dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:110/445)

Chrupiące udka z kurczaka w panierce orzechowej 155

Zrobimy sobie udka z kurczaka, ale przyrządzone w zupełnie inny sposób: zdrowy, bez tłuszczu, a pysznie chrupiący. Tajemnica tkwi w panierce zrobionej ze zmielonych orzechów migdałowych, które wspaniałe aromatyzują mięso i z wierzchu tworzą smakowitą skórkę. Polecamy Wam ten przepis jako przekąskę lub jako danie obiadowe. Przepis na chrupiące udka z kurczaka pochodzi z programu kulinarnego sióstr Hemsley

Niedzielny kucharz
Potrawka z kurczaka 182

wywarze z gotowania. Sos przygotowany na białej zasmażce, często z dodatkiem żółtka. Danie bardzo delikatne w smaku i dietetyczne. Świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu. Potrawkę możesz wzbogacić dodatkiem warzyw: zielonego groszku, brokuła, marchewki czy kalafiora. Składniki: 1 kurczak 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sok z cytryny + otarta skórka śmietana

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szynka zapiekana w plastrach 125

pyszną porcję mięsa. Szynka zapiekana w plastrach z marchewką i majonezem. Danie nie wymaga wiele przygotowań, a w smaku jest rewelacyjne. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Mięso jest soczyste, miękkie, rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 3 średnie marchewki 200 g majonezu 2 duże ząbki czosnku 2 duże cebule

O kuchni z uczuciem
Smażone filety z gładzicy 296

gładzicy, do tego frytki belgijskie i surówka z kapusty pekińskiej to wyśmienite danie obiadowe. Gładzica ma białe bardzo delikatne i soczyste mięso. Jest tak dobre, że nie potrzebuje dodatkowych przypraw. W przypadku tej ryby sprawdza się zasada minimalizmu – czasem mniej znaczy więcej. Filety są bez ości, więc bardziej wybredni też będą usatysfakcjonowani. Gorąco polecam na święta

mojewypiekiinietylko
Kurczak w pomidorach - prościej się nie da ;) 126

cały został przykryty,a na wierzch kładziemy gałązkę natki selera. Naczynie zamykamy. Mięso wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez około godzinę. Danie smakuje fantastycznie z podanymi oddzielnie frytkami i zasmażaną kiszoną kapustą (do której również polecam użyć koncentratu ;) ). Prawdziwie, po domowemu, bez udziwnień - obiad marzeń

Kuchenna Kontrrewolucya
Wegańska PRAGA 169

talerzu jest totalny misz-masz. Nabraliśmy tego na tyle dużo, że nie daliśmy rady wszystkiego zjeść. Maugo: Wybór jedzenia jest bardzo duży, wyglądem również zachęca ono do spróbowania. Dania były smaczne i dobrze doprawione. Plusem takiego bufetu jest możliwość spróbowania różnych dań w małych ilościach. Zdecydowanie na plus :) Paszko:  Wyżerka była wielka, mieliśmy skromnie skosztować(...)śliwkowo jabłkowym (koszt 175 CZK). Rok temu jak jeszcze jadłem mięso, zamówiłem podobne danie, z tym że ze smażoną kapustą białą i czerwoną. Danie były ogromne i zniszczyło mnie strasznie. W tym przypadku było podobnie. Seitan był świetnie zrobiony i chciałbym umieć sam takie cudo stworzyć. Knedliczki bez szału - czyli czeski standard. Sos bardzo słodki i zdecydowanie

Bananowe Pole
Spaghetti bolognese 191

się go robi jest na pewno znaczącym atutem.  Danie jest proste w wykonaniu więc zachęcam do samodzielnego działania, bez wspierania się gotowymi fixami jakie można kupić w sklepach (nie najlepiej wpływają one na nasze zdrowie). Podaję przepis na obiad dla czteroosobowej, głodnej rodziny :) Składniki: - około 1kg mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki wieprzowej) - około 40dag makaronu spaghetti(...)wcześniej zmielone mięso (najlepiej kupić mięso w kawałku i samemu je zmielić, wtedy mamy pewność co mamy na talerzu :) ). Mięso doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do momenty gdy całość się zetnie. W międzyczasie możemy ugotować makaron, pilnując aby się nie przegotowała. Zbyt miękki jest niesmaczny. Po ugotowaniu hartujemy go zimną wodą w durszlaku. Do gotowego mięsa dodajemy przecier, koncentrat

Qchnia po prostu
Szaszłyki wieprzowe po tajsku - moo ping 147

Uliczne jedzenie jest nieodłącznym elementem wszystkich tajskich miast, tajskiej kultury i tamtejszego stylu życia. Jedzą i cieszą się nim wszyscy bez względu na poziom społeczny i zamożność. Szaszłyki są bardzo smaczne, miękkie i aromatyczne. Idealnie sprawdza się jako danie główne lub przekąska/przystawka. Składniki :  2 ząbki czosnku wycisniete przez praske garsc świeżej kolendry drobno posiekanej 4 łyżki(...)łyżeczki białego pieprzu 450g wieprzowiny (schabu, można zastąpić piersią z kurczaka) pokrojonej w cienkie paski (około 0,5cm) Przygotowanie :  W misce połączyć wszystkie składniki marynaty, następnie dodać mięso i dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się sosem. Przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut. Przygotować patyczki do szaszłyków i nadziewać na nie mięso (po dwa kawałki), następnie grillować

Codzienne Gotowanie
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 282

godziny. W obu przypadkach po wymaganym czasie wyłączcie ogień, doprawcie wywar solą i dajcie bulionowi kompletnie ostygnąć, pod przykryciem.   Przecedźcie całość przez sito wyłożone muślinem lub tetrową pieluszką. Warzywa i rozpadający się kurczak z wywaru dla nas już są nie do użycia, ale bez kości możecie go sprezentować Waszemu psu lub kotu. Część bulionu możecie zjeść od razu(...)gulaszy i wszystkich potraw mięsnych, na jakie przyjdzie Wam ochota. Consomme to klarowna zupa, której bazę stanowi właśnie mocny wywar z mięsa bądź ryb i warzyw. W warunkach restauracyjnych zupę klaruje się przez dodanie do niej surowego mięsa wymieszanego z białkami jaj. Ta mieszanka ma za zadanie wyciągnąć z bulionu wszystkie szumowiny, tłuszcz, drobne resztki jak kawałeczki warzyw czy mikrokawałki

Karo in the Kitchen
Dietetyczna kolacja romantyczna i rzecz o operacjach plastycznych 206

które nie wstydzą się przy swoim faceci łazić bez stanika, makijażu i z nieogolonymi nogami oraz na dodatek w dresie. To wtedy moje panie nazywa się miłość i należy go nakarmić czym dobrym! Dobre może być lekkie i zawierać mięso jednocześnie. Takie kombo i dowód na to, że się da! Więc dziś sałatka. Nie byle jaka sałatka. Mamy(...)równe kawałki, solimy delikatnie i obtaczamy w paście. Odstawiamy na godzinę. Nie wkładamy do lodówki, mięso przed pieczeniem ma mieć temperaturę pokojową. Pieczarki delikatnie czyścimy wilgotną ściereczką, nie obieramy, kroimy na plastry i wrzucamy na rozgrzane masło i rumienimy. Polędwiczkę układamy na patelni grillowej. Bez tłuszczu, bo olej już jest w marynacie. Smażymy na mocnym ogniu z każdej strony

ladykitchen
Tarta z fetą i boćwiną 138

potrawa, która idealnie wpisała się w nasze potrzeby. Takie danie na "dziś wieczór" i "jutro do pracy". Mały kawałek umilił mi kolejny odcinek filmu "Kingsmen", który oglądamy od soboty. Większy kawałek uratuje mi jutro życie, kiedy w porze lanczu poziom cukru zacznie pikować. I co, że bez mięsa?:-) TARTA Z FETĄ I BOĆWINĄ opakowanie ciasta na tartę(...)jajek i jest cudownie chrupiące. Nie ma ono jednak typowej, dającej się rozwałkować konsystencji. To bardziej zbieranina grubych okruchów, którymi wyklejam formę. Oczywiście z tego ciasta nie da się przygotować takich zawiniętych brzegów jak na zdjęciach

les mirabelles
Wieprzowina z meksykańską nutką 118

takie właśnie danie, oto wieprzowina z meksykańską nutką. Wieprzowina z meksykańską nutką Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 1 cebula 1 puszka pomidorów bez skórki 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kuminu sól pieprz olej do smażenia natka pietruszki lub kolendra Wykonanie: Mięso płuczemy, wycieramy ręcznikiem kuchennym(...)potem będziemy ją dusić. Przykrywamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przesmażamy na patelni. Gdy będzie szklista wkładamy ją do rondla z mięsem wraz z przyprawami, pomidorami i fasolą. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Danie podajemy z dodatkiem ryżu, posypane natka pietruszki, lub jeśli ktoś woli, kolendrą

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka słodko-kwaśna z kapusty i papryki. 397

Sałatka z kapusty i papryki jest kolejną propozycją na przygotowanie smacznych i tanich przetworów na zimę. Sałatka może być dodatkiem do dań obiadowych lub pieczonych

Codziennik Kuchenny
Szkockie placki ziemniaczane - Potato scone 218

Placki bardzo szybkie w wykonaniu, proste w "obsłudze". Są znakomite same bez niczego ale również dobrze smakują jako dodatek do mięs czy zup

Moje Małe Czarowanie
roladki wieprzowe z pieczarkami i natką pietruszki 343

składniki: 800 g schabu bez kości 300 g pieczarek 1 cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania