najmniej dwa dania i jedno to właśnie będzie bardzo proste spaghetti z młodym groszkiem. Lubię takie potrawy, typowe włoskie danie, gdzie prym ma wieść makaron i jeden składnik podkreślający jego dostojność. Paczkę pasty (makaronu) prosto z Włoch dostałam jakiś czas temu w prezencie i czekał na dobry moment aby go rozpieczętować. Danie nie wymaga wielu składników(...)jego skórka. Doprowadź sos do całkowitej redukcji (jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać też 1 łyżeczkę śmietany). Całość dopraw solą i różowym pieprzem, dodaj ugotowany makaron i wyłóż gorące danie na talerze. Życzę smacznego
SMYKWKUCHNInajlepiej zestawić z czymś delikatnym, czymś co jeszcze bardziej podkręci ich smak, a one same będą królować na talerzu. Dlatego stawiam dzisiaj na kaszotto! Wytrawne i obłędnie smaczne danie. Gorąco Wam polecam! SKŁADNIKI dla 4 osób: - 1 opakowanie borowików z borów tucholskich dostępne w sieci sklepów LIDL w ramach Polskiego Tygodnia - 2 szklanki suchej kaszy bulgur - 5 ząbków(...)łyżek śmietanki) W rondlu o grubym dnie rozpuść masło, dodaj oliwę, posiekany czosnek i pokrojone w grube plastry grzyby. Całość podsmażaj, uważając aby nic się nie przypaliło, bo wtedy danie było by gorzkie. Dodaj kaszę i wino. Całość mieszamy co chwilkę, czekając aż płyn wchłonie kasza. Podlewamy 120 ml wody i nadal mieszamy, czynność powtarzamy do momentu
SMYKWKUCHNIcarbonaara to doskonałe włoskie danie, które szybko i smacznie możemy przygotować. Ciekawy smak sosu uzyskujemy poprzez połączanie boczku ,śmietany , sera oraz odpowiednio dobranych przypraw. Takie proste , a takie smaczne. Zapraszam do wypróbowania przepisu. SKŁADNIKI: 20 dag boczku wędzonego można pół na pół zmieszać z szynką 20 dag sera żółtego, np. parmezan 2 żółtka 250 ml. śmietany zioła typu(...)rozbitą masę śmietanowo - jajeczną. Wszystko mieszamy i chwilę smażymy doprawiając sos solą i pieprzem. Makaron gotujemy Al-dente. Łączymy z sosem. Na talerzu posypujemy startym serem. Podajemy gorące danie. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyAromatyczne i proste w przygotowaniu danie z owocami morza o zapachu pomidorów, ziół i morza:) Można podawać je z makaronem lub zajadać z bagietką. Przepis z książki podróży kulinarnych greckich z Małgosią Puzio. Składniki: 2 kg małych ośmiorniczek (mogą być mrożone) 500 g małych cebulek 4 ząbki czosnku 400 ml czerwonego wina szklanka bulionu z kurczaka 100 ml octu(...)dodać drobno posiekaną cebulkę, liście laurowe, wino, bulion, ocet winny, rozgniecione pomidory bez skórki, wymieszać, gotować przez godzinę na małym ogniu. 3) Doprawić przyprawami do smaku (bez pietruszki). Podawać gorące danie posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. 4) Obowiązkowo - smacznego
Zasmakuj Kuchnijesienne czy zimowe chłody. Po powrocie ze spaceru rozgrzeje nie jedną zmarzniętą duszę….:) Do potrawy użyłam wędzonej papryki firmy SKWORCU przyprawa ta wspaniale podkreśliła smak dania,wyszło pysznie! Składniki 70 dag schabu wieprzowego 2 cebule 3 łyżki oliwy ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 4 ząbki czosnku 1 marchewka 2 ½ szklanki bulionu rosołowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)papryki i marchewkę . 3. Doprawić do smaku czerwonym octem winnym, papryką wędzoną oraz słodką, dodać łyżeczkę musztardy oraz koncentrat pomidorowy, wszystko razem gotować 10 minut zestawić z ognia. Podawać gorące danie. SKWORCU
Wanilia i KardamonSzybkie danie z włoskiej kuchni , na bazie serka ricotta, ze szczyptą chili, aromatyczne, rozgrzewające i syte, idealne na zimne jesienne dni, gdy zasiądziesz nad talerzem tego aromatycznego spaghetti, od razu poczujesz skąpaną w słońcu Italię ! Wszystkie produkty zakupicie w Lidl Polska gdzie obecnie trwa właśnie włoski tydzień. Składniki: 40 dag makaronu spaghetti tricolor 25 dag sera ricotta(...)Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy ser ricotta oraz sos pomidorowy, mieszamy chwilę podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , mieszamy z ugotowanym wg wskazówek na opakowaniu makaronem. Podajemy gorące danie, posypane bazylią lub świeżym oregano. Bon Appetit! Ofertę włoskiego tygodnia znajdziecie TUTAJ
Wanilia i Kardamonpracochłonne jak by się wydawało. Danie to jest pyszne, sycące i z pewnością wam zasmakuje. Można je również zrobić wcześniej gdyż bez problemu danie można podgrzać. Danie przygotowane z makaronu Malma. Składniki: 350 g makaronu fusilli Malma 2 piersi z kurczaka 2 mniejsze cukinie 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)momentu aż warzywa będą al dente. Do warzyw dodać podsmażonego kurczaka, ugotowany makaron i wymieszać. Trzymać na patelni aż potrawa będzie gorąca. Zdjąć doprawić ponownie do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Podajemy gorące. Danie przygotowane na patelni Wool Szafir
Ala piecze i gotujerozpieszczony i nie zwraca uwagi na te wszystkie nowości, które mu serwuję i zazwyczaj kwituje moje popisy tekstem "no, bo przecież wszystko co ugotujesz jest smaczne", po wchłonięciu owego dania stwierdził: "ale to było dobre, nie ma więcej, co?". Nie było, no to teraz trzeba znów zapolować na eryngii i białe szparagi. Składniki: 1 szklanka nasion białej(...)należy jej jeszcze doprawić. Jeśli nie, to można dorzucić świeżego tymianku, wymieszać, wyłożyć na talerze i posypać parmezanem. Ser można też dołożyć wcześniej, razem z tymiankiem i wymieszać z gorącym daniem, jak kto woli. Smacznego
Quinoa Raz!warzywne curry z paneer. Na pewno pojawi się częściej w naszych przepisach i chętnie podzielimy się z Wami kolejnymi pomysłami, jak go wykorzystać. A teraz lecimy do gotowania kolejnych dań, a Wy poznajcie pierwszy przepis. Paneer z curry i warzywami (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie serka Paneer 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kiełków stir fry 1 puszka mleczka(...)dusimy i dodajemy 2 łyżki jogurtu. Mieszamy i na sam koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser paneer. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu, aby ser stał się gorący. Danie jest gotowe :) Curry podajemy z chlebkiem nan lub chapati. Możemy je zastąpić np. ryżem basmati. Polecamy to danie, bo jest wyśmienite. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniesię jak sęp i wciągałam makaron niemalże nosem. Dobrze że zrobiłam dużą porcję bo dla męża by zabrakło jakby było mniej taki ze mnie obżatuch. ps. nie róbcie tego dania na maksymalnym głodzie tak jak, ja bo za szybkie jedzenie nie jest zdrowe Składniki: Makaron (u mnie tagiatele Lubella ale może być np. ryżowy lub pad thai(...)całą zalewę z puszki. W 1/4 szklance wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy nią sos. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i warzywa, jeszcze chwile razem przesmażamy i podajemy gorące danie. Smacznego
W kuchennej krainieLasagne to najprostsze danie pod słońcem,pachnące oliwą czosnkiem i pomidorami,smakowity zapach rozchodzący się po kuchni sprawia ze czujemy się przez chwilę jak byśmy byli w słonecznej Toskanii..... Składniki 30 dag płatów lasagne 45 dag mięsa mielonego 2 cebule 1 papryka czerwona 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 puszka krojonych pomidorów 50 ml czerwonego wytrawnego wina(...)wrzenia aż sos zgęstnieje,doprawić do smaku . Zalać zapiekankę ułożyć na wierzchu ser mozzarella pokrojony w cienkie plastry,zapiec w nagrzanym do 190*c 15-20 minut. Podawać gorące danie
Wanilia i Kardamonnasze naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Na pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch zapiekanych warzyw układamy plastry żółtego sera. Wyjmujemy gorąca danie dzielimy na porcję, nakładamy na talerze i podajemy jako dodatek do mięs, lub samodzielny posiłek
Miód i pieprzkalafiora) Teraz na całość układamy wysmarowane oliwą filety z pstrąga i wkładamy nasze naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Wyjmujemy gorąca danie dzielimy na porcję, nakładamy na talerze i podajemy posypując każdą porcję posiekanym szczypiorkiem
Miód i pieprzcałości rozkładamy wysmarowane oliwą filety z pstrąga. Naczynie wkładamy na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Następnie wyjmujemy gorące danie z piekarnika dzielimy na porcję, nakładamy na talerze i podajemy posypując każdą porcję posiekaną natką pietruszki
Miód i pieprzwodzie. Następnie dodać na patelnię i razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Bazylię i pietruszkę posiekać, parmezan zetrzeć na płatki. Pod koniec smażenia dodać przepołowione pomidorki. Przed podaniem gorące danie posypać świeżymi ziołami i płatkami parmezanu. Podawać z lampką ulubionego wina
Ze smakiem i z pasją