dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:111/445)

Schab w sosie cebulowo-musztardowym 146

łyżki musztardy - rodzaj w zależności od upodobań - ja dałam chrzanową gdyż wolę ostre smaki * pól szklanki śmietany * 2 łyżeczki mąki - u mnie skrobi kukurydzianej - oczywiście jeśli istnieje taka potrzeba - czasami sos wychodzi gęsty bez mąki. dowolne dodatki np piuree ziemniaczane, frytki, kasza, ryż itp. Do dzieła!!! Pokrojone w kostkę mięso wrzucamy na patelnię i delikatnie przyrumieniamy. Dodajemy cebulę pokrojoną

sierotka maRysia w kuchni
Test patelni do grillowania linii Positano, firmy Ballarini 174

potrawy powinnam przygotować, aby wszechstronnie ją przetestować. Chciałam się przekonać, czy rzeczywiście można smażyc bez tłuszczu. Tak, jak najbardziej można smażyc bez tłuszczu. Postanowiłam ugrillować hamburgery z kurczaka i indyka, więc mięsko dość chude. Patelnia doskonale sobie z nimi poradziła. Grillowalam również bez tłuszczu grube na palec kotlety z karkówki w ostrej marynacie. (niestety zdjęcia brak) Grillowaniu(...)wszystkim bez tłuszczu. Dania przygotowane przy jej użyciu niczym nie odbiegają od dań przygotowanych na grillu. Możemy więc grillować gdy za oknem pada deszcz czy mróz szczypie w uszy. Podczas grillowania potrawy nie przywierają do dna, dlatego nie ma problemów z myciem. Patelnia świetnie się sprawdziła w roli tostera. Otóż zakupiłam drożdżowe paszteciki nadziewane mięsem

Mia Cucina Sofieta
Polędwiczka w sosie cydrowym 287

przypadł mi do gustu. Bardzo lubię polędwiczki – ich delikatne mięso jest wyjątkowo chude i rozpływa się w ustach. Gotowanie w sosie zapewnia im wilgotność. Szczególnie polecam użyć do dania soku świeżo wyciśniętego lub tłoczonego (tłoczony sok jabłkowy można już kupić niemal wszędzie) – jest zdrowszy i ma zupełnie inny smak od tego przezroczystego z kartonu. Do polędwiczek(...)się ponownie zagotuje, zanurzamy w sosie kawałki mięsa (jeśli z mięsa wytopiły się soki, także je dodajemy) i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut lub do czasu, aż polędwiczki będą miękkie (jeśli sos jest rzadki, to dusimy bez przykrycia, jeśli ma odpowiadającą nam konsystencję – pod przykryciem). Gotowe danie posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki. Post Polędwiczka

Poezja smaku
Pieczony pasztet z wątróbką 180

opłukać i obgotować, bez dodatku soli, jeżeli dodamy sól w trakcie gotowania wątróbka nam stwardnieje. Jak mięso i wątróbka oraz warzywa (marchewka pietruszka oraz seler) będą już wystudzone, zmielić przez maszynkę na n oczkach. Jak już zmielimy gotowane mięso zmielić też boczek oraz bułkę . Żółtka jajek dać do powstałej masy(...)wersję do smarowania i dodałam wywar z gotowania mięsa, dzięki czemu można upieczony pasztet rozsmarować po pieczywie. Jeżeli nie dodamy wywaru to będzie twardy i nie będzie nadawał się do smarowania. Jak masa będzie już dokładnie wyrobiona i wybraliśmy już czy mamy pasztet do miękki (z wywarem)  czy twardy (bez wywaru), przełożyć do formy. Ja piekłam

Pomysłowa kuchnia
Danie mięsno-warzywne jednogarnkowe 270

koncentratu pomidorowego cebula,sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, smalec- ale oczywiście może być olej 2-3 suszone śliwki , ale niekoniecznie Przygotowanie: Mięso, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, tłuściejszy boczek i mięso usmażyć w pierwszej kolejności Mięsa przełożyć do garnka (najlepiej takiego z grubym dnem), wlać niewielką ilość wody, dodać liść laurowy, 3 ziarnka ziela, czuszkę, majeranek, paprykę(...)mięsa będą prawie miękkie dodać pokrojone ziemniaki oraz przesmażoną cebulę, kiełbasę i  paprykę pokrojoną w paski- wymieszać i dogotować do miękkości wszystkich składników Koncentrat pomidorowy rozmieszać w około połowie szklanki wody - dodać do mięs Zagotować, posolić, dodać majeranek, pieprz, ewentualnie cukier. To już wszystko, potrawa gotowa. Dobra na chłodne dni, ale i na cieplejsze też  niezła. Danie

Proste Potrawy
Cannelloni po florencku 201

obiad. Tydzień włoski na moim blogu nie mógł się jednak bez niego obyć. Przygotowanie cannelloni zabiera trochę czasu, ale porcja wystarcza na dwa dni dla średnio łakomej rodziny. Danie jest pyszne i sycące, świetnie odgrzewa się na drugi dzień, dlatego sprawdza się także jako danie na wynos - na przykład do pracy. Co więcej można(...)zamrozić i wyjąć, kiedy w lodówce będzie pusto, lub natchnienie do gotowania nagle nas opuści. Składniki (na formę o wielkości ok 30x25 cm): 300 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka 300 g makaronu cannelloni Barilla 1 duże jajko 6 dużych, dojrzałych pomidorów 2 duże ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2-1 łyżeczki oregano sól

Kulinarne Inspiracje
Boczek pieczony 169

Robiłam polędwiczkę w mleku i razem piekłam boczek..użyłam tych samych przypraw, ale piekłam normalnie bez mleka...pycha..lepszy niż polędwiczka. 1 kg boczku 1/2

Moje domowe kucharzenie
Papryczki faszerowane komosą ryżową i mięsem mielonym 191

wody i gotuję około 20 minut cały czas mieszając. Łopatkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodaję komosę ryżową, jajka oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. 2. Z papryki odkrawam wierzch, usuwam gniazda nasienne. Wnętrze papryki wypełniam przygotowanym(...)wypłukać pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się gorzkiego posmaku. Gotuje się je podobnie jak kaszę i ryż (ok. 15-20 minut).  Komosa ryżowa to doskonały dodatek do sałatek, dań mięsnych i warzywnych, a także deserów.  Może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż. Komosa ryżowa nadała mojej potrawie ciekawego smaku. Doskonale współgrała z mięsem i przyprawami. Zdecydowanie będę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placek pasterski czyli shepherd’s pie 203

ziemniaki ugniecione na puree. A w tym daniu jest wszystko co lubię połączone. Danie brytyjskie ,więc nie dziwi, że znowu sięgnęłam po przepis by  Jamie Oliver   Bardzo dobre! składniki: (na 6 osób) 1  kg łopatki  jagnięcej bez kości  2 łyżki mąki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek do smażenia(...)zmielenie mięsa najwygodniej poprosić rzeźnika u którego jagnięcinę kupujemy. Jeśli jednak kupiliśmy w całości - należy je pociąć na mniejsze kawałki i  zmielić ( po usunięciu dużych kawałków tłuszczu i błon).  Umieść mielone mięso w misce , następnie dodać mąkę sól i pieprz , dokładnie wymieszać. Rozgrzać dużą patelnię , dodać oliwę ,mielone mięso i smażyć aż jagnięcina zbrązowieje. Do mięsa dodać cebulę

Stare Gary
Grillowane vel pieczone warzywa do... czy tam zamiast obiadu 198

Grillowa pora roku w pełni. Oprócz wszelkiego rodzaju mięs warto wrzucić na ruszt również warzywa. Oto prosty przepis na miks warzyw pieczonych. Nada się jako wspaniałe

Kuchnia po mojemu
Kurczak w ziołach, pieczony z ziemniakami 1037

małych ziemniaków garść posiekanej świeżej natki pietruszki do posypania dania na talerzu Wykonanie: Składniki marynaty do kurczaka mieszamy w misce. Oliwy dajemy tyle, aby marynata była płynna, ale gęsta. Mięso oczyszczamy, myjemy, wkładamy do miski z marynatą i dokładnie w niej obtaczamy. Marynata musi dokładnie pokryć mięso.  Tak przygotowane pałki wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny(...)mięso. Do przygotowania tego typu potraw używam naczyń żaroodpornych bez pokrywki (takich, jak na zdjęciu).  Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 55 minut. Ja piekłam przez 35 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem), po czym temperaturę zwiększyłam do 200 stopni i włączyłam górną grzałkę. Dzięki temu mięso i ziemniaki ładnie się zrumieniły.  Danie

Smak mojego domu
Brokułowe risotto 232

Moc warzyw dostępnych jesienią a przy tym proste i szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Dla wygody zamiast garnka używam teflonowej patelni :) Składniki: brokuł bakłażan cukinia

prawdziwe jedzenie
Fit placuszki owsiane na jogurcie i recenzja patelni tytanowej WOLL 159

patelniach nie dałabym rady przygotować placków owsianych bez dodatku tłuszczu. Dzięki niej będę mogła teraz przygotować o wiele zdrowsze i lżejsze posiłki. Poza tym patelnia szybko się nagrzewa, a przygotowanie w niej posiłków trwa o wiele krócej niż zazwyczaj, co jest ogromnym plusem, zwłaszcza jak trzeba przygotować gulasz wieprzowy czy wołowy, gdyż zawsze czekanie aż mięso w końcu zmięknie(...)patelnia jest taka solidna, jest również dość ciężka, dlatego ja osobiście nie jestem w stanie podnieść jej jedną ręką, aby przełożyć posiłek na talerz. Obstawiam jednak, że większość kobiet dałoby sobie z tym radę, gdyż ja zawsze byłam dość słaba fizycznie ; ) Podsumowując, patelnię jak najbardziej polecam. Myślę, że jest warta swojej ceny. Jeśli chcecie poznać więcej szczegółów dotyczących patelni

e-PrzepisyKulinarne
Czerwona kapusta z przyprawami po islandzku 187

Kolejne danie inspirowane kuchnią islandzką to czerwona kapusta z przyprawami . Tak przygotowana czerwona kapusta stanowi popularny dodatek do pieczonych i smażonych mięs, drobiu czy dziczyzny. Tradycyjny sobotni obiad z pieczonym mięsem nie może obejść się bez duszonej czerwonej kapusty. Tak przygotowana kapusta, dzięki dodatkowi takich przypraw jak cynamon, goździki i żurawina idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznego

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania