Bigos to tradycyjne polskie danie uwielbiane chyba przez wszystkich Polaków. Niestety jest potrawą bardzo kaloryczną i ciężkostrawną. A co zrobić, żeby mogli go jeść, także weganie i ci co na diecie ? Oczywiście nieco odchudzić i przygotować wersję bez mięsa. 😊. Dziś zapraszam Was na właśnie taki pyszny bigos i lekkostrawny wegański bigos, który jest przygotowany także zgodnie z dietą
Kulinarne przygody GatityBez barszczu czerwonego z uszkami nie wyobrażam sobie Wigilii. Każdy na pewno ma swój ulubiony, rodzinny przepis. Ja podaję swój sposób przygotowania tego świątecznego dania. U mnie w domu wywar na barszcz robi się na mięsie wołowym ale jeśli chcecie możecie je pominąć i ugotować równie pyszny wywar na samych warzywach. Pamiętajcie, że woda z grzybów dodaje
Smakołyki AsiSchabowe roladki ze śliwką Pyszne danie, które polecam nie tylko na świąteczny obiad. Idealne połączenie wieprzowego mięsa z suszoną śliwką i wędzonym boczkiem. Te roladki zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem ale i cudownym aromatem. Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 15 – 20 suszonych śliwek 5 cienkich plastrów boczku wędzonego sól, pieprz, majeranek 300 ml gorącej wody
Blog z ApetytemTradycyjnym wypełnieniem placka jest słony farsz. Mogą to być warzywa, mięso, ryba, właściwie obowiązuje pełna dowolność, zależna tylko od naszej kreatywności lub zawartości lodówki. W związku z tym, że aktualnie mój jadłospis zdominowany jest przez dania z cukinią, to i galette nie mógł obejść się bez tego warzywa. Czytaj więcej
Pichceniomaniaobiad w 25 minut? Jednak się da ! Dzięki dodatkowi serka Apetina , danie nabrało kremowego rewelacyjnego smaku, zresztą skorzystajcie z przepisu i przekonajcie się sami jak smakuje..a twierdzę, że mój eksperyment smakuje bardzo dobrze! Składniki na 2 porcje: 30 dag mięsa z udek kurczaka bez skóry 15 dag kolorowego tortellini z szynką prosciutto 1 mała cukinia
Wanilia i KardamonTypowy HIT dla mięsożerców. Kawał mięcha podany z sosem remulada. Czy zachwyci? Smakoszy mięsa na pewno. SKŁADNIKI : 1-1,5 kg rostbefu bez kości szklanka
Kopystką po garachMożna kombinować z przepisami na wiele sposobów, ale często przekonuję się, że to, co proste jest najlepsze. I tak jest również w tym przypadku! Składniki (dla
gutfutPrzypominam ulubione przeze mnie wielkanocne danie. Klops według tego przepisu jest przepyszny i co roku nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Jakby było mało, to oprócz tego, że super smakuje to rewelacyjnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 7 jajek, 25 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 10 dag fety, 2 ząbki czosnku
Pobite gary BarbaryDania typu "gulasz" uważam ze się swietnie nadają na kazdą okazje. Wszystko zależy od dodatków. Ten powstał w skutek dodawania co miałam pod ręką
Radość kipiąca uśmiechem.Dzisiaj propozycja na danie obiadowe, które wymaga troszkę pracy, ale za to jest bardzo bardzo smaczne. Muszelki z makaronu zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, z dodatkiem naszego ulubionego mielonego mięsa. Zrobiłam wersję z serem żółtym i bez sera - dla starszego dziecka. pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy) pół kg łopatki wieprzowej pół cebuli kawałek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanienapoletana , do tradycyjnej napoletany dodaje się bazylię i posiekaną pietruszkę , a ja nie była bym sobą gdybym coś tam jeszcze nie dodała :) czyli mięsko bez którego moja rodzinka nie może się obejść :) Pyszne danie które szybko znika z talerza(...)Zapraszam :) Składniki : 800 g pomidorów z puszki 30 g masła 2 rozgniecione ząbki czosnku sól, pieprz. parmezan 20 dag mięsa mielonego 1 łyżka oliwy 250 g makaronu spaghetti Wykonanie : Mięso podsmaż na oliwie. Pomidory w raz z zalewą przetrzyj przez sitko. W dużym rondlu rozgrzej masło i oliwę, dodaj czosnek i chwilkę podsmaż. Dodaj pomidory i zagotuj. Dodaj
Sama słodycz i szczypta chiliziemniaczane z dodatkiem dyni oraz mięsnego gulaszu, nieco korzennego i sosu pomarańczowego. Danie może wyglądać na pierwszy rzut oka nieco dziwnie, jednak gwarantuję Wam, owoce i mięso to świetne połączenie, które tym razem się również sprawdziło. Placki ziemniaczano-dyniowe oczywiście możecie zjeść też same, bez sosu, np. z cukrem i śmietaną, ja tak bardzo lubię :-). Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćlubiane Tak jest z tym daniem . Smażone udka z patelni , to po prostu smażone mięso z brokułem , cebulą i odrobiną przypraw . Jest genialne w swej prostocie i mega smaczne . Doskonałe do ryżu , ziemniaków , pure, kuskusu , kaszy , cokolwiek położycie obok , na pewno się nada . Do tego wykonanie zajmuje około 30 minut co nie jest bez znaczenia w dzisiejszym zabieganym(...)udek bez skóry i kości , filety 1 średni brokuł 1 duża cebula 3 ząbki czosnku kilka pieczarek 2 łyżki sosu sojowego ketjap manis , słodkiego ( lub zwykły, sojowy jasny plus łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki ( lub harissy w proszku , ostatnio jest w sklepach i jest świetna jak ktoś lubi ostre dania ) sól , odrobina chilli lub pieprzu
Ogrodnik w podróżyzajada). U mnie z domowym sokiem pomidorowym , który w tym roku wyszedł wprost genialny, kto nie ma swojego soku może wykorzystać gotową passatę. U mnie danie dla 4 osób. Składniki: - 400g mielonego mięsa (u mnie najczęściej z szynki i/lub łopatki wieprzowej, ale można użyć dowolnego) - 1 większa marchewka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - ok.600-800ml soku pomidorowego (u mnie(...)łyżeczki mała klarowanego (nie trzeba) - 1-2 łyżeczki skrobi (u mnie ziemniaczana) Dodatkowo: - tarty ser (Parmezan lub Grana Padano) - makaron spaghetti lub dowolny ulubiony (w wersji bezglutenowej-bez glutenu) Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju kokosowego, posolić, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszać. Do garnka dodać mielone mięso, mieszając podsmażyć je, dorzucić obraną
Smaczne Zdroweczosnku 2 jajka kilka łyżek bułki tartej 10-12 dag oscypka lub innego regionalnego sera sól pieprz biały i czarny mleko do namoczenia chleba ok.1/2 szklanki Wykonanie; Chleb bez skórek moczymy w mleku. Do miski wkładamy zmieloną łopatkę i kolejno dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę i czosnek, na grubej tarce ścieramy baleron i oscypka, wbijamy jajka, dokładamy bułkę tartą(...)przez ok 90 min. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać polewamy nim pieczeń z góry. Gotowy klops wyciągamy na półmisek. Mięso jest równie smaczne na ciepło jak również na zimno. Może być dodatkiem i daniem głównym, może też być wędliną na kanapki! Jedno jest pewne szybko znika....:). Smacznego
Apetyczna babeczka