dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:93/445)

Gołąbki bez zawijania 235

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1/4 niedużej główki białej kapusty 1/2 szklanki ryżu 2 ząbki czosnku sól, pieprz majeranek przyprawa do gołąbków majeranek 1 jajko bułka

Kuchnia domowa Ani
Kurczak "po chińsku" 189

jeszcze 15 min, żeby skórka zrobiła się chrupiąca. Można upiec wcześniej, a potem podgrzać bez przykrycia - efekt ten sam ;). Jeśli nie masz w domu trawy cytrynowej ani przyprawy Kaffir lime - przyprawione udka skrop cytryną lub posyp pieprzem cytrynowym - mięso uzyska podobny posmak. Danie doskonale komponuje się z ryżem smażonym lub gotowanym, a prezentuje się

Kuchnia po mojemu
Schab faszerowany pieczony z kapustą i ziemniaczkami 210

godziny. Po tym czasie usuwamy folię aluminiową i pieczemy bez przykrycia jeszcze przez 15 minut *** *** Mięso podajemy pokrojone w poprzeczne plastry razem z kapustą i ziemniaczkami *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ   Artykuł

Blog z Apetytem
Kurczak w piwie 206

proste danie - zapraszam;) SKŁADNIKI  4-6 udek kurczaka kawałek wędzonego boczku (ja kupiłam 20 deko) pietruszka 2 kostki rosołowe (drobiowa i wołowa) 1/2 litra piwa (jasne ) garść suszonych śliwek bazylia (przyprawa) cebula czosnek Sposób wykonania: Pokrojony w drobną kostkę boczek stopić w rondlu. Wyjąć skwarki a na wytopionym tłuszczu obsmażyć umyte i wysuszone udka (bez skóry!!) Obsmażonego(...)obrać i pokroić w słupki a następnie dorzucić do mięsa wraz z wyjętymi wcześniej skwarkami. Dodać śliwki i pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek i bazylię. Dusić do miękkości w rondlu bez przykrycia aby piwo wyparowało tworząc "konfiturę". Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało;) u mnie to danie będzie się często pojawiało;) Pozdrawiam Iwona

EterycznyŚwiat
Golōnka ze piwym (Golonka piwna) 128

golōnki, mie sie jakosik niy chciało. Umōł żech je, wciep do garca, zaloł piwym i wodōm (muszōm być całe przikryte), wciep tam prziprawy i sie warzōły 29 bez 2 godziny. Kebyście chcieli, to na łostatnie pó 30 godziny mogecie tam wciepnōńć tyn grincojg. 31 Potyn żech te golōnka wyciōng, ściōng żech ta tustoł 32 skōra, położoł na blacha(...)grill abo jak łonyj 33 niy mołcie, to sie go rozgrzyjcie na 200 stopni). Mostrich żech pomiyszoł ze miodym ( idzie tam wlołć 34 tyż ze 2 łeżki wywaru i dać trocha soli) i tym żech fajnie posmarowoł te golōnki po wiyrchu. 35 Doł żech je do pieca na jake pó godziny- ale jakbyjście widzieli pryndzy, że sie za mocno brōnołcōm

Chop w kuchni
Gorące papryki 157

wysokie☺dlatego postanowiłam na andrzejkową kolację przyrządzić nadziewane papryki. Danie, które z powodzeniem można sobie przygotować dzień wcześniej, a wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości. No to do dzieła! Składniki: -8 papryk -100 g ryżu -300 g mięsa mielonego z indyka -puszka pomidorów bez skórki -jedna duża cebula -łyżeczka granulowanego czosnku - ok.350 ml bulionu z warzyw(...)minutach duszenia. Na osobnej patelni podsmażamy mięso i drobno pokrojony boczek. Pomidory z puszki kroimy każdy na cztery części i wrzucamy do podsmażonego mięsa. Chwilę razem dusimy bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował. Solimy, pieprzymy do smaku oraz posypujemy czosnkiem. Gotowy ryż i mięso odstawiamy do przestygnięcia.  Papryki dokładnie myjemy, odcinamy wierzch, wydrążamy

Kulinarne przemyslenia
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 235

piekarnika. Zrezygnowaliśmy także z marynowania mięsa, aby skrócić przygotowania – przez 3h duszenia bez problemu zdąży ono przejść smakiem wina i przypraw. Opis jest długi, ale większość przygotowań polega na pokrojeniu i podsmażeniu składników. W trakcie duszenia wystarczy kilka razy zamieszać potrawę i tyle. Musimy przyznać, że to jedno z lepszych dań jakie wyszło z naszej kuchni, posiada kilka(...)Biegnijcie zatem po butelkę wina i ugotujcie jedną z najpyszniejszych potraw uniwersum Wiedźmina! Zobacz, jak danie wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 813 kcal | 44 g białka | 34 g węglowodanów | 56 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE WYBÓR WINA I MIĘSA Wina Butcher of Blaviken niestety nie można kupić, natomiast tradycyjnie wołowinę po burgundzku podlewa się

Nerds Kitchen
Zupa krem z kukurydzy i cukinii ... 174

Treściwa, rozgrzewająca zupa z nutą chrzanu. Bardzo lubię takie zupy w szczególności na jesienne obiadki:-) Dla tych co nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, dodatkowo do zupy można podsmażyć pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Składniki na 1,5 l gęstej zupy: 1 op. żurku z wędzonką (z papierka na 750 ml wody) 2 puszki kukurydzy 1 mała cukinia(...)gładki krem. Po zmiksowaniu wszystkich składników, do zupy dolewamy mleko, ale jeżeli uznamy że taka gęstość nam odpowiada, to mleko możemy pominąć, no i oczywiście dokładamy chrzan, ja dałam 2 łyżeczki, dzięki temu lekko zaostrzył smak, a nie jest tym samym dominujący. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Prawidłowe żywienie dzieci w pierwszych miesiącach życia 116

wprowadzić dania obiadowe, a przede wszystkim zupki. To dobry moment, by do diety malucha wprowadzić mięso, a także kolejne warzywa, na przykład cukinię, ziemniaki czy dynię. Można też dotychczasowe dania wzbogacić o nowe składniki. Pamiętajmy jednak, by podając coś nowego, najpierw obserwować malucha pod kątem alergii pokarmowej. Najlepiej na początek podać dwie łyżeczki nieznanego dania(...)dzieje. Jeśli wszystko będzie w porządku, z powodzeniem możemy taki produkt na dobre wprowadzić do menu niemowlaka. Przygotowując zupki po 5 miesiącu, pamiętajmy też, by miały one jednolitą konsystencję, bez żadnych kawałków mięska czy warzyw. Ponieważ maluch jeszcze nie pogryzie pokarmu stałego, mogłoby to być powodem kłopotów z brzuszkiem. Zupki najlepiej blendować lub miksować na gładką masę. By ułatwić

Codogara
Schab, pure z selera i chipsy z pietruszki - obiad doskonały :) 192

gładkie pure. Dla smaku proponuje dodać odrobinę masła śmietankowego i jeśli będzie potrzeba sól i pieprz. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, z obydwu stron przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy smalec, wrzucamy kilka ząbków czosnku i po minucie na rozgrzany tłuszcz wkładamy mięso. Smażymy z każdej strony max. minutę. Następnie zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Patelnię polewamy wodą(...)kolejne 5 minut. Sos przecedzamy przez sitko, doprawiamy masłem oraz jeśli zachodzi potrzeba zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozcieńczoną w niewielkiej ilości wody.  Gdy wszystkie składowe dania, czyli pure z selera, sos, mięso i marchew, są gotowe przystępujemy do smażenia chipsów z pietruszki. Jej korzeń obieramy i skrobiemy na cienkie paski przy użyciu obieraczki do warzyw, które smażymy

Taste Of My Day
Kurczak po gospodarsku. 366

zyskała miano suchej i niezbyt zachęcającej, czas to zmienić. Przede wszystkim mięsa tego nie należy poddawać zbyt długiej obróbce cieplnej. Tak więc ma być szybko i bardzo gorąco, aby soki nadto nie wyciekały. Dość tych mądrości ludowych. Do przygotowania tego dania wykorzystałam Przyprawę gosposi bez glutaminianu sodu i soli od Rafex . W swoim składzie ma: pieprz czarny(...)zupełnie go nie wyczułam, co jest bardzo na plus. Potrzebujemy: podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki przyprawy gosposi bez glutaminianu sodu i soli Ponadto: 100 g ryżu, który należy uprzednio ugotować łyżka zimnotłoczonego oleju z pestek dyni, ja użyłam Oleofarm papryka marynowana Cebulę kroimy w drobną kosteczkę

MamaOskarka
Krokiety serowo szparagowe 130

dietę szparagową Krokiety serowo szparagowe przygotowałam wg przepisu z książki "Poniedziałki bez mięs" autorstwa Paula, Stelli i Mary McCartney (tak, to ten Paul McCartney z The Beatles i jego córki), którzy w czerwcu 2009 roku zainicjowali kampanię Meat Free Monday. Połączenie ziemniaków i szparagów z serem mozzarella dało zaskakująco świetny efekt, więc mam nadzieję, że krokiety serowo szparagowe będą

Cztery Fajery
Bigos z młodej kapusty 150

Bigos z młodej kapusty to u mnie obowiązkowe danie w sezonie wiosennym. Łatwy w przygotowaniu, smaczny i bardzo sycący posiłek. Mi najbardziej smakuje podany z tłuczonymi ziemniakami lub po prostu bez dodatków. Lubicie? Jedliście już w tym roku? :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 600 g karkówki lub łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki(...)przecieru pomidorowego papryka słodka, kminek, sól, pieprz masło klarowane lub smalec Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić w kostkę, przyprawić słodką papryką i podsmażyć na maśle klarowanym lub smalcu. Następnie dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i dusić na małym ogniu do miękkości. Kapustę umyć i poszatkować, dodać do mięsa i dusić pod przykryciem aż zmięknie. W trakcie dodać dwie łyżki przecieru pomidorowego

Ze smakiem i z pasją
Czerwona kapusta zapiekana z jabłkami i kiełbaskami. 161

kiełbasy - ciepły dodatek warzywny do typowego obiadu z mięsem lub bez. Jeżeli zaś zostanie nam część tej kapusty z jabłkiem na drugi dzień i dodamy do niej np. kawałki pieczeni czy boczku (i może podlejemy trochę winem), to uzyskamy bigos pełną gębą. Cóż, że czerwony ;) Tak ogólnie, to warto zrobić danie wcześniej i odgrzać ponownie przed podaniem - zyska(...)siekanej natki) można wykorzystać bez dalszego gotowania. Kapustę z dodatkami przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 45 minut.  Kiełbaski obsmażyć na rumiano na patelni i dodać do kapusty. Zapiekać jeszcze 10 minut. (Etap z kiełbaskami można pominąć i otrzymać czysto warzywny dodatek do dania głównego

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania