dobrego - 1500 przepisów (strona:71/100)

Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 337

Dzień dobry, Ostatni przedświąteczny weekend minął mi pod znakiem francuskiej świątecznej kuchni. Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego, którymi mam zamiar poczęstować rodzinę w czasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji

Chilli Czosnek i Oliwa
Cynamonowe palmier i życzenia świąteczne 680

Dzień dobry, Jak tam Wasze nastroje przed Świętami? Mam nadzieję, że nie dopadła Was świąteczna nerwówka i jesteście równie podekscytowani jak ja!:) Wpadłam tu tylko na chwilkę, aby podzielić się z Wami przepisem na efektowne, cynamonowe zawijaski z ciasta francuskiego, które można przygotować w zaledwie 15 minut. Gdy je upiekłam, wypełniły mój dom wspaniałym aromatem cynamonu, który nieodłącznie kojarzy

Chilli Czosnek i Oliwa
Kalafiorowe gratin 196

Dzień dobry, Jak czujecie się po Świętach? Jeżeli macie przeciążone żołądki i szukacie lżejszych dań, możecie przygotować kalafiorowe gratin, czyli rodzaj kremowej zapiekanki z sosem beszamel i chrupiącym serowym wierzchem.  Kalafiorowe gratin to klasyczne danie prowansalskie, często serwowane w czasie tradycyjnej, bezmięsnej kolacji wigilijnej, Gros souper. Ta „wielka kolacja” paradoksalnie składa się z 7 skromnych dań opartych przede wszystkim

Chilli Czosnek i Oliwa
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 206

Dzień dobry, Dziś chciałam zaprezentować Wam bardzo ciekawy przepis na dip z pieczonych buraków. Wielu osobom buraki kojarzą się jedynie z tradycyjnym obiadem z mielonym i ziemniaczkami oraz z barszczem, a można z nich przygotować tyle pysznych dań. Choćby sałatkę z ugotowanych buraków, polanych octem balsamicznym i oliwą, posypanych natką i pokruszoną fetą... Jej przygotowanie zajmuje mi tylko 5 minut

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 176

Dzień dobry, Pamiętacie tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami, który przygotowałam dla mojej Siostry w podziękowaniu za przywiezienie mi z Maroka naczynia do tagine?Podałam go razem z okrągłymi, płaskimi chlebkami nazywanymi w Maroku khobz. Taki chleb jest wszechobecny w marokańskiej kuchni - Marokańczycy nie wyobrażają sobie posiłku bez chleba i również tażin zawsze jedzą w jego towarzystwie.Kiedy

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuska zupa szczawiowa 210

Dzień dobry, Lubicie zupę szczawiową?Ja bardzo:) Moja Mama gotowała ją od czasu do czasu kiedy byłam dzieckiem, obowiązkowo dodawała do niej jajka ugotowane na twardo. Zupa nie miała zbyt apetycznego koloru (szaro-zielony), ale była naprawdę pyszna, lekko kwaśna. Także w domu mojego Męża istniała tradycja przygotowywania tej zupy.Niestety ostatnio Mama przestała ją gotować, wydaje mi się

Chilli Czosnek i Oliwa
Młode ziemniaczki z salsą verde i jajkiem sadzonym 162

Dzień dobry, Młode ziemniaczki z koperkiem i jajkiem sadzonym to klasyka wiosennej kuchni w polskim wydaniu. Dziś postanowiłam nieco odświeżyć to proste danie i nadać mu bardziej śródziemnomorskiego charakteru dodając pyszny, ziołowy sos z czosnkiem i musztardą, czyli salsa verde. Czy ten zielony kolor nie jest piękny?Muszę Wam powiedzieć, że taki sos naprawdę nieźle pasuje do ziemniaków! Jest bardzo

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka ogrodnika - moja ulubiona sałatka na wiosnę 164

Dzień dobry, Czyżby upał dał nam wreszcie spokój?:) Mam nadzieję, że na weekend pogoda się unormuje, szczególnie na północy kraju, ponieważ jedziemy z Mężem do Lidzbarka Warmińskiego na Festiwal Czas na Ser. Z kolei jutro wybieramy się na degustację oliwy do Hotelu Regent w Warszawie w ramach imprezy Flos Olei - będziemy mieli przyjemność uczestniczyć w warsztatach dydaktycznych z nauką degustacji

Chilli Czosnek i Oliwa
Międzynarodowy Dzień Blogera 2014 - jakie blogi czytam? 101

Dzień dobry! Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Blogera! Z tej okazji wszystkim koleżankom i kolegom blogerom życzę mnóstwo inspiracji, pięknych zdjęć, satysfakcjonujących współprac i wiernych czytelników! :-) Jakby co, na blogu używamy tylko Nikona :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Test patelni do grillowania linii Positano, firmy Ballarini 164

paru ciekawych rzeczy na temat jej konserwacji. To jeszcze nie koniec. Dzięki uprzejmości firmy Ballarini w następnym tygodniu zaproszę Was na konkurs. Do wygrania oczywiście wysokiej klasy produkt Ballarini, dobrej włoskiej firmy z tradycjami.Zapraszam

Mia Cucina Sofieta
Mleko migdałowe 130

się. Białe motylki plączące się koło nóg. Nakierowanie muchy na otwarte drzwi balkonowe, aby uwolniła się z pułapki mieszkania. Stłuczony słoik kiszonych ogórków i skaleczony palec. Chłopczyk mówiący "dzień dobry" wcale mnie nie znając.      Zapach świeżo rozpakowanej kawy...Malutkie bananki. Wspomnienie Krakowa. Jego zdjęcie, gdy miał 17 lat. I pianka na mleku

Weganizm infantylny
Jagodowe marzenie - mini serniczki 144

wypić mrożoną kawę w te upalne dni w doborowym towarzystwie i dobrym przysmakiem. W te upalne dni cały czas korzystam z owoców i robię z nich dosłownie wszystko. Dzisiaj mini serniczki jagodowe. Porcja dla 4 osób.  Spód: 150 g herbatników Masa: 500 g sera twarogowego  250 g jagód 3 łyżki cukru pudru ( tutaj zależy od Twojego smaku

Niezły Młynek
Chleb watykański 155

250g mąki, nie mieszać. Czwartek Zamieszać rano, w południe i wieczorem Piątek Dodać 250g cukru, nie mieszać Sobota Zamieszać, ciasto podzielić na 4 części, z  tego trzy rozdać dobrym ludziom na szczęście najpóźniej do poniedziałku Niedziela Do czwartej części dodać 250ml oleju, 250g mąki, 3 całe jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, trochę soli, 1 cukier waniliowy, szczyptę cynamonu

Świat Smaku
Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto 273

ukształtowanie terenu sprawiają, iż taki ser może powstać tylko w tym regionie. Uwodzi swą miękką teksturą i pięknym białym kolorem. Zapach mleka prosto od krowy utrzymuje się przez kilka dobrych dni. Uwielbiam młody ser, jego delikatny, niepowtarzalny smak. Im dłużej będzie przechowywany, tym bardziej stanie się atrakcyjny. Zachwyci kolorem i dojrzalszym smakiem.  Ja najbardziej lubię  klasyczny śmietankowy

Sajkofanka smaku
Zrób sobie #friendsie z kimś kogo kochasz! 106

Dzień dobry! Dzisiaj mamy dla Was trochę nietypowy wpis. Dlaczego nietypowy? Będziecie mogli ciut przeczytać o nas, o blogu, jak również zobaczyć trochę więcej naszych zdjęć, oczywiście zdjęć z ręki! :-) Moda na robienie sobie selfie, czyli zdjęć przedstawiających nas samych, z ręki (lub ewentualnie ze statywu, tak - na przykład wikipedia w definicji selfie zaznacza, że może to być zdjęcie zrobione

Pora coś zjeść

Proponowane wyszukiwania