Bardzo syte i smaczne danie a do tego ciekawie się prezentujące. Zapraszam! Sos gulaszowy: Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego 1/2 łyżeczka słodkiej papryki pieprz, sól 2 łyżki oleju 1,5 szklanki bulionu 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 duża cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 duże czerwone papryki szczypta chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ulubionych(...)solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Dodać cebulę, wszystko razem przesmażyć, dodać czosnek i papryczkę chili. Przełożyć do rondla albo głębszego naczynia. Zalać gorącym bulionem, dać liść laurowy ziele angielskie. Przykryć i dusić na małym ogniu. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do bulionu z mięsem. Dusić, aż papryka zmięknie. Pieczarki podsmażyć na tłuszczu
Tagebuch po polskupodzielić na 2 porcje, umyć, osuszyć,odciąć nadmiar tłustej skóry, kuperki przyprawę Harrisa Royal Brand, kucharka wymieszać z olejem, natrzeć kurczaka i odstawić do lodówki na godzinę do gorącego rondla dać kurczaka z marynatą, podsmażać do zrumienienie z każdej strony, przełożyć na talerz do rondla wsypać cebulę pokrojoną, pieczarki i podsmażać z 5 minut na średnim ogniu na pieczarki położyć
W Mojej Kuchni Lubięmiski. Do tej samej miski wbiłem 4 jajka, dodałem 200 ml śmietany 12%, starty na drobnej tarce parmezan oraz tartą mozarellę, pozostawiając niewielką ilość mozarelli do posypania wierzchu dania. Całość lekko posoliłem, dodałem 2 szczypty ziół prowansalskich, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz świeżo mielony pieprz. Składniki wymieszałem na w miarę jednolitą masę(...)stopni i wstawiłem do niego przygotowaną potrawę. Zapiekałem przez 45 minut. Po zakończeniu pieczenia wyjąłem naczynie z piekarnika. Potrawę odstawiłem na 10 minut w celu stężenia masy szpinakowej - gorące nie dałoby się pokroić. Po tym czasie podałem z lampką czerwonego wina
Wyprawy kulinarnePierś drobiowa znów w roli głównej, niespodzianką jest wypełnienie roladki przyrządzonej z fileta. Im bardziej kolorowy makaron, tym atrakcyjniejsze w kolorze danie. Stawiamy, jak widać na kolory, by kubki smakowe współgrały z walorami wizualnymi naszych potraw... S kładniki: 2 duże filety drobiowe 100 g makaronu kolorowego rurki 1 ser mozzarella kilka listków bazylii sól i pieprz świeżo mielony(...)tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor, pod koniec smażenia przykrywamy roladki pokrywką. Usmażone roladki wykładamy na półmisek, posypujemy posiekanym drobniutko koperkiem. Podajemy na gorąco jako danie główne. Smacznego
kgwjanczewopierś, kroję na kawałkami, obsmażam razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem na oleju, doprawiam. Duszę jakieś 10 minut, po czym dodaję warzywa. Chwilkę mieszam i podlewam gorącą wodą. Danie gotuję około 15 minut, warzywa mają się nie rozpadać. Pod koniec dodaję koncentrat pomidorowy, podlewam jeszcze wodą ( tylko tyle aby pokryła danie) dodaję śmietanę i mieszam
Takie tam pichceniepodkręcić smak dania passata pomidorowa Mój największy przyjaciel w kuchni - baza do sosów, zup, jednogarnkowców - zawsze powinna być pod ręką bulionetki drobiowa/wołowa Na pewno lepiej przygotować własny bulion i zamrozić go w niewielkich porcjach, ja jednak używam bulionetek, są dużo lepszym wyborem niż kostki rosołowe wypełnione tłuszczem palmowym i solą, a stanowią bazę wielu dań, które(...)naturalny - Vitello z Biedronki Absolutny must have! Ten serek jest cudowny i nadaje się do zagęszczania sosów, do deserów, do placków, naleśników, na kanapki i wielu innych dań - polecam gorąco! drożdże Suche lub świeże, te drugie mają krótszy termin przydatności, dlatego najczęściej korzystam z suszonych, są podstawą wielu słodkich wypieków, ale także ciasta na domową pizzę czy pyszny
Cooking Monsterzrobiłam w głowie listę swoich ulubionych aromatów. Lubi ę gdy dom przenika wo ń czekolady lub korzennych przypraw w czasie pieczenia ciasta. Szczególnie jesienią i zim ą przygotowywanie takich da ń sprawia mi przyjemność. Lubi ę te ż gdy zapach rozgrzanego oleju miesza się z czosnkiem. Od razu robię się głodna. Kiedyś nie sądziłam, ż e zapach podgrzanego czosnku będzie(...)cytryny, startą skórkę z cytryny oraz posiekany szczypiorek. Gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczonego łososia przekładamy na talerz wraz z brokułami i polewamy gorącym sosem. Danie posypujemy natką pietruszki
Przysmaki KarolkiWierzch posypujemy żółtym serem i układamy po plasterku pomidorka koktajlowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 25 minut. Podajemy na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego. Zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach 450 g młodych ziemniaków 1 cebula 1 pomidor malinowy ½ czerwonej papryki 1 opakowanie serka wiejskiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy(...)kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Pieczone pory z ziemniakami i kurczakiem podajemy na gorąco jako danie obiadowe. Przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli 1 opakowanie mini mozzarelli (10 - 12 sztuk) 10 - 12 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie rukoli 1 łyżka glazury balsamicznej
My Chcemy Jeśćsię przemęczać w kuchni Oczywiście umiem trybować kurczaka z kości i przygotowuję Klops drobiowy faszerowany pieczarkami i Klops drobiowy faszerowany papryką , ale to są dania mało pracochłonne. Polecam Wam się pobawić i przygotować danie z jego pomysłu. Przepis na najlepsze Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką: 6 ćwiartek z kurczaka kolorowe mini papryki natka pietruszki(...)miodu i sosu sojowego, pieczemy jeszcze 30 minut aby ćwiartki się zarumieniły. Faszerowane ćwiartki kurczaka są rewelacyjną przystawką na zimno, mogą być okładem na kanapki, czy podane na gorąco stanowić danie obiadowe. Polecam. The post Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCałość wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temp 180*c aż wierzch się lekko zrumieni. Podawać po wyjęciu z pieca gorącą. Ps. Danie to przygotowałam specjalnie na konkurs na Durszlaku-Dania z kremowymi serkami Apetina Mam nadzieję że Wam się spodoba, trzymajcie kciuki
Wanilia i Kardamonsię po całym domu, tworząc gęstą atmosferę cieknącej śliny i wyczekiwania. Milkliśmy. Wszyscy. Bez wyjątku. A potem blacha pojawiała się na stole i po serii chuchania i dmuchania, gorące jeszcze danie trafiało do naszych żołądków. Ser nie miał czasu rozciągać się i prezentować swoich nadzwyczajnych akrobatycznych zdolności, kruche ciasto nie zdążało skruszeć, a szpinakowo-serowa masa stężeć i stwardnieć(...)podpiekamy jeszcze chwilkę.Wylewamy na podpieczony spód przygotowaną wcześniej masę. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. W połowie pieczenia posypujemy startym serem. Podajemy na gorąco lub na zimno. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuwyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane jaglane kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 35-40 minut. Jaglane kotlety z rybą i szalotką podajemy na gorąco jako danie główne z dodatkiem gotowanych warzyw. Więcej o kaszy jaglanej i jej dobroczynnym wpływie na zdrowie można przeczytać w poście Ciekawostki kulinarne: kasza jaglana
My Chcemy JeśćJeszcze można kupić dynię, jest jej nawet dość sporo w sklepach. Wykorzystujmy to zatem i serwujmy na nasze stoły słoneczne dania :) Ja tym razem przygotowałam dynię piżmową faszerowaną mięsem i jaglaną kaszą. Farsz wyszedł bardzo lekki, choć dość pikantny w smaku. Jednak przy słodkawej dyni nie mógł być inny :) Przygotowanie takiej dyni jest troszkę pracochłonne(...)przez praskę. Można też zetrzeć go na średniej jarzynowej tarce. Pietruszkę opłukać i posiekać. Wszystko dodać do jogurtu, przyprawić i dobrze wymieszać. Można ją podawać na gorąco jako danie obiadowe lub na zimno, jako przystawkę. Czyż nie wygląda jak kawałek słońca na talerzu
Codzienna kuchnia niecodziennaKiedy kurczak będzie gotowy, dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową i delikatnie mieszamy z resztą składników. Smażymy jeszcze kilka minut. Kurczaka z zielonymi warzywami w sosie teriyaki podajemy na gorąco jako danie główne. Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna - 100 g to niecałe 30 kalorii. Jest bogata w błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego. Fasolka szparagowa zawiera kwas foliowy, szczególnie ważny
My Chcemy JeśćCałość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Pieczone pory z ziemniakami i kurczakiem podajemy na gorąco jako danie obiadowe. Por jest niskokalorycznym (100 g to tylko 24 kalorie) i bogatym w składniki mineralne warzywem. Znajdziemy w nim witaminy C, A, E, B1, B2, PP. To również
My Chcemy Jeść