pyszne bitki z karkówki. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: 600g karkówki wieprzowej bez kości 300g pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki rozmarynu, 1/2 pęczka koperku, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 łyżka śmietany 18%, 3 łyżki śmietany(...)maśle podsmażam mięso razem z pokrojoną cebulą. Następnie mięso zalewam wodą (tak by było zanurzone). Wsypuję mąkę. Duszę na małym ogniu około godziny. 2. Pieczarki kroję w plastry. Dodaję do mięsa. Koper drobno siekam i także dodaję do bitek. Duszę kolejne 15 minut. 3.Śmietany mieszam razem z musztardą. Dodaję do mięsa. Gotuję 5 minut. Sos doprawiam do smaku
Tradycyjna kuchnia Kasiłatwe i czasami na prawdę trzeba się nagłowić i nakombinować. Czasami trzeba też odrobinę nagiąć zasady. Dziś postanowiłam przygotować taką a'la potrawkę z chudej wieprzowiny (schabu) z marchewką. Danie okazało się bardzo smaczne i myślę odpowiednie dla mojej diety, mimo odrobiny cebulki i ząbka czosnku. Składniki : 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy(...)zeszkli dodać ją do gotującej się marchewki wraz z tymiankiem i kolendrą. Gotować aż marchewka będzie na wpół miękka. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wielkości kęsa. Dodać do gotującej się marchewki, zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia do czasu aż marchewka będzie miękka, a mięso ugotowane. Sos powinien odparować i zgęstnieć, w razie potrzeby zagęścić mąką
Codzienne Gotowanieząbków czosnku 2 łyżki oleju sól Sos winny: 7 susek sechlońskich (bez pestek) 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego 1 płaska łyżka miodu 2 liście laurowe sól Przygotowanie: Gęś: Piersi gęsi myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę, uważając aby nie przeciąć mięsa. W moździerzu rozgniatamy ziarenka jałowca, mieszamy z majerankiem i nacieramy piersi gęsi. Doprawiamy
Oryginalny smakdzisiaj pogoda za oknem :) Na wielkanocny stół proponuję Wam pyszny schab nadziewany żurawiną i suszonymi śliwkami :) Schab może być podawany na ciepło, jako dane główne, jak i zarówno na zimno, jako przystawka. Składniki: 1 kg schabu bez kości 50 g suszonej żurawiny 100 g suszonych śliwek 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu sól, pieprz, słodka papryka(...)tworząc kieszonkę. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać je z żurawiną. Owocami nadziać schab. Boki można spiąć wykałaczką. Oliwę, miód oraz przyprawy wymieszać ze sobą. Mieszanką natrzeć dokładnie mięso po czym odstawić je do lodówki na całą noc. Schab piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Przepis na powyższy schab znajdziecie również w Chochli :) (patrz prawa strona
My simple kitchenkrem. Podawać z ulubionymi dodatkami np. z mięsem z rosołu lub przygotowanymi chipsami bekonowymi, pestkami dyni, natką pietruszki. Smacznego Zupa idealnie nadaje się również do mrożenia więc jest kolejnym praktycznym daniem dla osób, które nie maja czasu na codzienne gotowanie — BTW zupy na bazie rosołu z mojego przepisu bez dodatków: 1110g, 1022 kcal
Ola la LCHFJeżeli lubicie gołąbki to ta zupa na pewno Wam posmakuje. Szybka i łatwa w przygotowaniu a jest nią zupa gołąbkowa :) Składniki na zupę gołąbkową: – 500
Kuchenne Wariacjedodajemy do mięsa. -Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodajemy przyprawy i sól oraz czosnek wyciśnięty bądź pokrojony drobno.Teraz odkrywamy bez przykrycia dusimy aż większość płynów nam odparuje.Konsystencja ma być średnia nie za rzadka ani gęsta. I KONIEC SMACZNEGO:) Znakomite żarełko na gorąco i na zimno na kanapkę.Zapach obłędny a smak nie da się opisać. POLECAM
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.przekąska. Polecam! Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej grubo mielonego) 1 pęczek pietruszki pół czerwonej papryki pół czerwonej cebuli 4 – 6 plasterków żółtego sera 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra sznurek do związania mięsa *** Schab przekrawamy w poprzek – nie rozcinamy(...)płat mięsa *** *** Następnie mięso rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą oraz pieprzem *** *** Mięso mielone przyprawiamy -do smaku, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy *** *** Pietruszkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy i układamy na rozbitym płacie schabu *** *** Na pietruszce układamy plasterki żółtego sera *** *** Paprykę cebulę kroimy w paseczki i układamy w równych rzędach na serze *** *** Na wierzchu delikatnie rozprowadzamy przyprawione mięso mielone *** *** Następnie mięso oprószamy
Blog z Apetytemlubię zmywać i dlatego cieszą mnie dania albo już same pomysły na gotowanie jednej potrawy w jednym garnku. Bez używania patelni do podsmażenia czegoś, bez małego rondelka do zrobienia sosu czy innego garnka do obgotowania jakiegoś składnika. Często wcale to nie jest konieczne a poza tym gotując w jednym garnku wszystkie smaki mamy razem. Wiedziałam(...)zabiegany więc zrobiłam konkretne zakupy właśnie z myślą o jednogarnkowej potrawie. Wyszło pysznie, kolorowo i całkiem szybko bo obiad dla 4 osób - w tym mięso, warzywa i ziemniaki - w niecałą godzinę. Wiem, że są dania, które można przygotować szybciej, ale zobaczcie sami moje bo jest naprawdę wyjątkowe ! Wyjątkowo smaczne chociaż proste. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSmakowicie prezentujące się z danie z chudego mięsa i kolorowych warzyw. Łatwa w przygotowaniu potrawka z soczystych i aromatycznych składników idealna na obiad lub kolację o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 polędwiczka wieprzowa (450g) 2 średnie papryki 1 puszka kukurydzy konserwowej (220g bez zalewy) 2 średnie ogórki kiszone 2 średnie(...)duża cebula 1-2 ząbki czosnku 150ml bulionu 3-4 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 125g białego ryżu Instrukcje Mięso tniemy krótkie (kilkucentymetrowe) paski o grubości ok. 1cm. Papryki rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne i tniemy na paski o szerokości ok. 1cm. Cebule obieramy i tniemy w niezbyt drobną kostkę. Czosnek dość drobno siekamy. Na patelni
Kulinarna PokusaKebaby kojarzą nam się przede wszystkim z tureckimi kebabami z baraniny. Jednak kebab to również danie znane w Indiach i to od czasów starożytnych. Ponieważ lubię dania warzywne zastępujące mięso, skusiłam się na przygotowanie indyjskich kebabów warzywnych. I nie żałuję :) Są bardzo delikatne, aromatyczne i bogate w smaki. Główne składniki kebabów to ziemniaki, cebula, kalafior i groszek(...)papryką, ponieważ nie chciałam, żeby kebaby były bardzo pikantne. Indyjskie kebaby warzywne podałam z ryżem jaśminowym i chatneyem z mango . Są jednak tak dobre, że nawet bez żadnych dodatków stanowią kompletne danie :) Przepis pochodzi z książki: „Kuchnia Indyjska” Shehzad Husain. Składniki na około 16 sztuk: 3 średnie ziemniaki 1 cebula 1 mały kalafior 1/2 szklanki mrożonego groszku
Trzeci talerzwarzyw dadzą bardziej zbalansowany smak. Udka lub podudzia kurczaka bardzo dokładnie oczyszczamy ze zbędnych odstających kawałków tłuszczyku, wszelkich ścięgien i paprochów, luźnych kawałków skórek i kości. Zależy nam na tym, żeby mięso ze skórką było jedną, jak najbardziej zwartą całością. Wszystkie drobne elementy odpadną w czasie gotowania i utworzą szumowiny. Mięso myjemy pod chłodną bieżącą wodą. Połowę mięsa osuszamy papierowym(...)zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’. I głęboki, złoty kolor rosołu. Mięso wkładamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika z włączonym termoobiegiem i pieczemy, co jakiś czas obracając
Karo in the KitchenMięciutkie, z delikatnie chrupiącą skórką placuszki z batatów, kaszy jaglanej i szpinaku w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak: kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem
Moja Delicjastołówce szkolnej . Było to wtedy jedno z niewielu dań stołówkowych, które zajadałam ze smakiem i bez grymaszenia - a niejadek za młodu był ze mnie okropny! ;) Kotlety z mortadeli wywodzą się z okresu mojego życia, kiedy to w portfelu rodziców dominowały kartki żywnościowe zamiast twardej gotówki, a mięso na tradycyjne schabowe tylko cudem udawało się raz na pół roku
Grunt to przepis!Szybkie i bardzo smaczne danie. Kupiłam paczkę mrożonych omułków - samo mięso. Wykorzystałam przepis z pudełka i okazał się bardzo dobry. To spora porcja dla dwóch osób. Ilość papryczki chili zależy od naszych upodobań. Bardzo polecam. składniki (2 porcje) 250 g omułków bez muszli, wstępnie podgotowanych (rozmrożonych) 500 g ziemniaków 200 g pomidorów 2 ząbki czosnku, posiekane
Stare Gary