dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:106/445)

Modra kapusta 117

Dziś zapraszam Was na jedno z typowych dań kuchni śląskiej, czyli na talerzu ląduje modro kapusta. Wraz z roladą i kluskami śląskimi tworzą tercet doskonały. Modra kapusta jest przygotowywana również z dodatkiem boczku, ale ja preferuję wersję bez mięsa. W końcu boczek jest w roladzie :-). Modra kapusta Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty

Kulinarne przygody Gatity
Restauracja Artkitchen – recenzja 151

najlepszych steków jaki jadł. Zdążyłam nawet spróbować co nie co i faktycznie, mięso było rozpływające się w ustach, a puree jedwabiste i pyszne. Uczciwie przyznam, że nie dojadłam dania głównego, gdyż wiedziałam, że zaraz dotrze do nas deser. Dostaliśmy panacottę z wyciągiem z białego bzu i lodami jeżynowymi (16 zł). Co tu dużo pisać, smakowała tak jak wyglądała

karmelowy
Zupa gulaszowa 186

sprawia, ze dziala bardzo rozgrzewajaco. Mam nadzieje, ze i Wam po takim daniu zrobi sie cieplej.skladniki: 0,5 kg miesa wieprzowego lub wolowego 2 duze czerwone papryki 1 zielona papryka 1 duza cebula 2 zabki czosnku 1 pietruszka 2 marchewki puszka pomidorow bez skory okolo 3 lyzeczki koncentratu pomidorowego 1l bulionu osta papryka w proszku ziele angielskie lisc

Przysmaki Karolki
Schab faszerowany białą kiełbasą 130

zaskakiwać naszych gości przynajmniej jednym nowym daniem i tym razem wybraliśmy schab faszerowany białą kiełbasą. To bardzo fajne i proste do przygotowania danie na wielkanocny stół. Schab faszerowany białą kiełbasą – Składniki: schab bez kości 1,5 kg 2 białe kiełbasy 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu mielonego 4 ząbki czosnku(...)wielkość zależy od ilości schabu) pełnego wody z solą. Włożyć do garnka schab i marynować przez 1-2 dni, w ostateczności chociaż przez kilka godzin. Po wyjęciu z zalewy mięso dokładnie umyć i osuszyć. Z przypraw (soli, majeranku, ziół prowansalskich, czosnku i oliwy) zrobić marynatę. Natrzeć nią schab i schłodzić w lodówce przez min. godzinę. Następnie długim, ostro zakończonym nożem

Pasja Smaku
Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami 174

innych mięsach, np. miedź. W przeciwieństwie do wersji śmietanowych królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami to danie lekkie i  bardzo odchudzone. Czas przygotowania: 50 minut Porcje:8 Składniki: królik pokrojony na 8 porcji, 600 ml bulionu z gęsi (można zastąpić drobiowym lub warzywnym), 300 ml białego wina (wytrawnego), 16 suszonych śliwek bez pestek, 1 cebula(...)gałązki tymianku lub macierzanki, 1 chili, 1 czubata łyżka musztardy diją, 1 czubata łyżka musztardy francuskiej, 3 łyżki tłuszczu z gęsi (lub olej) do smażenia, mąka do posypania mięsa, sól i pieprz do smaku, do przybrania czerwony pieprz lub płatki chili. Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Mięso umyć i osuszyć, oprószyć  mąką. W rondlu, w którym

SzczyptaSmaQ
Udka zapiekane z pomidorem, cebulą i pieczarkami 342

bardzo smaczne i aromatyczne danie. Lubię przygotowywać dania, które praktycznie "robią się" same. Wystarczy udka przyprawić, przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje dań z udkami drobiowymi to kliknijcie tu (udka w cytrynach) i tu (udka zapiekane z serem i pomidorem). Poniższe danie podałam z roszponką i ziemniaczanymi talarkami . Składniki(...)porcje: co najmniej 0,5 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości) 1 duży pomidor 1 duża czerwona cebula 100 g pieczarek sól, pieprz przyprawa do kurczaka suszona bazylia mąka krupczatka do obtaczania olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Przyprawione udka obtoczyć w mące. Na patelnię wylać olej

Ugotować
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 303

korpusów, ale ponownie je przetwarzamy, zamieniając w smakowite dania. Po upieczeniu drobiu, obrany z mięsa szkielet zawsze wykorzystujemy do przygotowania bulionu. Czasem gotujemy na jego bazie rosół, żeby później zamrozić i przechowywać jako bazę do zup lub sosów (taka domowej roboty „kostka rosołowa”, tyle że bez chemii). Lubimy go też doprawić na wschodnią modłę(...)Ravioli lub pierogi z nadzieniem z farszu Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka? Pierogi lub ravioli to doskonały patent na smaczne wykorzystanie niedojedzonego mięsa. Jeśli pieczony kurczak może być podstawą wielu nowych pysznych dań, to kurczak nadziewany wątróbką (albo kaszą z grzybami bądź cielęciną) stwarza jeszcze więcej możliwości. Farsz świetnie wzbogaca smak kury, a do tego podczas jednego

Niedzielny kucharz
Schabowe roladki nadziewane pikantną kaszą, podane z sosem 181

muszę dodać, że mięso jemy niezwykle rzadko. Schabowe roladki nadziałam kaszą jaglaną przyprawioną na ostro. Po upieczeniu, poddusiłam je w Ciemnym Sosie Uniwersalnym Łowicz z dodatkiem koperku i ogórków kiszonych. Całość komponowała się ze sobą naprawdę fantastycznie i myślę, że takie danie mogłoby być serwowane w niejednej restauracji :) 600 g schabu bez kości 70 g kaszy jaglanej (waga(...)wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut aż woda się wchłonie. Do ugotowanej kaszy dodajemy przecier pomidorowy, mieloną paprykę oraz pieprz. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso kroimy na 6 kawałków, cienko rozbijamy i smarujemy ugotowaną kaszą jaglaną doprawioną na ostro. Zwijamy i przekładamy do woreczka do pieczenia. Woreczek zamykamy i układamy na blaszce do pieczenia. Mięso

Mienta blog
DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA - NAJLEPSZA, SPRAWDZONA RECEPTURA 204

   Na wielkanocnym stole obok jajek i szynki króluje biała kiełbasa. U nas bywa domowa, bez zbędnych dodatków, tylko mięso i naturalne przyprawy, taka

Smaczne Zdrowe
Bigos mojego Taty 527

uzyskania odpowiedniego smaku. Bigosu raczej nie solimy – z każdym kolejnym odgrzewaniem będzie się robił bardziej słony – i od wędlin, i od pieczonego mięsa. Gotujemy go trzeciego dnia kolejne 3-4 godziny na maluśkim ogniu, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Możecie go podzielić na porcje i zamrozić – zaoszczędzi to sporo czasu i stresu przed świętami , a przede wszystkim – wiecznie(...)razu ugotujcie go z podwojonej ilości składników i zamroźcie z przeznaczeniem na sylwestrową imprezę, jako ciepłe danie główne. Obiecuję że nikt mu się nie oprze ;) SKŁADNIKI 2kg naprawdę dobrej kiszonej kapusty 200g kiełbasy śląskiej 200g kiełbasy jałowcowej 900g-1kg mieszanego mięsa – gulaszu wołowego, schabu, łopatki, dziczyzny (użyłam 400g gulaszu z dzika, 350g wieprzowej łopatki i 250g schabu) 30g suszonych

Karo in the Kitchen
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 294

każdą postacią na słono i na słodko – ruskie, z mięsem, z jagodami, buraczkami i oczywiście z kapustą i grzybami. Te ostatnie były zawsze moimi ulubionymi! Pierogi bez glutenu i bez gotowych mieszanek Dodatkowym utrudnieniem przy wymyślaniu składników ciasta na pierogi był fakt, że przechodząc na dietę bez glutenu, nabiału i cukru za punkt honoru postawiłam sobie(...)składnikiem skrobi, która powoduje kleistość ryżu. To właśnie ta mąka zainspirowała mnie do podjęcia kolejnej próby ulepienia pierogów, bo miała takie właściwości sklejające, których brakowało zwykłej mące ryżowej. Pierogi bez glutenu z kapustą i grzybami Tak jak wcześniej wspomniałam od zawsze najbardziej lubiłam pierogi z kapustą i grzybami, podjadałam je nawet na zimno prosto z lodówki, więc postanowiłam podjąć

Book of spells
Diabelska zupa krem z czerwonej papryki- Paliwo Rakietowe 165

duszonych mięs Knorr jest doskonałym sposobem na wydobycie prawdziwie głębokiego, mięsnego smaku dania. Stanowi niezawodną bazę do gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness oraz Wołowinę duszoną. W swojej kuchni dodaję Bulionetkę również do dań z mięsa mielonego, np. do  sosu bolognesu, aby wzbogacić ich mięsny smak(...)mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego natka pietruszki czosnek pieprz syrop karmelowy maltodekstryna barwnik: karoteny Może zawierać seler. Marka Knorr Cechy 1 bulionetka na 400 g mięsa doskonały smak leży w naszej naturze bez

ClauditteMissCooking
Palak paneer, czyli szpinak z serem paneer 208

Przyznaję, ugotowany szpinak to nie jest najwdzięczniejszy temat do fotografii. Do jedzenia jednak nadaje się o wiele lepiej :)  Dziś bardzo łagodne danie. Zasmakuje fanom

W kuchni wieczorem
Wegeburger ze słodkich ziemniaków 165

Jak burger, to mięso, najlepiej wołowina, taka medium. Otóż... owszem tak, ale nie zawsze ;) Niedawno przekonałam się, że burger bez mięsa też może być dobry

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania