dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:67/445)

Meksykańska tortilla czyli wege burrito 359

różnych składników przeważnie mięso, kukurydza, fasola, cebula. Jak widzicie, zaproponowałam Wam wersję wegetariańską, bez mięsa. Ja lubię kuchnię meksykańską na ostro, z dodatkiem chili, ale możecie zdecydować jaki będzie poziom ostrości, ponieważ pieprz cayenne dodajecie na samym końcu. Jeżeli lubicie chrupiącą tortillę, to polecam podgrzać ją na patelni. Ja nie dodaję żadnego sosu, bo danie samo w sobie

Apetyt na Zielone
Meksykańska tortilla czyli wege burrito. 324

różnych składników przeważnie mięso, kukurydza, fasola, cebula. Jak widzicie, zaproponowałam Wam wersję wegetariańską, bez mięsa. Ja lubię kuchnię meksykańską na ostro, z dodatkiem chili, ale możecie zdecydować jaki będzie poziom ostrości, ponieważ pieprz cayenne dodajecie na samym końcu. Jeżeli lubicie chrupiącą tortillę, to polecam podgrzać ją na patelni. Ja nie dodaję żadnego sosu, bo danie samo w sobie

Apetyt na Zielone
Tagliatelle z cukinią i grzybami leśnymi 172

namoczonych). Z braku laku sprawdzą się też pieczarki, jednak aromatu leśnych grzybów nie oddadzą :( Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa możecie dorzucić pierś z kurczaka (do podsmażonej cebuli i grzybów - przed dodaniem cukinii). Ja jednak lubię to danie w wersji bezmięsnej :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) 350 g makaronu tagliatelle 1 cebula 200 g  grzybów leśnych(...)oliwek 1/2 pęczka natki pietruszki PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu . Cebulę kroimy w kostkę, grzyby na mniejsze kawałki. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki (bez obierania). Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i przesmażamy cebulę.  Dodajemy grzyby i smażymy około 10 minut na średnim ogniu. Dodajemy cukinię, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Karminadle cyganiōne (Klopsiki z grochu) 181

Pōnojś to niy je wcale take zdrowe, żeby durś 1 jejś miyso i bez to (choby yno we piōntek) idzie sie wymyślić tyż co inkszego

Chop w kuchni
Roladki z podudzia kurczaka z cebulą 175

Pyszne, soczyste mięso z kruchą cebulą. Składniki: 4 filety bez skóry i kości z podudzia, pół średniej wielkości cebuli, łyżeczka słodkiej papryki w proszki, 50

Lena Gotuje
Papryka faszerowana kurczakiem, quinoa i groszkiem 163

Papryka faszerowana to moje ulubione danie z dzieciństwa. Dzisiaj w troszkę innej odsłonie, zdrowszej – z komosą ryżową, kurczakiem i groszkiem w sosie pomidorowym. Zapraszam

Szybko Tanio Smacznie
Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami 272

Lato dobiega końca, wakacje już za nami. Chociaż pogoda w tym roku nas bardzo rozpieszcza i zaskakuje upałami w połowie września, to nie ukrywam, że trochę

Moja Delicja
Karkówka czosnkowa 162

temat wieprzowiny . W planach mam zakup specjalnego termometru do pieczenia, ale nie jest on znowu taki niezbędny. Bez niego też da się upiec świetną pieczeń co właśnie uczyniłam. Jak radził szef Adam Michalski na początek zwyczajnie zjechałam z temperatury a mięso upiekło się doskonale. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pieczony kurczak z młodymi ziemniakami i cebulką 262

młodych ziemniaków (surowych) 2 udka i 2 podudzia z kurczaka 2 małe cebulki sól, pieprz przyprawa do pieczonego kurczaka 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego olej Mięso umyć, osuszyć i przyprawić sola, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Ziemniaki porządnie umyć i pokroić na 4 części. Do naczynia żaroodpornego wsypać ziemniaki i delikatnie polać je olejem. Ziemniaki przyprawić solą oraz(...)wstawić do nagrzanego do 180ºC  piekarnika. Piec pod przykryciem około 50 minut. Po tym czasie na wierzchu dania ułożyć plasterki surowej i obranej cebulki. Piec (już bez przykrycia) około 25-20 minut. Ziemniaki muszą być miękkie, a mięso zarumienione. Przygotowywanie składników do zapiekanki Zapiekanka przed pieczeniem

Ugotować
Bezmięsne gołąbki z pieczarkami 214

szybsze na pewno niż klasyczne gołąbki z mięsem. I nie musze mówić, że pyszne jak nie wiem co ! Składniki -główka kapusty włoskiej 2 x ryż z groszkiem i marchewką  SYS 1 x kasza jęczmienna z pieczarkami   SYS kawałek masła oliwa z oliwek, olej do smażenia pieczarki cebula sok pomidorowy bez dodatku wody, konserwantów 2 bulionetki przyprawa(...)opakowania Dań Babci Zosi do dużego rondla, u mnie z grubym dnem. Zalej gorącą wodą według zaleceń producenta na opakowaniu. Przykryj i ..gotuj ile trzeba. Po ugotowaniu odkryj. Międzyczasie wysmaż cebulę, dołóż pieczarek. Wymieszaj. Dołóż do ryżu i kaszy i wdokładnie wymieszaj. Powstanie farsz do gołąbków. Dosmacz solą, pieprzem, możesz dodać maggi do smaku. I nic więcej, dania

Z Kuchni Do Kuchni
Włoski gulasz spezzatino z cielęciny 162

soczysta. Nie ma nic lepszego jak jak pyszne mięso w sosie własnym i ziemniaczane, puszyste puree. Gulasz to praktyczne danie, sos i mięso w jednym. Gulasz spezzatino 4 porcje Składniki: 500 g podudzia z cielęciny bez kości 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 nacie selera 1 łyżka pomidorowego przecieru 1 liść laurowy 2 łyżki masła

codojedzenia
Fasolka po bretońsku z wegańską kiełbasą 209

Fasolka po bretońsku to tradycyjne polskie danie z dodatkiem kiełbasy lub parówek. Kiedyś bardzo lubiłam je w mięsnej wersji, dlatego zazwyczaj dodaję do tego dania

wegujemy
Schab w sosie pieczarkowym 159

świeżego koperku. Sezon owocowo - warzywny powolutku się rozkręca, ale już teraz można dostać zielone pęczki pięknie pachnącego kopru i pietruszki, bez których nie wyobrażam sobie obiadu. Danie szybkie w przygotowaniu, jeśli traficie na dobrej jakości schab to mięso będzie gotowe w pół godzinki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas najczęściej z kaszą i buraczkami.  Polecam! Schab

Smak mojej kuchni
Pieczony gulasz wołowy 202

Na początek oczywistość: podstawą smacznego gulaszu jest dobre mięso wołowe! Nie ma co spodziewać się cudów, jeśli mięso będzie wątpliwej jakości to choćbyśmy się najbardziej starali

Book of spells
Policzki wieprzowe duszone w sosie piwno selerowym 232

policzki wołowe, które równie dobre jeśli nie lepsze. Dobre mięso uduszone w pysznym sosie podane z kluseczkami to doskonałe danie na jesienny obiad. Kupując policzki, zarówno wołowe jak i wieprzowe, kupujecie dobrej jakości czyste mięso bez kości, nadające się doskonale do duszenia , gotowania czy pieczenia. Rozejrzyjcie się za nim bo jest warte zainteresowania. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza