nazywają - wiem , że pochodzą z kuchni kresowej. U mnie robiła je Prababcia ( z tym , że z samym majerankiem).Dawno do nich nie wracałam - jakoś zapomniało mi sie jakie są dobre. A , że zostało mi trochę kaszy od wczorajszego obiadu i ser był w lodówce to raz-raz i mam pierożki. Czas : 30 minut Składniki : Na ciasto: 1 szklanka mąki + mąka
Buniabaje w kuchnikoperek, a S obowiązkowo słonecznik :) Moje uprawy doniczkowe też mnie zaskoczyły i rosną Relaks i pyszna kawka Nagroda od Gazety Lubuskiej za barszcz biały i drobiowe galaretki Czekolada zawsze dobra na wszystkie smutki Będą pyszne czekoladowe łyżeczki do deserów Kilka miseczek i łyżeczka z promocji Tesco Szał na lody, te z migdałami uwielbiam <3 A to nowa
Magiczne Życie Martybyła francuska zupa cebulowa. Szczerze mówiąc jadłam ją po raz pierwszy i oczywiście postanowiłam przygotować ją w domu.Skorzystałam ze wskazówek Michela i przygotowałam własną wersję, która była równie dobra, a nawet lepsza niż oryginał!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćKUKBUK'u. Bardzo smaczne babeczki wytrawne z porem, serkiem czosnkowym i rzeżuchą. Ja jeszcze do kilku dodałam roszponkę, też wybornie smakowały. Kilku znajomych powiedziało również, że to dobra przekąska do piwa. Sprawdzicie? ;-)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry!Zdecydowanie jestem burgerożercą. Mogłabym burgery jeść i jeść, dlatego też od czasu do czasu przygotowujemy różne wariacje burgerowe.Na przykład mieliście już okazję zobaczyć burgery z mięsa i soczewicy, więc teraz pora na rybne, zrobione z łososia. Każda ryba dobrze smakuje z cytryną, dlatego też do masy mięsnej dodałam startą skórkę z cytryny, aby była bardziej aromatyczna
Pora coś zjeśćDzień dobry!Pischinger to chyba jeden z najprostszych "tortów" jakie istnieją.Wystarczą andruty, masa czekoladowa i kilka minut pracy.Dodatkowo to sztandarowy deser kuchni Małopolskiej, więc postanowiłam przygotować go w ramach konkursu Gotuj i bloguj po Małopolsku. Głównym założeniem konkursu było wplecenie motywu korala w przygotowywane danie, chyba idealnie wykonałam to zadanie, prawda? :-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćDzień dobry!Czas nieubłagalnie płynie, a relacje z warsztatów się piętrzą na dysku mojego komputera, więc dzisiaj pora na krótką relację z warsztatów z Grzegorzem Łapanowskim, które udało mi się wygrać w konkursie Fairy. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry!Jakie ciasto kojarzy się Wam z jesienią?Oczywiście oprócz ciast ze śliwkami i dynią :-).Bez wątpienia jest to szarlotka!A co jeśli zimą najdzie nas na nią ochota? Wystarczy zrobić ciasto i wyciągnąć ze spiżarni słoik z prażonymi jabłkami, które są gotowe, żeby tylko wyłożyć je na ciasto. Prażone jabłka to przetwór, którego nie może zabraknąć w Waszych
Pora coś zjeśćDzień dobry!Zupy coraz częściej goszczą na naszym stole. Szczerze mówiąc w końcu doszłam do wniosku, że to właśnie zupa jest tym najprostszym daniem, które można szybko i bezproblemowo przygotować.A nie tylko się nią dobrze najemy, jak również w chłodny dzień nas rozgrzeje.Dzisiaj zapraszam na zupę krem z pieczarek, którą spokojnie możecie przygotować na rosole z niedzieli :-). Nie wiem
Pora coś zjeśćDzień dobry! Jeżeli myślisz, że poniżej jest kolejny tekst wychwalający, bądź nie wychwalający słodziki miło się rozczarujesz. Na szczęście znajdziesz tu tylko kilka ciekawostek, które pozwolą Ci spojrzeć na nie zupełnie inaczej. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry!Nie od dzisiaj wiadomo, że dynia dobrze smakuje z pomarańczami i korzennymi przyprawami. Zatem dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem dyni oraz mięsnego gulaszu, nieco korzennego i sosu pomarańczowego. Danie może wyglądać na pierwszy rzut oka nieco dziwnie, jednak gwarantuję Wam, owoce i mięso to świetne połączenie, które tym razem się również sprawdziło.Placki ziemniaczano
Pora coś zjeśćDzień dobry!Cała Polska żyje dzisiaj pierwszym śniegiem...Mnie przyjemność oglądania spadających płatków jeszcze ominęła, bo kiedy padały zwyczajnie smacznie spałam, ale wszystko przede mną. Jak na razie za oknem hula zimny wiatr i ani grama deszczu czy śniegu.A Wy lubicie zimę? Wyczekujecie pierwszego śniegu? :-) Chciałabym Wam zaproponować pyszne, słoneczne, pełne witamin śniadanie (lub deser), tosty francuskie z sokiem
Pora coś zjeśćDzień dobry!Bez wątpienia idzie zima, więc pora na jednogarnkowe, rozgrzewające dania.Takim też daniem jest słodki piwny gulasz przygotowany na piwie Książęce Burgundowe Trzy Słody.Piwo nadaje lekko słodki, ale również charakterystyczny gorzki aromat, jedząc gulasz czujemy, że jest przygotowany właśnie na piwie. Przygotowując to danie chciałam uzyskać efekt słodyczy, dlatego też dodałam marchewki i dynię oraz skórkę z pomarańczy
Pora coś zjeśćDzień dobry!Zainspirowana postem jednej z blogerek postanowiłam napisać list do Świętego Mikołaja :-). Niestety nie pamiętam czy w dzieciństwie takie listy pisałam, być może tak, być może nie, ale nigdy jakoś specjalnie nie wierzyłam, że taki ktoś istnieje. Dobrze pamiętam to, że zawsze jak mnie nie było, wyszłam do innego pokoju, do łazienki, gdziekolwiek, czy też jeszcze spałam to mówiono
Pora coś zjeśćDzień dobry!Przed Wami klasyczny sernik wiedeński. Bez spodu, z czekoladową polewą na wierzchu i mnóstwem rodzynek w środku.Sam sernik nie jest bardzo słodki, rodzynki tę słodycz nieco wypełniają, jednak jeśli ich nie lubicie, możecie pominąć. Doskonały na świąteczny stół, dlatego też na zdjęciu w świątecznej oprawie.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść