dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:116/445)

Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 166

upiec (np. w rękawie), poddusić czy ugotować na wywarze warzywnym. W ten sposób zrobimy danie mniej kaloryczne, a dodatkowo delikatniejsze dla żołądka. Do tego nie warto żałować ziół - wspomagają trawienie i pozwalają na użycie mniejszej ilości soli. No i oczywiście starać się wybierać mięso ze sprawdzonych, ekologicznych hodowli tak żeby było jak najwięcej ryby w rybie. Jeśli chodzi(...)składników smakowych - bez tłustej kiełbasy i mięsa. Przygotowany w ten sposób nie zaszkodzi naszej sylwetce czy zdrowiu. Kiszonki to naturalny probiotyk, który wspomaga odporność, trawienie czy naszą florę bakteryjną. Warto jednak zwrócić uwagę na jedną istotną rzecz - jeśli nie kisimy kapusty sami, musimy koniecznie sprawdzać co kupujemy. Kapusta kiszona i kwaszona to nie to samo. Nie dajcie się nabrać

Powiedz dietom nie
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 182

przypominam, ale w wersji odchudzonej. Mogą ją jeść osoby odchudzające się i pragnące nie przytyć, bo ryba jest bez panierki i zawiera mnimalną ilość tłuszczu. Jeśli chcecie odchudzić danie, to  ryby nie smaży się lecz gotuję na parze lub w aromatycznym wywarze.  Gotowanie ryby na parze nie przysparza większych trudności jeśli posiada się odpowiedni wkład(...)zamrożonych płatów do gorącego wywaru, który ulegnie rozcieńczeniu, a ryba będzie bez smaku. Wywar do ryby należy dobrze przyprawić, powinien mieć wyrazisty smak, który przekaże rybie.  Rybę po grecku podaje się  na zimno i na ciepło. Może być przystawką na przyjęciu lub częścią pełnowartościowego dania obiadowego. Moja ulubiona wersja -  ryba po grecku na ciepło

Codziennik Kuchenny
Karkówka – marynujemy, grillujemy 152

Karkówka z grilla to już prawie potrawa narodowa. Nie ma grilla bez karkówki. Nie ma co ukrywać, idealnie pasuje na rozżarzony węgiel drzewny. Dzięki zrównoważonej

Smaki Ewy
Lasagne al forno 174

czosnkiem niedzwiedzim oliwa z oliwek pieprz seler naciowy powinno się dać ale JA NIE DAŁAM bo nie miałam Do dużego rondla z grubym dnem wlewamy troszke oliwy. Scieramy cebulę i marchewkę na dużych oczkach i wrzucamy na gorącą oliwę z oliwek, podsmażamy, przykrywamy, dusimy. Doprawiamy przyprawami Skworcu. Dokładamy mięso. Dokładnie mieszamy aby rozbić grudki.Przykrywamy. Dusimy. Następnie dokąładamy pomidorów z puszki

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron ryżowy z indykiem na ostro 191

Dziś niestety bez zdjęć, bo obiad zrobiony w dość szybkim tempie, a żeby nie zapomnieć przepisu zamieszczam go tutaj;) Porcja dla 2 osób: 100 g makaronu ryżowego 400 g piersi z indyka łyżka prażonego sezamu zalewa do mięsa: 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki łyżka jasnego sosu sojowego łyżka ciemnego sosu sojowego łyżka sosu Worcester 2 łyżki oliwy(...)gryczanego Składniki zalewy łączymy, dodajemy mięso pokrojone w paski. Odstawiamy na min. 2 godz. do lodówki. Po tym czasie smażymy na patelni, na koniec dorzucamy prażony sezam. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed podaniem odsączony makaron dorzucamy na patelnie z mięsem i mieszamy by połączyć wszystkie składniki. Smacznego! Kategoria: Dania mięsne , Drób

kuchcikownia
Środa: Polpette di polo Jamiego Oliviera 166

Polpette to po prostu mięsne kulki – danie absolutnie fundamentalne dla włoskiej kuchni. Najczęściej robione są z mielonej wołowiny i cielęciny, choć wersja z polo czyli kurczakiem jest często spotykana. Polpette podaje się w formie przekąski, w zupie, albo na danie główne, w sosie pomidorowym lub saute, często bez zdanych dodatków. Pulpety ze spaghetti znane Wam pewnie(...)wynalazek amerykański. Z drugiej jednak strony występują też w tak klasycznych makaronowych daniach jak lasagnia. Małe kuleczkami – polpettini – z pecorino i ricottą są podstawą pomidorowego sosu. Skład pulpetów zależy od regionu, czasem zawierają mortadelę, beszamel, albo siekane salami. Mięso powinno być drobno zmielone, surowe. Patent na pulpety Jamiego Oliviera Tak jest zazwyczaj, chyba że zrobicie polpette

Niedzielny kucharz
Makaron ryżowy z indykiem na ostro 293

Dziś niestety bez zdjęć, bo obiad zrobiony w dość szybkim tempie, a żeby nie zapomnieć przepisu zamieszczam go tutaj;) Porcja dla 2 osób: 100 g makaronu ryżowego 400 g piersi z indyka łyżka prażonego sezamu zalewa do mięsa: 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki łyżka jasnego sosu sojowego łyżka ciemnego sosu sojowego łyżka sosu Worcester 2 łyżki oliwy(...)gryczanego Składniki zalewy łączymy, dodajemy mięso pokrojone w paski. Odstawiamy na min. 2 godz. do lodówki. Po tym czasie smażymy na patelni, na koniec dorzucamy prażony sezam. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed podaniem odsączony makaron dorzucamy na patelnie z mięsem i mieszamy by połączyć wszystkie składniki. Smacznego! Filed under: Dania mięsne , Drób

kuchcikownia
Polędwiczka wieprzowa z groszkiem cukrowym, suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim 192

Jakie macie weekendowo-kulinarne plany? Ja wybywam na wieś po pierwsze truskawki prosto z pola, może skubnę też szpinaku, rabarbaru, a może jeszcze szczaw się uchował

Obiad gotowy
Gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym 176

użyłam białej) 250 g ryżu 1 kg mięsa mielonego 2 średnie cebule koncentrat pomidorowy (średni) kostka rosołowa (lub bulion) sól, pieprz, cukier, papryka słodka, chili Przygotowanie kapusty Liście trzeba obgotować żeby zmiękły i dały się łatwo formować. Są dwie opcje: Jeżeli wasza kapusta umożliwia oderwanie od niej poszczególnych liści bez ich uszkodzenia, możecie obgotowywać poszczególne liście wkładając(...)nasadę liścia, żeby łatwiej sie zwijały. Farsz do gołąbków Gotujemy 250 g ryżu na lekko twardo. 2 średnie cebule drobno posiekane podsmażamy na maśle. Cebulę i ryż dodajemy do mięsa i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawijanie gołąbków Bierzemy ostudzony liść kapusty, farsz układamy u nasady liścia. Najpierw zaginamy boki liścia zakrywając farsz z boków a nastepnie rolujemy

Kulinarna Patilogia
Kurczak z ryżem 223

sproszkowanej -1 szklanka gorącej wody -olej rzepakowy -sól, pieprz Jeżeli mamy duże ćwiartki z kurczaka, to zalecam podzielić je na pół. Dokładnie myjemy mięso, osuszamy  ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy dobrze olej i obsmażamy mięso z obu stron na rumiano. Odstawiamy na ogrzany półmisek. Na tym samym tłuszczu szklimy drobno pokrojoną cebulę i papryczkę chili. Z papryczki usuwamy wcześniej(...)ryżem, skórką do góry. Przykrywamy i wstawiamy do gorącego piekarnika na 40-45 minut. Po 30 minutach odkrywamy garnek i pieczemy dalej do zrumienienia się mięsa.  Potrawę można podawać jako samodzielne danie lub z dowolną surówką, np. z marchewki i jabłka

Kulinarne przemyslenia
Potrawka z kurczaka 143

koperek świeży lub suszony 2 łyżki śmietany 18% vegeta (u mnie Vegeta Natur - bez chemicznych dodatków) pieprz 2-3 łyżki mąki Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą około 3 cm nad poziom mięsa i zagotować. Po zagotowaniu zebrać ,,szumowiny'', dodać startą marchewkę, groszek oraz pietruszkę i selera(...)całości. Gotować około 30 minut, a następnie dodać koperek i doprawić vegetą i pieprzem. Sos zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną i wodą (taka ilość żeby mąka dała się dobrze rozprowadzić). Potrawkę można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. Smacznego

kuchnia doski
Gulasz barani w wolnowarze 199

pomysłem był barani gulasz. A że gulasz i wolnowar to sprawdzone połączenie, powstał barani gulasz z wolnowaru. Bardzo polecam to danie - proste, aromatyczne i  smaczne :)  inspiracja  tutaj składniki ok  700 g  baraniny bez kości, np łopatki, pokrojonej w  2,5 cm  kostki 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, rozgniecionych 1 łyżeczka nasion(...)pietruszki, do dekoracji przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.  Pokrojoną w kostkę baraninę umieść  w misce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałymi przyprawami.  Dodać mięso do misy  wolnowaru  wraz z resztą składników - bulionem, pomidorami i soczewicą. Gotować przez 4-6 godzin w ustawieniu high lub  8-10 godzin w ustawieniu low. Podawać posypane

Stare Gary
Makaron Chow Mein z kurczakiem i fasolką 147

mięso , smażę . Dodaję sos sojowy oraz pastę curry. 4. Do mięsa dodaję warzywa mrożone i fasolkę,zmniejszam ogień . Smażę ok 5 minut ,co jakiś czas mieszam. 5. Na koniec dodaje makaron i również smażę on 5 min co jakiś czas mieszając. 6. Podaję odrazu. Danie można bez problemu przygotować w Woku

Gotowanie Patki
Szybki obiad: fasolka farmera z boczkiem, chili i cytryną 153

Szukacie pomysłu na pyszny, zdrowy i szybki obiad w 15 minut? W takim razie musicie spróbować fasolki farmera – potrawy niesamowicie smacznej, a jakże prostej w

A to pestka
Świąteczna sałatka z halloumi, granatem i orzechami 191

piękne kolory. W Polsce przyjęło się, że na wigilię gotujemy bez mięsa. Słuchałam kiedyś księdza, który podważył to przekonanie, słusznymi zresztą faktami. U mnie w domu bywa różnie. U rodziny mojego ojca jeśli obchodzono wigilię w niedzielę, tak jak w tym roku to podawano również dania z mięsem. W Szwecji moja wigilia jest mieszana, zresztą każdy

codojedzenia
Łosoś pieczony w piekarniku z warzywami 261

Łosoś pieczony w piekarniku z warzywami to danie lekkie, zdrowe i smaczne, które nie wymaga od nas zbyt wielu umiejętności kulinarnych. Wartościowy i sycący posiłek bez nadmiaru przypraw – smak łososia jest tutaj najważniejszy. Pamiętaj, aby nie trzymać ryby zbyt długo w piekarniku gdyż mięso się wysuszy i nie będzie już takie smaczne. Łosoś pieczony w piekarniku: Składniki

ale Pysznie
Fajitas z grilla 177

prozaiczny powód – nasze grille ogrodowe mają kratowy ruszt, na którym nie da się umieścić wąskich pasków mięsa. Pod koniec warto jednak usunąć folię aluminiową i dopiec nieco mięso. Jak to zwykle przy długich czasach grillowania bywa, zalecamy użycie brykietu węgla drzewnego. Palenisko powinno być dobrze rozgrzane, ale bez przesady – lepiej grillować mięso dłużej i mniej intensywnie do miękkości, aniżeli

Kulinarna Pokusa
Golonka w kapuście kiszonej 152

szybki i wytrawny przepis :-) Ostatnio w ogóle bardziej smakują mi dania wytrawne i częściej mam na nie ochotę więc podzielę się takim :-) Jeśli nie zdążycie dziś, to mam nadzieję, że skusicie się w kolejnych dniach, bo naprawdę warto...  SKŁADNIKI ok. 500 g golonki (samo mięso, bez kości) ok. 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula

Czary - gary w kuchni
Smażona pierś kaczki na czosnkowym naleśniku z mąki gryczanej 179

składnikami, każdy kawałeczek kaczki kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy bez tłuszczu dosłownie po kilka sekund z każdej strony. Talerze do podania podgrzewamy. Kładziemy na nich jeszcze ciepłe naleśniki (lub podsmażone jeszcze raz) i gorącą kaczkę. Mięso ozdabiamy łyżeczką wytrawnej konfitury, a wokół głównego elementu dania układamy mieszankę sałat polaną ulubionym sosem. Światło dziś nie było

Kuchenna Kontrrewolucya
Gulaszowa kwaśnica w smakach świata 182

dodajemy posiekana w piórka cebulę i pokrojone w kostkę mięso. Obsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Po upływie tego czasu dodać do misy pozostałe składniki. Przemieszać. Ustawić program STEW (czas 1 godzina i 30 minut). Multicooker ma to do siebie, że mogę w nim przygotować przeróżne dania bez konieczności kontrolowania urządzenia. Tam się nic nie przypali :) Ten czas

ClauditteMissCooking
Pieczony królik 206

prodiżu królika lub baraninę. Tej ostatniej nie znoszę ;) Królicze mięso jest delikatne i soczyste, jeśli pozwolimy mu leżeć dłuuuuugo w np. oleju. Ma tak delikatny smak, że łatwo wchłania smaki, które mu zaserwujemy. Do tego zawiera stosunkowo mało cholesterolu. Nie bez kozery jest bazą wielu dań dla niemowląt. Oto moja propozycja: Składniki : tusza małego królika (bez podrobów

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania