cały świat. Podobne klopsiki możemy zrobić w domu. Bez obawy, że znajdą się tam niepożądane składniki, o których swego czasu było głośno… Klopsiki to świetna propozycja na rodzinny obiad – powinna przypaść do gustu małym i dużym. Proste danie, które sprawia wiele radości. Szwedzkie klopsiki: 250 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 250 g mielonego mięsa wołowego
Poezja smakuKulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno
Mama Gotujejeżeli zrobicie takie pulpety bez kopru, też będzie smacznie. Danie oczywiście można zrobić tradycyjnie, ale cały urok wolnowaru polega na tym, że nie muszę się martwić, że potrawa się przypali, a na dodatek, co zawsze podkreślam, smaki są zdecydowanie bardziej intensywne. Polecam. składniki na pulpety 11 - 12 sztuk 300 g mielonego mięsa wieprzowego
Stare GaryBeza z bitą śmietaną, czyli klasyczna Pavlova Pavlova to klasyczny deser, który swoją nazwę zawdzięcza nazwisku słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Jednak wbrew pozorom ten
Korniszonkidodatku tort - wyszedł bez zarzutu :) Wprawdzie może estetycznie nie powalał na kolana, ale wszystkim bardzo smakował :) 2. Czy lubisz mięso? W zasadzie rzadko jadam mięso. Schabowy, pieczeń czy karczek mogą dla mnie nie istnieć. Za to od czasu do czasu lubię delektować się wątróbką i mielonym. Najczęściej jednak, jeśli już decyduję się na mięso, to zdecydowanie wybieram drób(...)Twój ulubiony deser? Zdecydowanie lody :) Truskawkowe i miętowe z kawałkami czekolady :) 10. Jaki wolisz smak łagodny czy pikantny? To zależy od potrawy. Przykładowo surówki wolę raczej łagodne, natomiast mięso, zupy czy dania z warzyw preferuję mocniej doprawione. 11. Czy lubisz owoce morza? Nie wiem, bo nie jadłam^^ Blogi, które nominuję: http://apetytprzepisy.blogspot.com/ http://kulinarnyblogsamanthy.com/ http://bee-sweet.blogspot.com/ http://razadobrze.blogspot.com
My simple kitchenSłyszysz kotlet - myślisz mięso. To chyba takie normalne skojarzenie. Schaboszczak albo zwykły mielony czyli klasyka naszej kuchni i dania lubiane przez prawie wszystkich. A
Smaczna Pyzaporządny kawał mięcha bez chemicznych dodatków w panierce. https://dl.dropboxusercontent.com/u/126608580/1%20PDF/piersi%20z%20kurczaka%20w%20panierce%20z%20p%C5%82atk%C3%B3w%20kukurydzianych.pdf" class="su-button su-button-style-default" style="color:#000000;background-color:#c4f44b;border-color:#9dc33c;border-radius:5px;-moz-border-radius:5px;-webkit-border-radius:5px" target="_blank"> DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MIĘSO (ok. 5 min): Oczyszczamy
Nerds KitchenLatem często mam ochotę na lekkie zupy, najlepiej przygotowane tylko na warzywach. Takie danie nie tylko jest lekko strawne, ale także szybkie w przygotowaniu. Na
Kuchnia co dniaUwielbiam wegetariańskie potrawy za to, że wymagają ode mnie nieco więcej kreatywności niż dania mięsne. Przede wszystkim do ich wykonania muszę wykorzystać jak najwięcej
Kuchnia EllieUwierzcie mi na słowo, ale zaczyn z drożdży urośnie Wam nawet bez dodatku cukru. W mojej kuchni cukier nie ma prawa egzystencji. Ale zawsze korzystam
Bon Appetit MałgorzatySKŁADNIKI: 5 plastrów cienko pokrojonego schabu wieprzowego 1 puszka pomidorów z puszki bez skórki 1 puszka karczochów w zalewie 1 łyżka oleju Sól, pieprz, zioła
smacznieinatematwarzywami. Pasują do niej różne wyraziste sery. Pęczak Pęczak to gruboziarnista kasza, która znakomicie pasuje do kaszotto (np. z grzybami), sałatek i gulaszu, a także szybkich dań na bazie kaszy, warzyw i mięsa. Ogranicza Cię tutaj tylko Twoja wyobraźnia. Kasza owsiana Kasza owsiana stanowi dla mnie zamiennik płatków owsianych, czyli podaję ją zazwyczaj na słodko. Ryż Nie musi(...)pomidorowy (passatę) i aromatyczne przyprawy wraz z różnymi warzywami. W ten sposób możesz zachęcić do kasz osoby, które twierdzą, że ich jedzenie bez sosu jest za suche. Kasze doskonale komponują się nie tylko z mięsem, ale także strączkami (szczególnie polecam cieciorkę i soczewicę). Kasza i ryż może być doskonałą bazą do faszerowania warzyw lub przygotowania kotletów w wersji
Fabryka pomysłówNajprościej rzecz ujmując jest to zrolowana, kukurydziana tortilla wypełniona dowolnym farszem, może to być mięso, warzyawa, owoce morza, a wszystko to zapieczone z serem i polane ostrym sosem. Nazwa enchilada pochodzi od słowa "enchilar", które oznacza "dodać paprykę chili". Znaczy to, że w tym daniu obecność papryczki chili jest obowiązkowa, w przeciwnym razie nie możemy mówić o enchiladzie. Enchilady(...)enchilady serwowane były jako jedzenie uliczne - podawano je zrolowane, ale bez żadnego nadzienia, maczało się je jedynie w ostrym sosie. Obecnie istnieje wiele odmian tego dania w zależnosci od rodzaju użytego farszu i formy w jaką są złożone. Składniki: 4 - 6 kukurydzianych tortilli 300g mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) pokrojonego na cienkie plastry, a następnie
Codzienne GotowaniePrzepis na pyszne i soczyste udka z kurczaka (mogą być również podudzia) pieczone bez skóry, która zawiera dużo złego cholesterolu, no i oczywiście tłuszczu. Składniki
e-PrzepisyKulinarne