dobrego - 1500 przepisów (strona:78/100)

KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ PRAŻONEJ I CHLEBA ŻYTNIEGO Z ŻÓŁTYM SEREM. 222

Robiąc porządki w kuchennych szafkach, Karmel-itka znalazła niezliczone opakowania kaszy gryczanej prażonej.Skąd? Dobre pytanie, na które sama Karmel-itka odpowiedzieć nie potrafi. Tym bardziej, że w jej domu raczejnie przepada się za ta kaszą, wybiera się zdecydowanie pęczak lub jęczmienną. A tu proszę, gryczana prażona.Trzeba ją jakoś spożytkować. Mamy tę samą sytuację, co z nieuchronnie napływającymi bananami

W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL Z ARONII I MALIN. 178

oczyszczają nasz organizm z toksyn, przeciwdziałają krwawieniu(np. z żołądka w chorobie wrzodowej), zmniejszają też napięcie nerwowe i stres. Dodatkowo osoby, które przeszły chemioterapięlub radioterapię szczególnie powinny korzystać z dobra rośliny, ponieważ aronia zmniejsza szkodliwe skutki tychże zabiegów.Uodparnia naszą skórę na promieniowanie UV, zmniejsza szkodliwe skutki pracy przy komputerze - korzystnie wpływa na wzrok,a do tego wszystkiego łagodzi objawy

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DYNIOWY. 167

słodkiego, idę do kuchni. Niech powstanie też wypiek tak urodziwy, jak panująca na dworze aura.Kolejny własny, improwizowany przepis. Ostatnio mam rękę do autorskich receptur. Ciekawe jak długo potrwa ta dobra passa.Sernik ma piękny kolor, jest niebywale delikatny. Spód wyszedł niczym kakaowa chmurka, kruszonka jest smakowicie chrupiąca,a serowy środek rozpływa się w ustach. Prawdziwa poezja! SERNIK DYNIOWY. ciasto: kostka margaryny

W kuchni Karmel-itki
Kim jest POLSKI FOODIE? 126

postanowiła stworzyć ankietę dotyczącą 'polskiego foodiego'.Kim jest polski foodie? Czyli co lubi? Co je? Skąd czerpie inspiracje? A może sam tworzy pyszności w kuchennym zaciszu?Z pewnością kochacie dobre jedzenie, prawda? Więc na co czekacie! Ankieta jest stworzona dla tych, co uwielbiają smaczniezjeść, docenić kuchenny kunszt i harmonię smaków.Ankieta to jak mrugnięcie okiem. Trwa kilka minut

W kuchni Karmel-itki
GULASZ MEKSYKAŃSKI. 134

ulicy i czekam. Czekam, aż w końcu doznam olśnienia, co zrobić na obiad. GULASZ MEKSYKAŃSKI. /autorski;/ 2-3 porcje puszka czerwonej fasoli puszka zielonego groszku puszka marchewki  300g dobrej kiełbasy (ewentualnie parówki) 3 duże cebule 200g koncentratu pomidorowego 2 czerwone papryki 1 papryczka chili Cebulę drobno siekam, szklę na 2 łyżkach oleju rzepakowego.  Kiełbasę kroję w kostkę (parówki

W kuchni Karmel-itki
KOMPOT Z SUSZU. 186

anyż. Wanilię rozkrawam na pół i dodaję razem  ze skórką, nie wybieram nasionek. Wszytko razem stawiam w garnku ] na gazie, a po zagotowaniu dusze na małym ogniu jakąś dobrą godzinę. Nie dodaję cukru - owoce same sobą osłodzą, a dodatek wanilii spotęguje uczucie słodyczy w smaku. Wybornie smakuje na zimno, jak i na ciepło czy też gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam wciąż

W kuchni Karmel-itki
KOTLETY MIELONE W WAFLU. 352

tłuszczu na brąz z każdej strony.  Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podaję na ciepło. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody,  buraczkami ze słoika i jakimś dobrym sosem SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
BLACKBERRY SOMERSBY. 159

mgnieniu oka.Jak to Somersby, nie ma dużej mocy. Ale uważam, że 4,5 % objętości alkoholu jak na taki napój, gdzie zaledwie ok. 43 % zawartości to piwo,  ma dobrą moc. Już wiem, czym będę raczyć siebie i swoich znajomych na wspólnych spotkaniach.Najlepiej smakuje mocno schłodzony z kostkami lodu (niestety nie widać tego u mnie na zdjęciach,przyczyny techniczne), ale rzeczywiście

W kuchni Karmel-itki
Pieczone bataty 153

Bataty - niektórzy je uwielbiają, inni nie mogą ich przełknąć. Dla mnie jest to dobry dodatek do dań, jednak nie mogę ich jeść w większych ilościach.  Można je podawać w różnych formach, tak jak zwykłe ziemniaki. Mi najbardziej smakują pieczone, stąd dzisiejszy przepis. PIECZONE BATATY - 3 bataty - sól pieprz, rozmaryn - łyżka oliwy z oliwek Bataty umyć, obrać, pokroić w talarki

Zgrabne Gotowanie
Kurczak zapiekany z pesto, pomidorami i mozzarellą 169

Już dużo razy robiłam danie na bloga, którego nie zamieściłam przez brak ładnych zdjęć. Muszę więc przygotowywać je jeszcze raz, najlepiej w weekendy, żeby złapać światło dziennie. Marzę o dobrym aparacie fotograficznym, ale jeszcze niestety się go nie dorobiłam, więc muszę sobie radzić inaczej. Dzisiaj u mnie bardzo lekkie danie, soczyste piersi z kurczaka w marynacie z pesto

Zgrabne Gotowanie
Pierogi ruskie 257

spokoju robić to co sprawia mi największą przyjemność. Wczoraj spędziłam prawie pół dnia na lepieniu pierogów - ruskich i z makiem. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na bardzo dobre ciasto do pierogów oraz na farsz do ruskich, które uwielbiam! PIEROGI RUSKIE Składniki: Ciasto do pierogów: - 500 gram mąki pszennej (typ 650, lub 450) - około szklanki gorącej wody - 1 średnie jajko

Zgrabne Gotowanie
Frittata z łososiem wędzonym i cukinią 242

drugie śniadanie - po podgrzaniu wciąż jest bardzo smaczna. Dodatki można wybierać sobie do woli, ja akurat miałam resztki łososia w lodówce, więc postanowiłam je wykorzystać. W rezultacie wyszło bardzo dobre danie :) FRITTATA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I CUKINIĄ Składniki: - 5 jajek - około 150 gram wędzonego łososia - mała cukinia - cebulka dymka wraz ze szczypiorem - sól, pieprz - oliwa z oliwek Cebulę pokroić

Zgrabne Gotowanie
Wiosenny twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką 146

oknem piękna pogoda, wiosna przyszła już na dobre. W sklepach pojawia się co raz więcej kolorowych warzyw i owoców. Ja z utęsknieniem czekam na szparagi :) Ale póki co urzekła mnie piękna mocno różowa rzodkiewka. Uwielbiam domowe pasty kanapkowe, są świeże, lekkie i zdrowe.  Twarożek, który dzisiaj Wam prezentuje jest klasyką jeśli chodzi o dodatki do kanapek

Zgrabne Gotowanie
Kurczak z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i ryżem jaśminowym 212

dobra, przyznaję się: zapomniałam sos posypać uprażonymi orzechami. Uprażyłam, postawiłam na blacie i przypomniałam sobie o nich jak już zjadłam obiad. Zdarza się! Obiad pyszny! Przepis pożyczyłam z Kwestia Smaku . Dzień totalnie zakręcony, noc spędziłam w pracy, rano biegiem na pogotowie z dzieckiem - kontuzja po siatkówce, a potem to już obiad i jakoś dzień się skończył. Miał być

Blondynka Gotuje
Nominacja do Liebster Blog Award 174

pasuje do ciebie?Pikantny z odrobiną słodyczy.10. Skąd czerpiesz inspiracje do gotowania/pieczenia?Foto-Blogi kulinarne i nastrój.11. Twoje najbardziej ulubione danie to...Uwielbiam sery pleśniowe, krewetki i dobre wino - dania ulubionego nie mam.A teraz moje pytania:1. Dlaczego zostałaś blogerką/blogerem?2. Wolisz przygotowywać potrawy wytrawne, czy na słodko?3. Ulubione słodycze?4. Czego nie lubisz przygotowywać

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania