soczewicy . Bardzo lubię te z zielonej soczewicy i dzisiaj zrobiła inny wariant tego dania, bo ze słonecznikiem i pszennymi zarodkami. Kotleciki z soczewicy smakują wyjątkowo podane z pomidorowym sosem lub zimnym sosem na bazie jogurtu. Jest to tani wegetariański obiad. Gotowanie bez mięsa jest łatwe. Wegetariańskie potrawy wprowadzają urozmaicenie do codziennej diety. Przemysł bezmięsny wyrósł na potęgę
codojedzeniachciałam go rozwijać, bo nie miałam sznurka żeby go ponownie związywać, więc nacierałam zrolowany. Bez problemu pomiędzy sznureczkami się dało to zrobić. Boczek z zewnątrz został natarty solą peklową, pieprzem i majerankiem, natomiast do środka napakowałam całe ząbki czosnku oraz powyższe przyprawy. Mięso leżało w lodówce 3 dni. Po tym czasie piekłam je w rękawie ok 1,5 godziny
Państwo Wojtczuk gotująpowodzeniem (jeżeli zamawiamy również zupę) mogą być także daniem głównym. Co ważne – pierożki były bardzo świeże, dopiero co wyjęte z wody, podane z masełkiem, świeżym pieprzem oraz śmietaną i musztardą. Mięso w środku było mięciutkie. Zupa rybna z krewetkami – 16 zł Gdybym otrzymała zupę rybną bez krewetek, papryki i kolendry na wierzchu nie wiem czy zjadłabym(...)był tłusty) i aromatyczny. Podany z dużą ilością mięska (info dla mężczyzn ). Jagnięcina rasy Merynos/ kremowa polenta/ smażone warzywa/ orzechy nerkowca – 56 zł To „flagowe” danie chyba miało mnie zaskoczyć?, jednak nie do końca mnie przekonało. Nie było w nim nic co zasługuje na uwagę, no może tylko fakt, że to jagnięcina z Merynosa. Gdybym mogła
Kuchnia BazyliiDanie jednogarnkowe mają kilka fantastycznych zalet: smaki składników świetnie się przenikają, danie jest łatwe w przygotowaniu a po obiedzie nie mamy góry naczyń do zmywania. Składniki: 300g ryżu 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów pelatti lub 6 dużych pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 pietruszka 1 por pół selera papryka czerwona sól, pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania
Pyry na Gazłyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 1 szklanka świeżą karkówkę bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym przyprawę gyros, kucharka, czosnek granulowany wymieszać z olejem i dokładnie natrzeć mięso, schować najlepiej na całą noc do lodówki do garnka szybkowara dać z 3 łyżki oleju i na gorącym zrumienić z każdej strony mięso z marynatą wlać wodę
W Mojej Kuchni Lubięjuż, to wybieram polędwiczkę - chude mięso, które przygotowuje się bardzo szybko i bez zbędnych ceregieli. Tym razem połączyłam je z kurkami, winem i słodką śmietanką. Wszystko to połączył pięknie rozmawyn, który pasuje zarówno do mięsa, jak i do leśnych grzybów. Danie podałam z sałatką ziemniaczaną oraz warzywami i wyszedł bardzo przyjemny obiad. Polecam! Składniki
Kulinarne InspiracjeMożna powiedzieć jedno z najprostszych dań świata, które można dowolnie modyfikować, bo oprócz pieczarek można do niego dodać mięso lub kiełbasę. Wszystko zależy od Waszej fantazji :) Bardzo lubię pieczarki i powiem szczerze, że bez dodatków mięsnych łazanki również smakują bardzo dobrze :) Składniki: 500g makaronu gotowego lub domowego 800g pieczarek 2 średnie cebule 50g margaryny 30g masła Sól
Smakowy Rajtego nie wychodzi. Wychodzą mi za to nowe dania w kuchni. To, że nie pisałam przez dłuższy czas, nie oznaczało że nic nie jedliśmy albo że jedliśmy wiąz to samo. Mam gdzieś głęboko zakorzenioną potrzebę szukania nowych połączeń i testowania co raz to nowych dań. Dzisiejsze będzie bardzo proste i szybkie, bo takie lubię najbardziej(...)Zdaje sobie jednak sprawę, że moja propozycja nie podbije wszystkich serc, jest to bowiem danie dla tych, którzy lubią połączenie mięsa z owocami. Wszystko idealnie współgra z aromatem wytrawnego cydru. Zapraszam. Kurczak w winogronami w cydrze składniki około 300 g udek kurczaka bez skóry lub 4 nóżki 350 g pieczarek 2 szalotki 100 g czerwonych winogron
Przysmaki Karolkiłyżkami oliwy spod suszonych pomidorów. Wymieszać i wylać na ułożone mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 35 min, pod koniec kładąc na każdej roladce plasterek żółtego sera. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę i podawać. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged
https:KKuchniaMniamzostało grillowane, mięso było aromatyczne, bardzo kruche, pyszne. Generalnie nie używam gotowych przypraw do mięsa grillowanego, ale to jest w warunkach domowych, na wyjeździe najlepsze są gotowe mieszanki. Do mięsa podałam grillowy rarytas z czosnkiem od ETERNO (to taka mieszanka owoców i warzyw w delikatnej octowej marynacie), znacznie podnosi walory smakowe potrawy. Wieprzowina z grilla (Schab i żeberka) Składniki(...)Przygotowujemy marynatę z oliwy, musztardy i przyprawy do dań z grilla. Kotlety i żeberka marynujemy, wstawiamy do lodówki, aby nabrały smaku minimum na 30 minut. Zamarynowane paski żeberek grillujemy w pierwszej kolejności (lub smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu), potem układamy plastry schabu i grillujemy dalej, aż oba gatunki mięsa będą miękkie i soczyste. Do tak przygotowanego mięsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli zapowiada Wam się duży obiad dla znacznej liczby gości to sztuka mięsa w sosie chrzanowym będzie idealna. Zajmuje dużo czasu ale jednocześnie bardzo mały pracy i uwagi. Danie wykonane z szynki wieprzowej, którą należy wcześniej zapeklować, potem upiec, pokroić na plastry (może być dzień wcześniej) a na koniec podać polane sosem chrzanowym. I voila(...)dodać czosnek i przyprawy z marynaty i podlać każdą szynkę 1/2 szkl zimnej wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, bez termoobiegu i piec ok 2,5h. Po tym czasie szynka powinna być idealnie upieczona, mięso będzie rozpadało się samo. Aby mieć pewność, że szynka jest upieczona najlepiej sprawić do termometrem do mięsa. Upieczoną szynkę wyjąć z piekarnika
Ze smakiem bez glutenuprzygotowany w ten sposób jest wyjątkowo pyszny, kruchy i delikatny. Doskonały na wyjątkowe okazje jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlina. Polecam! Jeśli go jeszcze nie robiliście to koniecznie wypróbujcie. 1,7 kg schabu bez kości ok 20 dag śliwek wędzonych bez pestek sól, pieprz łyżka tymianku łyżka majeranku łyżka czosnku granulowanego 3 łyżki oleju(...)łyżki powideł śliwkowych Dzień przed pieczeniem schab umyć, osuszyć. Długim ostrym nożem naciąć kieszonkę. Do środka wkładać śliwki pomagając sobie trzonkiem drewnianej łyżki. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Związać sznurkiem nadając mięsu ładny kształt. Tymianek, majeranek i czosnek wymieszać z olejem, natrzeć mięso i wstawić do lodówki na noc. Wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Schab piec w rękawie
Smakołyki Asiprzygotowanie błyskawicznego obiadu - mięso z udek kurczaka usmażone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Pycha :) Poniższe danie świetnie smakuje z ugotowanym ryżem lub kaszą gryczaną. Jestem pewna, że przypadnie do gustu osobom, które lubią lekkie danie. Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry) 1 średniej wielkości cukinia garść(...)ziołami do drobiu. Cukinię umyć, obrać, przekroić na pół i pociąć na półplasterki. Pomidorki umyć i ewentualnie przekroić na pół. Na patelnię wylać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć mięso. Gdy kawałki mięsa drobiowego będą już prawie usmażone to dodać cukinię. Całość przemieszać i smażyć na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie miękka to dodać pomidorki koktajlowe. Smażyć jeszcze chwilę. Całość ewentualnie
UgotowaćSezon grillowy w pełni, co stwarza kolejne pole do popisu. Grillujemy mięsa, warzywa, owoce… i nie tylko. Oczywiście nie obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy, sałatki, surówki i napoje zawsze mile widziane. Szaszłyki z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula(...)przez 30 minut (pod ruszt z szaszłykami wstawiamy blaszkę). Gotowe szaszłyki podajemy ze świeżym pieczywem i ulubioną sałatką lub surówką. Pachnące, apetyczne, kuszące barwami – szaszłyki z łososia to danie na poprawę humoru. Zaletą szaszłyków jest to, że można je przygotować praktycznie ze wszystkiego – z różnych gatunków mięs, warzyw, czy też owoców. Ciekawostką są też szaszłyki z pianek marshmallow, które
mojewypiekiinietylkoidealna na każdą okazję. W pół godziny możecie przygotować danie, które zachwyci każdego. Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo świetnie pasuje jako przekąska do piwa (i nie tylko) lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków. Podana z dressingiem, ale bez boczku i chorizo będzie natomiast doskonałym uzupełnieniem do mięs z grilla, grillowanych krewetek lub pieczonej ryby. Sałata rzymska(...)różnego rodzaju serów i dipów. Dobrze komponuje się z owocami granatu i pomidorami.Można ją także dodawać do zup. Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo to jedno z dań, które przygotowywaliśmy na warsztatach kulinarnych. Porcje 2 Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 10 min Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo - składniki: 2 nieduże główki sałaty rzymskiej, przekrojone
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataChorizo to tradycyjna kiełbasa wyrabiana z wieprzowiny. Przygotowałam z tej kiełbasy i karkówki wspaniałe danie jednogarnkowe. Lekko pikantne, syte i smaczne. Gulasz podałam z ryżem. Składniki: 500 g karkówki bez kości 200 g chorizo 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka majeranku 2 ziarenka(...)następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki, puszkę pomidorów, puszkę fasoli i chorizo pokrojone w plasterki. Dusić do miękkości mięsa. Na koniec dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie wody i wlać do sosu. Wymieszać i zagotować. danie jednogarnkowe z karkówką i chorizo
O kuchni z uczuciemminut. W międzyczasie raz przewracamy mięso *** *** Następnie dodajemy śmietankę oraz posiekany koperek, mieszamy, zagotowujemy *** *** Gotujemy jeszcze przez kilka minut, bez przykrycia, często mieszają, do momentu, aż sos zgęstnieje *** *** W razie potrzeby doprawiamy jeszcze potrawę do smaku solą i pieprzem.Takie danie możemy podać z ryżem, ziemniaczkami lub makaronem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY
Blog z ApetytemJeżeli znudziły się Wam tradycyjne klopsiki w sosie pomidorowym to mamy dla Was nowy przepis. Na pewno posmakują Wam w nowej odsłonie klopsiki w pomidorach z
Kuchenne Wariacjeukrywam, przyjemniejszą cenę. Mięso nie wymaga marynowania, ale ja swoje, dla wygody, posmarowałam harissą, za'atarem, syropem z granatów i wstawiłam na noc do lodówki. Przed pieczeniem doprowadziłam do temperatury pokojowej, posoliłam i posypałam pieprzem. Danie zdecydowanie do powtórzenia. Inspiracją był przepis z magazynu Jamiego Olivera year book 2015/2016 składniki 600 g baraniny bez kości - miałam karkówkę(...)czerwone cebule 6 - 8 ząbków czosnku 1/2 pęczka pietruszki 1 cytryna kiszona - opcjonalnie do podania pieczywo, kasza, sałata, jogurt przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Opłukane i osuszone mięso natrzeć harissą, za'atarem, syropem z granatów, posypać solą i pieprzem. Cebule obrać, przekroić na dwie lub cztery części. Obrane ząbki czosnku zmiażdżyć. Cytrynę pokroić na małe kawałki, usunąć pestki
Stare Garywykorzystać go na dwa sposoby. W galarecie oraz jako danie obiadowe. SKŁADNIKI U mnie duża porcja 2 kg schabu bez kości 200 gramów suszonych śliwek 200 gramów moreli suszonych sól Pomada miodowa: 3 łyżki oleju 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego odrobina pieprzu WYKONANIE Mięso dobrze myjemy i nożem nacinamy go wzdłuż na głębokość(...)zależy to pewnie od piekarnika. Ja piekłam 60 min w 200 stopniach,a następnie 30 min. odkryte w 180 stopniach. Schab całkowicie ostudzamy i wtedy wyjmujemy sznurki. Podajemy jako danie obiadowe Ewentualnie jako przystawka w galarecie. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyprzepisie świeżego oregano. Dodane zarówno do duszenia jak i już na samym końcu do potrawy na talerzu, daje jej aromat i wygląd bez którego nie byłaby już tym samym daniem i którego nie da się uzyskać używając oregano suszonego. Świeże zioła są teraz łatwo dostępne w supermarketach, więc nie pomijajcie tego ważnego składnika. Potrawę można podać zarówno(...)dolną część) bardzo drobno siekamy. Na głębokiej i dość dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu 3 łyżki oliwy. Mięso oprószamy ze wszystkich stron mąką i kładziemy na patelni. Smażymy z obu stron po ok. 2 minuty z każdej z nich. Wyjmujemy mięso z patelni, dodajemy 1 dodatkową łyżkę oliwy. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy cebulę i nadal na średnim ogniu smażymy
Kulinarna Pokusawzględu na dużą ilość mięsa jest to danie dla przynajmniej 6 osób. Można ją podawać z ulubionymi dodatkami. Nie wymaga wiele pracy, a najfajniejsze jest to, że wygląda bardzo efektownie dzięki ułożonym na wierzchu pomidorom, więc danie można wyłożyć po pieczeniu na stół bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym. Składniki: 2 kg karkówki bez kości 1 duża cebula(...)mieszankę do karkówki albo zamarynować w swoich ulubionych przyprawach). W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: 1/4 plastrów karkówki posmarowanej ketchupem, na to ułożyć podsmażoną w pióra cebulę 1/4 część mięsa posmarowanej ketchupem, na to plastry pieczarek 1/4 karkówki posmarowanej ketchupem oraz paprykę pokrojoną w kostkę 1/4 karkówki posmarowanej ketchupem, na wierzchu układamy plastry pomidorów Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką, a następnie
upichcic