dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:72/445)

Kotleciki z porem i pietruszką w paprykowym sosie. I o tym, gdzie kupić dobrą patelnię grillową. 197

stałe wpisał się do listy moich ulubionych. A jaką patelnię warto wybrać? Ja cenię sobie zarówno jakość, jak i wygląd. Uwielbiam produkty, w których nie tylko dobrze się przygotowuje dane potrawy, ale które też cieszą oko i wspaniale pasują do wystroju mojej kuchni. Taka jest niewątpliwie cała seria Ambition Nardic . Ładne wzornictwo, najmodniejsze kolory tego sezonu: stonowany szary, turkusowy, granatowy(...)chroni patelnie podczas przechowywania. Patelnię przetestowałam już na wiele różnych sposobów. Przygotowywałam na niej mięso, warzywa, placuszki, chleb itd. Potrawy się nie przyklejają, przygotowujemy je bez użycia tłuszczu (lub z bardzo małym dodatkiem, wystarczy lekko posmarować patelnię – wszystko zależy od rodzaju dania). Dodatkowym atutem jest fakt, że mycie tej patelni to czysta przyjemność. Czasem wystarczy

Słodkie okruszki
Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi 187

Krucha mieszanka sałat z rukolą o lekko orzechowym smaku, do tego słodziutkie rodzynki i chrupiące, prażone płatki migdałowe. Wszystko połączone prostym winegretem z oliwy extra vergine

Moja Delicja
Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi 213

Krucha mieszanka sałat z rukolą o lekko orzechowym smaku, do tego słodziutkie rodzynki i chrupiące, prażone płatki migdałowe. Wszystko połączone prostym winegretem z oliwy extra vergine

Moja Delicja
Klopsiki. Pieczarki. Makaron. 195

No i doczekalismy sie, przyszla zima. Choc bez sniegu za to bardzo mrozna. Szczesliwi ci, ktorzy nie musza wychodzic z domu albo przynajmniej nie musza

Przysmaki Karolki
Menu na tydzień: Jak zrobić grilla w domu 76

dania z domowego grilla, robione w piekarniku w specjalnych marynatach, tak żeby przypominały klasyczne, grilowane potrawy. Mamy przetestowany już taki sposób pieczenia, bo przed rokiem pogoda w majówkę może nie była tak beznadziejna jak teraz, ale też nie rozpieszczała i wtedy zrobiliśmy sobie właśnie zestaw dań z grila bez grila. Jak grilować bez grila(...)dymnego aromatu. Paprykę na szczęście bez problemu można kupić w supermarketach i dyskontach. Jeśli traficie gdzieś na wędzoną sól – kupcie natychmiast. Doskonale podkręci smak dań z domowego grila. Grillowego posmaku nadaje też niewielki dodatek kawy do marynaty. Tu znajdziecie przepisy na niecodzienne zaprawy i marynaty na grila. Drugi patent na dania z domowego grila

Niedzielny kucharz
Schab po cygańsku 278

cygańsku. Można podawać z ryżem lub ziemniakami. Najlepiej smakuje na gorąco. Warzywa powoduję, że mięso jest soczyste, miękkie i bardzo smaczne. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiego dania, to bardzo polecam i zapraszam po przepis. 0,5 kg schabu wieprzowego bez kości 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 średni por 1 cebula 4 łyżki musztardy(...)szklanka bulionu mięsnego 2 łyżki oleju Schab pokroić w 1 cm kotlety i lekko rozbić. Oprószyć solą i każdy kotlet natrzeć z dwóch stron wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić mięso na około 30 minut w chłodne miejsce. Marchewkę, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por drobno pokroić. Wszystko wymieszać. Mięso wyjąć  każdy kotlet posmarować grubo

O kuchni z uczuciem
Gulasz wołowy na dziko z kluskami śląskimi 143

propozycja obiadowa dla całej rodziny: gulasz wołowy na dziko podany z kluskami śląskimi. Miękkie kawałeczki mięsa w aksamitnym acz wyrazistym sosie, doprawione cebulą, czosnkiem, papryką i aromatycznymi przyprawami. Całość dania uzupełnia subtelny smak czerwonego wina… Poezja :) Składniki: 1 kg wołowiny bez kości (np. udźca) 2 cebule 4 ząbki czosnku 10 ziaren czarnego pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego(...)pół łyżeczki ostrej papryki ok. 300 ml wywaru (może być z kostki) 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany olej do smażenia sól pieprz Wykonanie: Mięso oczyszczamy z błon, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Pod koniec dodajemy pokrojoną w cienkie pół

MyCookBook.pl
Jak ugotować pyszną zupę? 196

Mięso w zupie Jeśli zależy nam na uzyskaniu jak największej ilości smaku i wartości odżywczych, wtedy wkładajmy mięso do zimnej wody. Jeśli chcemy ugotować zupę, a z mięsa przygotować drugie danie (np. opiec kurczaka w panierce czy tez podać jako sztukę mięsa z sosem), wtedy najlepiej wkładać mięso do wrzątku.  Przesolona zupa - ratunku! Jeśli przesolicie zupę to bez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami 162

produktami arabskimi. Jak zauważycie, mięso obtacza się w naprawdę sporej ilości przypraw, która pokryje je niczym kolorowa posypka. Wyobrażam sobie, że może to mieć coś wspólnego z zabezpieczeniem mięsa przed zepsuciem w gorącym klimacie Maroka.  Gotowy tażin wołowy to niezwykle pokrzepiające i zrównoważone danie . Słodycz suszonych śliwek równoważy bogactwo korzennych przypraw, mięso rozpływa się w ustach, a cieciorka(...)dynia wzbogacają teksturę dania. Zdecydowałam się dodać mniej mięsa, a więcej warzyw, niż było podane w oryginalnym przepisie - myślę, że wersja wege też byłaby super.  Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami - Przepis z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis na 4-6 porcji Składniki: 500 g wołowiny na gulasz oliwa 1 cebula, drobno pokrojona

Chilli Czosnek i Oliwa
Flaczki wołowe 168

sprawdzamy czy jarzyny są miękkie, jeśli tak wyjmujemy je z garnka. Rosół gotujemy około 1 – 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Mięso i ugotowane jarzyny oraz cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do rosołu razem z flaczkami. Danie doprawiamy majerankiem, imbirem i gałką muszkatołową. Kawałek pora kroimy w cienkie, niedługie paseczki i dodajemy do flaczków. Następnie flaczki zagęszczamy, jednym(...)mieszamy, by nie było grudek. Zasmażkę podlewamy bulionem z flaczków, a następnie wlewamy do gotującego się dania. Gotowe flaczki doprawiamy   po swojemu do smaku i podajemy z natką pietruszki. Ps. Jeśli ktoś woli może podać flaczki bez mięsa, które pozostało po ugotowaniu rosołu. Ugotowane i obrane mięso można zamrozić lub przyrządzić z niego: pierogi, krokiety

Smakowy Raj
Kuleczki z ciecierzycy w sosie pomidorowym ze szpinakiem 278

moczyć parę godzin, a najlepiej przez całą noc. Ugotować do miękkości, czyli około 1 godziny, pod koniec dodając sól. Ugotowaną cieciorkę odcedzić i przestudzoną zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wymieszać razem z twarogiem, jajkiem i mąką na jednolitą masę, doprawiając do smaku. Formować kuleczki wielkości nieco większej od orzecha włoskiego. Gotować w lekko osolonym wrzątku przez 1 minutę(...)całe listki lub z grubsza posiekany dodać do sosu. Kiedy straci na objętości, włożyć kuleczki z cieciorki i delikatnie przemieszać. Można podawać, smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Na specjalne okazje , Obiad Tagged: cieciorka , pomidory , szpinak , twaróg

https:KKuchniaMniam
Jagnięce kotleciki bez kości 171

bardzo malutkie, wręcz mikroskopijne. Tym razem pokazały się w Biedronce kotleciki bez kości. Nieco większe niż te z kostką, no i samo mięso, żadnych kostek. Znowu postanowiłam robić je jak najprościej - patelnia i piekarnik. Smażyłam na żeliwnej patelni, którą później wstawiłam do piekarnika. Szybkie, dobre danie. Zdecydowanie lepsze niż te z kostką - było co ugryźć! Porcja obiadowa raczej(...)patelni - najlepiej takiej, którą będzie można wstawić do piekarnika - rozgrzać pozostałą oliwę. Położyć  jagnięcinę. Smażyć, aż zbrązowieje, około 3 minut z każdej strony. Wstawić  patelnię z mięsem  do piekarnika  (lub blaszkę z przełożonym na nią   mięsem )  i piec jeszcze ok  około 10 minut  - mięso średnio wysmażone.  Przełożyć kotleciki

Stare Gary
Policzki wieprzowe z puree pietruszkowym z nutą rozmarynu 176

zgadzam się z tym! Gotowanie nie musi być ani trudne, ani czasochłonne. Można dość szybko i bez większego wysiłku przygotować pyszne danie, które zachwyci nie tylko domowników, ale także gości. Nawet tych niespodziewanych. Policzki wieprzowe: prawdziwy rarytas uwielbiany przez koneserów. Mięso jest bardzo delikatne, lekko kleiste dzięki wysokiej zawartości kolagenu. Kolagen, jak wiadomo, ma dobroczynne działanie przede wszystkim(...)Gotować przez chwilę, do lekkiego zagęszczenia sosu. Jak Wam się podoba to danie?  Nie jest ani czasochłonne, ani trudne.  Mięso wymaga tylko podpieczenia, nie trzeba go przyprawiać już, chyba że ulubionymi ziołami.  Jest bardzo soczyste, aromatyczne i delikatne.  Warto podkreślić, że mięsa przygotowywane metoda sous vide nie zawierają konserwantów. Jest to idealna propozycja dla zabieganych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Muffiny jęczmienne z wołowym klopsikiem i sosem kukurydzianym 113

niej pulpety były pulchne i mięciutkie!). Danie przygotowałam na konkurs kreatywny, gdzie podane są 3 składniki główne, do tego jeden główny trzeba dodać i resztę składników roboczych. Trzymajcie kciuki, bo do wygrania super garnki, komplet obiadowy i kawowy... początek urządzania mojej nowej kuchni (jeśli wygram, a chciałabym bardzo:)). Składniki: Pulpety: 500g wołowego mięsa mielonego 20g kaszy jęczmiennej (waga przed(...)przyprawy oraz bułkę tartą. Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę, o takiej konsystencji, aby dało się formować zgrabne piłeczki (jeśli zachodzi potrzeba można dodać jeszcze odrobinę bułki tartej, ale bez przesady - tylko tak, by masa zbyt mocno nie kleiła się do rąk). Z wyrobionego mięsa formujemy pulpeciki. Muffiny: Kaszę jęczmienną przekładamy do miski, dodajemy pieczarki starte na grubych oczkach, wbijamy

Kolorowy Przepisownik
Wtorek: Wegetariańska lasagna w słoiku 177

Łatwa wegetariańska lasagna upieczona w słoiku. Proste a niecodzienne danie, które można podać gościom – na pewno zrobi wrażenie – lub zabrać do pracy. Czas

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania