Moje ulubione danie z dzieciństwa :-) Uwielbiam to połączenie mięsa, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego. Z podanych poniżej składników wyszło mi 7 bardzo dużych gołąbków. SKŁADNIKI 1 duża główka kapusty białej 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 mała cebula oliwa 2 opakowania ryżu (2 x 100 g) pieprz, sól Na sos pomidorowy: 1 mały sok pomidorowy(...)ząbki czosnku około 100 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) WYKONANIE Kapustę obrać z liści (jeżeli to młoda kapusta, to da się bez problemu, jeżeli stara, to wymagać będzie zamoczenia na kilka minut we wrzątku). W dużym garnku zagotować wodę i wrzucać do niej po kilka liści na około 4 minuty
Passions hobbies lifezarazem pyszne danie, do tego ulubiona surówka i ziemniaki, kasza, ryż, makaron... wszystko to na co tylko macie ochotę. Takie roladki można przygotować na niedzielny lub świąteczny obiad, ale również w każdy inny dzień :) Składniki na 4 roladki: * 4 plastry schabu bez kości * 4 plastry sera * 4 plastry szynki konserwowej * sól, pieprz do oprószenia mięsa * przyprawa
Zrób to smacznieDania z jednej patelni uwielbiam - szybko, mało mycia i zawsze smacznie! A obiady z kawałkami kurczaka są zawsze dobrym pomysłem, szczególnie wtedy, kiedy tego pomysłu na obiad nie ma ;) bo jednak delikatne mięso z kurczaka lubią i dorośli, i dzieci. Takim uniwersalnym daniem zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci są właśnie faszerowane podudzia kurczaka, owinięte boczkiem(...)kurczaka owinęłam boczkiem z dwóch powodów - po pierwsze, by mięso zachowało soczystość, a po drugie, bo na tłuszczu wytopionym z boczku całość smakowała dużo lepiej. Owijanie ma większe znaczenie przy mięsie pieczonym - by go nie wysuszyć, ale i tu spełniło swoją rolę i tak uduszony obiad smakował wybornie, mięso było soczyste i kruche, całość bardzo aromatyczna. W zasadzie podobny efekt
Kolorowy Przepisownikistotę tego dania. Problem w tym, że wysmażenie kotleta, żeby był rumiany i chrupki łatwym zadaniem nie jest. Poza tym smażenie nie należy do specjalnie zdrowych metod obróbki cieplnej żywności. Jest sposób, żeby osiągnąć zamierzony efekt bez smażenia. Sznycle pieczone to jedno z naszych najciekawszych kulinarnych odkryć. Cała tajemnica polega na odpowiednim zapanierowaniu mięsa. Bazę panierki
Niedzielny kucharzChyba gotowanie pysznych obiadów bez glutenu (przy tarczycy hashimoto) zaczyna mi wychodzić coraz lepiej. Bo to danie było pyszne, nie tylko musiałam je robić
Bernika - moj kulinarny pamietnikSchab w połączeniu z owocami jest pyszny! Jeśli ktoś jeszcze nie próbował koniecznie musi upiec w ten weekend. Dziś propozycja z suszonymi śliwkami i morelami. Składniki
Lena Gotujetego wyzwania i skupisz się na przyjemności tworzenia. 2. Zakupy bez stresu Zrób listę zakupów. Z przepisem w jednej dłoni i kartką w drugiej wypisz dokładnie ile i czego Ci potrzeba. Robiąc listę umieszczaj produkty z jednej kategorii obok siebie . Warzywa razem, oddzielnie nabiał, oddzielnie mięso, oddzielnie produkty sypkie. Tym sposobem w sklepie nie będziesz za każdym razem skanowała(...)które w jednym czasie trafią na patelnię czy do garnka. Pokrój mięso, odmierz odpowiednią ilość ryżu/makaronu/kaszy, odmierz odpowiednie ilości płynów - wody, wina, bulionu. Miej wszystko w osobnych naczyniach pod ręką, tak jak kucharze w programach kulinarnych. To dlatego są tacy mądrzy i mówią, że wszystko da się zrobić w 15 minut. Nie doliczają 30 minut na krojenie, mycie
W kuchni wieczoremFOLWARK , który pokusił mnie o przygotowanie domowego gyrosu. Za przesyłkę z sosami bardzo dziękujemy :) Wracając do samego dania to do jego przygotowania użyłam schabu, a jako wariację dodała białą cebulę. Wieprzowy gyros z cebulą SKŁADNIKI : 500 g schabu bez kości 2-3 łyżki przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 łyżki oliwy 1 cebula(...)PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy w paseczki, przekładamy na patelnie, skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawą i papryką - mieszamy by mięso pokryło się uzyskaną marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie podsmażamy całość przez około 10 minut. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, dodajemy do mięsa i podduszamy do momentu aż cebula zmięknie - około kolejne 10 minut. Podajemy z sosem kebab-gyros FOLWARK
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, KOLEJNE DANIE, KTÓRE PASUJE NA WIECZÓR SYLWESTROWY. i nie tylko . Składniki : 2 piersi z kurczaka, 2 połówki brzoskwiń z puszki, ( resztę(...)części (w poprzek) i natrzeć solą i papryką. Odstawić na minimum 30 minut. Brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć na kawałkach kurczaka. Całość owinąć plastrami boczku. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać trochę oleju i wody i piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Uwaga : po 20 min zdejmujemy pokrywę i włączamy termoobieg, żeby się trochę zarumieniło
Pysznosci Babci BasiDziś przedstawiam pomysł na szybki i bardzo smaczny, a jednocześnie efektowny obiad - są to roladki drobiowe ze szparagami. Pyszne, zdrowe i lekkie danie, które z
Codzienne GotowanieUwielbiam żurawinę – czy w drinku , czy w cieście , czy podaną do mięs – bez różnicy, pochłonę każdą ilość. Tak naszykowana żurawina wielkoowocowa jest bezapelacyjne wspaniałą przekąską – zastąpi jesienią i zimą kupne słodycze. Świetnie sprawdza się jako dekoracja – wygląda jak oblodzona, przysypana śniegiem – idealnie nada się do dekoracji świątecznych ciast i deserów: babeczek, piernika, makowca czy serników. Okrutnie lubię sobie(...)skubnąć’ gdzieś w biegu, tak od niechcenia, jak leżące w słoiku cukierki. Żurawina jest twarda, cierpka i bardzo charakterystyczna w smaku. Na surowo i bez cukru – żadnej przyjemności z jedzenia żurawiny nie ma, bo wrażenie cierpkości na języku i ścisk ślinianek robią swoje. Ale taka żurawina, otoczona w cukrze, smakuje lepiej niż niejedne kwaśne żelki! Zrobienie
Karo in the KitchenZrobimy sobie udka z kurczaka, ale przyrządzone w zupełnie inny sposób: zdrowy, bez tłuszczu, a pysznie chrupiący. Tajemnica tkwi w panierce zrobionej ze zmielonych orzechów migdałowych, które wspaniałe aromatyzują mięso i z wierzchu tworzą smakowitą skórkę. Polecamy Wam ten przepis jako przekąskę lub jako danie obiadowe. Przepis na chrupiące udka z kurczaka pochodzi z programu kulinarnego sióstr Hemsley
Niedzielny kucharzwywarze z gotowania. Sos przygotowany na białej zasmażce, często z dodatkiem żółtka. Danie bardzo delikatne w smaku i dietetyczne. Świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu. Potrawkę możesz wzbogacić dodatkiem warzyw: zielonego groszku, brokuła, marchewki czy kalafiora. Składniki: 1 kurczak 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sok z cytryny + otarta skórka śmietana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszną porcję mięsa. Szynka zapiekana w plastrach z marchewką i majonezem. Danie nie wymaga wiele przygotowań, a w smaku jest rewelacyjne. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Mięso jest soczyste, miękkie, rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 3 średnie marchewki 200 g majonezu 2 duże ząbki czosnku 2 duże cebule
O kuchni z uczuciemgładzicy, do tego frytki belgijskie i surówka z kapusty pekińskiej to wyśmienite danie obiadowe. Gładzica ma białe bardzo delikatne i soczyste mięso. Jest tak dobre, że nie potrzebuje dodatkowych przypraw. W przypadku tej ryby sprawdza się zasada minimalizmu – czasem mniej znaczy więcej. Filety są bez ości, więc bardziej wybredni też będą usatysfakcjonowani. Gorąco polecam na święta
mojewypiekiinietylko