Dzisiaj mam dla Was propozycję zapiekanki bez mięsa. Pomidory, bakłażan i cukinia w śmietanowym sosie zapiekane z serem Lazur. Składniki: 1 średni bakłażan 1 młoda
Czerwień i błękitSKŁADNIKI: 5 plastrów cienko pokrojonego schabu wieprzowego 1 puszka pomidorów z puszki bez skórki 1 puszka karczochów w zalewie 1 łyżka oleju Sól, pieprz, zioła
smacznieinatematwarzywami. Pasują do niej różne wyraziste sery. Pęczak Pęczak to gruboziarnista kasza, która znakomicie pasuje do kaszotto (np. z grzybami), sałatek i gulaszu, a także szybkich dań na bazie kaszy, warzyw i mięsa. Ogranicza Cię tutaj tylko Twoja wyobraźnia. Kasza owsiana Kasza owsiana stanowi dla mnie zamiennik płatków owsianych, czyli podaję ją zazwyczaj na słodko. Ryż Nie musi(...)pomidorowy (passatę) i aromatyczne przyprawy wraz z różnymi warzywami. W ten sposób możesz zachęcić do kasz osoby, które twierdzą, że ich jedzenie bez sosu jest za suche. Kasze doskonale komponują się nie tylko z mięsem, ale także strączkami (szczególnie polecam cieciorkę i soczewicę). Kasza i ryż może być doskonałą bazą do faszerowania warzyw lub przygotowania kotletów w wersji
Fabryka pomysłówNajprościej rzecz ujmując jest to zrolowana, kukurydziana tortilla wypełniona dowolnym farszem, może to być mięso, warzyawa, owoce morza, a wszystko to zapieczone z serem i polane ostrym sosem. Nazwa enchilada pochodzi od słowa "enchilar", które oznacza "dodać paprykę chili". Znaczy to, że w tym daniu obecność papryczki chili jest obowiązkowa, w przeciwnym razie nie możemy mówić o enchiladzie. Enchilady(...)enchilady serwowane były jako jedzenie uliczne - podawano je zrolowane, ale bez żadnego nadzienia, maczało się je jedynie w ostrym sosie. Obecnie istnieje wiele odmian tego dania w zależnosci od rodzaju użytego farszu i formy w jaką są złożone. Składniki: 4 - 6 kukurydzianych tortilli 300g mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) pokrojonego na cienkie plastry, a następnie
Codzienne GotowaniePrzepis na pyszne i soczyste udka z kurczaka (mogą być również podudzia) pieczone bez skóry, która zawiera dużo złego cholesterolu, no i oczywiście tłuszczu. Składniki
e-PrzepisyKulinarneskrócić czas przyrządzenia stworzyłam to samo w formie zapiekanki 😌 Bez stania nad patelnią, pilnowania i dobre na wynos 👌 Składniki: (2-3 porcje) ➔150 g kaszy jaglanej/gryczanej* ➔200 g mielonego indyka/kurczaka ➔200 g passaty ➔100 g papryki ➔tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: 1. Ugotować kaszę i odstawić do ostygnięcia 2. Mięso mielone przyprawić (u mnie przyprawa do drobiu, tymianek, słodka
Zdrowie i pysznie na talerzutaka wersja smakuje. Jeśli ktoś woli bez drożdży, po prostu nie przygotowuje zaczynu i dodaje pół litra wody. Jako farsz możemy zastosować mięso z cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można też użyć indyka albo kurczaka. Moim zdaniem jednak użycie kurczaka jest profanacją tego dania. Ciocia używa też gęsiny, ale ciężko
CoolinarniePLprzez codzienne życie. Brytfanna Florina pozwala mi się spokojnie oddalić od piekarnika bez obaw , że coś spalę , za mocno przypiekę, jednym słowem nawalę. Na spód brytfanny Florina dałam masło. Następnie brytfannę położyłam na gazie aby masło roztopiło się. Dodalam kulki z mięsa kaczęcego i podlałam 2 łyżkami tłuszczu, który się wytworzył na powierzchni rosołu. Przykryłam i włożyłam do nagrzanego(...)rosół i włożylam każdemu na talerz pieczone kulki mięsne z kaczuszki. Smak? Wyjątkowy. Niepowtarzalny. Świąteczny. Makaron Czaniecki Tarte ,syty o zdecydowanym smaku i z charakterem, jest idealny do tego dania. Rosół wyśmienity, rozgrzewający i wywołujący miłe wspomnienia, a dodatek mięsa w postaci pieczonych kulek – miękkiego, soczystego i aromatycznego...dodał całości klasy, wykwintności i postawił przysłowiową kropkę
Z Kuchni Do KuchniSandacz to przepyszna słodkowodna ryba o białym, dosyć zwartym i niezbyt tłustym mięsie. Dziś zapraszam Was właśnie na sandacza z chrupiącą skórką, ale bez panierki z idealnie dobranymi dodatkami – paloną kaszą gryczaną z pieczarkami i pietruszką oraz zwyczajną surówką z tartego buraka. Rzadko smażę rybę na patelni, ale świeżutki sandacz aż się o to prosi. Tym bardziej(...)przy delikatnym i soczystym białym mięsku. Rybę przygotowaną w banalnie prosty sposób podaję z dość pospolitymi dodatkami – kaszą gryczaną i burakiem, jednak całość tworzy bardzo apetyczne i smaczne danie. Może skusicie się dziś na rybkę? Składniki na 2 porcje : 300g filetu z sandacza ze skórą 80g kaszy gryczanej palonej (przed ugotowaniem) 100g pieczarek 1 mała biała cebula łyżka
DietologWitam serdecznie Propozycja na szybkie i pyszne gołąbki bez zawijania na obiad w sosie pomidorowym. Będziemy potrzebować : 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) 700
Uwaga Babcia Gotujekolację. Dziś polecam Wam prostą zapiekankę bez sosu. Składa się ona tylko z samych podgotowanych ziemniaków, pomidorów i cebuli. Przyprawiona jest solą, pieprzem i ostrą papryką oraz skropiona oliwą z oliwek. Całość posypana serem cheddar i ziołami dalmatyńskimi. Danie to świetnie nadaje się na kolację lub jako dodatek do mięsa. ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I CEBULĄ
Zakątek rozkoszy kulinarnychPomysł na schabowe w cydrze wziął się stąd, że przyrządzam podobne danie ale z jabłkami . Bardzo lubię cydr zwłaszcza jabłkowy. Jest delikatny w smaku, lekko musujący. Wytrawny najlepszy. Do mięsa idealny. Schabowe w sosie cydrowym wyszły bardzo smaczne. Przepis na schabowe Składniki: 800 g schabowych bez kości 1 duża cebula 2 winne jabłka 4 nasiona angielskiego ziela(...)Podziel mięso na cienkie plastry. Oprósz mąką i zrumień na maśle. Przełóż do garnka. Pokrój cebulę w piórka i zeszklij na tej samej patelni. Dodaj do mięsa, wlej cydr. Przypraw sos solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Mięso powinno być mięciutkie i soczyste. Pod koniec gotowania dodaj jabłka pokrojone w plasterki. Posyp danie pietruszką
codojedzeniarobimy pastę. Powinna być dość gęsta, ale dobrze się rozprowadzać. Po upływie danego czasu, mięso wyjmujemy z lodówki jego wewnętrzną część smarujemy ziołową pastą. Układamy na niej dość gęsto namoczone morele. Szynkę zawijamy w rulon, który dokładnie zawijamy grubym kuchennym sznurkiem. Wierzch rolady również smarujemy pastą. Mięso układamy na folię aluminiową i zawijamy ją u góry niezbyt ścisło. Przekładamy(...)cząstki pomarańczy. Mięso zalewamy sokiem, w którym moczyły się morele i bez przykrycia dopiekamy jeszcze około pół godziny. W tym czasie należy pieczeń dość często polewać wytworzonym sosem. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek, roladę kroimy na plasterki grubości ok. 1cm. Podajemy na liściach sałaty, jako przekąskę lub polane sosem z marchewkami i morelami, jako danie główne. Szynka
Kuchenna KontrrewolucyaTak przygotowany schab jest miękki i soczysty. Pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: ok 1 kg schabu bez kości 3 łyżki oleju
e-PrzepisyKulinarnegotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż odparuje 1/3 płynu. Całość blendujemy. Dopiero po zblendowaniu pomidorów z cebulą i czosnkiem wkładamy do sosu mięso tuńczyka i posiekane drobno, prawie na pastę, fileciki anchois. Mieszamy, dalej już nie gotujemy. Próbujemy czy wystarczająco słone, lekko pieprzymy i zostawiamy pod przykryciem żeby nie ostygło. Makaron gotujemy według przepisu(...)minut gotowy – szybko i sprawnie, bez zbędnej babraniny. Nie pomijajcie grzanek jako dodatku do tego makaronu – wspaniale podkreślają rybny smak całości, są też jedynym elementem chrupkim tego dania i wzbogacają jego teksturę. SKŁADNIKI 1 puszka pomidorów, całe lub krojone, z zalewą 1 puszka tuńczyka w oliwie/oleju (130 mięsa ryby, w kawałkach) 4 fileciki anchois trzy kromki pszennej
Karo in the Kitchen