tylko z warzyw, a może mieć elementy mięsne jak kiełbasa, boczek a nawet klopsiki z mięsa mielonego. Ja leczo jadam jako samoistne danie z dodatkiem chleba czy bułki, szczególnie latem i jesienią, kiedy warzywa są w przystępnej cenie. Tak przyrządzone leczo, ale bez dodatku kiełbasy spokojnie można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje
Bernika - moj kulinarny pamietniksałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie. Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewających właściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze czy też porządne zupy. Ewidentnie widać jesień. JAŁOWCOWY SCHAB Z WINEM. /autorski;/ 6 plastrów schabu bez kości 2 średnie cebule 1 - 2 ząbki czosnku sól, pieprz 4 ziarenka jałowca szczypta suszonego tymianku
W kuchni Karmel-itkiNasza cała rodzinka jest najwierniejszym fanem posiłków makaronowych , to z wielką ochotą serwujemy sobie to danie :) Potrzebne Ci będą : - 300 g mięsa mielonego wieprzowego - 1 opakowanie makaraonu spaghetti - 1 duża cebula - ser twardy typu parmezan - 2 ząbki czosnku - 1 puszka pomidorów bez skórki ( 400g ) - sól , pieprz, bazylia , zióla prowansalskie - olej rzepakowy Wykonanie: Cebulę pokroic w drobną kosteczkę. Czosnek
Słodkości i nie tylkoprzede wszystkim smakuje. Przygotowanie zupy zajmuje mało czasu, choć im dłużej się ona gotuje, tym jest lepsza. Do przygotowania zupy użyłem: 1 litra bulionu warzywnego, 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 czerwonej papryczki chili, 1 puszki czarnej fasoli, 1 puszki czerwonej fasoli, 1 puszki białej fasoli, 1 puszki kukurydzy, 2 puszek pomidorów, 2 średnich cebul, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny(...)papryczki chili. Jestem fanem ostrego smaku, ale aby uzyskać łagodniejszą wersję dania należy posiekać papryczkę chili bez pestek. Kiedy cebula zrobiła się lekko szklista dodałem na patelnię mieloną wołowinę oraz roztarte w moździerzu 1 łyżeczkę suszonych nasion kolendry i 1 łyżeczkę nasion kminu rzymskiego. Doprawiłem mięso niewielką ilością soli i czarnym świeżo mielonym pieprzem i całość smażyłem
Wyprawy kulinarnesię nad wymyślnymi daniami. Wtedy robię to co wydaje mi się najwygodniejsze. Tym razem padło na schab, a że w lodówce były też pieczarki, więc powstał szybki schab z pieczarkami składniki 600 g schabu bez kości 250 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz papryka w płatkach oliwa z oliwek natka pietruszki do podania przygotowanie Mięso umyć, oczyścić
Stare Garyrozdzielać tego na dwa wpisy każdy może zrobić jedno większe mięsko. W połączeniu z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustą z tego przepisu po prostu danie idealne :) Składniki 80-90 dag boczku surowego bez skóry 80-90 dag łopatki wieprzowej przyprawa kebab ostra papryka chilli w proszku tymianek majeranek olej Solanka woda 1-2 łyżki soli 3 liście laurowe(...)czas trzymamy mięso w solance min 24 h (mięso wkładamy do garnka i zalewamy je wodą tak żeby woda przykryła całe mięso, dosypujemy soli i dorzucamy przyprawy i czosnek i trzymamy w lodówce min 24 h) jeśli nie przyprawiamy z rana wkładamy w rękaw (ja w dwa oddzielne) i trzymamy w lodówce do momentu nagrzania piekarnika. Mięso płuczemy (obojętnie
Piekielna Kuchnia Patimalutkich bez kaszy. Składniki: - 1,5 kg mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielone z łopatki z małym dodatkiem karkówki) - 1 główka młodej kapusty (lub włoskiej, jest jeszcze lepsza) - 1 paczka (u mnie niecała) kaszy gryczanej białej - 2 duże cebule - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki tymianku (nie trzeba) - ok.200-300ml bulionu (u mnie mrożony własny, ale można dać z kostki
Smaczne Zdroweniego nie powstanie większość zup, sosów, nie udusimy bez niego mięsa, możemy go dodać również do grzanego wina czy piwa, aby nadać pieprzowej nuty. Liść laurowy – jedna z najpopularniejszych (zaraz po zielu angielskim) przyprawa – właściwie używamy ją wszędzie – w zupach, w sosach, daniach mięsnych, galaretach, wywarach. Można hodować w naszych warunkach drzewko laurowe, choć(...)zamiennikiem do zup i sosów. Kminek – jedna z przypraw, która ma tyle samo zwolenników co przeciwników – dla tych, którzy nie lubią ziaren kminku między zębami, polecany jest kminek mielony. Bez kminku nie obejdzie się bigos, kwaśnica czy żeberka. Majeranek – suszone i rozdrobnione liście majeranku stosuje się głównie do potraw ciężkostrawnych, dodaje się go do zupy fasolowej, pomidorowej, żurku, fasolki
WojnaNaSmaki.plnadzieniem z mięsa z ostrymi przyprawami smażony na głębokim oleju. Jest to danie kuchni krymsko-tatarskiej. Czasami jest nadziewany serem lub gotowanym jajkiem z cebulą tatarką, ale wtedy jest z ciasta drożdżowego i jest już daniem innej kuchni narodowej Ostatnio wpadłam w małą manie - zrobienia czebureka idealnego! Spróbowałam dwóch ciast - z jajkiem i bez. Ciasto(...)bez jajka stało się totalnym faworytem. Nadzienie musiałam oczywiście troszkę zmodyfikować bo skąd tu wziąć baraninę ale już wiem, że wieprzowina też nie jest zła. Tylko trzeba ją dobrze przyprawić. Polecam - jest to naprawdę pyszne danie a proste. Czebureki powinno się jeść rękami na początku delikatnie nagryzając róg pieroga - w środku jest dużo sosu z mięsa. Wyssać
sierotka maRysia w kuchnizupa gulaszowa, z mięsa wołowego. Królowa niejednego weselnego menu lub innego typu przyjęć. Nie ma się co dziwić, gdyż jej smak urzeka, a w dodatku jest sycąca. Najlepsza jaką jadłam to da domowa, przyrządzana przez mojego tatę. Dlatego dzisiaj chętnie wrócę do rodzinnych chwil poprzez smak z dzieciństwa. PS.: u mnie zawsze była wersja bez papryki normalnej ponieważ ojciec
kuchniabellissima.wordpress.comJeżeli zastanawiacie się co zrobić ciekawego, pysznego i sycącego na obiad to polecamy papryki faszerowane mięsem mielonym z ryżem i mozzarellą :) Składniki na faszerowane papryki: –
Kuchenne WariacjeKlopsiki pieczone w sosie pomidorowym, to zdrowa wersja tych mięsnych kuleczek. Użyłam mięsa indyka i dzięki temu odchudziłam danie. Mięso zostało upieczone w sosie pomidorowym
Codziennik KuchennyPieczone faszerowane bakłażany. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym, pomidorami, generalnie passatą z dodatkami cebuli, chili, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja
Zasmakuj KuchniTani obiad, takie mięso nie jest drogie a bardzo pyszne. Proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi bez problemu. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chili
Kuchnia Pokoleńdań meksykańskich 1 cebula 2 ząbki czosnku starty ser żółty Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 1 cm. W misce wymieszać oliwę oregano, paprykę i kmin. Dodać mięso i dokładnie oblepić marynatą. Pozostawić na kilka godzin lub na całą noc, w lodówce. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączoną kukurydzę,fasolę bez(...)średnim ogniu, mieszać do zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić ok 20 minut. Dodać mięso i ryż. Wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki można go odparować lub dodać więcej ryżu. Tacos przygotować według instrukcji na opakowaniu. Nadziać farszem i ułożyć na talerzu. Gotowe danie można podać z kleksem kwaśniej śmietany. Smacznego
Chocolate Muffin Blog