spokoju robić to co sprawia mi największą przyjemność. Wczoraj spędziłam prawie pół dnia na lepieniu pierogów - ruskich i z makiem. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na bardzo dobre ciasto do pierogów oraz na farsz do ruskich, które uwielbiam! PIEROGI RUSKIE Składniki: Ciasto do pierogów: - 500 gram mąki pszennej (typ 650, lub 450) - około szklanki gorącej wody - 1 średnie jajko
Zgrabne Gotowaniedrugie śniadanie - po podgrzaniu wciąż jest bardzo smaczna. Dodatki można wybierać sobie do woli, ja akurat miałam resztki łososia w lodówce, więc postanowiłam je wykorzystać. W rezultacie wyszło bardzo dobre danie :) FRITTATA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I CUKINIĄ Składniki: - 5 jajek - około 150 gram wędzonego łososia - mała cukinia - cebulka dymka wraz ze szczypiorem - sól, pieprz - oliwa z oliwek Cebulę pokroić
Zgrabne Gotowanieoknem piękna pogoda, wiosna przyszła już na dobre. W sklepach pojawia się co raz więcej kolorowych warzyw i owoców. Ja z utęsknieniem czekam na szparagi :) Ale póki co urzekła mnie piękna mocno różowa rzodkiewka. Uwielbiam domowe pasty kanapkowe, są świeże, lekkie i zdrowe. Twarożek, który dzisiaj Wam prezentuje jest klasyką jeśli chodzi o dodatki do kanapek
Zgrabne Gotowaniedobra, przyznaję się: zapomniałam sos posypać uprażonymi orzechami. Uprażyłam, postawiłam na blacie i przypomniałam sobie o nich jak już zjadłam obiad. Zdarza się! Obiad pyszny! Przepis pożyczyłam z Kwestia Smaku . Dzień totalnie zakręcony, noc spędziłam w pracy, rano biegiem na pogotowie z dzieckiem - kontuzja po siatkówce, a potem to już obiad i jakoś dzień się skończył. Miał być
Blondynka Gotujepasuje do ciebie?Pikantny z odrobiną słodyczy.10. Skąd czerpiesz inspiracje do gotowania/pieczenia?Foto-Blogi kulinarne i nastrój.11. Twoje najbardziej ulubione danie to...Uwielbiam sery pleśniowe, krewetki i dobre wino - dania ulubionego nie mam.A teraz moje pytania:1. Dlaczego zostałaś blogerką/blogerem?2. Wolisz przygotowywać potrawy wytrawne, czy na słodko?3. Ulubione słodycze?4. Czego nie lubisz przygotowywać
Blondynka GotujeSłowo "Slush" wywodzi się z języka angielskiego i oznacza tyle co papka czy breja śniegowa. To porównanie nawiązuje tylko do konsystencji. Pionierami Slush-Ice prawdopodobnie byli
Blondynka GotujeUwielbiam to! Pachnie szarlotką, pracy przy tym minuta i potem tylko łóżko, kocyk , dobry film i ciepła miska z cynamonowymi jabłkami...mmmm, czego chcieć więcej? No może jeszcze kochanego mężczyzny ze swoją ciepłą miseczką :DSkładniki: 1 jabłko cynamon cukier lub cukier z wanilią masło do posmarowania foremki kruszonka Kruszonka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka roztopionego
Blondynka Gotujeprzepis zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam go wykonać w swojej kuchni. Byłam bardzo ciekawa jak będzie smakowała kasza manna w ciastkach i ..... całkiem nieźle! Dobre to były ciastka! Były, bo nie ma po nich śladu:) Źródło: Palce Lizać Składniki: 125 g miękkiego masła skórka otarta z 1 dużej pomarańczy 100 g cukru pudru 55 g kaszy manny
Blondynka Gotujetrzymałam się wałka i walczyłam z wypiekami. Święta poza domem - też nie było kiedy, ale już jestem, nadrabiam zaległości. "Blogowe zaległości" - tak powinno brzmieć moje drugie imię :) No dobra, dosyć tłumaczeń. Na zdjęciu wyżej widzicie struclę makową. Moją pierwszą struclę w życiu :) Następną zrobię bardziej okrągłą, ale ta też ma swój urok - ważne, że nie pękła podczas pieczenia:) Przepis
Blondynka Gotujenigdy nie robiłam. Nie żałuję. Bardzo dobrze pracowało mi się z tym tortem. Co powiem o smaku? Ja nie próbowałam, ale z relacji solenizanta dowiedziałam się, że był bardzo dobry i wszystkim bardzo smakował. Z pewnością powtórzę ten przepis jeszcze raz, aby osobiście poznać smak :) Składniki na 3 blaty biszkoptowo - makowe: 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie 150 g drobnego
Blondynka Gotujemomentu, aż warzywa będą kruche. W tej mieszance najwięcej czasu potrzebują pędy bambusa, więc ja jak czuję, że bambus jest gotowy, wiem, że reszta warzyw również już jest dobra. Na koniec doprawiamy papryką słodką w proszku. Kasza bulgur: 1 szklankę kaszy bulgur zalewamy dwoma szklankami zimnej wody,solimy i doprowadzamy do wrzenia i od tego czasu zmniejszamy maksymalnie ogień
Blondynka Gotujeciasto składają się następujące warstwy: biszkopt kakaowy, krem krówkowy, warstwa biszkoptów, krem o smaku cappucino, warstwa krakersów, orzeszki ziemne, kajmak i pyszna polewa czekoladowa. :) Z takiego połączenia musi powstać dobre ciasto. Snikers vel Gosiak PRZEPIS /na dużą blachę tzw. "sernikową"/ Temperatura pieczenia biszkoptu kakaowego: 180oC Czas pieczenia: 30-35 min. Ciasto kakaowe 4 jajka
coolinarnastrefa.blogspot.comkrem budyniowy jasne ciasto biszkoptowe krem budyniowy ciasto kakaowe (II placek) polewa czekoladowa Ciasto przechowywać w lodówce. Podawać następnego dnia (na drugi i trzeci dzień ciasto też jest bardzo dobre). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comBardzo dobre muffinki czekoladowe z dodatkiem kawy rozpuszczalnej (kawa wzmacnia smak kakao) oraz pyszną orzechową niespodzianką w środku - do każdego muffinka dałam ok. pół łyżeczki masła orzechowego. :) Całość smakuje świetnie. Jest to zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson. Najlepsze muffinki są lekko wystudzone, kiedy kawałki czekolady są jeszcze rozpuszczone. Połączenie roztopionej czekolady z masłem orzechowym jest obłędne. :) Polecam wypróbować. Muffinki czekoladowe PRZEPIS
coolinarnastrefa.blogspot.comjest serek homogenizowany. Przygotowanie ciasta nie sprawia żadnych problemów i nie może nie wyjść - ciasto nie wymaga pieczenia (chyba że najdzie nas fantazja na upieczenie biszkoptu co również jest dobrym pomysłem). :) Do tego ulubione owoce świeże (w sezonie) lub z puszki (poza sezonem) i gotowe. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Torcik z serków homogenizowanychPRZEPIS(tortownica
coolinarnastrefa.blogspot.com