również do mięsa. Zapach cynamonu, goździków zawsze kojarzy mi się z zimą, wtedy też nasze dania są bardziej kaloryczne. Po domu unosi się cudowny zapach cynamonu, goździków, przeplatany zapach śliwek, mięsa....ach jak tu wytrzymać. SKŁADNIKI: ok75 dag łopatki wieprzowej bez kości ok 35 dag śliwek węgierek 1 łyżka mąki 2-3 łyżki oleju(...)mięsa dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, zgnieciony czosnek, połamane liście laurowe, utłuczoną laskę cynamonu, goździki. Patelnie, na której smażyliśmy mięso, zalewamy wodą, wymieszamy z pozostałościami od smażenia i zalewamy tym nasze mięso. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, tak dusimy ok. 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170, dodajemy przekrojone na pół śliwki i pieczemy do miękkości mięsa, od czasu
Basia w kuchnibył największym krajem świata. Np. chanachi – ulubione danie Stalina. Lata ‘60 to wielka nadzieja pokładana w kukurydzy. Lata ‘80 to barszcz, a ‘90 pilaw z ryżu i jagnięciny. XXI wiek symbolizują bliny. A co z ‘70? Lata ‘70 to sałatka Olivier, czyli nic innego jak nasza sałatka warzywna, bez której ani w Polsce, ani nigdzie indziej(...)było nawet śladu groszku z puszki, ponieważ danie to podawano w wykwintnej restauracji. Nowa, już komunistyczna wersja sałatki, to nasza jarzynowa, tylko że z kurczakiem jako wkładką mięsną i z całą toną majonezu. U nas, prawdopodobnie pod wpływem postnej Wigilii (albo kartek na mięso), kurczak gdzieś się zagubił. Powstała wersja “wegetariańska”, bez której żaden Polak nie wyobraża sobie
Ugotowane pozamiataneNaleśniki to bez wątpienia jedna z najbardziej uniwersalnych potraw, jaką można zrobić w kuchni. Możemy je połączyć z owocami, dżemem, czekoladą, łososiem, a nawet mięsem. Podawane są zarówno na słodko, jak i na słono. Tym razem postanowiłem zrobić naleśniki z bananami i czekoladą, które jadłem już dziesiątki razy. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu(...)można je zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Jeżeli lubicie słodkie dania warto posypać je dodatkowo cukrem pudrem, dzięki czemu będą smakować jeszcze lepiej. Inspiracją do zrobienia naleśników był przepis: jak zrobić ciasto na naleśniki . Mój przepis jest nieco inny, jednak warto tam zajrzeć i sprawdzić zdjęcia jak przygotować naleśniki krok po kroku i wybrać jedną
Programista w kuchniNie wiem jak Wy ale my bardzo lubimy dynię dlatego polecamy Wam mięso mielone z dynią, papryką i kluseczkami z dodatkiem dyni :) Składniki na mięso mielone
Kuchenne WariacjeTakie kotleciki kojarzą mi się z czasami dzieciństwa…. i choć w moim rodzinnym domu nie robiło ich się zbyt często, to pojawiały się jako piątkowe
Smaki Na Talerzupracy i finansów pozwala zastąpić w menu zwykłe kotlety schabowe. Nie dajcie się długo namawiać! Zapraszam do stołu! Składniki: 1,5 kg schabu bez kości; 2 ząbki czosnku; Czubata łyżeczka soli; 3 średniej wielkości twarde jabłka; Świeżo zmielony pieprz; Suszony tymianek; 125 ml soku jabłkowego bez dodatku cukru; 125 ml dowolnego bulionu (u mnie warzywny(...)plaster jabłka i posypać świeżo zmielonym pieprzem, tak aby pieprz znalazł się również w kieszonkach. Wierzch mięsa posypać tymiankiem. Nadziane mięso włożyć do siatki wędliniarskiej lub ciasno obwiązać mocną nitką. Mięso posmarować olejem/oliwą. Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą/olejem i włożyć do niego mięso. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C (grzałka góra i dół) i do tak nagrzanego piekarnika
Gospodyni Miejskamięsa) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy *** Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki i oprószamy solą oraz pieprzem *** *** Następnie mięso delikatnie obtaczamy w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim mięso, z każdej strony na złoty kolor *** *** Mięso zdejmujemy(...)Mieszamy i zagotowujemy *** *** Na patelnie dokładamy ponownie mięso. Całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut. W międzyczasie raz przewracamy mięso *** *** Następnie dodajemy śmietankę oraz posiekany koperek, mieszamy, zagotowujemy *** *** Gotujemy jeszcze przez kilka minut, bez przykrycia, często mieszają, do momentu, aż sos zgęstnieje *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE
Blog z Apetytemwłasne zdrowie i dobro planety. Zrozumiałam także, że mięso wcale nie jest konieczne, aby jeść smacznie i zdrowo. Im bardziej interesuje się dietą wegańską, tym więcej smakowitych potraw odkrywam. Dawniej wydawało mi się, że nie można jeść smacznie i sycąco nie jedząc mięsa. Teraz wiem, że to bzdura. Dania wegańskie mogą być sycące, zdrowe, pełne witamin i smaku
365 dni dookoła kuchni” Kurczę zielone ” lekko smażone Kurczak , kurczę zielone , kurka …. czyli drób Pyszne mięso , bez którego ciężko się obyć . Wsiąkło w polską kuchnię, nie
Ogrodnik w podróżyUwielbiam wszelkiego rodzaju makarony i dania włoskiej. Dzisiaj po raz kolejny zrobiłam makaron cannelloni, czyli nadziewane grube rurki. Ostatnio była wersja mięsna z porem (przepis) Dzisiaj wersja bez mięsa i z sosem pomidorowym dla odmiany. Równie pyszna, choć ta z porem trochę lepsza ;) Składniki 150 g świeżego szpinaku 300 ml passaty pomidorowej 250 g ricotty
Delusional TrineNajważniejsze z nich - odchudzić kuchnie. ;-) W związku z tym proponuję dziś gotowane pulpety w lekkim, paprykowym sosiku, bez dodatki mąki, śmietany czy innych niepożądanych w diecie składników. Miało być świeżo, lekko i smacznie. Wszystkie założenia spełniłam przygotowując to danie. :-) 500g mięsa mielonego 3 łyżki kaszy manny 1 jajko 2 cebule 3 czerwone papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Szefowa kuchniTakie gołąbki moja Mama robi od lat stosunkowo często, bo każdy u nas lubi, a są mniej pracochłonne od tradycyjnych, zawijanych. Ja osobiście nie robiłam już
Kolorowy Przepisownikjuż prześladuje Nas myśl coby tu zjeść na obiad. Coby tu przygotować.Dziś proponuję takie oto szybkie danie. Przygotowanie zajmuje chwilę, a smakuje wybornie Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki garść makaronu spaghetti 2 marchewki 1 puszka pomidorów bez skórki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku sól,pieprz świeże oregano świeża bazylia oliwa do smażenia Wykonanie
Z Majeczką w kuchnimiarę potrzeby, solą. Kapusta pekińska na ciepło może być podana, jako danie obiadowe – do mięsa, z jajkiem sadzonym, czy też z chlebem jako danie kolacyjne. Większość z nas kapustę pekińską jada pod postacią różnego rodzaju surówek, ale bez wątpienia smażona też jest wspaniała, gdyż ten proces wydobywa z niej naturalną słodycz. Kto jadł, ten wie, kto jeszcze
mojewypiekiinietylkoprzyjemność niepilnowania, fakt że rano wszystko jest gotowe , to własnie w wolnwarowych daniach lubię najbardziej. Mięso było bardzo miękkie a nadzienie z suszonych pomidorów bardzo smaczne. Polecam! składniki: 8 sztuk ok 600 g wołowiny bez kości ( udziec) 8 plastrów boczku wędzonego 8 pomidorów suszonych, w oleju ostra musztarda 8 małych łyżeczek kaparów
Stare Gary