porządnie ;)Ponadto do każdej porcji serwowane są wyśmienite sosy robione na miejscu: sos salsa, sos z zielonego pieprzu i sos miodowo-musztardowy ( mój faworyt - zjadłam prawie cały ... taki był dobry :) ) Jako drugi, na stole pojawił się Angus, czyli stek z argentyńskiej wołowiny. I tu pojawiły się moje lęki ... Stek był CZERWONY ! To znaczyło, że jest słabo wysmażony
kolorowotorcikowonafaszerowane sztucznością, a do chłodni to bez? Nie dajmy się oszukać... Polskie i Europejskie prawo paszowe jest dosyć zagmatwane, często się zmienia. Głównie (ale nie zawsze) dla naszego dobra. Nie bójmy się słowa antybiotyk. Antybiotyki to nic innego jak produkty przemiany materii mikroorganizmów. To tak samo jak człowiek wydziela pot. Z 130 możliwych do zastosowania w żywieniu zwierząt w Polsce
Słodka sielankaDzień dobry!Dość często bywam na Starym Kleparzu. Na jednym stoisku jakiś czas temu wypatrzyłam dość dojrzałe i lekko obite gruszki. Kupiłam je raz, do zjedzenia, drugi raz na gruszki w winie, trzeci raz na ciasto, a czwarty? No właśnie, za czwartym razem kupiłam na konfitury i niestety był to ostatni kilogram i ostatni raz kiedy je tam widziałam
Pora coś zjeśćtaki malutki, tłuściutki grzeszek. Będąc pod wpływem powtórek "KR" postanowiłam się jednego dopuścić. I tak padło na golonkę. Nie jest ona może w pepitkę, ale na pewno równie dobra. Nic dodać, nic ująć, pozostaje tylko życzyć smacznego! golonka (ja miałam taką ok. 1,5kg lekko podwędzoną) 2-3 marchewki 4-5 ząbków czosnku oregano, majeranek, pieprz, chili, ziele angielskie, liść
bastalenakukurydzę połączyłam z żółtkami z jednej z miseczek. Dodałam majonez, doprawiłam do smaku i wymieszałam na gładką masę. Połówki jajek wypełniłam farszem. Następnie udekorowałam kleksem majonezu i startym sera.Sakramencko dobre jajka3 jajka ugotowane na twardopapryka czerwonapapryczka jalapeno1 łyżka majonezu1 łyżeczka chilisól, pieprzŻółtka z drugiej miseczki wymieszałam z majonezem, przyprawami i porządnie wymieszałam (można zmiksować lub zblendować dla uzyskania efektu pasty
bastalenaKorzyści zdrowotne ze spożywania oleju z awokado Produkowany przez nas olej z awokado jest w 100% naturalny i niefiltrowany. Należy do najzdrowszych olejów na świecie i jest sprawdzony jako dobry produkt dla całej rodziny.Dlaczego?1. Nasz olej z awokado jest w 100% naturalny i niefiltrowany – uzyskiwany z pierwszego tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne i smakowe walory.2
Moje domowe kucharzeniezjedzenia...Czasem nie zdążę zrobić porządnego zdjęcia..bo ciasto jest zjadane w błyskawicznym tempie..albo np.jak coś robię wieczorem lub nawet w nocy to nie ma warunków do robienia dobrych zdjęć [trza chyba kiedy zaopatrzyć się w lepszy sprzęt fotograficzny]..a pozostawienie fotografowania ciasta następnego dnia do powrotu z pracy czasem nie ma sensu..bo już może jego
Moje domowe kucharzeniecztery elementy niezbędne do przyrządzenia idealnego espresso: Miscela (rodzaj kawy), Macinazione (młynek), Macchina (ekspres do kawy) i Mano (umiejętności baristy). Każdy z tych elementów jest opisany i połączony z dobrymi radami, co do wyboru rodzaju kawy, młynka czy też ekspresu. Wszystko napisane jest prostym i przyjemnym językiem, tak że każdy początkujący kawosz będzie w stanie łatwo pojąć
Emcia Pichciszklanki ksylitolu (lub cukru)- 1/3 szklanki kakao- 1/2 szklanki mąki ryżowejW misie miksera ubić na sztywno białka. Następnie stopniowo po 1 łyżce dodajemy ksylitol, cały czas miksując. Po dobrym ubiciu białek (mają być bardzo sztywne) do masy dodajemy po jednym żółtku (łącznie 7 sztuk) i cały czas miksujemy. Ubijamy całość ok.3 minuty (lekko urośnie).Do ubitej masy dodajemy stopniowo mąkę
Smaczne Zdrowerondel z powłoką teflonową, który wymieniałam co 3-4 miesiące. Wniosek: kupowałam 3 rondle w ciągu roku i takim sposobem wydawałam więcej pieniędzy na 3 tańsze rondelki niż jeden dobrej jakości, zaliczam tu ten z firmy Ballarini. Wiecie co? Ale to nie tylko z garnkami tak jest. Zanim zaczęłam trenować kolarstwo górskie uważałam, że rower za 700 zł niczym
Blondynka Gotujebloga... własnego. Popatrzyłam na pierwsze posty. Tyle wspomnień. Nigdy bym się nie spodziewała, że moją największą pasją będzie gotowanie... a jednak :).Bułeczki, które widnieją na zdjęciach okazały się naprawdę dobre. Świeże przez około 3 dni. Po tym czasie idealne na grzanki. Udało mi się je bardzo dobrze wyrobić i wnętrze było wyjątkowo pulchne. Wręcz rozpływające się w ustach. CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy AleksandryMakaron z kaparami i wędzoną szynką w sosie z suszonych pomidorów Potrzebujemy: 170 g suszonych pomidorów 50 g kaparów ok. 300 g wędzonej szynki (warto kupić sprawdzoną wędlinę naprawdę dobrej jakości, inaczej tylko popsuje całe danie) 1 średnią cebulę 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 500 ml płynnej śmietanki 12% (może być 18 lub 30, ale po co taka
Ratunku obiadzwiązku z tymi moimi wpadkami naszła mnie taka refleksja. Nie zawsze wszystko dzieje się tak, jak planowaliśmy, jednak czasami może się okazać, że wyszło to nam tylko na dobre. Wiem, wiem. Nic odkrywczego, ale ta myśl jest szczególnie bliska mojemu sercu. Pozdrawiam wszystkich, którzy wytrwali do końca dzisiejszego przydługiego wpisu i tradycyjnie życzę smacznego
Ratunku obiadpowiedzmy cukierka. Ponieważ moje porcje były dosyć duże i bałam się, że rozwalą się przy przewracaniu zawinęłam każdego "cukierka" jeszcze trzy razy w folię. Musi być porządnie zawinięte. Bardzo dobra do tego celu jest gruba folia do grilla.4. Kładziemy na dobrze rozpalonego grilla, lepszy będzie do tego celu brykiet, ale jeśli porządnie nasypiemy węgla również będzie ok. Całość musi grillować
Kraina Tysiąca Smaków