Dzisiaj propozycja typowo wiosenna, przynajmniej w moim rodzinnym domu leczo pojawiało się na stole w tym okresie. Nie przepadam za kiełbasą czy tłustym mięsem w daniach
Kuchnia w bieguNa świąteczny obiad proponuję pyszne zrazy z karkówki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: 700g karkówki
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: pieczarki 50 dag, szpinak świeży lub mrożony 50 dag, pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1
W Mojej Kuchni Lubięcielęcinę bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, z oleju, kucharka, cząber, pieprzem mielonym, papryki ostrej, przyprawy w płynie przygotować marynatę i mięso dobrze natrzeć, schować do woreczka do lodówki na całą noc grzyby prawdziwki suszone opłukać, moczyć w 1 szklance letniej wody z ciut solą przez 3-4 godziny do rondla rozgrzanego włożyć mięso z całą marynatą, dać masło
W Mojej Kuchni Lubięmięty pęczek pietruszki 1 łyżeczka mielonego kminku sól i pieprz 1. Kaszę solimy i zalewamy wrzątkiem, a następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. 2. Mięte i pietruszkę (bez łodyżek) drobno siekamy. 3. Mięso mielimy na średnich oczkach, dodajemy kuskus, posiekane zioła, oraz kminek, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy ręką aż do całkowitego połączenia składników. 4. Formujemy kotleciki, po czym
Perfect home lifenastępnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec z żółtym serem oraz plasterkami pomidora. Danie proste i bardzo smaczne. Takie udka świetnie smakują podane z młodymi ziemniakami. Składniki na porcje dla 3-4 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez kości i skórek) 1-2 pomidory malinowe starty, żółty ser sól, pieprz olej do smażenia(...)mąka pszenna do obtoczenia Udka z kurczaka umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Mięso przesmażyć z obu stron. Gdy udka będą miały lekko złoty kolor - przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Każdy kawałek mięsa posypać startym, żółtym serem. Na sam koniec ułożyć plasterki pomidora. Ewentualnie
Ugotowaćczasie kie dy organizujemy grille, spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu, czy też po dajemy na obia d ryby lub mięsa, możemy po dać intensywnie orzeźwiający sos. Intensywny smak limonki, przełamany delikatnością ogórka i świeżością mięty do da naszym potrawą nowego smakowego wymiaru. Spróbujcie :) Skła dniki: 300 ml gęstego jogurtu naturalnego skórka z całej limonki sok z 1/2 limonki(...)połowy cytrusa i dokła dnie mieszamy. Liście mięty myjemy, osuszamy i drobno siekamy, do dając je do sosu. Całość przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Po dajemy do mięs z grilla, drobiu oraz ryb. Smacznego
ChilliJemynaprawdę pysznie i wyszło kruche, delikatne. To bardzo jesienne danie – połączenie mięsa z wrześniowymi owocami. Pieczony kurczak świetnie komponuje się z jesiennymi owocami – gruszką, żurawina i figą. Owocami obłożyłam mięso w trakcie pieczenia. A jak przygotować takiego pieczonego kurczaka z gruszką i żurawiną? Składniki 1 kurczak (bez podrobów) 1-2 gruszki (twardsze) 1/2 szklanki żurawiny
Raj dla Podniebieniawodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż ziarenka maku bez trudu dadzą się rozetrzeć w palcach. gdy wybierzemy tą metodę mak należy wcześniej moczyć kilka godzin w ciepłej wodzie w ten sposób skrócimy sobie czas gotowania maku. Dobrze odsączony mak należy skręcić w maszynce do mięsa ze specjalnym sitkiem. Gdy wyjdzie nam zbyt wilgotna i rzadka
Ciastka - domowe słodkościPlacki owsiane to proste w przygotowaniu i sycące danie. Możemy je podawać zarówno z mięsem jak i warzywami. Ja najbardziej lubię wersję z duszonymi pieczarkami
Dieta bez mlekaŁazanki postne to bo tak nazywała je moja Mama przygotowywane u nas są zazwyczaj na piątkowy obiad. Wiem, że wielu już nie uznaje tego dnia jako
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNagietek w kuchni? Dlatego nie? Świeże płatki nagietka są siekane i dodawane do sałatek. Suszone płatki stanowią przyprawę do zup, dań głównych i ciast. Jako
MarcinChefdostałem taką: słuchaj ziomek, dokup co trzeba i stwórz takie danie żeby Twoim czytelnikom kapcie pospadały. Dwa razy takich rzeczy mi powtarzać nie trzeba. Dokupiłem włoszczyznę, mięso, parę innych drobiazgów i zrobiliśmy razem z A. pyszną zupę gulaszową. Bo - jak zapewne wiecie - zupy to jest coś, bez czego życia sobie nie wyobrażam. Różne rzeczy mogłyby nie istnieć
Marder&Marder Manufacturerodzajami serów, której bohaterem był właśnie brokuł. Jest to potrawa bez mięsa, ale uwierzcie – bardzo sycąca. Polecam na obiad czy kolację. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do mięs czy ryb. Dodatek ostrego selera naciowego, rozpływającej się w ustach cukinii i kremowego sosu beszamel sprawi, że to danie zapadnie Wam w pamięci na długo. Zapraszam! Zapiekanka ryżowa
Jaglusiasposób. Surówka z czerwonej kapusty Nie wyobrażam sobie mięsnego dania głównego bez sałatki bądź surówki. Przepisów na surówki jest bardzo dużo. Myślę, że każdy znajdzie taki, który lubi najbardziej. Ostatnio robiałam surówkę z czerwonej kapusty i mam dla Was na nią przepis. Serwuję ją do każdego mięsa. Najbardziej smakuje mi podawana z pieczoną kaczką a także schabowym
mecooks