dobrego - 1500 przepisów (strona:55/100)

Kompot ze świeżych owoców na upalne dni. 97

wyśmienicie w upalne letnie dni ! Moja mama gotowała takie kompoty każdego lata i zawsze smakowały nam wyśmienicie. Jesienią możemy robić kompot z mieszanki jabłek, gruszek i śliwek, jest równie dobry i gasi pragnienie.                          Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Jak kroić natkę pietruszki. 249

wodzie, a następnie pokroić wraz z ogonkami. To właśnie w ogonkach znajduje się najwięcej substancji smakowo-zapachowych. Warto o tym pamiętać podczas przygotowywania potraw. Tutaj znajdziesz wiele ciekawych porad : dobre rady

Przepisy i porady kulinarne
Rajstopy i pończochy - kilka praktycznych porad. 138

posmarować niewielką ilością lakieru do paznokci, lakieru do włosów lub wilgotnym mydłem. To powinno skutecznie zahamować lecące oczko w nagłych i niespodziewanych sytuacjach. Tutaj znajdziesz wiele różnych porad : dobre rady

Przepisy i porady kulinarne
Zdrowotna nalewka z owoców dzikiej róży. 84

czystych butelek lub karafki. Dobrze zakorkować i odstawić na 4 miesiące w ciemne i chłodne miejsce, aby nalewka dojrzała.   Głóg obniża ciśnienie krwi, ma działanie wzmacniające i szczególnie dobre dla serca. Owoce można zbierać po pierwszych przymrozkach. Podawać w małych kieliszkach lub dodawać do herbaty po łyżce

Przepisy i porady kulinarne
Jak zapobiec farbowaniu dłoni podczas krojenia czerwonej kapusty lub buraczków ćwikłowych. 91

dłonie cienką warstwą oleju jadalnego, dzięki temu twoje dłonie mniej się zafarbują i łatwiej je później umyjesz.   Możesz je też natrzeć rozpuszczonym w wodzie kwaskiem cytrynowym.  Dobrym i skutecznym sposobem jest także wykonywać tę czynność w rękawiczkach gumowych, wtedy nie musimy myć rąk.  Po zakończonej pracy umyj dłonie w ciepłej wodzie bez mydła z dodatkiem kwasku

Przepisy i porady kulinarne
Zdrowotna i orzeźwiająca nalewka cytrynowa. 144

Jest ona doskonała podczas przeziębień i w okresie jesienno-zimowym w celu uodpornienia organizmu na infekcje. Można ją pić z kieliszka lub dodawać do lekko przestudzonej herbaty. Dobra jest również w upalne dni jako napój orzeźwiający. Wtedy oczywiście trzeba ją pić mocno z chłodzoną. Można ją wymieszać np. w szklance zimnej wody, doskonale orzeźwia

Przepisy i porady kulinarne
Pasta Tahini 128

spróbować hummusu, więc już dziś przygotowałam sobie pastę, która będzie jego bazą. Idę jeszcze namoczyć cieciorkę na noc i jutro biorę się do dzieła PS: OMG jakie to jest dobre w towarzystwie dżemu jabłkowego na kanapce z razowca z dynią. Pasta Tahini Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki 150g sezamu 1 łyżka oleju sezamowego (lub dowolnego

CoolinarniePL
Ciasto maślano - śmietankowe z jabłkami 340

Ciasto maślano - śmietankowe z jabłkami znalazłam na blogu Asiek  chociaż miałam obawy , że coś mi nie wyjdzie ciasto wyszło bardzo dobre. Najbardziej mi smakowało jeszcze lekko ciepłe ale i ze szklanką herbatki z cytryną jest całkiem przyjemne :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 2,5 szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Oliwa cytrynowa 135

cytrynowa, bo mowa właśnie o niej. Idealna do ryb, sałatek… i nie tylko. Niewyobrażalnie prosta do wykonania, o wspaniałym smaku i aromacie.       Składniki: - ok. 400 ml dobrej oliwy - skórka z 1 cytryny (bez białej części) - wyparzona butelka Cytrynę dokładnie szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, obieramy skórkę. Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Do wyparzonej butelki wkładamy skórkę

mojewypiekiinietylko
Pierogi z pieczonymi burakami, fetą nutą tymianku i soku z limonki 181

masła do polania pierogów   SPOSÓB WYKONANIA : (przepis autorski) - buraki myjemy osuszamy, jeśli są duże przekrawamy na pół. Owijamy w folie srebrną zazwyczaj kładę po dwa przekrojone i zapiekamy dobrą godzinę do miękkości w 180 stopniach. Gdy są już gotowe, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z mojego doświadczenia zawsze robię więcej buraków bo je wyjadam

Basia w kuchni
Naleśniki z serem i cynamonem 183

tłustym czwartku czas na odpoczynek dla naszego żołądka. Naleśniki  z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków.    SKŁADNIKI  Na ciasto 2 szklanki maki pełno ziarnistej 2 jajka szklanka mleka woda mineralna gazowana olej i masło do smażenia szczypta soli i szczypta cukru Nadzienie: 1/2 kg twarogu 3-4 łyżki cukru ( tutaj

W kuchennym oknie Ewy
MORSZCZUK W SOSIE ŚMIETANOWO KOPERKOWYM 196

piątek bywa dobra ryba to podstawa ;) Zapraszam na pieczonego morszczuka w jeszcze lepszym sosie   Składniki: pół kg filetu z morszczuka sól,pieprz, słodka i ostra papryka olej rydzowy Semco szklanka smietany 30 % pęczek koperku sól,pieprz szczypta suszonych warzyw Wykonanie: Filet z moszczuka oprószamy solą, pieprzem , słodką i ostrą papryką. Układamy na blasze do pieczenia, podpiekamy ok 20 minut

Z Majeczką w kuchni
Moje życie przemytnika. Hibiskus i morele - lizaki na ochłodę 165

śmierdzącymi serami torebką i naminowaną całą resztą smakołyków Mamą, ruszałyśmy prosto do paszczy lwa. Moją niezawodną metodą było dygnięcie nóżką i z miną aniołka powtarzanie każdemu do znudzenia " Dzień dobry ". Mama na pytanie " Co przewozimy? " wyciągała zawsze jakąś czekoladę czy inny z założenia przeznaczony na stratę produkt, który oczywiście nam odbierano, ale cała ukryta reszta była bezpieczna. Na końcu

KUCHARNIA
Wpadła gruszka do ... clafoutis. Czekoladowego. I maliny też. 133

Julii Child z książki Mastering the Art of French Cooking, Vol. 1, znaleziony tu - klik ) 1/2 szklanki przesianej mąki ( to ważne, by w cieście nie powstały grudki) 1/4 szklanki dobrej jakości kakao (także przesiane, z tych samych powodów) szczypta soli 2/3 szklanki cukru (użyłam ciemnego) 1,25 szklanki mleka (część mleka zastąpiłam śmietaną 30%) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jajka

KUCHARNIA
TU I TAM nr 16. Bakłażan i ciasto czekoladowe? Ależ tak! 163

słodkich wypieków można piec bez masła i często bez użycia cukru. Ich rolę spełniają bowiem naturalne składniki zawarte w większości warzywach. 400 g bakłażana 300 g ciemnej czekolady dobrej jakości, użyłam Lindt 50 g kakao 3 jajka 200 g miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  od siebie dodałam skórkę z pomarańczy Bakłażany ugotować na parze

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania