dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:75/445)

PROJEKT ŚNIADANIE: Çilbir, czyli jajka po turecku 146

Jajka, jogurt, masło...starzy, dobrzy znajomi będący podstawą wielu dań, a śniadań w szczególności. Jednak, czy próbowaliście je kiedyś połączyć w jedno danie? Nie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Schab w majeranku 143

Składniki: - 1kg schabu bez kości - 4 łyżki oleju - przyprawy: sól, pieprz, czosnek majeranek Przygotowanie: Mięso natrzeć olejem. Posypać przyprawami. Odstawić do lodówki na min. 3h

Kulinarne blogowanie
Fit obiad #3 - Kotlety z pieczarek 159

Moja rodzina to w przeważającej większości mięsożercy. Mój Mąż nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa, młody człowiek też dopomina się o "mięśko". Ja natomiast staram

Cakes By Kejt
Cynamonowa rozpusta, czyli puszysty torcik omletowy 202

Aromatyczny, lekko słodki, odrobinę pikantny... pasuje do ciast, ciasteczek, herbaty, kawy, a nawet mięsa... przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek... CYNAMON, bo oczywiście

peanutbuttermonster
Nie Lada Restobar - nowoczesny bar mleczny 109

roboty to majstersztyk po prostu! Dla fanów morskich smaków pozycja obowiązkowa. 👉 Danie mięsne - Schab/boczek/warzywa/oliwa wędzona Klasyka w nowoczesnym wydaniu - schab choć gruby, przyrządzony metodą sous-vide, pozostał cudownie soczysty, posypka z boczku podbijała smak mięsa, a demi glace dobrze łączył jego smak z warzywnymi dodatkami. Puree bez zarzutu, kiszone buraki zaskakujące, mimo, że znam już ich smak. Natomiast(...)czekolada/malina/wanilia Ponownie klasyczne, sprawdzone połączenie smaków. Ale czy jest ktoś, kto nie przepada za czekoladą? Fondant przyrządzony bez zarzutu, a do tego lody waniliowe i sos malinowy. Genialne zwieńczenie posiłku. Życzyłabym sobie, by każdą kolację zakończyć tak smacznym deserem.  Dania Klaudii są smaczne, skomponowane w przemyślany sposób i prezentują się naprawdę ładnie. Mają to restauracyjne zacięcie

Cooking Monster
Klopsiki z mięsa indyczego w sosie pomidorowym 97

wiem, chyba znam prawdę. Bo wersji jest wiele. Że jedne są z takiego mięsa, a drugie z innego, że jedne się najpierw smaży, drugie od razu gotuje, jedne są z sosem, drugie bez, jedne to dodatek do zupy, a drugie do drugiego dania… Wiele, naprawdę wiele opcji. Każdy miał na ten temat coś do powiedzenia. A prawda(...)jest dokładnie to samo danie. Po prostu w różnych częściach Polski jest różnie nazywane i różnie przyrządzane. Po prostu niektórzy najpierw pulpety/klopsiki smażą, inni nie, jedni używają takiego mięsa, inni innego… Ale to wciąż to samo danie, a różne nazwy to tylko regionalizm, gwara. Nic więcej. U mnie w domu nigdy nie było pulpetów, zawsze były klopsiki

Marder&Marder Manufacture
Podudzia kurczaka pieczone w bazyliowym pesto 165

risotto z którym komponuje się znakomicie, ważne jest aby kupić otrybowane ze skóry i kości mięso,wtedy danie nie jest tłuste,  można też zabawić się samemu, ale ja wolę już takie gotowe.  Świetna propozycja dla zabieganych. Składniki: 8 podudzi kurczaka bez skóry i kości Marynata: 1 szklanka jogurtu naturalnego ½ szklanki majonezu 150 g bazyliowego pesto(...)przygotowania: Mieso myjemy osuszamy ręcznikami papierowymi, układamy w misce. Jogurt łączymy z majonezem i bazyliowym pesto, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, miksturą zalewamy mięso, mieszamy tak, aby było całe zanurzone w marynacie, odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku

Wanilia i Kardamon
Roladki z kurkami 118

Niestety nie zyskał aprobaty osoby decyzyjnej. Ale ponieważ kurki już były kupione to wymyśliłam sobie danie zastępcze - roladki. Musze powiedzieć, ze pomysł był przedni. Wyszły bardzo smaczne i co więcej przez przeważająca ilość czasu dusiły się właściwie bez mojej pomocy. Duszone mięsa mają jedną

Pyry na Gaz
Pieczone ziemniaki z boczkiem 230

Ziemniaki pieczone w piekarniku wypełnione kremowym farszem z dodatkiem cebulki i wędzonego boczku. Takie aromatyczne ziemniaki mogą być dodatkiem do mięsa lub samodzielnym daniem np na podwieczorek lub kolację. 7 sztuk ziemniaków 150 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 łyżki śmietany 18 % sól pieprz czarny mielony świeży szczypiorek olej rzepakowy 100 g sera(...)serem i wstawić do piekarnika. Zapiekać w 200*C przez około 20 min. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Na specjalne okazje , Obiad , Przystawki i przekąski , Zapiekanki Tagged: boczek , ziemniaki , śmietana

https:KKuchniaMniam
Schab w sosie cebulowym 565

Uwielbiam takie mięso, aromatyczne i delikatne, które rozpływa się w ustach. Dla mnie idealnie pasują do niego kluski śląskie i czerwona kapusta . Takie tradycyjne polskie danie, które często przygotowujemy z mamą na niedzielny obiad. 1 kg schabu bez kości  szkl mąki pszennej 3 cebule sól świeżo zmielony pieprz łyżka czosnku granulowanego 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela

Smakołyki Asi
Sałatka z serkiem wiejskim 3166

Sałatka ta myślę, że najlepiej pasuje na śniadanie. Jest tania i przede wszystkim bardzo prosta do zrobienia. W kilka minut możemy wyczarować coś innego, niż tradycyjne

Kuchnia Pełna Pasji
Bezglutenowe kotlety mielone z indyka z natką pietruszki 163

Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Zrób bardzo szybko kotlety mielone z mięsa indyka z dodatkiem ziół prowansalskich oraz natki pietruszki. Przepis jest niezwykle prosty i

Programista w kuchni
“IQuchnia” – recenzja 115

autorka ksiązki kucharskiej z lat ‘20, gdzie podaje przepisy typu rosół z 40 kilo mięsa. Przepisy “ IQuchni” są jednak dużo zdrowsze, niż w czasach Monatowej, kiedy większość biesiadników pracowała fizycznie. Anna Jurksztowicz stara się gotować dietetycznie (bez białej mąki, cukru) i szybko, tak by danie można było zrobić po przyjściu z pracy, gdy jest się zbyt głodnym

Ugotowane pozamiatane
Rozgrzewajace Chilli con Carne 148

kroimy w pióra, dajemy do kiełbaski wraz z mięsem.  Podkręcamy płomień i obsmażamy mięso przez 1 - 2 min. Przykrywamy i dusimy przez ok.5 min.  Paprykę kroimy w kostkę. U nas były to papryki czerwone, ale jeśli chcemy mieć bardziej kolorowe danie bez problemu możemy dodać różne kolory. Ładnie prezentuje się zielona i pomarańczowa :).  Fasolę odcedzamy(...)patelnię, solimy i pieprzymy, mieszamy i dusimy przez 10 minut. W tym momencie można dokroić więcej ostrej papryczki lub dosypać suszonej.  Po tym czasie nasze warzywa oraz mięso powinny puścić soki. Dolewamy do tego zalewę z kukurydzy, pomidory z puszki oraz bulion, mieszamy i rozkręcamy płomień, aby zredukować całość. Mieszamy od czasu do czasu. Po 15 minutach możemy zmniejszyć

Kuchnia od dwojga
Steki. I sos z marynowanego pieprzu 167

wielkiego święta pojawia się w Lidlu wyśmienita sezonowana wołowina brazylijska – warto wtedy zrobić jej zapas. Dobrze wybierać mięso które ma jasno wiśniowy kolor, jest miękkie ale mimo wszystko zwarte, poprzecinane delikatnymi, marmurkowymi żyłkami tłuszczu. Takie mięso zagwarantuje nam soczysty, miękki stek. Jasne mięso jest pochodzi z mniej ukrwionych mięśni.   Steki wyjmujemy z opakowania i pozwalamy im odpocząć na desce(...)odrobinkę dosalamy. Sos gotowy.   Zabieramy się za naszego woła. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu – bez tłuszczu- może być grillowa, żeliwna, ceramiczna, zwykła teflonowa – ważne tylko, żeby nie była zbyt cienka i nie popaliła nierównomiernie mięsa. Musi naprawdę nabrać temperatury, dajcie jej spokojnie nagrzać się ze 3-4 minuty. Kładziemy nasze steki na bardzo rozgrzaną patelnię i mruczymy mantrę

Karo in the Kitchen