Musaka to danie, które jest wizytówką Grecji . Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jedną z popularniejszych potraw na naszych stołach są pierogi, bez których wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwej polskiej kuchni i prawdziwych rodzimych obiadów. Czasami, obok
Księga-SmakuBrokułowe burgery powstały z pomysłu Kasi z bloga Bake&Taste . Nie była bym sobą gdybym trochę nie pokombinowała i czegoś nie pozmieniała, ale inspiracja była
Magiczne Życie MartyZ racji tego, że Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, a są już w niedziele, chciałabym zaproponować Wam danie, którym zaimponujecie swojej drugiej połówce, a jeżeli
Be Fit Be Strongsklepowych "wynalazków". Soczysta, aromatyczna, z nutą czosnku i cebuli sprawdza się jako pyszny dodatek do chleba, albo serwują jako z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Na farsz: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 pieczarki 1/2 czerwonej papryki Wszystkie składniki drobno siekamy(...)końca!) i rozłożyć jak książkę. Z obu stron lekko rozbić go tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą,pieprzem ziołowym majerankiem, słodką papryką. Na cały rozbity płat mięsa wykładamy równomiernie farsz. Następnie zwinąć ściśle w roladę i związać w kilku miejscach bawełnianym sznurkiem . Tak przygotowaną roladę zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą i wstawić do lodówki
Walijskie PichcenieDodać po odrobinie wszystkich suchych przypraw i gotować już bez przykrycia. Mięso oczyścić z wszystkich nie jadalnych części, rozdrobnić i dodać do kaszy. Pieczarki pokroić na spore kawałki np. ćwiartki, cebulę w pióra i cukinię też w większe kawałki (takie żeby było ją widać i bez obierania). Dodać warzywa i jeszcze gotować przez kilka minut, jeśli jest potrzeba(...)dodać trochę wody. Mieszać od czasu do czasu. W tzw. międzyczasie blanszować jarmuż, oddzielić od twardych łodyg i porwać na mniejsze kawałki. Upewnić się czy nasze danie ma odpowiedni smak, i ew. doprawić jeszcze do smaku. Zdjąć z ognia. Dodać jarmuż i gałązkę tymianku, zamieszać i odstawić na kilka minut. Kaszotto będzie równie dobrze smakowało w wersji
Lubię to gotujęMięso ze schabu duszone w syropach jest delikatne, miękkie, kruche, soczyste i bardzo aromatyczne i uprzedzając pytania, nie jest za słodkie tylko ma lekki posmak słodyczy
Moje Małe Czarowanienaprawdę smaczna kompozycja. Mięso jest miękkie i soczyste, z łatwością odchodzi od kości. Pomidory są mocno skoncentrowane w smaku i lekko się rozpadają, a oliwki pozostają jędrne. Oprócz tego sałatka jest już zbędna ze względu na ilość warzyw towarzyszących kurczakowi, a idealnym dodatkiem jest kasza lub ryż ugotowany z przesmażoną cebulką, tymiankiem i odrobiną oleju. Dodatkowo danie jest(...)łatwe do przygotowania i nie ma po nim dużej ilości naczyń do zmywania. ;) Składniki na 5-6 porcji: całe danie (bez ryżu/ kaszy) ma ok. 2150 kcal, do podziału na ilość porcji 8 udek z kurczaka (bioderek) bez skóry i kości - ok. 1 kg 1 duża biała cebula 3 ząbki czosnku 6 płatów suszonych pomidorów w oleju
Pełny talerzgrzybami i kiszonymi ogórkami. Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu obiad. Potrawę możemy podać z ziemniakami, pyzami lub kaszą. Polecam! Składniki: 0,5 kg podudzia z kurczaka (bez skóry i kości) 1 cebula 1 wędzona kiełbasa 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki – do zagęszczenia sosu Przyprawy(...)smażenia *** Suszone grzyby zalewamy 300ml gorącej wody i odkładamy. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę i oprószamy przyprawami *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i podsmażamy mięso, do momentu, aż straci surowy kolor *** *** Kiełbasę, cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i dokładamy do mięsa *** *** Całość podsmażamy przez około 1 minutę ciągle mieszając *** *** Na patelnie wlewamy wodę
Blog z Apetytempotrawę. Tym razem w wersji meksykańskiej z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą. Potrawę można podawać z ryżem, chlebem lub jeść bez dodatków. Osobiście uwielbiam wersję z ryżem. SKŁADNIKI 1 duża cebula oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 cukinie 2 czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 sok z pomidorów (około(...)szklanki wody WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do brytfanny lub wielkiego garnka. Polać oliwą i włączyć palnik. Dodać mięso mielone i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wlać puszkę z pomidorami, sok pomidorowy, dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić wstępnie solą, pieprzem, chilli, ziołami prowansalskimi
Passions hobbies lifeKiedy za oknem jesienna plucha żołądek domaga się czegoś treściwego i konkretnego. U mnie wtedy doskonale sprawdzają się wszelkiego rodzaju gulasze. Pełny, bogaty smak
Ze smakiem bez glutenuHej! Dziś krótka i wyrazista propozycja. Bardzo pikantna sałatka bez mięsa, tłuszczu i sera z pikantnymi dodatkami. Na jarmużu znajdzie się świeża papryczka chilli, czerwona
Kuchnia PROzdrowotnaLubisz dania pieczone bez użycia tłuszczu? Sprawdź koniecznie kurczaka z warzywami przygotowanego w piekarniku w rękawie do pieczenia. Przygotowanie obiadu zajmuje około 20 minut, następnie 45 minut pieczemy i można jeść. Oczywiście podane przeze mnie warzywa możesz zmodyfikować i wybrać te, które lubisz najbardziej. Tak przygotowane mięso z warzywami świetnie pasuje zarówno do kaszy jaglanej (na zdjęciu
Programista w kuchniswojskie, ze sprawdzonych źródeł. Nie da się porównać smaku tych, zrobionych w tradycyjny sposób, bez ulepszaczy i innych, zupełnie niepotrzebnych dodatków, z tymi z masowej produkcji. Chociaż coraz częściej można kupić coraz lepszej jakości wędliny, to jednak nie ma to jak wykonać je samemu. Oczywiście warunkiem jest zakupienie dobrej jakości mięsa, ale o to też, mam wrażenie, jest coraz
PichceniomaniaTatar, befsztyk tatarski to samodzielne danie serwowne najczęściej jako przystawka. Tatar przygotowuje się z mielonego lub siekanego mięsa wołowego, najwyższej jakości z dodatkiem żółtka, cebulki i oleju. Nieobowiązkowymi dodatkami, ale bardzo pożądnymi są: marynowane grzybki, ogórek konserwowy, a w niemieckim wydaniu sardele i kapary. Tatar spożywany jest na surowo, bez obróbki termicznej, zatem mięso i jaja powinny być
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lodówki na godzinę do gorącego rondla dać kurczaka z marynatą, podsmażać do zrumienienie z każdej strony, przełożyć na talerz do rondla wsypać cebulę pokrojoną, pieczarki i podsmażać z 5 minut na średnim ogniu na pieczarki położyć kurczaka, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa wlać śmietanę, wymieszać i bez przykrycia na większym ogniu gotować z 10 minut
W Mojej Kuchni Lubięjest tak jakby gołąbkami tylko że bez zawijania. Danie jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i syte. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej lub podobnej zapiekanki to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg 700 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 1 kg mięsa mielonego 400 g ryżu (przed gotowaniem
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: 1,20-1,50 karkówki bez kości 2 przyprawy knorr do czerwonego mięsa lub do karkówki 3 cebule 30-50 dag pieczarek sos: 16 łyżek wody 3 łyżki cukru 2,5 łyżki magi 5 łyżek octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry posypać przyprawą ( dać całe 2 sztuki ) dodać troszeczkę oleju wymieszać
Darcia w kuchnimocno ziołowymi daniami. Kolejno spróbowaliśmy win z odmian Nerelllo, najpierw Cappuccio, a potem Mascalese. Cappuccio okazało się winem pełnym, ale z nieagresywnymi taninami. Oczywiście świetne jako towarzysz potraw mięsnych, ale bez kłopotu można je wypić również bez dodatków kulinarnych. Tymczasem NERELLO MASCALESE to już wino tak garbnikowe, że bez solidnej porcji mięsa się
królestwo garówDziś danie wegetariańskie, które smakuje zarówno mojemu mięsożernemu M. jak i dzieciakom. Co prawda sezon na bakłażany już minął, ale są dostępne i żeby choć trochę odmienić codzienne menu zimą również pojawiają się na naszym stole. Jakiś czas temu bakłażan pojawił się w pysznej Mussace bez mięsa , a dziś proponuję Bakłażana faszerowanego pęczakiem. BAKŁAŻAN FASZEROWANY PĘCZAKIEM
Magiczna kuchnia DariiPyszne danie z dietetycznym makaronem ryżowym , który znajdziecie w Sklep.na Sushi.pl . Idealny dla osób które są na diecie bezglutenowej czy bez pszenicy. Uwielbiam ten smak!. Składniki dla 4 osób: makaron ryżowy 20-30 dag 20 dag zielonej fasoli 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 50-60 dag mięsa wieprzowego oliwa sól pieprz świeża bazylia lub tymianek
Apetyczna babeczkapaprykę oraz ostrą papryczkę chili bez pestek Gotujemy na słabym ogniu do miękkości mięsa, przewracając je na obie strony Pyrkające mięso przykrywamy pokrywką i podlewamy co jakiś czas winem, aby mięso było cały czas w nim zanurzone Pod koniec duszenia mięsa ( około 30 min) doprawiamy mielonym kminkiem, słodką papryką, solą i pieprzem Danie to jest bardzo syte, smaczne
Proste Potrawydoskonale nadaje się na przygotowanie różnych dań. Z tak wyluzowanego mięsa kurczaka często przygotowuję kotlety panierowane, takie same jak kotlety schabowe. Tym razem posiekałam mięso kurczaka, gdyż postanowiłam zrobić z nich kotleciki drobiowe z cytrynową nutą. Ale jak chcecie to przygotujcie pałki kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu, piecze sie je bez problemu, do tego czysto, gdyż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię