kością do góry, mięsem w dół. Powinno skwierczeć na patelni. Obsmażyć do zrumienienia. Nie poruszać patelnią ani mięsem. Po zrumienieniu przewrócić na drugą stronę i znów obsmażyć bez poruszania. 3. Kiedy mięso zamknie włókna wlać na patelnię pozostałą w naczyniu marynatę i wrzucić cebulę. Podsmażyć. Dolać odrobinę wody przegotowanej (podobno od „surowej” mięso twardnieje). Przykryć i dusić(...)godz. Co jakiś czas dolewać wody ale po odrobinie. 4. Kiedy mięso jest już miękkie, cebula rozgotowana całkowicie danie jest gotowe. Można wywar zblendować i zaprawić mąką na gładki sos, ale ja już nie zdążyłam bo chłopaki były głodne. Całość ma słodkawy posmak i piękny kolor. Jak dla mnie bomba! Smacznego
Mama z miastataki z kurczaka, z dodatkiem kaszy jęczmiennej to prawdziwie rozgrzewające danie w zimowe dni, z suszonymi ziołami, nie ma nic lepszego, w dodatku to danie dla całej rodziny! Nie wyobrażam sobie życia bez kasz, syte, smaczne, zdrowe i lekkostrawne z powodzeniem zastąpią ziemniaki, makarony czy ryż. Moja ulubiona ostatnio to kasza pęczak, która wykorzystuję do sałatek(...)oliwek razem z czerwoną papryką w proszku. Gdy cebule nabierze koloru papryki, dodajemy pokrojony, oczyszczony filet z kurczaka oraz 2 łyżki domowej przyprawy do sałatek, mieszamy i obsmażamy mięso. Zalewamy 1/2 szklanki wody. Gdy mięso zmięknie przygotowujemy zawiesinę z 1 szklanki wody i 1 - 2 łyżek mąki, stopniowo wlewamy do gorącego sosu i mieszamy. Czekam, aż sos zgęstnieje, doprawiamy
Moja smaczna kuchniapieprz do smaku Składniki na resztę lazanii: 100 g makaronu lasagne (w wersji bez gotowania), połamanego na 3 części 2 szklanki startego ulubionego sera (mozzarelli, cheddara lub innego) posiekana świeża kolendra, do podania Przygotowanie: W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż mięso i smaż przez 3 minuty, do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę i smaż prze kolejne kilka(...)wlej sos sporządzony z saszetki lasagne wymieszanej z wodą, passatę, fasolę i kukurydzę. Na koniec dodaj makaron, wymieszaj i gotuj całość przez 10-15 minut, aż makaron zmięknie. Dopraw danie solą i pieprzem jeżeli będzie to konieczne. Zdejmij patelnię z ognia, posyp serem odstaw (najlepiej pod przykryciem ) na 2 minuty, do jego rozpuszczenia lub jeżeli masz patelnie dostosowaną
karmelowyDania makaronowe to moja wielka miłość. W moich przepisach rzadko jest mięso, za to dużo warzyw. Tym razem postawiłam na kolor zielony w postaci cukinii oraz natki z pietruszki. Powstało danie inspirowane kuchnią włoską, bardzo smaczne i syte- makaron z cukinią . Jak wybierać cukinię? Skórka musi być błyszcząca i gładka, bez żadnych uszkodzeń. Najsmaczniejsze
Moja smaczna kuchnianaszej, rodzimej - obfituje w makarony, kluski i inne dania mączne oraz sosy, pełne smaku i słońca. Zapraszam więc na włoską ucztę! PIECZONE PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM (8-10 sztuk) składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżeczki pesto z bazylii bez nadmiaru oliwy (domowej roboty lub kupne) łyżka bułki tartej składniki
W kuchni Karmel-itkiryżem. Bardzo smaczne i w miarę szybkie do przygotowania danie. Więcej przepisów na potrawy mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jest tam mnóstwo pomysłów na obiady z wykorzystaniem różnych rodzajów mięs. Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się opinią w komentarzach. Skłądniki 700 g łopatki wieprzowej bez kości 2 zielone papryki 1 duża cebula
O kuchni z uczuciemdanie jest naprawdę godne polecenia, także polecam wypróbowania. Roladki są wypełnione mięsem mielonym z dodatkiem pieczarek i cebulki. W centrum samej roladki jest rozpływający się ser. Natomiast wierzch obsypany papryką. Pycha ! Fajna propozycja na syty obiadek. SKŁADNIKI: schab bez kości 6 plastrów (ok. 1.5 cm ) papryka słodka mielona 1-2 łyżki sól i pieprz do oprószenia olej
Kuchnia Paulettesmówi Sławek – kurczaka nie da się zepsuć, bo zawsze jest dobry… ale polemizowałabym. Dzisiejsza propozycja to roladki ale nie z piersi kurczaka lecz podudzi. Osobiście wolę nogę kurczaka, bo mięso jest bardziej wilgotne, miękkie i trudniej je wysuszyć. Składniki: • 8 podudzi kurczaka bez kości • 16 śliwek suszonych • sól, pieprz do smaku
To co kochamsmażenie. Smażę pod przykryciem na małym ogniu, tak aby mięso po prostu się ugotowało. Ryba nie jest nasiąknięta tłuszczem, nie trzeba jej odsączać na papierowym ręczniku. Przyjemnie chrupie i właściwie można ją zjeść od tak ,jako przekąska, bez chleba. Podałam z rzodkiewką i cytryną, pomidorem koktajlowym. Jest to danie nad wyraz szybkie i smaczne. Zimna rybkę włożyłam głodomorkowi
Z Kuchni Do Kuchniwiele bardziej sycący i można go podawać bez żadnych ziemniaków, kaszy czy ryżu. Dodatkowo so gulaszu użyłam ketchupu ziołowego Provence firmy Jamar, który otrzymałam do przetestowania. Ketchup świetnie pasuje do tego dania, nadał mu ziołowego posmaku, dzięki czemu nie musiałam już dodawać żadnych ziół. Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego, czerwona papryka, zielona papryka
Z miłości do słodkościpowtarzać. Chyba właśnie duszony smakuje mi najbardziej. Tego dania jakie zaraz Wam pokażę przygotowałam niedużo - na 2 porcje, ale miały być obie dla mnie jak mi się zdawało. Niestety, Żarłoczek po powrocie do domu obejrzał, spróbował, poprosił o podgrzanie i bezczelnie zjadł ! Ten co nie lubi bez mięsa i z zielonym - zjadł jarmuż, dynię i jeszcze zapytał
Smaczna Pyzajakie tylko chcemy i zawsze będzie smaczny. Idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, kaszy czy klusek. Bardzo smaczne i syte danie. Ja zrobiłam z szynką, ale może być również karkówka lub łopatka. Składniki 500 g szynki bez kości (może być karkówka, łopatka) 1 brokuł 1 cebula 2 średnie marchewki 1 mała czerwona papryka 1 pietruszka kawałek selera(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki wody sól pieprz 1 liść laurowy słodka papryka ostra papryka 2 łyżki masła klarowanego Masło roztopić w rondlu i przyrumienić na nim mięso pokrojone w kostkę i oprószone solą i pieprzem .Dodać cebulę pokrojoną w piórka i chwilę smażyć. Marchewkę, pietruszkę, seler, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do mięsa. Wszystko zalać wodą, dodać
O kuchni z uczuciemMięso jest idealnie jako wędlina do kanapek, ale też świetnie nadaje się na obiad. Schab pokrojony w grubsze plastry podany z sosem pieczeniowym do ziemniaków i warzyw, będzie stanowić smakowite obiadowe danie! Polecam również szynkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem , oraz schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Składniki: ok. 1,5 kg schabu bez(...)kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy granulowany czosnek, paprykę wędzoną, pieprz czarny i pieprz ziołowy. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy przygotowaną marynatą, zamykamy, mięso musi być całe zanurzone. Odstawiamy do lodówki na ok. 5 dni. U mnie od niedzieli do piątku leżał w marynacie, co mniej więcej 36 godzin obracamy schab. Po 5 dniach wylałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotrawy do kuchni włoskiej, jeden argument może być przeważający – makaron, bez którego, jakby nie patrzeć, to danie właściwie nie istnieje. Dla niektórych nieco przerażające może natomiast wydawać się samo zagadnienie smażonej kaczki. Innymi słowy, jak to zrobić, aby nie było surowe i w ogóle dało się zjeść? No cóż, przygotowanie w ten sposób piersi z kaczki wymaga nieco(...)przepis może być dobrym początkiem, aby je nabyć. Zapewniam, że mięso widoczne na zdjęciu było po przyrządzeniu bardzo smaczne. Smażona kaczka z malinami i makaronem 2015-02-15 13:35:10 Pięknie wyglądająca, soczysta kaczka w słodko-kwaśnym sosie malinowym podana na makaronie wstążkach. Inspirowane kuchnią włoską danie, które podbije serca zarówno gości jak i drugiej połówki. Zapisz przepis
Kulinarna Pokusaprzepisów na śledzia , dziś dołączy do nich kolejna bardzo smakowita propozycja z pewnym zaskakującym połączeniem. Czy śledź i granat idą ze sobą w parze? Zapraszam po przepis. Dobrze przygotowane danie ze śledziem wymaga dobrych jakościowo składników. Smaczny i niesmakujący tranem śledź to podstawa, ale ważna rolę odgrywają też przyprawy, których do niego użyjemy. Dlatego z dużą przyjemnością odkryłam nową(...)ogóle. I co warto podkreślić są produkowane bez dodatku glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników i aromatów. Nowa seria Vegeta Natur jest podzielona na kilka kategorii, znajdziecie tu przyprawy uniwersalne, przyprawy smakowe (z czosnkiem, curry, chili, koperkiem), przyprawy do mięs, a także przyprawy specjalne (do gulaszu, mięsa mielonego, pomidorów i mozzarelli, gyrosa, sałatek i dipów, pieczonej kaczki
Kulinarne przygody Gatity