widzenia doskonałym uzupełnieniem dania będą pieczone ziemniaki . Koniec końców, otrzymujemy nie tylko idealną propozycję na tzw. „ szybki obiad ”, ale zarazem i coś, co w większości wypadków będziemy mogli bez obaw podać gościom. Cichym bohaterem tego przepisu jest sos sojowy. Z pozoru nie wybija się jakoś na pierwszy plan, ale wspólnie z boczkiem nadaje mięsu specyficzny smak(...)Namaczamy w nich mięso, tak aby było dobrze pokryte płynem. Przykrywamy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin. W międzyczasie warto raz czy dwa zamienić kawałki mięsa miejscami i odwrócić je na drugą stronę. Na dość silnym ogniu rozgrzewamy na sucho patelnię. Kładziemy na niej wyjęte z marynaty kawałki kurczaka. Zmniejszamy nieco ogień o obsmażamy mięso ze wszystkich stron przez
Kulinarna Pokusateż kuchnię hinduską. Dzisiaj połączyłam 2 w 1 . Curry z wołowiny po hindusku. Wspaniały zapach przypraw, pieczonego mięsa i smaczny posiłek to właśnie to danie. Wcześniej przygotowałam curry z wieprzowiny (przepis) równie smaczne i aromatyczne. Składniki: 500 g wołowiny bez kości 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 4 ziarenka pieprzu 1/2 łyżeczki(...)rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażyć na złoty kolor, a następnie dodać pastę z przypraw.i smażyć 1 minutę stale mieszając. Włożyć mięso i smażyć do zarumienienia., mieszać. Wlać wodę z octem , posolić i dusić na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlać wodą. Podawać z ryżem inspiracja książka "Kuchnia hinduska" curry
O kuchni z uczuciemZrobiłam dietetyczny, lekki bigos bez mięsa. Z samych warzyw, jarzyn, nawet bez koncentratu i pomidorów. Bo to akurat miałam w domu. A czego użyłam do tego lekkiego, dietetycznego i smacznego dania? -makaron u mnie tagliatelle -kapusta biala -marchewka -kalarepa -seler -cukinia baby -bazylia -kalafior -zielona natka pietruszki -oliwa z oliwek OLITALIA od IndexFood Wszystkie warzywka(...)oliwek . Ugotowałam do miękkości. Dosmaczyłam pieprzem. Zagotowałam wodę na makaron, dodałam do niej oliwy z oliwek. Wrzuciłam makaron.Ugotowałam al dente.Rozłożyłam na talerze. Dodałam mojego bigosu bez mięsa...i smacznego! Obowiązkowo parmezan ! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniBardzo lubię łączyć mięsa z suszonymi pomidorami, rolada z dodatkiem szpinaku wyszła bardzo smaczna i soczysta. Możemy ją padać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę. Składniki: 1,5 kilograma schabu bez kości 1 słoik s uszonych pomidorów z ziołami Ole! 200 gram świeżego szpinaku Przyprawa do wieprzowiny Ostra papryka Sól Olej Sznurek masarski Sposób
Bajeczna KuchniaSmaczne, a do tego łatwe do przygotowania danie obiadowe. Strogonow sprawdza się na każdym przyjęciu, zaproszeni goście zawsze są najedzeni i zadowoleni. Pyszne danie, które przygotujecie bez dużego wysiłku. Strogonow w takiej klasycznej wersji jest najsmaczniejszy, gdyż mała ilość dodatków nie zaburza smaku wołowiny, a wręcz go podkreśla. W sieci możecie znaleźć wiele przepisów z dodatkiem papryki(...)groszku. Według mnie w przypadku Strogonowa są to zbędne dodatki, gdyż pod ich wpływem wołowina już nie smakuje jak wołowina. Najważniejsze, aby do Strogonowa użyć dobrej jakościowo wołowiny, wtedy mięso po uduszeniu będzie mięciutkie i smaczne. Wypróbujcie koniecznie moją recepturę, a na pewno nie będziecie zawiedzeni tym, co powstanie. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na Strogonowa
Gotuj w domuTakie ziemniaki mogą być świetnym dodatkiem do mięsa..ale można zjeść je bez niczego..jak frytki..posypane solą ziołową Prymat nabierają wyjątkowego smaku
Moje domowe kucharzeniekuchnią naszych Wschodnich Przyjaciół"). W "karcie" za 16 zł znajdziemy nieco inne dania, mniej lub bardziej kojarzone z PRLem, bo choćby pierś z kurczaka panierowana z brzoskwinią zapiekana pod serowym kożuszkiem czy łosoś na szpinaku. Późny wieczór. Spróbowaliśmy, oczywiście nie solo, tatara - faktycznie świeże mięso, bez maggi (!), ręcznie siekane i z prawdziwym żółtym żółtkiem od kury pierzastej(...)wyraźnie było czuć i widać kawałki sera białego, który w dyskretny sposób przemycał swój smak. Z kolei schabowy był porządnie doprawiony i nad wyraz soczysty, nietwardy. Żeberka mięciutkie, mięso odchodzące bez problemu od kości. Oczywiście wszystko obsypane po rantach talerza suszoną natką pietruszki. Heh, ale jakoś w takim miejscu zupełnie mi to nie przeszkadza. To, co mnie zastanawia
Right Behind The Kitchenkapusty pekińskiej z rzodkiewką , którą ja przygotowałam również do tego dania. Oczywiście ziemniaczki pieczone lub takie z wody. Pyszny obiadek. Składniki 700 g karkówki wieprzowej bez kości 4 duże cebule 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz papryka słodka papryka ostra Mięso pokroić na grubsze plastry, a następnie je lekko rozbić. Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem
O kuchni z uczuciemjuż nie zostanę ale jakoś tak coraz mniej mięsa jest w naszej diecie i to z przyzwoleniem pozostałych członków rodziny Tak naprawdę z mięsa to najbardziej lubię ryby Na pewno na blogu będą się dalej pojawiać mięsne dania więc mięsożerni czytelnicy nie muszą się martwić Dzisiaj jednak zapraszam na bezmięsne kotleciki z kalafiora. Smakują rewelacyjnie! Czosnek, koperek i kmin(...)rzymski nadają im charakteru. Trzeba jednak uważać przy doprawianiu kminem, żeby nie dodać go za dużo… najlepiej zacząć od małej szczypty… Kotleciki z kalafiora można podawać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków czy kasz albo na zimno, jako przekąskę z dodatkiem jogurtu naturalnego czy ulubionego sosu. Kotleciki z kalafiora Składniki: 1 mały kalafior 1 cebula 2 ząbki
UgotujmyTo.plelegancko wyjdzie im taka kiełbasa na zdjęciu, w smaku to już w ogóle nie będzie to. Jedno mięso jest po prostu za chude, drugie będzie za twarde po wyrobieniu. Kiełbasa to przede wszystkim proporcje i odpowiednio dobrane typy jak najlepszej jakości mięsa . Mięso na kiełbasy kupuję u rzeźnika, u którego mam pewność że wszystko jest pierwszej świeżości, czyli z nocnego(...)karczek, czyli mięso bogate w ścięgna i kolagen, mielimy na sicie 5-6mm . One po wyrobieniu masy są głównym spoiwem kiełbasy. Zmrożone wcześniej mięsa tłuste – boczek i podgardle –mielimy razem na sitku 4-5mm . Tak naszykowany tłuszcz gwarantuje kruchą i soczystą kiełbasę, równomiernie da się wmieszać i wrobić w masę. Wszystkie zmielone mięsa razem wkładamy do dużej miski
Karo in the Kitchenczosnku, 3 łyżeczek suszonego oregano, 400 gram frytek, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, oliwy. Jak już wspomniałem dzisiejsze danie jest bardzo proste, aby bez problemu można było przygotować je nawet w spartańskich, działkowych warunkach. Przygotowanie go rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Sok z połowy cytryny wymieszałem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, odrobiną czarnego świeżo mielonego pieprzu, otartą skórką(...)dekoracji. Posiekaną kolendrę dodałem do pomidorów i wymieszałem całość. Przygotowałem frytki. Na talerze wyłożyłem niewielką ilość sałatki z pomidorów, frytki oraz jagnięcinę. Na jagnięcinie rozłożyłem niewielką ilość sosu tzatziki. Danie udekorowałem pozostawionymi listkami świeżej natki kolendry
Wyprawy kulinarneDzisiaj zapraszamy Was na mocno rozgrzewającą zupę chili. Oprócz mocnej ostrości dodatkowo poczujecie świeżość ogórka Idealna zupa na zimne dni Składniki: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo
Kuchenne WariacjeJajka, jogurt, masło...starzy, dobrzy znajomi będący podstawą wielu dań, a śniadań w szczególności. Jednak, czy próbowaliście je kiedyś połączyć w jedno danie? Nie
Kuchnia w Słońcu Skąpana