dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:112/445)

Danie mięsno-warzywne jednogarnkowe 261

koncentratu pomidorowego cebula,sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, smalec- ale oczywiście może być olej 2-3 suszone śliwki , ale niekoniecznie Przygotowanie: Mięso, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, tłuściejszy boczek i mięso usmażyć w pierwszej kolejności Mięsa przełożyć do garnka (najlepiej takiego z grubym dnem), wlać niewielką ilość wody, dodać liść laurowy, 3 ziarnka ziela, czuszkę, majeranek, paprykę(...)mięsa będą prawie miękkie dodać pokrojone ziemniaki oraz przesmażoną cebulę, kiełbasę i  paprykę pokrojoną w paski- wymieszać i dogotować do miękkości wszystkich składników Koncentrat pomidorowy rozmieszać w około połowie szklanki wody - dodać do mięs Zagotować, posolić, dodać majeranek, pieprz, ewentualnie cukier. To już wszystko, potrawa gotowa. Dobra na chłodne dni, ale i na cieplejsze też  niezła. Danie

Proste Potrawy
Cannelloni po florencku 193

obiad. Tydzień włoski na moim blogu nie mógł się jednak bez niego obyć. Przygotowanie cannelloni zabiera trochę czasu, ale porcja wystarcza na dwa dni dla średnio łakomej rodziny. Danie jest pyszne i sycące, świetnie odgrzewa się na drugi dzień, dlatego sprawdza się także jako danie na wynos - na przykład do pracy. Co więcej można(...)zamrozić i wyjąć, kiedy w lodówce będzie pusto, lub natchnienie do gotowania nagle nas opuści. Składniki (na formę o wielkości ok 30x25 cm): 300 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka 300 g makaronu cannelloni Barilla 1 duże jajko 6 dużych, dojrzałych pomidorów 2 duże ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2-1 łyżeczki oregano sól

Kulinarne Inspiracje
Pudding chlebowy z sosem waniliowym 185

Doskonały pomysł na użycie resztek chleba, ja wykorzystałam jasne, ciemne, ziarniste, a nawet chleb na zakwasie. Bardzo smacznie danie, dobre zarówno na obiad jak i

Czerwony Gupik
Boczek pieczony 156

Robiłam polędwiczkę w mleku i razem piekłam boczek..użyłam tych samych przypraw, ale piekłam normalnie bez mleka...pycha..lepszy niż polędwiczka. 1 kg boczku 1/2

Moje domowe kucharzenie
Papryczki faszerowane komosą ryżową i mięsem mielonym 181

wody i gotuję około 20 minut cały czas mieszając. Łopatkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodaję komosę ryżową, jajka oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. 2. Z papryki odkrawam wierzch, usuwam gniazda nasienne. Wnętrze papryki wypełniam przygotowanym(...)wypłukać pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się gorzkiego posmaku. Gotuje się je podobnie jak kaszę i ryż (ok. 15-20 minut).  Komosa ryżowa to doskonały dodatek do sałatek, dań mięsnych i warzywnych, a także deserów.  Może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż. Komosa ryżowa nadała mojej potrawie ciekawego smaku. Doskonale współgrała z mięsem i przyprawami. Zdecydowanie będę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placek pasterski czyli shepherd’s pie 194

ziemniaki ugniecione na puree. A w tym daniu jest wszystko co lubię połączone. Danie brytyjskie ,więc nie dziwi, że znowu sięgnęłam po przepis by  Jamie Oliver   Bardzo dobre! składniki: (na 6 osób) 1  kg łopatki  jagnięcej bez kości  2 łyżki mąki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek do smażenia(...)zmielenie mięsa najwygodniej poprosić rzeźnika u którego jagnięcinę kupujemy. Jeśli jednak kupiliśmy w całości - należy je pociąć na mniejsze kawałki i  zmielić ( po usunięciu dużych kawałków tłuszczu i błon).  Umieść mielone mięso w misce , następnie dodać mąkę sól i pieprz , dokładnie wymieszać. Rozgrzać dużą patelnię , dodać oliwę ,mielone mięso i smażyć aż jagnięcina zbrązowieje. Do mięsa dodać cebulę

Stare Gary
Grillowane vel pieczone warzywa do... czy tam zamiast obiadu 183

Grillowa pora roku w pełni. Oprócz wszelkiego rodzaju mięs warto wrzucić na ruszt również warzywa. Oto prosty przepis na miks warzyw pieczonych. Nada się jako wspaniałe

Kuchnia po mojemu
Kurczak w ziołach, pieczony z ziemniakami 1025

małych ziemniaków garść posiekanej świeżej natki pietruszki do posypania dania na talerzu Wykonanie: Składniki marynaty do kurczaka mieszamy w misce. Oliwy dajemy tyle, aby marynata była płynna, ale gęsta. Mięso oczyszczamy, myjemy, wkładamy do miski z marynatą i dokładnie w niej obtaczamy. Marynata musi dokładnie pokryć mięso.  Tak przygotowane pałki wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny(...)mięso. Do przygotowania tego typu potraw używam naczyń żaroodpornych bez pokrywki (takich, jak na zdjęciu).  Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 55 minut. Ja piekłam przez 35 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem), po czym temperaturę zwiększyłam do 200 stopni i włączyłam górną grzałkę. Dzięki temu mięso i ziemniaki ładnie się zrumieniły.  Danie

Smak mojego domu
Brokułowe risotto 220

Moc warzyw dostępnych jesienią a przy tym proste i szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Dla wygody zamiast garnka używam teflonowej patelni :) Składniki: brokuł bakłażan cukinia

prawdziwe jedzenie
Fit placuszki owsiane na jogurcie i recenzja patelni tytanowej WOLL 146

patelniach nie dałabym rady przygotować placków owsianych bez dodatku tłuszczu. Dzięki niej będę mogła teraz przygotować o wiele zdrowsze i lżejsze posiłki. Poza tym patelnia szybko się nagrzewa, a przygotowanie w niej posiłków trwa o wiele krócej niż zazwyczaj, co jest ogromnym plusem, zwłaszcza jak trzeba przygotować gulasz wieprzowy czy wołowy, gdyż zawsze czekanie aż mięso w końcu zmięknie(...)patelnia jest taka solidna, jest również dość ciężka, dlatego ja osobiście nie jestem w stanie podnieść jej jedną ręką, aby przełożyć posiłek na talerz. Obstawiam jednak, że większość kobiet dałoby sobie z tym radę, gdyż ja zawsze byłam dość słaba fizycznie ; ) Podsumowując, patelnię jak najbardziej polecam. Myślę, że jest warta swojej ceny. Jeśli chcecie poznać więcej szczegółów dotyczących patelni

e-PrzepisyKulinarne
Czerwona kapusta z przyprawami po islandzku 174

Kolejne danie inspirowane kuchnią islandzką to czerwona kapusta z przyprawami . Tak przygotowana czerwona kapusta stanowi popularny dodatek do pieczonych i smażonych mięs, drobiu czy dziczyzny. Tradycyjny sobotni obiad z pieczonym mięsem nie może obejść się bez duszonej czerwonej kapusty. Tak przygotowana kapusta, dzięki dodatkowi takich przypraw jak cynamon, goździki i żurawina idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznego

Codzienne Gotowanie
Wegański bigos (dieta dr. Dąbrowskiej) 200

Bigos to tradycyjne polskie danie uwielbiane chyba przez wszystkich Polaków. Niestety jest potrawą bardzo kaloryczną i ciężkostrawną. A co zrobić, żeby mogli go jeść, także weganie i ci co na diecie ? Oczywiście nieco odchudzić i przygotować wersję bez mięsa. 😊. Dziś zapraszam Was na właśnie taki pyszny bigos i lekkostrawny wegański bigos, który jest przygotowany także zgodnie z dietą

Kulinarne przygody Gatity
Barszczyk czerwony z uszkami 268

Bez barszczu czerwonego z uszkami nie wyobrażam sobie Wigilii. Każdy na pewno ma swój ulubiony, rodzinny przepis. Ja podaję swój sposób przygotowania tego świątecznego dania. U mnie w domu wywar na barszcz robi się na mięsie wołowym ale jeśli chcecie możecie je pominąć i ugotować równie pyszny wywar na samych warzywach. Pamiętajcie, że woda z grzybów dodaje

Smakołyki Asi
Schabowe roladki z suszoną śliwką 232

Schabowe roladki ze śliwką Pyszne danie, które polecam nie tylko na świąteczny obiad. Idealne połączenie wieprzowego mięsa z suszoną śliwką i wędzonym boczkiem. Te roladki zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem ale i cudownym aromatem.   Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 15 – 20 suszonych śliwek 5 cienkich plastrów boczku wędzonego sól, pieprz, majeranek 300 ml gorącej wody

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania