dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:97/445)

Cannelloni z mięsem mielonym na parze 363

idealne do napchania mięsa mielonego :) Nie zdawałem sobie wtedy sprawy z dania o tej nazwie :) Po powrocie do domu napchałem je mięsem mielonym z cebulką i pieczarkami i włączyłem parowar. Usiadłem przed kompem i przez głowę przeszła mi myśl, ale jak to, makaron bez wody, to się chyba nie uda :) Szybko pisze na fejsie do Kariny(...)drobną kostkę i na sitku parzymy we wrzątku. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Mięso mielone przyprawiamy pieprzem czosnkowym, oregano, bazylią, natką pietruszki i papryką słodką. Dodajemy do mięsa pieczarki, pomidory i odsączoną cebule. Wszystko mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy rurki, jak najciaśniej się da :) Można w pionie je upychać,bezpośrednio w farszu:) , albo pionowo położyć  na talerzu

Parowar Faceta
Sztukamięs z sosem śliwkowym 150

smakowity rumiany kolor i pomaga w uzyskaniu soczystości mięsa. Sprawdzi się także w daniach z grilla. Ponadto stanowi znakomity dodatek do różnego rodzaju potraw mięsno-warzywnych." W sumie prawda, przyprawa dobrze zbilansowana. Chociaż my oczywiście musieliśmy dorzucić od siebie trochę lubczyku czy świeżego czosnku, ale nawet i bez tego byłoby nieźle. Zapraszamy zatem do przepisu. Potrzebujemy(...)garście gałązek świeżego lubczyku 1 łyżka ziaren pieprzu 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego przyprawa do mięs Knorra W czajniku gotujemy wodę. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Mięso wkładamy do żeliwnej brytfanki, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz lubczyk i przyprawy (poza przyprawą do mięs Knorra). Wlewamy 2 litry gorącej wody i na kuchence doprowadzamy

Marder&Marder Manufacture
Co można zrobić z resztek kurczaka – przepis na zupę pho 241

korpusów, ale ponownie je przetwarzamy, zamieniając w smakowite dania. Po upieczeniu drobiu, obrany z mięsa szkielet zawsze wykorzystujemy do przygotowania bulionu. Czasem gotujemy na jego bazie rosół, żeby później zamrozić i przechowywać jako bazę do zup lub sosów (taka domowej roboty „kostka rosołowa”, tyle że bez chemii). Lubimy go też doprawić na wschodnią modłę i zjeść(...)Bulion jest przesycony aromatem anyżku i kory cynamonowca, które tworzą niesamowicie intrygujący duet. W naszej kuchni cynamon kojarzy się głównie ze słodkościami. Wierzcie, że idealnie podkreśla też smak wytrawnych dań. Mocny, wyrazisty, korzenny smak, doskonale komponuje się z lekkim, delikatnym bulionem. Tu ważna uwaga: bulion na kościach jest bardzo aromatyczny, ale nie liczcie na esencjonalny rosół z wielkimi oczkami

Niedzielny kucharz
Domowa stefanka bez pieczenia 271

Składniki na stefankę bez pieczenia Domowa stefanka bez pieczenia 1 paczka herbatników petit beurre ok. 250 g 2 żółtka ¾ kostki miękkiego masła 100 g

Korniszonki
Sałatka a la grecka z indykiem 209

jest to tradycyjna sałatka grecka, ale jedynie jej kombinacja- feta, pomidory oraz oliwki są bez zmian, jedynie pominęłam ogórka i od siebie dodałam mix sałat, szczypiorek i podsmażoną pierś z indyka. Sałatka bardzo prosta, bardzo smaczna i zazwyczaj traktuję ją jako samodzielne danie obiadowe, gdyż jest sycąca (ale nie 'ciężka'!). Sałatka: * pierś z indyka- 200 g * pomidory koktajlowe(...)pieprz, suszone oregano, rozmaryn oraz suszona papryczka chili- do smaku Sałatka: Pierś z indyka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Gotowe mięso odłożyć, a tłuszcz odlać do szklanki. W międzyczasie pokroić umyte pomidory koktajlowe oraz fetę. Na spód miski ułożyć sałatę, pomidorki, podsmażone mięso, fetę oraz oliwki i posypać szczypiorem. Dressing

Kraina Miodem Płynąca
Zapiekanka z ziemniakami i cukinią 141

Zdecydowałam się na przygotowanie tej zapiekanki, ale jakiegoś szału nie oczekiwałam, a tu proszę – danie to tak bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, że już planuję

Smaki Na Talerzu
Wtorek: Makron na wynos w sosie z masła orzechowego 146

10 minut i pyszny makaron w mocnym, orzechowym, słodko-ostro-słonym sosie gotowy. Idealne danie do pracy lub zrobienia z wyprzedzeniem na później, bo wyjątkowo

Niedzielny kucharz
Risotto z bobem i krewetkami 183

Lekko przekręcony przepis na klasyczne risotto. Zamiast groszku w ryżu znalazł się bób. I świetnie dał radę. Pomogły krewetki, które nadały całemu daniu wspaniałego, morskiego

Niedzielny kucharz
Schab w migdałowej skorupce 191

Schab w migdałowej skorupce to pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny. Mięso robi się w piekarniki, bez tłuszczu, więc

KuchniaWeDwoje.pl
Schab z żurawiną 213

Można go podać jako mięso obiadowe lub cienko pokrojone jako wędlinę na kanapki.  Składniki: 1 kg schabu bez kości, ok 200 g suszonej żurawiny

Lena Gotuje
Naleśniki z warzywami 183

Naleśniki nadziewane warzywami można zrobić używając swoich ulubionych warzyw. Mogą być zarówno z dodatkiem kurczaka, innego mięsa jak i bez dodatku mięsa. Również sos może

Mama Gotuje
Pasta all'arrabbiata 171

Klasyka kuchni włoskiej. Makaron w pikantnym sosie na bazie oliwy, pomidorów, czosnku i chilli. Wyrazistość dania zależy od tego, ile dodamy papryczek. Do sosu

wyzwania kuchenne
TARTA Z MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 285

forma podania dania. Wygląda bardzo efektownie a jako farsz można skomponować wszystko, na co ma się ochotę i na co jest aktualnie sezon. Tym razem klasyczna tarta z mięsem mielonym z dodatkiem pomidorków koktajlowych i bazylii. Składniki na ciasto: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy

Ola la LCHF
Smaczny i zdrowy początek...czyli dietetyczny pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami 172

kupiłam robota kuchennego, który "sam wszystko robi" i ma przystawkę do mielenia mięsa, postanowiłam poświęcić troszkę czasu i energii na samodzielne przygotowanie takiego pasztetu, którym będę mogła zajadać się bez obaw o to, co ląduje w moim żołądku. Świeże składniki, trochę cierpliwości i powstało pyszne danie, idealne na kanapki z bułką pełnoziarnistą, ogóreczkiem konserwowym i szczypiorkiem :) Składniki(...)ugotowaniu bulionu wyjęłam z niego kurczaka i warzywa i zostawiłam do ostygnięcia.* 5. Bułkę namoczyłam w rosole, odcisnęłam. 6. Obrane ząbki czosnku przecisnęłam przez wyciskarkę. 7. Ostudzone mięso oddzieliłam od kości i skórek i, wraz z warzywami, cebulką z pieczarkami, bułką, dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mięsa. 8. Do powstałej masy dodałam czosnek, posiekaną natkę pietruszki, odsączone orzeszki i rodzynki

Kulinarny Pamiętnik
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 144

gąbka z ciepłą wodą lub przetarcie jej ręcznikiem papierowym. Szybko i bezproblemowo. To lubię!:) Zapraszam Was teraz na fotorelację z testowania. Na pierwszy ogień podsmażenie cebulki. Czynność, bez której wiele dań nie smakowałoby tak samo. Tutaj całość odbywa się błyskawicznie i sprawnie (za pierwszym razem trochę z przyzwyczajenia wlałam na patelnię taką ilość oleju jak zawsze, potem smażyłam(...)nadaje się do tego celu idealnie… Cóż, następnym razem już nie zapomnę. Olej widoczny na patelni, to pozostałość oleju z marynaty. Piersi wykładałam na patelnię bez kropli oleju. Smażenie pieczarek. Wszystko bez zarzutu. Pieczarki doskonale smażą się na dużej powierzchni, wówczas nie puszczają wody. Od teraz mam do tego ulubione naczynie:) Przygotowałam również ziemniaczane placuszki z kiełbasą

Smaki Na Talerzu