dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:108/445)

Grillowana w szynce parmeńskiej pierś kurczaka w sosie z serka Apetina, z dodatkiem groszku cukrowego w szynce parmeńskiej z mło 114

smaku pomidorów i bazylii zainspirował mnie do stworzenia niebanalnego, przepysznego sosu, bez którego to danie sensu mogłoby nie mieć. A dzięki niemu stało się spójnie, stało się pyszniej, stało się lepiej. Nie tak wiele do szczęścia człowiekowi potrzeba. Raptem kilka plastrów szynki parmeńskiej, mięso z piersi kurczaka, garść groszku cukrowego i młode ziemniaki z koprem. Trend na wiosnę

Mango Papaja
Dżem z czerwonej porzeczki z miętą 150

Ostatnio numerem jeden jest mięta, dodaję ją prawie do wszystkiego. Do dzisiejszego dżemu dałam niezbyt wiele cukru. Myślę, że dobrze będzie się komponować z mięsem czy z oscypkiem zamiast żurawiny. Porzeczki zawierają dużo pektyny, dlatego nie warto dodawać substancji żelujących. Dżem spokojnie się zetnie bez tego dodatku. Składniki: 1,2kg oczyszczonych porzeczek 40dag cukru parę gałązek mięty Porzeczki wrzucamy

Wrzosowa Polana
Robot kuchenny Desire - wrażenia z użytkowania 166

przygotować cały sos boloński. Lubię, gdy sos jest prawie gładki, a kawałki mięsa malutkie – nie potrafię osiągnąć takiego efektu bez rozdrabniacza. Urządzenie nie zajmuje dużo miejsca, ładnie prezentuje się na blacie kuchennym i pewnie też dzięki wyglądowi nie mam ochoty schować go do szafki.    Dane techniczne: Misa o pojemności 2,5 L z pojemnością użytkową

Gotowanie i blogowanie
Kurczak curry 185

wspomnienie niektórych scen. Curry na szczęście lubimy oboje. Ale musi być z mięsem, tak jak poniżej. Wtedy mąż zje i poklepie się z zadowoleniem po brzuchu. Po tym daniu klepał brzuch długo, cmokał i wysyłał znajomym mmsy z curry na talerzu. Na pewno nie bez znaczenia było, że curry podane było z chlebkiem naan, a nie z ryżem

bistro mama
Musztardowy boczek rolowany 144

boczek będzie idealny dla tych którzy lubią aromatyczne ziołowe mięsa,mój mąż był zachwycony smakiem. Danie powstało dzięki aromatycznym przyprawom  firmy  SKWORCU  które mam przyjemność testować,staram się je wykorzystywać w kuchni  najlepiej jak tylko potrafię. Składniki 1,3 kg boczku bez skóry 1 duża cebula 2 łyżki musztardy sarepskiej sól morska pieprz syczuański

Wanilia i Kardamon
Sos borowikowo - ziołowy do mięsiwa z chrzcin 153

zupach się skończyło. Otóż proszę sobie wyobrazić, że przygotowałam dla gości także drugie danie ;) Były to pieczone polędwiczki wieprzowe z marynaty, na które przepis znajdziesz tu . Aby każdy z gości miał szansę odnaleźć swoje smaki do mięsa przygotowałam dwa różne sosy, a trzeci powstał bez mojej pomocy podczas pieczenia. Oto przepis na sos borowikowo - ziołowy, który doskonale nadaje

Kuchnia po mojemu
Makaron z Sosem Spaghetti Orzech 147

dobrego mięsa mielonego  ( może być mielone z indyka ) 1 słoik    Sos do spaghetti ORZECH 1 łyżka suszonej bazylii  2 ząbki  czosnku sól, pieprz do smaku 4 łyżki dobrej oliwy  1do 1.5 szklanki bulionu  Makaron rurki  Wykonanie : Makaron ugotować all dente. W rondlu rozgrzać oliwę  , dodać mięso ,  przeciśnięty przez praskę czosnek(...)bulion  i dusić  aż mięso będzie miękkie . Jeśli bulion za szybko odparuje a mięso nie będzie miękkie to po prostu  dodajcie jeszcze wody . Następnie wlać sos spaghetti i przyprawić do smaku solą i pieprzem ( ja zawsze używam vegety po prostu nie wyobrażam sobie dać bez tej przyprawy :) ). Podawać z makaronem . Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania pysznych produktów

Sama słodycz i szczypta chili
Golonka po chłopsku 207

Golonka  w szynkowarze już była...ale teraz ciut inaczej..tzn.tym razem jest to cała golonka- oczywiście bez kości..i była peklowana....jeśli ktoś nie

Moje domowe kucharzenie
Mielone roladki nadziewane kapustą i parówką 207

kapusta nadaje im zielonego, wiosennego akcentu. Świetnie sprawdzą się jako danie główne, zaś pokrojone w plastry mogą służyć za przystawkę.  Składniki:  500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,  cebula,  jajko,  czerstwa bułka,  3/4 szklanki mleka, 3 liście kapusty włoskiej,  3 parówki bez E ,  1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis),  sól

Z miłości do słodkości
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 193

maminego czy babcinego rosołu z kluseczkami? Ja nie znam nikogo takiego! Wygłodniali Japończycy, a za nimi pewnie reszta świata, wyszli z tego samego założenia. Dzięki temu ramen stał się daniem kultowym na miarę BicMaca, nie umniejszając temu pierwszemu. Kluczem do sukcesu zdobycia tak olbrzymiej popularności japońskiej zupy z pewnością są dodatki. Nasz polski rosół zwykle ogranicza się do makaronu(...)przygotowane z dodatkiem glonów lub bez nich, z pastą miso lub dashi i różnymi warzywami. Dodatki to zaś kwestia naszej wyobraźni: ugotowane na twardo jajka, glony watakame, grzyby shiitake lub mun, kawałki mięsa, marynowane tofu, wszelkiego rodzaju kiełki i warzywa. Tu nie ma ograniczeń! Przepis na mój ramen jest swobodną interpretacją tego japońskiego dania. Postanowiłem zabawić się

Food Square
Bardzo proste (i szybkie)leczo 458

Kilka składników i mamy leczo gotowe. Proponuję to aromatyczne danie właśnie teraz kiedy mamy wysyp na paprykę i cukinię baby. Leczo można zrobić z mięsem lub czysto warzywne. Smak Was nie rozczaruje. Można mrozić. Można pasteryzować. Dobre na ciepło i na zimno. Nie cudowane. Proste jak drut. Podaję składniki bez ilości, gdyż każdy lubi czegoś więcej lub mniej.To(...)cukinia baby żółta (nie obierać) papryka czerwona cebule białe czosnek curry  Proeco przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala ( ta przyprawa często przewija się u mnie w przepisach, gdyż ja nie potrafię bez niej funkcjonować. Kto ją odkrył już ten wie, jak trudno bez niej żyć w kuchni ) Odkryłam ją u Skworcu sok pomidorowy ( żadnych przecierów, chyba

Z Kuchni Do Kuchni
Grillowany łosoś w kremowym sosie ze szparagami i grzybami i test patelni Ballarini / Grilled salmon with creamy asparagus and m 184

granitową patelnię grillową z serii LUCCA . Przygotowałam na niej delikatnego łososia i podałam go z kremowym sosem z porami, szparagami i pieczarkami, razem z młodymi ziemniaczkami z indyjską nutą . Danie wyszło przepyszne! Wracając do patelni, miałam co do niej bardzo wysokie wymagania. Wszystkie wcześniejsze patelnie tej firmy, które miałam okazję testować zawsze sprawdzały się w 100 %. Moje oczekiwania wzrosły(...)cząsteczki mineralne gwarantują wysoką odporność na uszkodzenia i zarysowania. Na grillowej patelni linii Lucca z łatwością przygotujesz mięso, ryby czy też warzywa – beztłuszczowo i wygodnie. Faktura dna patelni grillowej to charakterystyczne rowki, umożliwiające ściekanie wytopionego tłuszczu. Nadają one przygotowywanej potrawie wygląd dania z grilla. Patelnia grillowa zaopatrzona jest również w praktyczne wyżłobienia z boku, które ułatwiają wylanie nadmiaru

karmelowy
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA CYGAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 375

termogenik, który pobudza metabolizm i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Danie na bazie rosołu, prostych warzyw oraz mielonego mięsa, które w połączeniu z pędami bambusa nadają mu niepowtarzalnego smaku. Zupa cygańska najlepiej smakuje kiedy się przegryzie po ugotowaniu, po ponownym podgrzaniu jest aromatyczna i bardzo wyrazista w smaku. Składniki: 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1000 ml tłustego domowego rosołu(...)chili umyć, usunąć nasiona i poszatkować drobno.Czosnek obrać i wycisną c przez praskę. W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę, paprykę, chili i czosnek do momentu zeszklenia cebuli. Dodać mięso mielone i lekko je podsmażyć tak aby nie było surowe. Całość zalać gorącym rosołem i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Pędy bambusa odsączyć na sitku z zalewy

Ola la LCHF
Środa: Gołąbki bez zawijania 179

gołąbki na skróty, bez mozolnego obgotowywania kapusty, oddzielania liści, faszerowania, zawijania. Cały proces można decydowanie uprościć. Efekt smakowy taki sam jak w przypadku gołąbków zawijanych. Czas : 1,5 godz Poziom trudności : Raczej łatwe Liczba porcji : 4 Trudno o bardziej polskie danie niż gołąbki: kwaskowe w sosie pomidorowym, lub pachnące grzybami, podlane śmietaną, z mięsem, albo jarskie, z kapusty(...)zawijać nie trzeba:) Polecamy Wam przepis na gołąbki na skróty, bez mozolnego obgotowywania kapusty, oddzielania liści, faszerowania, zawijania. Cały proces można decydowanie uprościć. Jak? Sami przeczytajcie. Efekt jest naprawdę bardzo dobry, bo smak jest niemal identyczny jak w gołąbku klasycznym. Przepis ściągnęliśmy od Karola Okrasy Składniki: 400 mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 2 szklanki posiekanej drobno kapusty 1 szklanka posiekanej

Niedzielny kucharz
Świąteczny rosół z kaczki 194

kilograma porcji rosołowej i 200-300g. mięsa wołowego (można zastąpić bulionetką). Jeżeli smak kaczki jest dla Was zbyt intensywny, można dodać także mięso drobiowe lub kostkę rosołową. Mięso wkładamy do zimnej wody. Gdy się gotuje, zbieramy małym sitkiem szumowiny, które pływają na powierzchni. Po 10 minutach od zagotowania wody zmniejszamy gaz i dodajemy włoszczyznę. Ja dodaję marchew, pietruszkę korzeń(...)naszą zupę. Jeśli jest zbyt wodnista, gotujmy jeszcze trochę bez przykrycia, by część odparowała. Jeśli wywar wydaje się zbyt intensywny, możemy rozcieńczyć i zagotować. Podajemy z makaronem lub kołdunami. Moja rodzina koniecznie na swoim talerzu chce mieć marchewkę. Gotowe danie możemy wzbogacić świeżą natką pietruszki. Smacznego! P.S. z mięsa można przygotować farsz na krokiety

MarcinChef

Proponowane wyszukiwania