sama robię, a ponieważ konserwy turystyczne to jedne z moich ulubionych dań kanapkowych :) postanowiłam je sama robić. W moim domu wszyscy je uwielbiają i już teraz wiem, że zacznę je robić jeszcze częściej. Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego ( ja użyłam łopatki) 05, kg golonki bez kości i skóry główka czosnku 4 łyżeczki majeranku 4 łyżeczki pieprzu czarnego
Niezły Młynektypu zimą byłoby bez sensu, a że wciąż coś zamykam w słoikach - dzielę się tym z Wami. Niemniej, aby blog nie stał się nudny, monotonny i monotematyczny, staram się publikować także przepisy z innych działów. Dzisiaj pora na coś z serii obiadowej. Danie tanie, lekkie i przyjemne. To taka odmieniona wersja dobrze znanego wszystkim mięsa. Wierzcie - jest pyszne
Życie zamknięte w smakuWłaśnie dotarło do mnie, że to prawie rok, bez tylko kilku dni, kiedy zamieściłem ostatni przepis. Obiecywałem Wam powrót kilka razy i nie wychodziło niestety. Choć na etacie nie pracuję już prawie pół roku, to na brak zajęć nie mogę narzekać :) Możecie mnie spotkać w całej Polsce głównie w PotSpot Food Truck , czy to na zlotach Food Trucków(...)Warszawie stoję także w tygodniu pod biurowcami w porach lunchu. Pracuję bardzo dużo głównie dlatego, żeby w przyszłym sezonie móc prowadzić autorskiego food trucka i serwować w nim swoje dania :) Także mam nadzieję, że będziecie trzymać za mnie kciuki, żeby to w końcu wypaliło i wybaczycie te roczne zaniedbanie bloga :) Wiem, że zaglądaliście tu regularnie i gotowaliście
Parowar FacetaKaszotto z fasolką i cukinią to jednogarnkowa potrawa, która idealnie nada się na szybki lunch, obiad do pracy. Nasza wersja będzie przygotowana bez dodatku mięsa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Znakomita sałatka, którą możemy zabrać na wycieczkę, na spacer, świetnie sprawdzi się też na wyjeździe. Po prostu zakręcamy słoiczek, wkładamy do torby i mamy gotowe, sycące
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSą tacy, którzy twierdzą, że obiad bez mięsa to nie obiad, a jednak ja się z tego czasem wyłamuję. Wstyd się przyznać, ale soczewicę w
Emskie Smakiorzechami i kaczk ą Nazwa tego dania może wydać się pretensjonalna, bo to przecież zwykła kasza Może i tak, ale niezależnie od nazwy jest to danie proste a zarazem wykwintne, aromatyczne i bardzo smakowite. Miękka kasza ugotowana na sypko miesza się z chrupkimi kawałkami orzechów, stanowiąc doskonały podkład do soczystego mięsa. Nasze gryczotto podaliśmy na dwa sposoby(...)kaczką. Środa – Zapiekanka pasterska z kalafiorem Shepard’s pie z kalafiorem to bez wątpienia gwiazda i bohater tego menu na tydzień (a przecież konkurencja była bardzo ostra i po niedzielnym obiedzie i zachwytach nad pieczoną rzodkiewką nie sądziliśmy, że kolejne dania przebiją bogactwo weekendowego stołu. A jednak). Pomysł na to danie wzięliśmy od brytyjskich
Niedzielny kucharzMakaron z kalafiorem zawsze stanowią udany zestaw. Jeśli dodać do nich garść rodzynek, orzechów, sos pomidorowy i powstanie niecodzienne danie zarówno pod względem smaku, jak
Niedzielny kucharzSkładniki (na dwie porcje) - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - 2 cebule (ok.140 g), - 100 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, - puszka fasoli czerwonej bez
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachDelikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią. Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o
Kraina Miodem Płynącadanie. Ja wykorzystałam naczynie żaroodporne, w którym równie dobrze można przygotować zrazy. Danie bardzo smaczne i efektownie wygląda. Do dania powinny być wykorzystane grzyby leśne, ale ja zamieniłam na pieczarki. Składniki: 500 g wołowiny bez kości 500 g pieczarek 2 cebule 1 kg ziemniaków 400 ml gęstej śmietany 2 łyżki mąki sól pieprz 2 łyżki(...)naczynia żaroodpornego. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić cebule drobno posiekane, dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć aż odparuje woda z grzybów. Doprawić solą, pieprzem i wyłożyć na mięso. Ziemniaki obrać i pokroić na cieniutkie plasterki, które ułożyć na pieczarkach. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem. Polać wierzch zapiekanki . Przykryć naczynie folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemGołąbki w liściach kiszonej kapusty są przepyszne. Nigdy nie kisiłam starej kapusty w całości , ale młodą kisi się bez problemu. Warto to zrobić póki możemy ją dostać. Poza kiszeniem kapusty, gołąbki są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Używamy surowego mięsa i ryżu, co znacznie przyspiesza robienie farszu. O zaletach gotowania w wolnowarze pisałam już tyle razy , że tym razem już(...)posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1/2 szklanki zimnej wody na sos: ok 720 ml passaty (przecieru) pomidorowej 1 szklanka wody 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oleju ( dałam kujawski - czosnek, bazylia)sól, pieprz przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Ryż opłukać
Stare GaryGołąbki w liściach kiszonej kapusty są przepyszne. Nigdy nie kisiłam starej kapusty w całości , ale młodą kisi się bez problemu. Warto to zrobić póki możemy ją dostać. Poza kiszeniem kapusty, gołąbki są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Używamy surowego mięsa i ryżu, co znacznie przyspiesza robienie farszu. O zaletach gotowania w wolnowarze pisałam już tyle razy , że tym razem już(...)posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1/2 szklanki zimnej wody na sos: ok 720 ml passaty (przecieru) pomidorowej 1 szklanka wody 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oleju ( dałam kujawski - czosnek, bazylia)sól, pieprz przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Ryż opłukać
Stare Garydania, które pierwsze pojawiają się na stole, mimo tego, że np. mamy w menu 4 czy 5 różnych gorących dań. Pozostałe dania są prawie nie tknięte i wracają do kuchni. Jest to również czasami plus, ponieważ jedzeniem możemy trochę manipulować ( ale określenie wymyśliłem). Możemy najpierw podać te dania, których(...)około 100 osób, przed każdą ósemką, powinno stać 5 półmisków dań gorących, 1 ziemniaków, 1 frytek, 2 surówki i jedna jarzyna gorąca. Podając np. de volaille i kotlet panierowany możemy podać te dania na 1 półmisku. Będziemy mieli wtedy 4 półmiski z daniami gorącymi, reszta bez zmian. Co podać w tych 5 rodzajach ,np. kotlet
Kulinarny karnet Christopheraspiżarni. Jestem zwolenniczką dań jednogarnkowych i jednoblachowych (wiem, że nie ma takiego słowa, ale kiedyś tak wymyśliłam i bardzo mi się podoba ;) Najważniejsze, żeby było smacznie, a przygotowania i gotowanie wymagały dużych nakładów czasu. Upieczone mięso i warzywa można podać z ryżem, kuskusem albo bagietką. Ja wybieram opcję mniej kaloryczną, czyli bez węglowodanowych dodatków, jedynie pikantny ketchup
Codziennik Kuchenny