przekładamy mięso, warzywa, ziele angielski i pieprz, zalewamy wodą tak ponad 3 cm nad warzywami i mięsem. Gotujemy na małym ogniu, gdy woda zacznie się gotować dodajemy sól lub vegetę do smaku, przyznam się Wam że nie wyobrażam sobie dań bez vegety ale domowej oczywiście, zupy z samą solą mi nie smakują. Jajka rozbijamy z wodą, solą
Sama słodycz i szczypta chilipychotka !) Składniki na 6 dość dużych czerwonych papryk, (12 porcji na kolację lub 6 na obiad). Można oczywiście ilości składników zmniejszyć, ja miałam 1kg mięsa, stąd taka ilość. Składniki: - 6 czerwonych papryk (dużych) - 1000g mielonego mięsa (u mnie z łopatki) - 750g mrożonych warzyw w paski (marchew,pietruszka, seler, por) - 1 jajko - 3/4 łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej) - 1 łyżka suszonego(...)jeszcze kawałkiem żółtego sera). Włożyć z powrotem do piekarnika i zapiec jeszcze ok.10 minut. Ja zapiekłam połowę z serem, druga połowa była bez niczego. Opinie były podzielone , mnie bardziej smakowała wersja z serkiem (ten serek kozi dał super posmak), dzieci wolały bez niczego. Tak więc ilu ludzi tyle gustów. Niemniej polecam obydwie wersje. U nas smakowało wszystkim ;-) Smacznego
Smaczne Zdroweogniu, bez żadnych dodatków mięso trzeba wymieszać z ostrym, cytrusowym sosie-dresingu z mocno wyczuwalnym aromatem mięty i kolendry. W oryginalnym przepisie nie występuje świeża papryczka chilii, a tylko płatki suszonych papryczek. Dodaliśmy je dla efektu wizualnego. Danie ze swej natury jest bardzo ostre. Dla złagodzenia ostrości sałatkę trzeba podawać z ugotowanym, klejącym się ryżem. Zamiast mięsa wieprzowego(...)można użyć mielonego kurczaka, indyka, mięso wołowe, krewetki a nawet tofu. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny Sól do smaku Dresing 1 duża szalotka lub mała czerwona cebula posiekana w cienkie piórka 2 łyżki sosu rybnego Sok z 2 cytryn około 1/4 szklanki 1/2 łyżeczki cukru lub nieco więcej jeśli dresing jest zbyt kwaskowy 1 mała
Niedzielny kucharztartej 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 3 płaskie łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka soli (można dać trochę więcej) pieprz bułka tarta lub mąka do obtoczenia klopsików Sos koperkowy: 1 pęczek koperku 1/2 strączka ostrej papryki (bez pestek!) ok. 1 szklanki kwaśnej śmietany 12% (można dać trochę mniej) sól pieprz szczypta chilli
MyCookBook.plDziecko wymyśliło. Dziecko zrobiło. Dziecko zjadło... A tak naprawdę dziecko pomysł ze szkoły przyniosło. Bo nasza kuchnia zaserwowała, z okazji jakiejś, lub całkiem bez, dania kuchni południowo-amerykańskiej. I to był koniec spokoju w domu. Słońce złote wynajdowało sekcję międzynarodowa podczas każdej wyzyty w każdym sklepie i żaliło się głośno, jaka to wredna matka mięcha(...)Stanęło na jakimś nowoczesnym wynalazku: miękkich miseczkach tortillowych, które można spokojnie postawić na talerzu i dalej postępować, jak natura przykazała, to jest nadziewać je czym tam się chce, ale bez niebezpieczeństwa umamrania siebie i okolicy. Przepis ze strony Jamie Oliver . Składniki: (na napełnienie 8-10 tacos) 1 cebula 1 czerwona papryka 1 zielona lub żółta papryka
Lejdi of the houseprzechowywania oraz data ważności. Pamiętajcie o tym, bo kiepskie mięso to nie tylko kiepski smak. A z innej bajki to ja burgery kocham w bułce (przepis na domowe bułki znajdziecie tutaj ), ale jeśli z jakiś powodów je jecie pieczywa to można ten składnik pominąć Domowe Burgery Wołowe Danie Dania główne Kuchnia Amerykańska Porcje 4 porcje Czas przygotowania(...)cebuli 1 szt. ogórka (świeży, konserwowy, kiszony, małosolny) 4 łyżeczki majonezu 4 łyżeczki ketchupu 4 łyżeczki musztardy Sposób przygotowania Mięso mielone przełożyć do miski, posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. „Zagnieść” jak ciasto, a następnie uformować 4 burgery (należy pamiętać, że podczas pieczenia/smażenia kotlety się zmniejszą swoją szerokość, a zwiększą grubość dlatego należy
Wypieki i RumieńceDania jednogarnkowe należą do moich ulubionych. Szybko i smacznie, a zarazem mało zmywania naczyń. Sycące danie z mięsem i warzywami. W razie potrzeby możecie zagęścić danie mieszając 1 łyżkę mąki kukurydzianej z odrobiną wody. Wlać do garnka, wymieszać i zagotować. Ja jednak wolę bez zagęszczania. Wybór należy do Was. Jak zawsze w tego typu potrawach(...)zakładce DANIA JEDNOGARNKOWE Polecam i życzę smacznego. Składniki 700 g szynki bez kości 4 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 łodygi selera naciowego 2 papryki żółte 1 garść fasolki szparagowej 1 puszka pomidorów bez skóry szczypiorek 1 cebula 3 łyżki masła klarowanego 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz Mięso pokroić w większą kostkę
O kuchni z uczuciemKurki, czyli pieprzniki jadalne to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Nic w tym dziwnego – apetycznie żółte, o wyjątkowym kształcie i kapeluszach z blaszką…
A to pestkaZapraszam dzisiaj na pyszną i bardzo prostą do przygotowania zapiekankę z ziemniakami, mięsem mielonym i kiszoną kapustą. Przepis na zapiekankę znalazłam u Agaty na blogu . Nie trzymałam się dosłownie przepisu jak ją przygotowywałam. ale nie sądzę, żeby wpłynęło to znacznie na jej smak. Wykorzystałam -do przygotowania jej- już ugotowane ziemniaki, z których miałam przygotować coś innego ale ostatecznie zmieniłam zdanie(...)przesmażyłam… jak szaleć to szaleć…;) Zapiekanka okazała się jednak całkowitym sukcesem, bo smakowała wszystkim bez wyjątku. Na pewno warta powtórzenia! To danie idealne na jesienną słotę czy zimowe dni Zapraszam więc, oto pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kapustą kiszoną…:) Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną kapustą Składniki : mięso mielone- najlepiej wołowina
UgotujmyTo.plm.in. w grzybach, pomidorach (sosik!), orzechach, winogronach, brokułach. Mięso przekładamy do dużej miski, takiej w jakiej łatwo nam będzie wszystko wymieszać. Sama wołowina byłaby za sucha, sama wieprzowina – za tłusta. Wymieszajcie oba gatunki mięsa albo zróbcie gołąbki jeszcze zdrowsze – z ciemnym mięsem indyka. Dodajemy wędzone sardynki z oleju – bez łbów i ości. Jeśli nie jesteście pewni czy taka(...)niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy razem jeszcze przez minutę, dwie – aż czosnek straci mocny, surowy zapach. Studzimy zawartość patelni, razem z tłuszczem przekładamy do mięsa. Do miski z mięsem wlewamy sos Worcestershire, dodajemy sól, pieprz, wbijamy całe jajko. Masę bardzo dokładnie mieszamy dłonią, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Kapuście wycinamy głąb i rozdzielamy ją na pojedyncze
Karo in the KitchenUlubionym daniem mięsnym moich dzieci są kotlety mielone, albo kurczaczek. Kurczak najczęściej w formie udek pieczonych z różnymi dodatkami. Dzisiaj moja wersja kurczaka z różnorodnymi
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieswoje mięso piekłam (jakoś tak wolę smak pieczonego mięsa), ale można również dać gotowane. Ja do swojego pasztetu przygotowywałam się już jakieś dwa tygodnie wcześniej, tzn. przygotowywałam na obiad większe ilości mięsa, które od razu po schłodzeniu pakowałam do worków i zamrażałam. W ten sposób uzbierałam ponad 700g smażonego i pieczonego (już bez kości) kurczaka (1/2 kurczaka z rożna(...)pieczenia pasztetu. Z podanych składników wyszły mi dwie metalowe foremki o wym. 22x8cm (dół) i 25x12cm (góra). Składniki: - ok.1250g usmażonego (pieczonego) mięsa z kurczaka, indyka, itp. - 500g surowej wątroby drobiowej - 4 całe jajka - 100g wędzonego boczku lub słoniny (dałam wędzoną słoninę) - 2 duże cebule - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - 2 łyżki sosu sojowego (nie trzeba) - pęczek
Smaczne Zdroweburaków , czyli pieczone buraki pokrojone cieniutko w plasterki wraz z kilkoma super dodatkami. Przepis jest bardzo prosty a samo danie robi ogromne wrażenie nie tylko z wyglądu. Jest przepyszne! - z buraków pieczonych w piekarniku - super przystawka bez mięsa - z ulubionym serem i orzechami
AniaGotuje.pl