młodej kapusty Leniwe bo bez zawijania, czyli taka prostsza i szybsza wersja tradycyjnych gołąbków owiniętych w kapuście. W tym wypadku nie musimy bawić się w zawijanie, wystarczy tylko poszatkowaną kapustę wymieszać z mięsem i ryżem. Są to trochę oszukane gołąbki ale w smaku równie wyborne co te klasyczne. Polecam spróbować! Składniki: 70dkg mięsa mielonego (użyłam wieprzowego(...)niewielką ilością wody i podgotowujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż lekko zmięknie i straci surowość *** *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku *** *** Ryż gotujemy do miękkości i dodajemy razem z kapustą do mięsa *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy
Blog z ApetytemNa wielkanocnych stołach królują mięsa i pieczenia. Chcesz zaskoczyć gości wykwintnym smakiem? Pieczeń można podawać na ciepło jak i na zimno zastępując wędliną. Składniki: 1/2 kg
Podróż w kulinariawarto go przygotować. Miękki zanurzony w sosie przez co nie jest suchy. Podałam go z ziemniakami puree i ogórkiem konserwowym. Składniki 500 g schabu bez kości 250 ml słodkiej śmietany (dałam 30%) 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 małe ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki płatków chilli 2 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz Schab(...)kotlety, a następnie każdy kotlet w paseczki. Do miseczki wsypać kurkumę, sól, pieprz,płatki chilli i przyprawę curry oraz rozgnieciony czosnek, a następnie dokładnie wymieszać wraz z mięsem tak aby dokładnie było obtoczone w przyprawach. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Podlać 3/4 szklanki wody
O kuchni z uczuciembardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapusniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą" (wikipedia) Uwielbiam kapuśniak... taki domowy na żeberkach i kiszonej kapuście. Ten który robię jest tak pożywny, gęsty i sycący, że z powodzeniem zastępuje danie jednogarnkowe :) Składniki: o.80(...)liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Z żeberek i włoszczyzny gotujemy wywar, dodając, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kiszoną pokroić i podgotować w osobnym garnku (bez płukania) ok 15 minut od zagotowania. Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzamy. Obieramy żeberka z mięsa i kroimy. Warzywa również kroimy w kostkę. Do czystego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę
Walijskie Pichceniejedno z dań, gdzie połączenie kilku bardzo prostych składników nie tylko daje efekt bardzo smaczny, ale może dać również ciekawy efekt dekoracyjny. Warunkiem tego drugiego jest jednak użycie świeżego, a nie tylko suszonego tymianku. W każdym jednak wariancie przyrządzenie tej potrawy sprowadza się w zasadzie do pokrojenia, tudzież posiekania kilku rzeczy, włożenia ich do garnka i… odczekania(...)stopni przez ok. 75 minut bez dodatkowej ingerencji, upewniając się jedynie, że mięso jest już miękkie. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu ugotowanego makaronu dolewamy do niego 1-2 łyżki oliwy i dokładnie mieszamy. Mięso podajemy z pieczarkami, papryką i makaronem, dekorując świeżym tymiankiem. Uwagi Danie można przygotować zarówno ze świeżego
Kulinarna Pokusasię zarumieniło. Doprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Oczywiście można przygotować łagodniejszą wersję dania pomijając pestki z papryczki chili, które są nośnikiem ostrości - podobnie pestki można pominąć w przygotowaniu sosu. Tortille posmarowałem przygotowanym wcześniej sosem. Na ich środku ułożyłem farsz z mięsa wołowego, który następnie posypałem startym żółtym serem cheddar. Tortille dość ciasno zawinąłem i ułożyłem(...)świeżej kolendry. Zapieczone tortille ostrożnie wyjąłem na talerze. Obok dania ułożyłem niewielką ilość sałatki z pomidorów i awokado. Na enchiladas dodałem niewielką ilość sosu przygotowanego ze śmietany, kolendry i soku z limonki. Danie udekorowałem kilkoma listkami świeżej natki kolendry. Enchiladas można przygotować również z innymi rodzajami mięsa - wieprzowiną, kurczakiem lub indykiem, jak wspomniałem już można też regulować
Wyprawy kulinarneSzynka ,duszona w sosie śmietanowym z boczniakami Szynka wieprzowa , na ogół, jest dość łatwo dostępna , a do tego , często tania . Świetny kawał mięsa , bez kości
Ogrodnik w podróżyprzepis autorski) Składniki: 0,5 kg schabu bez kości 1 garść suszonych grzybów mung sos sojowy imbir suszony chilli suszone czosnek suszony miód łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżka jogurtu naturalnego cebula olej do smażenia ziele angielskie i liść laurowy – po 2 sztuki sól, pieprz Przygotowanie: mięso umyj, osusz, pokrój na kotlety, odłóż na bok grzybki zalej wrzątkiem o odstaw(...)liście laurowe mięso oprósz solą i pieprzem, usmaż na rumiano na patelni z obu stron, przełóż do garnka na cebulę zawartość garnka zalej wodą niewiele powyżej poziomu mięsa, dodaj sos sojowy i przyprawy, a także miód, zacznij od niewielkiej ilości dodatków do sosu i sprawdzaj jaki smak będzie Ci najbardziej odpowiadać, czy bardziej ostry, wtedy daj więcej chilli, słony- więcej
Oka w rosole czyli KaFka gotujekokosowego i smażymy mięso partiami na 2-3 razy – powinno się szybko zamknąć z obu stron. Usmażone mięso wyjmujemy, smażymy następną partię. Po usmażeniu wszystkich plasterków przekładamy je razem do woka i dodajemy łyżkę pasty curry. Smażymy razem mieszając, aż mięso całe oblepi się równomiernie pastą. Wyjmujemy zawartość woka na talerz, a samego woka oczyszczamy papierowym ręcznikiem. W woku(...)cukier i liście limonki kaffir (kupuję mrożone w Piotrze i Pawle, ale mogą być też suszone, w całości – dajcie wtedy 2 więcej) albo skórkę startą z limonki. Całość gotujemy razem na małym ogniu 5-6 minut. Wrzucamy usmażone mięso i gotujemy razem jeszcze przez 4-5 minut. Tuż przed podaniem dorzucamy do gorącego sosu bazylię i całość jeszcze
Karo in the Kitchensosie poblano mole – ostry i słodki. Ten przepis powstał na konkurs BlogerChef jako danie z Kuchnii obu Ameryk. Robiłam kiedyś w oryginalnej wersji meksykańskiej z indykiem, ale ponieważ konkurs ma swoje odraniczenia czasowe, mięso zmieniłam na kurczaka. Dodatkowo wykonałam z podudzi goloneczki, co tylko dodało tej potrawie uroku. Największym(...)proszku • 5 łyżek oleju • 3 łyżki ziarna sezamowego Sos poblano mole czekoladowy • 5 ząbków czosnku • 1 cebula • 1 ostra papryczka • 1 papryka zielona i czerwona • 1 puszka pomidorów bez skórki • 3 łyżki orzechów ziemnych • 3 łyżki migdałów i rodzynek • 3 łyżki oleju • 5 ziaren pieprzu czarnego • 5 goździków • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 łyżeczka soli i cukru
To co kochamowak, jednoczesne wrzucenie do garnka dyni, ziemniaków i mięsa niemal zawsze skończy się daniem w postaci wołowiny w średnio zachęcającej dla oka i podniebienia papce dyniowo-ziemniaczanej. Duszona wołowina z dynią 2015-11-15 21:26:30 Kolorowa, aromatyczna i sycąca duszona wołowina z dynią. Danie nie tylko sezonowe, gdyż można je przyrządzać również z dyni mrożonej. Zapisz(...)Czasami mieszamy, a wyjątkowo możemy dolać wody lub dodatkowego bulionu. Na 25-30 minut przed końcem duszenia mięsa dodajemy do niego kminek, więcej soli do smaku, dynię oraz obrane i pokrojone podobnie jak dynia bezpośrednio przed użyciem ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe danie podajemy na ciepło z siekaną natką pietruszki jako dekoracją. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery
Kulinarna Pokusaroku po raz pierwszy miałam okazję spróbować szparagów. Powiem szczerze - same, bez dodatków nie zbyt mi podeszły, ale w połączeniu, które dzisiaj Wam przedstawiam smakowały obłędnie! Jeśli tak jak ja, robicie pierwsze podejście do tego warzywa - polecam przepis. A jeśli jesteście już zaprzyjaźnieni ze szparagami to tego dania nie muszę już rekomendować :) A'LA RISOTTO ZE SZPARAGAMI(...)indyka (waga po oczyszczeniu z błonek itp.) ~sól (użyłam soli ziołowej) ~kostka bulionowa ~250-300g zielonych szparagów ~3 średnie pieczarki Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso posypać solą i pokroić na kawałki. W garnku zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę bulionową, a następnie wrzucić mięso i gotować ok. 20 minut. Szparagi również ugotować (jeśli robicie
chili & sugarPytanie pozostawiam bez odpowiedzi, gdyż nie to jest ważne, a smak, a tego jej odmówić nie można. Jedyne co na pewno zmienię następnym razem, to ilość ryżu. Dałam 100 g i jak dla mnie mogłoby go być odrobinkę więcej – wówczas zupa będzie mega gęsta i treściwa, i będzie to świetna propozycja na jednodaniowy/syty obiad. 500g mięsa mielonego wieprzowo
Smaki Na Talerzukiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu odsączając z wody, nie ma więc konieczności przenoszenia garnka z wrzątkiem do zlewu. źródło zdjęcia Kiedy dusimy mięso w tym garnku , można na durszlaku ułożyć warzywa i ugotować je na parze . Nabiorą wtedy wspaniałego smaku i zapachu, a my oszczędzamy czas, gdyż wykorzystujemy jedno(...)Ewentualne zarysowania są bez znaczenia dla jakości i funkcjonalności. Jestem szczęśliwą posiadaczką tego garnka od kilku tygodni i od takiego czasu nie chowam go do szafki. Stoi na kuchence i właściwie korzystam z niego codziennie. A oto lista potraw, jakie przygotowałam razem z zestawem WOLL Concept Plus: wszystkie zupy, gulasze, dania jednogarnkowe, mięsa duszone w ciemnym
Codzienna kuchnia niecodziennaupały? Jeść lekkie dania, nie wymagające gotowania, generalnie raczej wegetariańskie, a jeśli z mięsem to suszonym, wędzonym. Upał fatalnie wpływa nie tylko na nas, ale również na produkty spożywcze, szczególnie łatwo ulegające zepsuciu, czyli np. na mięso. Co prawda cykl produkcyjny mięsa podlega nadzorowi, są chłodnie, lodówki… ale zapytajcie babć, kiedy mięso smakuje najgorzej, kiedy wędliny(...)mięsa w takim ukropie o ostatnia rzecz na jaką mamy ochotę. Mamy natomiast chęć na warzywa, dania lekkie, ale pożywne. Tym razem nie gotowaliśmy w niedzielę, bo wszystkie dania będziemy robić na świeżo: sałatki rano, chłodniki dzień wcześniej, bo dłuższy pobyt w lodówce tylko im pomaga. Smacznego! Artykuł Menu na tydzień: Dania bez
Niedzielny kucharz