dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:128/445)

Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem w sosie pomidorowym 119

moja Córcia, która buraków nie lubi, a tu dała sobie przemycić ;)  no, jeszcze koktajle z surowym burakiem pije, ale pod warunkiem, że z jednej szklanki ze mną i obie pijemy przez słomkę :) Składniki: Gołąbki: 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 główka kapusty włoskiej 2 pieczone papryki (bez skórki) 1 szkl. mrożonych buraczków tartych 1 duża cebula

Kolorowy Przepisownik
Pasztet z cukinii i soczewicy 174

postanowiłam że zrobię pasztet mieszany – cukinia z soczewicą. Danie wyszło super – lekkie, zwarte i wilgotne. Choć doprawiałam je jedynie solą, pieprzem (dużo pieprzu!) i natką pietruszki pasztet ma wyraźny, ostry smak. Jadłam go dzisiaj na śniadanie – schłodzony, bez dodatków – nic więcej nie było potrzebne. Ale docelowo dzisiaj zastąpi też mięso podczas obiadu – oczywiście podany na ciepło z sosem

Trzeci talerz
Szybkie spaghetti bolognese 200

warto znaleźć pół godzinki aby przygotować to pyszne danie. Na pewno miło będzie naszemu brzuchowi jak zjemy coś ciepłego a tym bardziej tak pysznego! Potrzebujemy: opakowanie makaronu (ja wybrałam klasyczny - spaghetti) 0,5 kg mięsa mielonego 500 ml przecieru pomidorowego/własny sos z pomidorów lub pomidory z puszki bez skóry 3-4 plasterki sera żółtego 3 ząbki czosnku

Kolejny blog o gotowaniu
Najprostsze szaszłyki z kiełbasy z dodatkiem papryki i cebuli 179

Szaszłyki to ciekawe danie. Można pofantazjować, skomponować najróżniejsze składniki. Co nam tylko fantazja podpowie. Czasem lubię jednak zrobić je prosto, bez udziwnień. Wtedy pasuje do tego kiełbasa, choć nie wiem czy nazwanie tego szaszłyka szaszłykiem jest prawidłowe ;) Bo przecież szaszłyk kojarzy się nam z mięsem, a taka forma to chyba prędzej kiełbasa w plasterkach na patyku ;) Echhh

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką / Spaghetti with chicken, mushrooms and peppers 268

Już po Wielkanocnym obżarstwie, dlatego proponuję coś łatwego i na pewno lżejszego niż tradycyjne świąteczne dania. Pyszne spaghetti z piersią z kurczaka, grzybami, papryką

karmelowy
SAŁATKA JARZYNOWA 190

majonez   n/z: ugotowane ziemniaki i w misce już pokrojona cebula oraz blanszowane pory WYKONANIE : Obrane ziemniaki pokroić w plastry – ugotować (ok. 10 min.) w lekko osolonej wodzie lub bez soli – odcedzić - ostudzić Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa(...)jako osobne danie na śniadanie lub kolację, - z mięsem smażonym saute i buraczkami, -  na stoły okazjonalne. n/z: sałatka gotowa UWAGI : - jeśli ktoś może jeść i lubi jajka może dodać pokrojone w kostkę jajka, - alergicy pokarmowi będący na diecie bezjajecznej, mogą podać taką sałatkę, a jajko jako dekorację na półmisku. Rodzina zje z jajkiem, a alergik bez jajka

Tradycyjna kuchnia inaczej
Spaghetti bolognese z oscypkiem 139

bolognese z oscypkiem świetnie komponowało się w całości. Danie to niby proste jednak bardzo efektowne i smaczne.  Spaghetti bolognese z oscypkiem  SKŁADNIKI: 25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 1 puszka pomidorów bez skóry 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron gryczany z warzywami 186

zdrowe i pyszne danie dla Mojej Rodziny :). Danie zostało przyjęte z wielkim entuzjazmem i kolejką po dokładkę!!! Składniki dla 4 osób: 30 dag makaronu gryczanego Soba 2 marchewki duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 średni brokuł 2 łyżeczki pasty Tom Ka 70 dag łopatki wieprzowej, lub bez mięsa w wersji wegetariańskiej por, biała część 1/2 łyżeczki

Apetyczna babeczka
Cannelloni nadziewane mielonym mięsem 1065

Czyli kolejne popisowe danie imprezowe:) Jednym z podstawowych sposobów na przygotowanie cannelloni jest nadzianie makaronu usmażonym mięsem i upieczenie go z sosem (pomidorowym lub beszamelowym) i żółtym serem. Otrzymujemy wtedy coś podobnego do lasagne. Ja natomiast zwykle robię cannelloni w wersji odrobinę lżejszej – bez sosu. Nie jest to może sposób zgodny ze sztuką, ale takie bardziej mi smakuje

Gotuj z Misiem
Kotlety Schabowe Inaczej 6046

byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie:) W pierwotnym przepisie nie było pieczarek, cebula miała być w kostkę, miał być jakiś Delikat do mięsa i vegeta. Ja poradziłam sobie bez tych sztucznie modyfikowanych mieszanek. Wyszło pysznie. Owszem zdarza mi się używać kostek rosołowych, vegety, zdarza mi się iść na łatwiznę, ale tym razem poszłam swoją ścieżką i przyprawy(...)sensu, poświęcamy swój czas na przygotowanie w jak najwyższym stopniu naturalnego i zdrowego dania, a na koniec i tak dodajemy szczyptę chemii, ja sobie dziś z tego zdałam sprawę i postanowiłam pracować nad tym i tą szczyptę zastępować naturalnymi przyprawami.  Chciałam to mięso podać z kuskus`em, jednak mój syn wybrał ziemniaki i wybrałam tą opcję, którą

Blondynka Gotuje
Kurczak na butelce z piwem 166

piwem Kto nie lubi prostych i szybkich a na dodatek smacznych dań? Ja uwielbiam takie...Z prostych składników, można wyczarować naprawdę niepowtarzalny posiłek. Wystarczy kurczak, trochę przypraw, piwo i ziemniaki, w kilka chwil przygotujecie obiad, który za stałe zagości w Waszym menu. Składniki: cały kurczak bez podrobów (około 1,5-2,0 kg) piwo w butelce(...)widocznie wylewało się z butelki, jego opary spowodują, że skórka kurczaka będzie przezroczysta, a mięso nabierze wyjątkowego delikatnego smaku. Można co 15 minut wsypać do butelki z piwem szczyptę soli, spowoduje to szybsze wylewnie się piwa. Upieczone ziemniaki nabierają charakterystycznego smaku. Piwo w tym daniu nie jest absolutnie wyczuwalne. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje i gotowe. Smacznego

na moim stole...
Pieczeń ze schabu z kością 131

pieczeń z kością jest bardziej soczysta, że w kości zawiera się cały smak mięsa itp. W końcu i ja dołączyłam do klubu „Pod Kością”:))) Nosiłam się z tym zamiarem od dłuższego czasu, ale zawsze z przyzwyczajenia, prosząc o kawałek schabu w sklepie mięsnym dodawałam odruchowo „bez kości”. Z pomocą przyszła mi Martha Stewart, a raczej jej program na Kuchni(...)mrożonki, włożyć schab i zawiązać worek. W ten sposób łatwo pokryć całą marynatą mięso operując tylko dłońmi. W czasie marynowania co jakiś czas przewracać mięso. Piekarnik nagrzać do 220°C . Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 50 - 60 min bez przykrycia. Nie trzeba go podsmażać już na patelni. W połowie pieczenia odwrócić mięso. Około

Posadzone i zjedzone
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 204

Nie ma chyba bardziej polskiej potrawy niż klasyczny, wigilijny barszcz. Tradycyjnie postny wywar, bez dodatku mięsa, wymaga najlepszych składników, specjalnego traktowania i dodatku zbalansowanych przypraw

Karo in the Kitchen
Moussaka z bakłażanem i ziemniakami 203

Dziś zabiorę Was do Grecji! Bohaterką dzisiejszego wpisu jest moussaka - typowa, grecka zapiekanka z bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów pod sosem beszamelowym. Najlepszą moussakę w życiu jadłam na wyspie Zakynthos w tawernie Zepos. Miała dla mnie idealne proporcje wszystkich składników, była pyszna i bardzo aromatyczna. Mimo upału nie mogłam się powstrzymać i dobierałam się do gorącej, prosto z pieca(...)moussace kontrowersyjne - jedni uważają, że ich dodanie to profanacja, inni nie wyobrażają sobie bez nich tego dania. Ja fanką ziemniaków nie jestem, ale w moussace bardzo mi pasują. W przepisie korzystam z ziemniaków już wcześniej ugotowanych - to przyspiesza przygotowanie dania:) Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 1 duży bakłażan

Kulinarne Inspiracje
Policzki wołowe w wyśmienitym sosie z pieczoną papryką 158

poza mięsem i kośćmi można wykorzystać i spożytkować, bez marnotrawstwa. Dzisiaj czas na policzki wołowe. Mało popularne, kiedyś jedzenie biedoty, teraz zwykle wykwintny rarytas, a przecież zwykle za nieduże pieniądze można je kupić w dobrym sklepie masarskim. By były pyszne, wymagają dość długiego gotowania, najlepiej duszenia, ale warto, przez ogromne W! Do przygotowania dania, które chcę(...)zależy. Policzki oczyszczam, zwykle są dość spore, jednak duszę je w dużych kawałkach i rozdrabniam, jeśli to konieczne, dopiero pod koniec gotowania. Na patelni mocno rozgrzewam smalec i podsmażam mięso, 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przekładam je do garnka, gdzie w około 0,5 l wody gotują się ziarna ziela i liście laurowe. Na patelnię wrzucam cebulę pokrojoną

Pichceniomania

Proponowane wyszukiwania