysólświeżo zmielony pieprz0,5 łyżeczki cukru brązowego (opcjonalnie)około 1 szklanki mąki pszennejWYKONANIE:Filety posól, popieprz i skrop lekko sokiem z cytryny (mrożone wcześniej należy odmrozić i osuszyć
Słodko-Słony Świat IlonyDzień dobry!W prawdzie pokazałam Wam już nowy numer naszego Małopolskiego Apetytu na fanpage, jednak dzisiaj chciałam napisać o nim kilka słów tutaj.Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćprzełożyłam, bo lubię niezłamany smak piernika. Powidła, które dodajemy do środka sprawiają, że ciasto nie jest suche. A wiecie co w nim lubię najbardziej? Że piernik tak samo dobry jest pierwszego dnia, jak drugiego, i trzeciego, i czwartego… o ile tyle wytrwa – bo znika szybko.Szybki piernik:3 szklanki mąki pszennej3 jajka2 łyżki przyprawy do piernika2 łyżki kakao1 łyżeczka
Poezja smakuwczesnych godzinach nie da się nawet nic z tym zrobić, bo czasu nie ma, a nawet jeśli by był to w sumie i tak za dobre by to zmarnować, no, nic kiedyś wyjdą mi całe kluski! :D(Wiecie może dlaczego tak się stało? :P )Lody w środku zimy? Czemu nie. Inne dziwniejsze pomysły miałam. Jak pójście na rower w zamieć
More food, love and dreamsmoich ulubionych przepisów wielorazowego użytku. Po tym jak nauczyłam sie piec chleb na zakwasie uznałam, że pora pójść krok dalej i upiec chałkę. Okazało się to banalne. Wystarczył dobry przepis i... maszyna do chleba ;) W maszynę wrzucam składniki i ustawiam na wyrabianie i wyrastanie ciasta, reszta to już pikuś bo miły pan w maszynie odwala cała brudną robotę i urabia
Z butelką mleczka w tlepiekłam jeszcze około 30 minut. Wyjęłam i wystudziłam na kratce.Chleb nie był super wyrośnięty, ale po przekrojeniu okazało się, że nie ma śladu zakalca a w smaku jest równie dobry jak te o których nie zapomniałam ;)Mam chyba nieśmiertelny zakwas, dzięki któremu nie da się sknocić wypieków
Z butelką mleczka w tleSpaghetti carbonara robi się na setki sposobów. Każdy będzie dobry, bo to jedno z najlepszych dań jakie wymyślili kiedyś biedni Włosi. Składniki są tak dobrane by naładować organizm jak największą ilością kalorii i energii za jak najniższą cenę. To maksymalnie szybki do zrobienia sos, danie po zjedzeniu którego ma się ochotę usiąść i rozkoszować się wspomnieniami smaku który jeszcze długo
Z butelką mleczka w tleApetyt na śledzie mam raz na kilka lat :) tą sałatkę pochłonęłam sama prawie całą, znaczy to, że MUSI ona być dobra :). Dobrze jest zwrócić uwagę na jak najlepszą jakość śledzi oraz na to, że ziemniaki powinny być ugotowane w mundurkach i odparowane i oczywiście o odmianie sałatkowej (klejące, z dużą ilością skrobi).6 płatów śledziowych, namoczonych6 ogórków konserwowych6 ziemniaków
Z butelką mleczka w tleCiastka bez mleka. Przygotowanie ich razem z pieczeniem zajmuje jakieś 20 minut. Ciasto francuskie zrobione na bezmlecznej margarynie jest równie dobre jak to zrobione na maśle. A ponadto można je podać osobom nietolerującym mleka lub alergikom. Składniki:porcja ciasta francuskiego (ok.300g)2 jabłkasurowe jajkocynamoncukier lub glukoza (kilka łyżek)Rozwałkowane ciasto kroimy na 6 prostokątów a następnie każdy prostokąt
prawdziwe jedzenieDzień dobry!Mikołajki już wprawdzie za nami, ale to nie znaczy, że nie możemy sobie wręczać prezentów, zatem dzisiaj kolejny jadalny prezent. Bardzo słodki, ale ze słoną nutą, ciągnący się, o co może chodzić? O krówki! Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na pyszne domowe krówki z mleka skondensowanego. Łatwe do przygotowania, a jakże smaczne!Kilka słów o przygotowaniu - dodatki
Pora coś zjeśćOrzechy laskowe, czekolada, kaszka manna i Schoko Bons. Tworząc ten deser wiedziałam, że będzie dobry, ale efekt przeszedł wszelkie moje oczekiwania. Jest to jeden z najlepszych deserów jakie jadłam, mimo, że jest taki prosty w wykonaniu. Polecam wypróbować, bo naprawdę warto.Deser z "Schoko Bons" - Składniki: 1/2 l mleka 4 łyżki kaszy manny
Słodka Stronamuszkatołowa w proszkupieprz, sól 2 jajka340 g mąki pszennej130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia szpinaku250 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliszczypta pieprzu 60 g dobrej jakości żółtego seraok. 50 g serka brieMuffiny ze Szpinakiem i Serem Pleśniowym - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie
Słodka Stronawiększość owoców :). Ciasto wyszło wilgotne i pulchniutkie, wyrosło, że aż zaparło mi dech, i domownikom również. Nie zdążyło dobrze ostygnąć, a połowa po prostu znikła w mgnieniu oka. No dobra to tyle na początek, a teraz czas na przepis. Składniki:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukrupół kostki margaryn4 jajkaczubata łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowywęgierek ile wlezie (wedle uznania)*dwie łyżeczki
Moje pyszne gotowanieDzisiaj przed wami przepyszne babeczki. Postanowiłam dzisiaj na coś małego i słodkiego, więc takie właśnie babeczki, do mojego postanowienia jak najbardziej pasują. Babeczki wyszły bardzo dobre i pulchniutkie. I są bardzo proste do zrobienia. Nazwałam je "Liryczne babeczki", bo dodałam do nich cukierki Liryki z Mieszanki Wedlowskiej (moje ulubione :). Znakomite połączenie.Składniki: (na 12 babeczek)pół kostki masłapół
Moje pyszne gotowanie