dobrego - 1500 przepisów (strona:56/100)

Tylko nie kisiel. Gelo di canella i laski w kuchni. 126

koniecznego składnika; mogę odwołać spotkanie, żeby wejść do kuchni i gotować tylko z Nią ; mogę poświęcić wolne popołudnie na niezbędne przygotowania i mogę nawet wstać o świcie, żeby złapać dobre światło, ale robić to wszystko dla kisielu?!  O nie! Są granice przyzwoitości, których się nie przekracza. Szykuję się do odmowy. Kisielu robić nie będę.  Nie przełknę. Nie ugotuję

KUCHARNIA
TU I TAM # 31. Craquelines. Na dobry dzień. Francuskie brioszki z kandyzowanymi pomarańczami. 139

wierzchu, z chmurką cukru pudru.  Owijam je w białe serwetki i wręczam pierwszym spotkanym osobom, Domownikom i Wam. Złe myśli - a kysz!  Urok został zdjęty! To będzie dobry dzień!     CRAQUELINES - BRIOSZKI Z KANDYZOWANYMI POMARAŃCZAMI Na ciasto: 370 g mąki pszennej tortowej 50 g drobnego cukru 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 100 ml ciepłego mleka

KUCHARNIA
Weekendowa Cukiernia Luty 2013 - Fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem 116

uczeniem się i dzieleniem z sobą.  Tak było. Gdzieś to uleciało.  Część już nie pamięta, wiele nawet nie wie, o czym piszę.  Szkoda.  To był dobry czas.  Czy powróci? To zależy także od Was. A w lutym i ode mnie - czy uda mi się namówić Was na wspólne pieczenie? Bardzo bym chciała! Teraz wszystko

KUCHARNIA
Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 159

chleb wyrasta i pachnie aż w 47 kuchniach i to na 3 kontynentach!  To było chlebowe pospolite ruszenie!  W kilku miastach zorganizowaliście "punkty przerzutu" zakwasu. Dobre Dusze słały zakwas pocztą. Co więksi szaleńcy nastawiali w pośpiechu zakwas, nie robiąc tego nigdy wcześniej, a zdesperowani "bez-zakwasowcy" odetchnęli z ulgą, gdy udało się dla nich znaleźć drożdżową alternatywę

KUCHARNIA
Dla kogo bukiecik? Suflet z fiołków z Klaudyną. 141

szklanka cukru /dałam 3/4 szklanki/ szczypta soli 1/4 szklanki soku z cytryny 1/4 szklanki syropu z fiołków ( najlepiej użyć domowego, ale w sklepach jest też osiągalny bardzo dobry w smaku syrop fiołkowy formy Monin ) skórka starta z 1,5 cytryny 1 szklanka śmietany kremówki 30% świeże lub kandyzowane fiołki do wmieszania do sufletu oraz do ozdoby ( do środka użyłam

KUCHARNIA
Komu słoiczek? Białe brzoskwinie w różanym syropie z pistacjowym krokantem. I co słychać ? 135

popołudnie ten deser chłodzi i orzeźwia. Jest lekki, zmysłowy i doprawdy kojący. Wgryzam się w różaną brzoskwinię, zamykam oczy i już mnie tu nie ma.... A zanim odpłynę na dobre, mam dla Was słoiczek galaretki z płatków róż. Wzbudził wiele emocji, gdy wspomniałam na FB, że chętnie go Komuś ofiaruję. Lista chętnych i Wasze cudowne argumenty sprawiły, że gdybym tylko

KUCHARNIA
Smak lata, warsztaty i róża dla ... Update:) 107

bezczynność, wczesne popołudnie. Ani śladu wiatru. Wydaje się, że nawet światło zasnęło na pomidorach - po jednej świetlnej plamce na każdej czerwonej kuli. Ostatni deszczyk troszeczkę je ubrudził ziemią. To dobry pomysł, by kilka z nich ochłodzić w strumieniu zimnej wody, a potem wgryźć się w letni miąższ. W znieruchomiałej godzinie smakować powoli kolejne stadia wytrwałej przemiany kolorów.  * Smak Lata

KUCHARNIA
Ziarnko do ziarnka. Granola w kawałkach. 164

coraz bliższy staje się moment kiedy ktoś z domowników  po prostu zakiełkuje, i to więcej niż pewne, że jako pierwsza będę to właśnie ja:) Zanim jednak na dobre zapuszczę korzonki, zbieram ziarnko do ziarnka aż ... powstanie granola.  Nie byle jaka, bo w kawałkach. Krojona, pakowana w torebkę i zabieram wszędzie tam, gdzie istnieje obawa "niewystępowania sezonu na ziarna

KUCHARNIA
Sycylijskie klimaty per l'amore della pasta. Penne ze szparagami i mascarpone 147

zawsze znajdzie się w niej miejsce na kuchnię włoską .  Kocham ją za prostotę i umiłowanie do doskonałych lokalnych produktów, które nie wymagają zbyt wielu przypraw. Wystarczy po prostu dobrej jakości oliwa, makaron, słońce i doborowe towarzystwo. Wszystko to czekało na mnie przed dwoma tygodniami na sygnowanych przez Malmę warsztatach " Kuchnia makaronowa we włoskim stylu ", na które zaprosiła mnie agencja

KUCHARNIA
Magiczna woda numer 2 197

zwłaszcza przy zapaleniu pęcherza) i pakuje w nas mnóstwo cennych witamin. Mnie pomogła szybciutko zapomnieć o znajomym bólu brzucha. Plus, kiedy ją przygotowałam wyszło słońce, a to zawsze zwiastun dobrych wydarzeń:) Czy wiedzieliście, że żurawina: jest naturalnym remedium na zakażenia układu moczowego nie pozwala bakteriom E.coli przyczepiać się do ścian pęcherza, co zapobiega zakażeniom zawiera kwas hipuronowy, który ma działanie

Gotowanie to kochanie
Niezawodne faworki mojej Mamy 119

się tylko raz w roku a ja jako dziecko zawsze zastanawiałam się dlaczego... do momentu kiedy zaczęłam pomagać Mamie przy ich przygotowywaniu. Jest z nimi trochę zachodu, to prawda. Dobre faworki są wymagające. Jeśli chcecie uzyskać przepyszne, kruche, rozpływające się w ustach „chruściki” musicie trochę się z nimi pomocować, ale zapewniam, że efekt wynagrodzi Wam cały włożony w nie trud

maniapieczenia
Ot tak... 120

roku świętowałam po cichu. Zamiast hucznego sylwestra był spokojny kameralny wieczór, z lampką domowego wina, dobrym filmem i wyśmienitym towarzystwem. I wiecie co, wcale nie zamieniłabym tego wieczoru na żadną inną wielką imprezę. Starzeję się? Nie... Od zawsze cenię spokój ponad wszystko:). Jest kilka rzeczy, na które czekam i kilka marzeń, które chciałabym spełnić w tym roku. Uda się

Zapiski Młodej Żony
Nastroszona zapiekanka z parówkami 218

Dobre parówki, trochę warzyw i dodatków i mamy nastroszoną zapiekankę.     Składniki: -8 parówek drobiowych ( hot dog ) -3 jajka -kilka ugotowanych ziemniaków -ok. 5 dkg posiekanego żółtego sera -czerwona papryka -por -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 łyżki majonezu -pieprz -przyprawa warzywna -sos pomidorowy lub ketchup    Jedną parówkę drobniutko kroimy.  Paprykę kroimy w cienkie paseczki a pora

Maminek kulinarny
Flatbread po libańsku. Z hummusem, warzywami i sosem miętowym. 150

Dzień dobry, Śledzący moją stronę na Facebooku wiedzą, że niedawno moją kolekcję książek kulinarnych zasiliła nowa pozycja. "The Lebanese Kitchen" Salmy Hage to przepięknie wydane tomisko (waży chyba ze 3 kilo) zawierające kilkaset tradycyjnych libańskich przepisów - od przystawek po desery. Wątpię, czy kiedykolwiek będę potrzebowała kolejnej pozycji o kuchni libańskiej :) A propos, chcielibyście jej recenzję? Zainspirowana moją nową książką oraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Trochę ulepszona opalona granola Sophie Dahl 178

najważniejsze, NIEZWYKŁE PRZEPISY. Sophie tak pięknie pisze, ozdabia każdą potrawę niepowtarzalną historią. Czasami miałam wrażenie, że pomiędzy swoimi słowami ukryła zapach i delikatny smak każdego dania. Jest taka dobra! Ta granola to naprawdę kwintesencja domowego ogniska. Kiedy się piecze, wypełnia dom całunem cynamonu, musisz powstrzymywać się, by nie włożyć łapki do gorącego piekarnika i nie podkraść trochę. Jest zdrowa, jest

Gotowanie to kochanie

Proponowane wyszukiwania