dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:8/571)

domowa tortilla z dodatkami i sosem czosnkowym. Super się zwija, elastyczna, nie łamie się :-) 213

najważniejsze wyszła idealna. Ciasto pięknie się zwija, nie łamie się, także spokojnie możemy ładować co nam się podoba i zwijać i zajadać.  Polecam Wam bardzo gorąco to danie, robi się je szybko, a jest pyszne. WAŻNE ja podaję przepis na tortille i dodatki takie, jakie robiłam, oczywiście można używać dowolnego mięsa, sałaty i dodatków. Tortille wspaniale smakują(...)polecam również taką wersję.  SKŁADNIKI: TORTILLA  * z podanych składników wychodzi około 10 dużych tortilli -0,5 kg mąki pszennej -100g smalcu -łyżeczka soli -3/4 szkl gorącej-wrzącej wody Do mąki dodajemy smalec, i przecieramy palcami. Następnie dodajemy sól i wrzącą wodę-mieszamy wszystko łyżką-by nie poparzyć sobie rąk:-) Zarabiamy ciasto, powinno być miłe w dotyku

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Potrawka z okry w pomidorach 151

wydziela charakterystyczny śluz - klej który znakomicie zagęszcza. Nie mieszając jednak okry podczas gotowania śluz - klej się nie wydziela i danie nie będzie "klejące". Zapraszam gorąco na znakomite danie kuchni indyjskiej a Magdzie dziękuje że pozwoliła mi pokosztować okry. Potrawka z okry w pomidorach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Restauracja Artkitchen – recenzja 151

szczegółami z czego składały się dania i jak były przygotowywane (na prawdę nowatorskie techniki). Czytałam o tej restauracji bardzo różne opinie i na chwilę obecną, moja jest bardzo pozytywna. Kiedyś odwiedzę restaurację ponownie, na pewno anonimowo i dam znać czy taka jakość dań jest standardem. Gorąco polecam na elegancką kolację! Dane kontaktowe: ul. Domaniewska 34A, Budynek

karmelowy
Barszcz wigilijny bez zakwasu + film 1424

wielu z nas czas magiczny, pełen rodzinnych spotkań, zapachu choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest barszcz czerwony z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek, gorące, aromatyczne danie. Podany z uszkami lub krokietem doskonale sprawdzi się w wigilijny wieczór.     składniki na 5 porcji 1 kg buraków włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek pora, selera i cebula(...)jeszcze około 20- 30 minut, pod koniec gotowania barszcz doprawiamy solą i jeszcze chwilę gotujemy. Ugotowany barszcz przecedzamy.   Artykuł Barszcz wigilijny bez zakwasu + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą 111

minut. Penne z czerwonymi warzywami podajemy na gorąco jako danie główne. O makaronie ciekawostek kilka... Przez tysiąclecia ciasto na makaron było wyrabiane nogami. Ten sposób zniesmaczył króla Ferdynanda II. Inżynierowi Cesare'owi Spadaccini'emu powierzył zadanie skonstruowania specjalnej maszyny mieszającej ciasto na makaron. Niegdyś dania makaronowe były przysmakiem robotników. Jedzono je głowie rękami. Dopiero później

My Chcemy Jeść
Ciecierzyca po bretońsku 132

wystarczy sobie wygooglować :-) Z ciecierzycy można przygotować dużo wspaniałych dań. Ja używam ją jako alternatywę dla białej fasoli. Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne danie na gorąco w wykorzystaniem cieciorki. SKŁADNIKI -0,5 kg dowolnej kiełbasy -kawałek mięsa (może być szynka wieprzowa, łopatka) -1 duża cebula -2 ząbki czosnku -1 duża marchew poszatkowana w cieniutkie(...)mięsa. Wszystko zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy koncentrat, przyprawy. W 0,5 szklanki wody rozpuszczamy czubatą łyżkę wody, całość dodajemy do potrawy dokładnie mieszając. Gdy wszystko się zagotuje danie jest gotowe :-) Polecam Bardzo syte i pyszne danie, idealne na obiad.  Ciecierzyca ma też bardzo korzystne właściwości nie powodujące wzdęć. :-) Polecam i smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Gorące papryki 157

smaku -olej do smażenia Jeżeli czas nam pozwala to lepiej ugotować sobie wywar na warzywach jak do rosołu. Expresowa wersja to po prostu rozpuścić w gorącej wodzie kostkę rosołową. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę po czym wsypać ryż i prażyć, często mieszając, do zrumienienia. Następnie podlać bulionem(...)papryką, aż do wyczerpania farszu. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-45 minut. Papryka musi w trakcie pieczenia lekko się pomarszczyć, wtedy będzie miękka. Danie podajemy gorące

Kulinarne przemyslenia
Zapiekanka a’la pizza z kalafiorem i salami 244

Zawsze szukam jakiegoś nowego pomysłu na obiad, żeby nie popaść w rutynę. W końcu każdemu przeje się nawet najlepsze, najpyszniej przyrządzone danie. A kiedy już znajdę jakiś przepis-perełkę po prostu muszę go wypróbować! Tak właśnie stało się z tą zapiekanką – chociaż według mnie oryginalny przepis wymagał nieco doprawienia. Tego przepisu nie można zepsuć – ciągnąca się mozarella(...)przygotowaną zapiekankę pieczemy w 180°C przez około 20 minut – bez termoobiegu. I podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika – żeby ser był ciągnący, a całe danie pysznie gorące i parujące. A ten zapach zaraz zwabi wszystkich domowników😉 Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
Futomaki z indyka w sosie imbirowo-śliwkowym 136

gotować je na wolnym ogniu 15 minut. Sos imbirowo-śliwkowy – Na suchej patelni uprażyć nasiona imbiru i odłożyć je do posypania dania. – Na gorącej patelni skarmelizować cukier, gdy zacznie się rozpuszczać, dodać ocet winny i 1/2 szklanki wody. – Następnie dodać obrany i pokrojony w kostkę imbir(...)ogniu ok. 5 minut. – Dodać wypestkowane śliwki, przykryć i dusić sos następne 5 minut. Gotowy sos zmiksować na gładki mus, doprawić solą i pieprzem. Składanie dania – Na talerzu położyć po 2 plastry cukinii i marchewki zachodzące na siebie, po czym ładnie je przyciąć nożem. – Ugotowane roladki wyjąć

To co kocham
Wieprzowina w sosie śliwkowym 107

przyjemnie, oby ta pogoda trwała jak najdłużej! Miejmy jednak na uwadze, że ciepła jesień przejdzie w tą nieprzyjemną, chłodną, mokrą i mglistą, a wtedy jak znalazł będą gorące, rozgrzewające dania. Dzisiaj mam dla Was właśnie taką propozycję obiadową. Lekko orientalny i pikantny sos z wieprzowiny i śliwek, niebo w gębie! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem 144

pieprzem do smaku. Smażymy, często mieszając, aż kasza gryczana wchłonie cały bulion. Tuż przed podaniem posypujemy szczypiorem. Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem podajemy na gorąco jako danie główne lub dodatek do dania mięsnego.  Warto wiedzieć, że kasza gryczana nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu. Jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, kwasu foliowego

My Chcemy Jeść
Chłodnik- taki mój 395

Gorąco? Bo w Krakowie bardzo.  No ale jeść przecież coś trzeba. Przyznam szczerze, że w takie upały nie bardzo mam ochotę na stanie w kuchni  przy kuchence(tam temperatura sięga pewnie ze 100 stopni :p ). Dlatego też dzisiaj postawiłam na coś prostego, szybkiego(...)bardzo smacznego. Chłodnik taki mój- bo z kiszonymi ogórkami, pietruszką i pieprzem cytrynowym (swoją drogą nie wiem czy w oryginale się je dodaje- ale chyba nie). Idealne danie na gorące dnie. Niestety nie udało mi się dostać botwinki więc tym razem Chłodnik musiał obejść się bez niej. A Wy co pysznego szykujecie swoim najbliższym na obiad w taką pogodę

Krakowskie smaki Ani
Czulent z kaszą i fasolą 147

duszony gulasz z koszernego mięsa, fasoli i kaszy, z dodatkiem cebuli. Przygotowałam czulent z wołowiny, białej fasoli i kaszy gryczanej wg przepisu Pani Janiny Olszowy z książki „Nasze kasze”. Danie okazało się bardzo smaczne, soczyste i treściwe. Czulent podawany bywa najczęściej z ziemniakami lub po prostu z chlebem i kiszonymi ogórkami. Ja podałam go z bieszczadzkimi kotletami z ziemniaków(...)razem z cebulą. Dodajemy pieprz oraz paprykę, mieszamy i zalewamy gorącą wodą. Jeśli moczyliśmy fasolę, odcedzamy ją i dodajemy do mięsa. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 2 godziny. Po tym czasie wsypujemy wypłukaną kaszę, dodajemy liście laurowe, a jeśli jest potrzeba dodajemy trochę gorącej wody. Danie dusimy około 30 minut, a pod koniec dodajemy sól

Trzeci talerz
Fine Dining Week – Restauracja Włoska – Kraków 207

to całkowite odświeżenie smaku – delikatna pieczona cielęcina z pianą z tuńczyka, galaretką z pomidorów, smażone kapary, chrupiące anchois – pyszne słonawe, cudowne danieDanie ostatnie gorące to jagnięcina w trzech odsłonach z  lasagne ziemniaczaną, młodymi warzywami i owczym serem. Znakomita jagnięcina, pyszne chrupiące warzywa czy trzeba czegoś więcej ? Oj, tak trzeba(...)deser, ale jak smakował ? Nie powiem, idźcie i zjedzcie a będziecie szczęśliwymi ludźmi, tak po prostu ! Jeszcze macie czas, akcja trwa do 31.08. A no i oczywiście do każdego dania jest polecany inny rodzaj wina specjalnie dobrany.   Dziękujemy, Fine Dining Week za zaproszenie. Bardzo fajnie jest być ambasadorem takiej akcji.  Restauracji Włoska dziękujemy za bardzo miłe

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania