gładkie pure. Dla smaku proponuje dodać odrobinę masła śmietankowego i jeśli będzie potrzeba sól i pieprz. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, z obydwu stron przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy smalec, wrzucamy kilka ząbków czosnku i po minucie na rozgrzany tłuszcz wkładamy mięso. Smażymy z każdej strony max. minutę. Następnie zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Patelnię polewamy wodą(...)kolejne 5 minut. Sos przecedzamy przez sitko, doprawiamy masłem oraz jeśli zachodzi potrzeba zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozcieńczoną w niewielkiej ilości wody. Gdy wszystkie składowe dania, czyli pure z selera, sos, mięso i marchew, są gotowe przystępujemy do smażenia chipsów z pietruszki. Jej korzeń obieramy i skrobiemy na cienkie paski przy użyciu obieraczki do warzyw, które smażymy
Taste Of My Dayzyskała miano suchej i niezbyt zachęcającej, czas to zmienić. Przede wszystkim mięsa tego nie należy poddawać zbyt długiej obróbce cieplnej. Tak więc ma być szybko i bardzo gorąco, aby soki nadto nie wyciekały. Dość tych mądrości ludowych. Do przygotowania tego dania wykorzystałam Przyprawę gosposi bez glutaminianu sodu i soli od Rafex . W swoim składzie ma: pieprz czarny(...)zupełnie go nie wyczułam, co jest bardzo na plus. Potrzebujemy: podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki przyprawy gosposi bez glutaminianu sodu i soli Ponadto: 100 g ryżu, który należy uprzednio ugotować łyżka zimnotłoczonego oleju z pestek dyni, ja użyłam Oleofarm papryka marynowana Cebulę kroimy w drobną kosteczkę
MamaOskarkadietę szparagową Krokiety serowo szparagowe przygotowałam wg przepisu z książki "Poniedziałki bez mięs" autorstwa Paula, Stelli i Mary McCartney (tak, to ten Paul McCartney z The Beatles i jego córki), którzy w czerwcu 2009 roku zainicjowali kampanię Meat Free Monday. Połączenie ziemniaków i szparagów z serem mozzarella dało zaskakująco świetny efekt, więc mam nadzieję, że krokiety serowo szparagowe będą
Cztery FajeryBigos z młodej kapusty to u mnie obowiązkowe danie w sezonie wiosennym. Łatwy w przygotowaniu, smaczny i bardzo sycący posiłek. Mi najbardziej smakuje podany z tłuczonymi ziemniakami lub po prostu bez dodatków. Lubicie? Jedliście już w tym roku? :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 600 g karkówki lub łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki(...)przecieru pomidorowego papryka słodka, kminek, sól, pieprz masło klarowane lub smalec Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić w kostkę, przyprawić słodką papryką i podsmażyć na maśle klarowanym lub smalcu. Następnie dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i dusić na małym ogniu do miękkości. Kapustę umyć i poszatkować, dodać do mięsa i dusić pod przykryciem aż zmięknie. W trakcie dodać dwie łyżki przecieru pomidorowego
Ze smakiem i z pasjąkiełbasy - ciepły dodatek warzywny do typowego obiadu z mięsem lub bez. Jeżeli zaś zostanie nam część tej kapusty z jabłkiem na drugi dzień i dodamy do niej np. kawałki pieczeni czy boczku (i może podlejemy trochę winem), to uzyskamy bigos pełną gębą. Cóż, że czerwony ;) Tak ogólnie, to warto zrobić danie wcześniej i odgrzać ponownie przed podaniem - zyska(...)siekanej natki) można wykorzystać bez dalszego gotowania. Kapustę z dodatkami przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 45 minut. Kiełbaski obsmażyć na rumiano na patelni i dodać do kapusty. Zapiekać jeszcze 10 minut. (Etap z kiełbaskami można pominąć i otrzymać czysto warzywny dodatek do dania głównego
zadanie-gotowaniebez tłuszczu aż wydzielą się naturalne cukry i ulegną karmelizacji. Przełożyć do garnka z mięsem. Dodać przyprawy , grzybek , liście lubczyku, sól i wodę. Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować na małym ok. 1,5 godziny. Wyjąć mięso i warzywa - bulion przecedzić i doprawić.* Odłożyć warzywa( seler, pietruszkę i marchew)** Z mięsa wybrać kawałki których użyjemy do II Dania *** Przygotować sos: Kawałki kurczaka oprószyć mąką. Pokroić paprykę w paseczki. Pomidora pokroić w kostkę. Obrać i rozetrzeć czosnek. Usiekać świeży rozmaryn i tymianek . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek uważają by się nie przypaliły. Włożyć na patelnię koło cebuli i obsmażyć. Dorzucić paprykę, pomidora , zioła, przyprawy. Smażyć mieszając kilka minut. Wlać bulion, włożyć koncentrat
Buniabaje w kuchniDobrze przygotowane i apetycznie wyglądające mięso drobiowe jest w stanie pobudzić apetyt nawet osób, którym w pewnym momencie drób się… przejadł. Zmiana marynaty może również czynić cuda. Dlatego skorzystałam z przepisu Asi z Kwestii Smaku, na filety z kurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał(...)udka (bez skóry) Marynata: - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - 4 łyżki miodu lipowego - 4 łyżki powideł z węgierek - sok z połowy cytryny - 3 łyżki oleju sezamowego - sól, świeżo zmielony pieprz - chilli w płatkach (dałam sporo) - papryka wędzona Wszystkie składniki marynaty dodajemy do rondelka i mieszając zagotowujemy, a następnie studzimy. Marynatę przygotowujemy sobie wieczorem. Rano wyjmujemy mięso z lodówki
mojewypiekiinietylkoZapraszam na prostego i szybkiego w przygotowaniu, w porównaniu z oryginalną wersją, strogonowa. Jest to idealne danie do zrobienia na pyszny obiad w tygodniu
Codzienne GotowanieDzisiaj mamy dla Was coś mięsnego i oczywiście bezglutenowego. To kotleciki z wołowiny po tajsku, które na pewno przypadną do gustu wielu sympatykom kuchni azjatyckiej :) Składniki
Kuchenne Wariacjesię ze sobą, "przegryzają", aromat jest głębszy. Tanie danie, woda, mięso, dodatki warzywne (lub owocowe, takie zupy owocowe są smaczne latem) A ile możliwości. Zazwyczaj traktuje się zupy jako pierwsze danie, ale w naszym domu zupa na obiad w zupełności wystarcza, bez drugiego dania. Najwyżej jest dokładka:) Kapuśniak jest jedną z moich ulubionych(...)ziemniaki kroję w kostkę, cebulę siekam w drobne piórka, seler przekrawam na pół. Żeberka myję w zimnej wodzie, układam do garnka, zalewam wodą, tak by nieco powyżej poziomu przykryły mięso. W razie czego wodę możecie później dolać, ja tak zrobiłam, aby zupa nie była za gęsta. Wrzucam ziele i liście laurowe. Zagotowuję, zbieram szumowiny. Po tym czasie dodaję włoszczyznę
Zasmakuj Kuchnigotowanie wołowiny trwa albo kilka minut albo bardzo długo. Mięso wołowe bardzo szybko mięknie po czym twardnieje i wtedy potrzebuje dużo czasu żeby znowu zmięknąć. Danie zaprezentowane poniżej ładnie wygląda, jest proste, można je szybko przygotować a co najważniejsze jest bardzo dobre. Prażony sezam dopełnia smak tego dania. Składniki: 2 łyżki ziaren sezamu 450 g. polędwicy(...)zapach. Uprażony sezam odstawić. Rozgrzać oliwę w woku lub na patelni z grubym dnem, dodać mięso i smażyć ok. 2-3 minuty aż mięso zmieni kolor. Dodać paprykę, czosnek, sos sojowy, brandy, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Przyrządzone danie posypać uprażonym sezamem. Danie to można podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego
Mama Gotujefarsz z serem feta. Całość piekę w piekarniku zamiast smażyć na patelni. Upieczone bez tłuszczu kotlety mielone podaję z pieczonymi plastrami bakłażana i pomidorów. Zapraszam Was do oglądania kolejnego odcinka z serii „Angie gotuje” – PIECZONE MIELONE Jeśli przepis przypadł Wam do gustu, dajcie mi o tym znać w komentarzu albo w wiadomości prywatnej. Zachęcam także(...)SUBSKRYBUJ „, a wtedy będziecie otrzymywać powiadomienia, gdy pojawi się nowy filmik. A poniżej znajdziecie szczegółowy przepis na pieczone mielone i sposób jego wykonania. SKŁADNIKI NA 6 PORCJI: 800g mięsa mielonego (drobiowego) 1 ząbek czosnku 1 jajko 1/2 pęczka bazylii łyżeczka soli 150g cukinii 150g kolorowej papryki (czerwona, zielona, żółta) 150g sera feta 1 łyżka oliwy 50g mielonego siemienia lnianego
Dietologtradycyjnego żurku. Moim zdaniem żurek powinien być treściwy - gęsty od zawartości mięsa i mieć zdecydowany kwaśnawy smak. Taki właśnie żurek lubię i taki polecam. Jego przygotowanie nie jest ani pracochłonne, ani trudne, a efekt jest bez porównania wobec proszkowych podróbek prawdziwego żurku. Do przygotowania dania użyłem: 150 gram wędzonego boczku, 300 gram białej kiełbasy, 500 ml żurku(...)grubości jednego centymetra. 2 ząbki czosnku obrałem i pokroiłem w cienkie plasterki, a cebulę w dość grube piórka. Boczek, kiełbasę, cebulę i czosnek umieściłem na patelni i podsmażałem, aż mięso zrobiło się lekko przyrumienione, często mieszając, aby nie przypalić cebuli i czosnku. Kiedy kiełbasa zrobiła się przyrumieniona dodałem na patelnię 3 łyżeczki suszonego majeranku, łyżeczkę suszonego lubczyku, lekko rozkruszone
Wyprawy kulinarneRosół według przepisu prababci Podstawowe niedzielne danie w wielu polskich domach Składniki 550 g kości z antrykotu wołowego 550 g mięsa z indyka 2 nóżki
4stronykuchni.plBoże Narodzenie wygląda różnie, zależy u kogo świętujemy wtedy też ustalamy jakie danie kto przygotuje i tym samym zapełniamy cały stół. Dzisiaj przedstawiam Wam drugą propozycję na świąteczny stół w kategorii mięsa. Składniki ok 1 kg surowego boczku bez skóry i żeber łyżeczka soli 2 spore ząbki czosnku majeranek otarty 1 łyżeczka papryki ostrej Przygotowanie: Dobę przed
Życie zaczyna się w kuchni