wymieszajcie w misce z proszkiem do pieczenia, ubijcie ze 175 ml gazowanej wody, tak by powstalo ciasto. Jeżeli będzie zbyt gęste dodajcie więcej wody.Najprościej sprawdzić, czy jest dobre, zanurzając batonik - jeżeli ciasto przylega, ma odpowiednią konsystencję. Zanurzajcie batoniki w cieście i smażcie w gorącym oleju około 3 minut, aż ciasto stanie się puszyste i złote. Osączcie z nadmiaru
noteskulinarnyfigaDuża dawka witamin na dobry początek wiosny czyli zielone smoothie. Samo zdrowie ! Moja propozycja: 5 dużych liści zielonej sałaty 2 banany 2 jabłka sok z 1 cytryny 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej 5 listków mięty 1 łyżka miodu Wrzucamy do blendera sałatę i miksujemy z wodą, następnie dodajemy banany, jabłka, sok z cytryny, listki mięty, miód i ponownie miksujemy
noteskulinarnyfigapolską gościnność. Książkę wydała Ambasada RPA w Polsce. Już od długiego czasu interesuje mnie kuchnia afrykańska, która niestety nie jest popularna w naszym kraju. Nie jest więc łatwo o dobre i sprawdzone przepisy. Gdy dowiedziałam się o gogo's kitchen bardzo ucieszyła mnie ta wiadomość i szybko stałam się posiadaczką książki. Chciałabym na początku napisać kilka słów
noteskulinarnyfigaDzień dobry! Dzisiaj Walentynki, więc na początek pożyczę Wam udanego świętowania tego dnia, chociaż z drugiej strony zakochani ludzie powinni mieć Dzień Zakochanych codziennie, a nie jeden dzień w roku :-). Na tegoroczne Walentynki przygotowałam dla Was tylko dwa przepisy. Wczoraj przedstawiłam propozycję dla miłośników mięsa , dzisiaj przedstawiam propozycję dla miłośników słodkości. Bardzo rozpustne brownie mocno czekoladowe, ze słodkim kremem chałwowym
Pora coś zjeśćktóre pamiętał z dzieciństwa. Według mnie, nie mogło to być nic innego jak zebra. I jak się okazało też tak było. Dałam za wygraną i upiekłam. Ciasto wyszło bardzo dobre, paseczki na zebrze ładnie się poukładały, a mąż był szczęśliwy. Ciasto zebra SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 jajek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnie mięso i cukinia to idealne połączenie na sycący i smaczny obiad. Póki w sklepach dostępna jest cukinia w dobrej cenie proponuje takie szybkie kotleciki. Zrobisz raz i wrócisz do tych kotlecików już wkrótce :) Kotlety mięsne w cukinii SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 1 duża cukinia 1 cebula sól pieprz suszona natka pietruszki zioła prowansalskie olej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię o tym sami??? Jesień, złota polska jesień.... kocham tę porę roku za kolory jakimi nas obdarowała, a także za rydze, dynie i kasztany :D Od niedawna kasztany na dobre zagościły w moim menu... Kasztany najlepsze są pieczone, jednak dzisiaj chciałabym poczęstować Was drożdżowcami z kasztanami :) Jesienne drożdżowce z kasztanami SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitakiego szybkiego dania. Wystarczy zawinąć w nie ulubione dodatki, panierować, usmażyć i obiad lub kolacja na ciepło gotowa. Krokiety z parówkami i warzywami SKŁADNIKI: 6 gotowych naleśników 3 parówki dobrej jakości papryka konserwowa 3 ogórki konserwowe 1 jajko bułka tarta szczypta soli szczypta papryki słodkiej olej do smażenia Parówki obieramy z osłonek i kroimy na połówki. Ogórki kroimy wzdłuż
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPóki jeszcze papryka świeża jest w dobrej cenie postanowiłam zrobić papryki faszerowane trochę takim jakby gołąbkowym farszem, bo ryżem i mięsem mielonym. Aby danie było jak najbardziej fit wybierzmy jak najchudsze mięso mielone np z indyka i ryż brązowy. Papryki wybierajmy duże i w ulubionych kolorach. Papryki faszerowane SKŁADNIKI: 3 papryki 250 g mięsa mielonego z indyka 100 g ryżu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimieszanki warzyw zamrożonych, poddusiłam do całkowitego rozmrożenia warzyw i wówczas dodałam masło oraz mieszankę ziołową Knorr. Wszystko przesmażyłam minutę i podałam. Sosy na ciepło Knorr to według Nas dobra propozycja dla osób, które nie potrafią gotować, mają problem z odpowiednim doprawieniem potraw, lub nie mają czasu. Niewątpliwie plusem jest to, że są bez dodatku konserwantów, sztucznych barwników
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiochota na wszystko co miętowe. Dodawałam miętę do deserów, koktajli czy napojów i pomyślałam, że zjadłabym ziemniaki z miętowym dodatkiem. Wymieszałam miętę z koperkiem, dodałam nieco ulubionej musztardy i dobrej oliwy. Bardzo smakowało mi to połączenie Ziemniaki na miętowo - koperkową nutę SKŁADNIKI: ziemniaki (właściwie dowolna ilość, u mnie 3 sztuki na porcję) kilka gałązek koperku kilka gałązek świeżej mięty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizrobienia i nie próbowałam się za nie zabierać. Teraz już tak nie myślę, zrobiłam raz i już wiem, że będę robiła częściej z różnymi dodatkami. W smaku wyszły bardzo dobre, kształt pozostawia jeszcze wiele do życzenia, ale to mój debiut w tym temacie, więc następne z pewnością będą coraz to ładniejsze ;-) Kluski na parze z owocami SKŁADNIKI: 200 g mąki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiLetnia rozdawajka dla naszych fanów (lubisiów) Wczoraj opublikowałyśmy na blogu 300 przepis! Czyż to nie jest dobra okazja do świętowania? Z tej okazji postanowiłyśmy zrobić Naszą drugą rozdawajkę. W związku z tym, że Nasza pierwsza rozdawajka nie została rozstrzygnięta, w drugiej postanowiłyśmy rozdać od razu 2 zestawy produktów. Tak jak już pisałyśmy przy pierwszym rozdaniu udało
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSirocco. Firma ta przysłała Nam w ramach współpracy do spróbowania różne smaki swoich herbat. Po skosztowaniu kilku z nich mogę śmiało her baty te polecić. Są to mieszanki dobrej jakości, aromatyczne i smaczne
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiaromat, który unosi się w pomieszczeniu już od momentu zalania torebki. Smak herbaty jest delikatny aczkolwiek wyczuwalny - dodatek mięty czy też trawy cytrynowej. Na mnie herbata wywarła bardzo dobre wrażenie i myślę, że niejednokrotnie będę po nią sięgać
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki