dobrego - 1500 przepisów (strona:70/100)

Żurek na domowym zakwasie 292

zatem wymieszać i odstawić ponownie w ciepłe miejsce. Czynność tę powtarzamy codziennie, pamiętając, by łyżka była czysta i sucha. Ja używam do tego drewnianej łyżki. Zakwas powinien być dobry po 5 dniach. Ja lubię nieco bardziej zakwaszony i trzymam go w cieple cały tydzień ;)  Gdy Nasz zakwas się ustoi możemy przejść do sedna sprawy, czyli gotowania żurku. Do tego

Sajkofanka smaku
"Staromiejskiej" klimat wiecznie żywy... 212

Dziś o tym jak na facebook'u kliknęłam "Lubię to" i wygrałam dwuosobowe zaproszenia na wiosenne menu w restauracji Staromiejskiej w Olsztynie...   Mieszkam w Olsztynie od kilku dobrych lat, a nigdy wcześniej nie było mi dane odwiedzić tego miejsca. Aż dziwne, gdyż restauracja Staromiejska położona jest w samym centrum starówki. Ze względu jednak na moje zainteresowania śledzę na bieżąco

Sajkofanka smaku
Marchewkowiec 193

migdałami, bez grama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki (MW). Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje

Mia Cucina Sofieta
Brzoskwniki- Pesche dolci 231

jakiś czas można się pobawić. Ciasteczka zrobinie są z “pasta biscotto”  ciężkiego ciasta biszkoptowego, które po upieczeniu jest dość zbite i zatyka w ustach. Pesche są dobre na drugi dzień, kiedy wilgoć z nadzianego nimi kremu i likier odpowiednio je zmiekczą.    Różowy kolor i efekt brzoskwiniowej skórki, zawdzieczają kąpieli we włoskim likierze Alchermes i obsypaniu cukrem. Dzieło

Mia Cucina Sofieta
Pierniczki 165

choroba sprawila, ze nic nie czuje. Jednak obserwujac mojego Meza i Coreczke moge sie domyslac, ze sa naprawde smaczne.Ja moge tylko powiedziec, ze jeszcze przed upieczeniem pierniczki sa niesamowicie dobre. Przez caly ten czas kiedy ciasto dojrzewalo w mojej lodowce prawie codziennie podjadalam z niego odbrobine. Moj Maz martwil sie nawet, ze za chwile nie bedzie z czego tych piernikow

Przysmaki Karolki
Na slodkie popoludnie 159

pochodzi z gazetki "Pyszne ciasta domowe" N°3/2011Nigdy nie kupuje takich gazetek, ale tym razem sie skusilam, jeszcze nie wiem czy bylo warto, narazie na warsztat poszedl jeden przepis.To dobre ciasto dla tych, ktorzy lubia slodkosci. Jablka pieka sie w karmelu, a samo ciasto tez jest dosc slodkie. Zmienilam zwykly cukier na brazowy, bo przyznam szczerze przerazala mnie jego ilosc

Przysmaki Karolki
Dietetyczne mocno czekoladowe ciasto - montignac 463

Dieta większości kojarzy się z restrykcyjnym jedzeniem, nudnym, smutnym, bez smaku i wyrazu, pozbawionym przyjemności deserów. Tymczasem dobra dieta jest nie tylko syta, ale kolorowa, pełna różnorodnych składników, przyjemna dla duszy i ciała i nie stroni od słodkości, których nasz organizm tez potrzebuje. Dlatego przedstawiam wam ciasto, które co prawda do słodkich nie należy, bo dzięki dużej dawce czekolady jest

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak w curry - montignac 295

gotowej mieszanki z popularnych firm, bo te curry mocno różnią się w składnikach i w późniejszym smaku potrawy, ale jeśli nie macie to użyjcie zwykłego curry, tez będzie dobry efekt końcowy. To danie można zjeść samo albo z warzywami jako posiłek tłuszczowy w diecie montignaca ale z kuskusem lub ryżem, gdy diety nie stosujemy. Inspiracja książka "Schudnij z Montignakiem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tygrysi chleb 262

końca wyszły mi te popękane cętki, nie wiem może gatunek mojej mąki ryżowej jest inny niż ten w stanach, ale pomijając ten fakt chleb okazał się być bardzo dobry, prosty w wykonaniu, wiec wkrótce pewnie znowu go zrobię. Zapraszam. Chętnie się przekonam jak wyjdą wasze. Źródło.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą i tymiankiem 180

nazywają - wiem , że pochodzą z kuchni kresowej. U mnie robiła je Prababcia ( z tym , że z samym majerankiem).Dawno do nich nie wracałam - jakoś zapomniało mi sie jakie są dobre. A , że zostało mi trochę kaszy od wczorajszego obiadu i ser był w lodówce to raz-raz i mam pierożki. Czas : 30 minut Składniki : Na ciasto: 1 szklanka mąki + mąka

Buniabaje w kuchni
Tydzień w moim telefonie XXXII 140

koperek, a S obowiązkowo słonecznik :) Moje uprawy doniczkowe też mnie zaskoczyły i rosną Relaks i pyszna kawka Nagroda od Gazety Lubuskiej za barszcz biały i drobiowe galaretki Czekolada zawsze dobra na wszystkie smutki  Będą pyszne czekoladowe łyżeczki do deserów  Kilka miseczek i łyżeczka z promocji Tesco Szał na lody, te z migdałami uwielbiam <3 A to nowa

Magiczne Życie Marty
Francuska zupa cebulowa 238

była francuska zupa cebulowa. Szczerze mówiąc jadłam ją po raz pierwszy i oczywiście postanowiłam przygotować ją w domu.Skorzystałam ze wskazówek Michela i przygotowałam własną wersję, która była równie dobra, a nawet lepsza niż oryginał!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Jadalne doniczki czyli wytrawne babeczki z porem i rzeżuchą 154

KUKBUK'u. Bardzo smaczne babeczki wytrawne z porem, serkiem czosnkowym i rzeżuchą. Ja jeszcze do kilku dodałam roszponkę, też wybornie smakowały. Kilku znajomych powiedziało również, że to dobra przekąska do piwa. Sprawdzicie? ;-)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Burgery rybne (z łososiem) 177

Dzień dobry!Zdecydowanie jestem burgerożercą. Mogłabym burgery jeść i jeść, dlatego też od czasu do czasu przygotowujemy różne wariacje burgerowe.Na przykład mieliście już okazję zobaczyć burgery z mięsa i soczewicy, więc teraz pora na rybne, zrobione z łososia. Każda ryba dobrze smakuje z cytryną, dlatego też do masy mięsnej dodałam startą skórkę z cytryny, aby była bardziej aromatyczna

Pora coś zjeść
Pischinger z konfiturą z derenia jadalnego i gruszek 146

Dzień dobry!Pischinger to chyba jeden z najprostszych "tortów" jakie istnieją.Wystarczą andruty, masa czekoladowa i kilka minut pracy.Dodatkowo to sztandarowy deser kuchni Małopolskiej, więc postanowiłam przygotować go w ramach konkursu Gotuj i bloguj po Małopolsku. Głównym założeniem konkursu było wplecenie motywu korala w przygotowywane danie, chyba idealnie wykonałam to zadanie, prawda? :-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść